Cati ani nasc pisicile?

Pisicile domestice se caracterizează prin pubertate rapidă. Prin urmare, întrebarea când o pisică poate naște pentru prima dată este foarte relevantă pentru proprietarii de doamne pufoase..

Momentul exact al primului est depinde în mare măsură de rasă:

  • la rasele cu păr lung (angora, birmaneză etc.) la 1–1,2 ani;
  • la rasele cu păr scurt (britanici, scoțieni, siamezi etc.) - la 6 luni;
  • la animale învechite - la 4-5 luni.

Cea mai lungă sarcină a fost înregistrată la reprezentanții rasei de pisici persane. Purtarea bebelușilor este cea mai rapidă la persoanele cu oase ușoare - siameze, orientale etc..

Vârsta optimă pentru sarcină și naștere

Feminologii cred că poți naște la vârsta de 1 an, când corpul pisicii este complet format și gata de reproducere. Crescătorii de pisici cu experiență sfătuiesc să sări peste primul estru și să aducă animale să se împerecheze numai după al doilea. O pisică poate naște pentru prima dată la 1-1,5 ani. Aceasta este vârsta optimă pentru prima sarcină. După 8-9 ani, femelelor le este greu să poarte descendenți. Se nasc pisoi mici. Ei mor adesea în primele zile de viață. Prin urmare, este recomandabil să opriți reproducerea.

Proprietarii de pisici ar trebui să-și amintească că menopauza nu există la animale. Prin urmare, pisicile sunt capabile să rămână însărcinate și să nască pe tot parcursul vieții. Au existat cazuri când pisoii s-au născut la pisici de 5 luni. De regulă, acestea nu erau viabile, deoarece mama însăși nu avea încă puterea suficientă ca să poarte urmași..

Cea mai bătrână pisică a devenit mamă la vârsta de 30 de ani. A adus doi pisoi în ultimul miel.

Recomandări pentru prima împerechere

Experții din domeniul feminologiei sfătuiesc să considere primul estru ca fiind un motiv pentru împerecherea animalelor, dar numai ca un semnal că un astfel de proces este posibil. Pentru a alege momentul potrivit pentru prima sarcină și naștere, proprietarul trebuie să știe exact la ce interval și cât durează estul pisicii. O femeie sănătoasă durează aproximativ o săptămână..

Prima dată când partenerii trebuie tricotați la aproximativ 10 luni. Vârsta exactă depinde de caracteristicile individuale ale femelei, de pubertatea ei. Partenerul ar trebui ales ca un experimentat (dezlegat), apoi prima întâlnire cu un grad ridicat de probabilitate se va încheia cu fertilizarea cu succes.

Sarcina și nașterea reprezintă o provocare serioasă pentru animal, iar proprietarii trebuie să-i trateze în mod responsabil. Pisicile primipare nu înțeleg ce fel de schimbări au loc în corpul lor. Sunt îngrijorați, nervoși. Din cauza situațiilor stresante la pisici - prim-născuți, există o proporție mare de patologii în timpul nașterii.

Pregătirea și asistența în timpul nașterii

Este mai bine să pregătiți animalul în avans. Înainte de împerechere, ambii parteneri trebuie să fie verificați cu un medic veterinar pentru a identifica posibilele riscuri în timp util. Dacă este necesar, efectuați un curs de tratament cu el. Vaccinarea, deparazitarea, tratarea insectelor parazite (purici, căpușe).

Până la prima sarcină, pisica trebuie să fie normală, să aibă greutatea necesară (2,3-3,2 kg), să aibă o formă fizică excelentă. Numai în aceste condiții corpul ei va putea suporta cu ușurință perioada prenatală și hrănirea descendenților. În timpul sarcinii, este necesar să se monitorizeze îndeaproape starea de sănătate a viitoarei mame..

Este foarte important să vă ajutați pisica să nască pentru prima dată. Prima naștere este destul de dureroasă, însoțită de dureri severe. Pisicile tinere sunt nervoase, țipă tare. Pisicile nasc pentru prima dată în decurs de 2-6 ore. Cu o muncă slabă, bebelușii se nasc în decurs de 1-1,5 zile. Dacă nașterea este întârziată, este mai bine să înfășurați ușor femeia în travaliu și să o duceți la medicul veterinar. Medicii știu exact ce trebuie să facă și cum să ajute în situația actuală.

Un nou est începe la aproximativ o lună și jumătate până la două luni după miere. Pisica este gata să rămână gravidă din nou, dar nu este nevoie să grăbești acest proces. Activitatea de muncă, hrănirea bebelușilor necesită multă forță de la femeie, corpul consumă substanțe nutritive acumulate anterior. Dacă crescătorul intenționează să obțină descendenți sănătoși puternici, atunci nu trebuie să forțați pisica să nască des.

Se recomandă persoanelor cu pedigree să aibă pui nu mai mult de o dată la 1-1,5 ani. În prezența unor condiții confortabile, femela dă 2,1 descendenți pe an. Cercetătorii au descoperit că intervalul dintre mielul de primăvară-vară este de 22,5 săptămâni, iar între toamnă-iarnă de 28,8.

O pisică poate rămâne însărcinată până la vârsta de șase ani. La o vârstă mai în vârstă, femelele sunt capabile de fertilizare, dar concepția are loc mult mai rar. Pisoii apar adesea slabi, neviabili. Probabilitatea de anomalii și patologii genetice este mare. O pisică poate naște la o vârstă considerată a fi bătrână (peste 7-8 ani). Dar cu cât o femeie în travaliu devine mai în vârstă, cu atât mai multe probleme și pericole sunt asociate cu descendenții. Prin urmare, crescătorii experimentați încearcă să oprească reproducerea la doamnele mature cu blană..

Astfel, răspunsul exact la întrebarea - cât de vechi nasc pisicile depinde de o serie de factori:

  • greutatea corpului animalului;
  • genetică;
  • conditii de viata;
  • durata fotoperiodei (durata orelor de vară);
  • rase;
  • alimente;
  • conditii de sanatate.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cati ani nasc pisicile?