Hipertensiune arterială - hipertensiune arterială la pisici

Poate că cea mai frecventă boală discutată în rândul generației în vârstă este hipertensiunea arterială. Și acest lucru este departe de a fi accidental, deoarece această patologie o numesc medicii „ucigașul tăcut”. Hipertensiunea la pisici apare, de asemenea, și duce, de asemenea, la consecințe foarte neplăcute..

Informatii de baza

Hipertensiune arteriala este un termen medical care este folosit pentru a se referi la tensiunea arterială crescută. Cu câțiva ani în urmă, toată lumea credea cu încredere că această problemă este caracteristică exclusiv pentru oameni, dar acum există informații care confirmă pe deplin existența acestei patologii la frații noștri mai mici. Pisicile suferă, de asemenea, de hipertensiune arterială.

Această boală este împărțită în două tipuri: primară și secundară. Este secundar, adică o patologie care se dezvoltă sub influența altor boli, este răspândită la pisici. Hipertensiunea arterială primară la animale este extrem de rară, dar probabilitatea acesteia nu trebuie exclusă. Oamenii de știință și medicii veterinari sugerează că, în acest caz, putem vorbi despre un defect determinat genetic..

Foarte des, problemele de presiune apar atunci când un animal are probleme cu rinichii. Cel mai adesea este de vină insuficiența renală cronică. În cazul în care pisica are hipertiroidism, cu siguranță va suferi de hipertensiune arterială.

Simptome

Care sunt simptomele hipertensiunii la pisici? Nu există semne deosebit de specifice, dar presiunea crescută lovește puternic diferite organe. Văzând anumite modificări, un medic veterinar cu experiență va fi sigur că va putea pune diagnosticul corect. Această patologie este cea mai periculoasă pentru ochi. Sângerări, dezlipiri de retină, glaucom - acestea nu sunt toate consecințele. În majoritatea cazurilor, acestea conduc la orbire completă sau parțială a animalului, dezorientarea acestuia în spațiu. Orice proprietar poate observa toate aceste manifestări..

Desigur, dezacordurile cu vasele de sânge au lovit puternic starea sistemului nervos. Pisica se poate comporta foarte ciudat sau inadecvat, poate merge tremurată sau „beată”, cu un curs sever al bolii, totul se poate termina în comă.

Cum reacționează inima la creșterea presiunii? Foarte greu. Dacă patologia se dezvoltă într-un tip cronic, se dezvoltă mai întâi hipertrofia mușchiului cardiac. Dar, în timp, puterea corpului nu mai este suficientă pentru asta. Treptat, inima slăbește, în țesuturile sale se dezvoltă efecte degenerative și degenerative. În cazuri foarte severe, acestea conduc la dezvoltarea insuficienței cardiace congestive. Aceasta se exprimă prin respirație scurtă, edem, respirație superficială și foarte rapidă..

Având în vedere cea mai importantă funcție de filtrare a rinichilor, nu trebuie să ne mirăm de răspunsul lor pronunțat la creșterea tensiunii arteriale. Deteriorează grav glomerulii și tubulii renali și, prin urmare, crește semnificativ riscul de a dezvolta insuficiență renală. Dacă pisica a avut deja unele probleme cu acest organ, atunci în acest caz totul va deveni mult mai rău..

Măsuri de diagnostic

Multe pisici pur și simplu nu au simptome pronunțate, așa că învață doar indirect despre problemele cu tensiunea arterială. În acele cazuri în care vederea lui dispare brusc sau se deteriorează foarte mult. Detectarea precoce a hipertensiunii arteriale este tocmai de aceea este atât de importantă: numai în acest caz există șansa de a vă menține animalele sănătoase în ochi..

Unele pisici cu hipertensiune par deprimate, letargice și retrase. Mulți crescători, după ce au început tratamentul, sunt surprinși să observe că animalele lor de companie devin din nou vesele, jucăușe și agile. Probabil că pisicile pot avea, de asemenea, o experiență puternică durere de cap în același timp, dar până acum nu există o confirmare oficială a acestui lucru.

Testele de sânge și urină sunt obligatorii! Acest lucru se datorează faptului că acesta este singurul mod de a detecta problemele hormonale în timp util..

Medicii veterinari cu experiență spun că la pisicile de peste șapte ani, presiunea în scopuri preventive este măsurată cel puțin o dată pe an, iar la împlinirea vârstei de zece ani, această operație se efectuează cel puțin o dată la șase luni. De regulă, se creează un card separat pentru fiecare pisică veche, în care rezultatele măsurătorilor tensiunii arteriale sunt listate într-o coloană separată..

Și cum, strict vorbind, se măsoară în general? Surprinzător, dar pentru aceasta este foarte posibil să se utilizeze orice tonometru „uman”, cumpărat în cea mai apropiată farmacie. În același timp, manșeta este atașată fie la labă, fie baza cozii este înfășurată în jurul ei.

Important! În același timp, animalele pot fi foarte nervoase și, prin urmare, rezultatele unei singure măsurători vor fi complet nesigure. Prin urmare, încearcă să facă măsurători într-o atmosferă calmă, familiară, măsurând presiunea de cel puțin cinci ori..

Cu toate acestea, în clinicile veterinare moderne există și dispozitive speciale în acest scop. Sunt de dimensiuni mai mici, iar utilizarea lor nu provoacă la fel de multă teamă la pisici. Repetăm ​​încă o dată că rezultatele măsurătorilor luate în timpul „atacurilor isterice” nu pot fi considerate fiabile!

Tratament

Astfel, tratamentul hipertensiunii la pisici are două obiective principale simultan:

  • În primul rând, cu ajutorul unor medicamente speciale, tensiunea arterială crescută este scăzută. Multe remedii sunt disponibile astăzi, dar utilizate în mod obișnuit amlodipină și benazepril.
  • Boala primară este identificată urgent. Dacă este complet eliminat, atunci în majoritatea cazurilor indicatorii de presiune revin instantaneu la normal..

În timpul perioadei de tratament, medicul veterinar trebuie să monitorizeze constant starea rinichilor și a ochilor. De asemenea, trebuie remarcat faptul că unele animale pot avea un răspuns nespecific la medicamentele utilizate în tratament. Rețineți că terapia hipertensiunii implică crearea celor mai calme condiții, este foarte important să protejați animalul de stres. Acestea contribuie doar la înrăutățirea evoluției bolii..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Hipertensiune arterială - hipertensiune arterială la pisici