Hipertensiune arterială - hipertensiune arterială la pisici

S-ar părea că problemele cu tensiunea arterială sunt caracteristice exclusiv pentru oameni, dar nu este așa. Animalele noastre de companie pot suferi, de asemenea, de acest tip de patologie, chiar dacă se întâmplă mult mai rar. Un exemplu bun este hipertensiunea felină.

Informații de bază, pericol de boală

Acum medicii veterinari recunosc oficial că hipertensiunea arterială la pisici este o realitate neplăcută. Dacă această patologie nu este tratată în niciun fel, poate duce chiar la moartea animalului. Hipertensiunea arterială nu apare aproape niciodată ca boală independentă: mai des duce la insuficiență renală acută sau cronică și / sau hipertiroidism. Statisticile arată că problemele tensiunii arteriale sunt frecvente la 60% dintre pisicile cu insuficiență renală și aproximativ 90% dintre cele cu hipertiroidism. Astfel, cauzele hipertensiunii arteriale la pisici în cele mai multe cazuri sunt tulburările funcționale grave ale sistemului endocrin și ale organelor urinare..

Mai rar, patologia se dezvoltă odată cu inflamația glandelor suprarenale, precum și cu tumorile acestora. Există, de asemenea, cazuri de hipertensiune arterială idiopatică, ale căror cauze rămân un mister. Rețineți că creșterea tensiunii arteriale poate fi un răspuns logic la stresul sever. De exemplu, după o vizită la medicul veterinar, este inutil să se măsoare presiunea unei pisici, deoarece aceasta va crește foarte mult..

Hipertensiunea arterială afectează grav patru sisteme principale: rinichii, ochii, sistemul nervos central și sistemul cardiovascular. În unele cazuri, presiunea este atât de mare încât capilarele mici încep să explodeze masiv. Plămânii sunt deosebit de sensibili (hipertensiune pulmonară la pisici). Poate rezulta detașarea retinei, fibroza pulmonară, hemotorax sau accident vascular cerebral. Deoarece hipertensiunea arterială lovește puternic rinichii, atunci cu insuficiență renală se formează un cerc vicios atunci când o patologie contribuie la dezvoltarea celui de-al doilea. În majoritatea cazurilor, această boală este diagnosticată la animalele mai în vârstă..

Simptomele hipertensiunii arteriale

Din păcate, simptomele hipertensiunii la pisici sunt foarte vagi și mai puțin frecvente. Deoarece această patologie este aproape întotdeauna secundară bolilor glandei tiroide și ale rinichilor, tabloul clinic va corespunde în mare măsură bolii primare. Principalele semne sunt următoarele:

  • Pierderea poftei de mâncare.
  • Vărsături.
  • Creșterea setei și urinării (polidipsie și poliurie).
  • Pierderea în greutate (poate fi rapidă dacă pisica are un puternic deshidratare).
  • Comă.

Uneori, murmurele cardiace sau problemele oculare severe indică probleme de presiune. Aceste semne ajută la înțelegerea faptului că animalul are tulburări funcționale grave în organism. Acesta este unul dintre motivele pentru care este extrem de important să vă luați regulat animalul de companie pentru un examen veterinar preventiv complet..

În cazul în care presiunea crește brusc și brusc, orbirea bruscă și dezorientarea în spațiu vor fi un simptom foarte caracteristic. Vasele de sânge din ochi se vor rupe și retina se va dezlipi. În același timp, vederea se pierde parțial sau complet. Pupilele unei pisici se dilată foarte mult. Pisicile intră în panică, nu se pot mișca și se lovesc adesea de mobilier, uși și colțuri atunci când încearcă să alerge.

Mai rar, hipertensiunea arterială cronică poate provoca hemoragii cerebrale. Când merge, pisica se înclină puternic, cade în lateral, este dezorientat, pot exista crize bruște care seamănă puternic cu epilepsia. Dar mult mai des, animalul cade pur și simplu în comă și moare rapid.

Diagnostic

Cea mai fiabilă metodă de detectare a hipertensiunii arteriale este ... un tensiometru convențional, a cărui manșetă este plasată pe labă sau baza cozii. Procedura în sine este absolut nedureroasă, iar la animalele echilibrate se pot obține rezultate fiabile deja din a doua sau a treia oară. Dar astfel de pisici „sensibile” se întâlnesc foarte rar. Mult mai des puteți observa o isterie reală, însoțită de încercări de a zgâria și mușca atât medicul veterinar, cât și propriul proprietar.

Dacă da, va trebui să încercați să vă liniștiți „tigrul de buzunar”. Stai cu pisica, mângâie-l. Unele forumuri străine recomandă chiar utilizarea uleiurilor aromatice și a altor homeopatii. Aceste medicamente nu ameliorează tensiunea arterială, dar pot ajuta la calmarea pisicii. De obicei, presiunea trebuie măsurată de mai multe ori pentru a obține rezultate fiabile..

Cum se tratează această boală?

Deci, cum se tratează hipertensiunea la pisici? Totul depinde de boala primară care a provocat creșterea presiunii. Cu cât este mai repede identificat și cu cât este prescris un tratament eficient mai rapid, cu atât sunt mai multe șanse ca hipertensiunea să nu se dezvolte deloc.

Nu există medicamente veterinare pentru hipertensiune care pot fi prescrise pentru pisici. Uneori specialiștii prescriu medicamente „umane”, dar acest lucru se face în cazuri extreme. Faptul este că aceste medicamente sunt extrem de „letale” pentru pisici, iar efectul lor asupra lor nu a fost studiat în mod corespunzător. În orice caz, ar trebui să începeți cu cea mai mică doză posibilă, monitorizând în permanență starea animalului. Dacă nu se întâmplă nimic neobișnuit cu pisica, puteți prescrie treptat doze mai mari de medicamente..

De asemenea, este recomandabil să prescrieți o dietă ușoară cu o cantitate minimă de carbohidrați și grăsimi pentru întreaga perioadă de tratament..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Hipertensiune arterială - hipertensiune arterială la pisici