Hiperplazia la pisici: cauze, diagnostic și tratament

În practica unui medic veterinar, nu există adesea momente deosebit de deranjante: majoritatea plângerilor cu care vin proprietarii de animale de companie la clinică sunt tipice. De exemplu, hiperplazia la pisici este destul de frecventă, chiar dacă crescătorii însuși iau această patologie pentru alte boli..

Ce este?

Acesta este numele unei creșteri celulare anormale, rapide. Acest proces nu este întotdeauna periculos. Faptul este că hiperplazia este fiziologică și patologică. Deci, o creștere a glandelor mamare în timpul hrănirii descendenților este un proces fiziologic, dar creșterea epiteliului glandular în uterul unei pisici vechi este pur patologică. Un alt exemplu - hiperplazia gingivală la pisicile cu gingivită este din nou o patologie, dar o afecțiune similară a acestui organ în cazul pisoiilor ai căror dinți tocmai au început să crească nu prezintă niciun pericol pentru viața și sănătatea animalului. În acest articol vom vorbi despre cele mai frecvente și periculoase tipuri de hiperplazie la pisici. Din fericire, nu sunt atât de mulți dintre ei..

De regulă, această afecțiune afectează țesuturile epiteliale, diferite glande. Mai ales glandele mamare „ajung”. Cauza exactă a bolii rămâne uneori necunoscută, dar în majoritatea cazurilor sunt de vină perturbările hormonale, uneori există un efect al virușilor, bacteriilor și al factorilor de inflamație. În special, o pisică care suferise o boală severă mastită, are șanse foarte mari de a dezvolta această boală. Deoarece hiperplazia mamară este cea mai frecventă la pisici, vom discuta mai întâi despre aceasta. Semnele clinice ale patologiei sunt destul de caracteristice:

  • Mărirea unuia sau mai multor sâni.
  • La palpare, o masă largă și densă se palpează ușor, iar animalul nu are senzații dureroase.

Cauze și diagnostic

  • Hiperplazia se poate dezvolta ca răspuns la sinteza afectată a progesteronului.
  • Foarte des, proprietarii de pisici tinere nesterilizate se confruntă cu o astfel de problemă: boala apare din cauza perturbării hormonale, iar simptomele acesteia se dezvoltă adesea în stadiile incipiente ale sarcinii..
  • Hiperplazia se poate datora și sarcinii false.
  • În cele din urmă, dacă progesteronul a fost prescris animalului în timpul tratamentului, acest lucru stimulează adesea dezvoltarea patologiei.

Este foarte important să înțelegem că hiperplazia, care este relativ inofensivă pentru viața unei pisici, poate fi cancer de sân. Deci, medicul veterinar va lua cu siguranță o probă de țesut (biopsie) pentru examinare citologică și microscopică. În plus, această patologie trebuie distinsă de mastită. Cu toate acestea, nu există o dificultate deosebită în diagnosticul diferențial în acest caz: cu mastită glandele mamare sunt umflate, dureroase, temperatura locală este semnificativ crescută și exudatul răsuflă din canalele de lapte.

Tehnici terapeutice

În cazul în care hiperplazia a apărut din cauza unui nivel crescut de progesteron în sânge, puteți aștepta pur și simplu: cantitatea de hormon va reveni la normal, glandele mamare vor scădea rapid în dimensiune. Dar! Nu este recomandat să faceți acest lucru: dacă animalul nu are valoare de reproducere, atunci este mai bine steriliza, și glandele mamare umflate - pentru a îndepărta. În cazul în care mărirea sânilor este asociată cu injecții cu progesteron în timpul tratamentului, este posibil (dacă este posibil) să opriți terapia pentru o perioadă până când organele revin la normal.

Dacă pisica este actuala campioană a rasei și are o valoare crescută de reproducere / reproducere, este necesar să se utilizeze medicamente care blochează receptorii de progesteron sau inhibitorii prolactinei. Tratamentul în acest caz ar trebui să fie efectuat de un medic veterinar competent și cu experiență, deoarece în caz contrar este posibil să se „recupereze” la o perturbare hormonală extrem de gravă în organism..

Deci, am luat în considerare problemele cu glandele mamare. Există și alte tipuri de hiperplazie care pot reprezenta o amenințare pentru viața și sănătatea animalelor? Da sunt. De exemplu, hiperplazia glandulară a uterului.

Ce o provoacă?

Principalii factori predispozanți în acest caz sunt: ​​prezența chisturilor foliculare în ovare, supraponderalitatea, fibroza ovariană. În mare măsură, dezvoltarea hiperplaziei glandulare a uterului este facilitată de bolile tumorale ale acestui organ..

Dacă boala este neglijată (și nu există semne vizibile), atunci există un risc imens de a dezvolta cancer uterin. Sunt expuse riscului animalelor de vârstă mijlocie și bătrânețe care nu mai pot avea pisoi. Încă o dată, vă avertizăm că simptomele acestei variante de patologie pot fi văzute numai cu ajutorul fluoroscopiei sau examinării cu ultrasunete a cavității abdominale. Așadar, luați animalul de companie pentru examinări veterinare preventive mai des..

În cazul în care se observă semne ale acestei boli, există doar un singur tratament pentru hiperplazie la pisici - îndepărtarea chirurgicală a uterului și a ovarelor. Nu poți risca aici, deoarece hiperplazia glandulară degenerează rapid în oncologie, iar animalul nu are practic nicio șansă de supraviețuire. În cele din urmă, este demn de remarcat faptul că polipii adenomatoși din gură sunt, de asemenea, un tip de hiperplazie. Rețineți că aceste formațiuni sunt un semnal foarte alarmant, deoarece aspectul lor poate indica un cancer al cavității bucale. Citologia este urgent necesară!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Hiperplazia la pisici: cauze, diagnostic și tratament