Pisica gri gobi: habitat și descriere

Există câteva tipuri de feline de care puțini au auzit.

Chiar și cercetătorii știu puțin despre unii dintre ei..

Pisica sălbatică chineză se referă la ele..

Cine este o pisică de munte chineză, este posibil să o ții acasă și merită să primești o pisică sălbatică - despre acest lucru vom vorbi în articol.

Habitat

Acest animal trăiește în stepele și munții din nord-vestul Chinei (în provinciile Gansu și Sichuan, în Qinghai, Ningxia, Xinjiang și Mongolia Interioară) și în sudul Mongoliei.

Știați? Există mai mult de 30 de specii de pisici sălbatice în lume. Cel mai mare dintre ei este un tigru din Orientul Îndepărtat (greutatea sa este de 350 kg), iar cel mai mic este o pisică „ruginită” (cântărește doar 1,5 kg).

Habitat

Ocazional se găsește în păduri și regiuni de stepă, până la 3000 m deasupra nivelului mării.

afla, este posibil să îmblânzești pisicile sălbatice.
Anterior, a fost găsit în principal în regiunea deșertului Gobi, care se reflecta în al doilea nume - „deșert” sau „pisică gri gobi”. Mai târziu, a devenit mai frecvent în munți..

Morfologie

Capul este mare și lat, mai mare decât cel al altor feline mici. Urechile sunt mari, terminându-se în ciucuri mici. La fel ca omologii săi din deșert, are păr pe perne, deși nu trăiește în deșertul însuși. Coada este puternică, groasă, rotunjită, cu mai multe inele transversale la capăt.Lână lung, dens, cu același strat dens. Vara, haina capătă o nuanță cenușie-galbenă, după năvălire pentru iarnă, devine mai lungă și mai groasă și își schimbă culoarea în cenușie-maro.

Haina este acoperită cu dungi și pete de diferite dimensiuni, nu sunt deosebit de proeminente, doar pe laturi devin mai vizibile. Culoarea hainei de pe burtă este mai deschisă decât pe spate și pe laturi. Vârful cozii este negru.

Pot ajunge la un metru și jumătate în lungime, animalul mediu atinge aproximativ un metru în lungime, o treime din această lungime este coada. Animalul este scund - la greaban ajunge la 35 cm.

Masculul mediu cântărește 7-9 kg, femelele mai puțin - 4 până la 7 kg.

Semnificația economică și rolul în ecosistem

Pisica sălbatică chineză are o semnificație pozitivă pentru oameni - ajută la controlul populațiilor de rozătoare mici (pikas, zokors). Aceste rozătoare stau la baza hranei pentru pisici.Activitatea umană direct nu reprezintă un pericol.

Nu sunt vânate și nici măcar interzise..

Dar piei lor sunt folosite pentru a face pălării tradiționale chinezești, astfel încât blana lor se găsește pe piețe..

Populația de pisici sălbatice scade treptat.

Pisici sălbatice precum pisica Temminck, pisică de munte andină, pisica de nisip, Pisica Savannah, pisica de jungla, Pădurea europeană, caracal, manul, oncilla, pisică sălbatică africană.
Acestea sunt incluse în listele speciilor pe cale de dispariție. Se estimează că în China nu există mai mult de 10 mii de adulți ai acestor feline..

Scăderea populației este influențată de activitatea umană - multe animale mor din otrăvire cu otrăvuri agricole folosite pentru distrugerea rozătoarelor, precum și din cauza scăderii numărului prăzii principale - rozătoare mici.

Caracteristici ale păstrării pisicilor sălbatice acasă

În ciuda dimensiunilor reduse, este încă un animal sălbatic. Și dacă decideți deja să aveți un astfel de animal de companie, ar trebui să știți cu ce dificultăți vă puteți confrunta atunci când păstrați pisici sălbatice..

Animalele sălbatice care sunt ținute acasă includ, de asemenea jerboa, nurcă, mangustă, lemur, mângâiere, Diavol tasmanian, noshu, wombat, vulpe fennec, raton.

Stilul de viață și comportamentul

Din cauza lipsei de cunoștințe despre pisicile chinezești, se știe puțin.

Sunt nocturne, active la amurg și până în zori. Cei singuri, care trăiesc separat, se împerechează în timpul sezonului de împerechere.

Sapă găuri în pământ, în care își petrec ziua. Femelele construiesc vizuini mai adăpostite și mai adânci decât masculii.

Prin urmare, va fi dificil să-l păstrați în apartament - animalul va căuta un loc unde să se ascundă, unde să-și facă o gaură. Ca urmare, mobilierul și lucrurile pot suferi. De asemenea, este puțin probabil să vă bucurați de activitățile sale nocturne..

Alimente

Prada principală este rozătoarele mici (alunițe, zokori) și păsările.

Pisicile își folosesc auzul acut pentru a localiza prada. Pot detecta rozătoarele care se mișcă prin tunelurile lor la o adâncime de 3-5 cm. Urmăresc alte victime, urmăresc și ucid în tăcere, se aruncă și mușcă pe gât.

Animal acasă va fi necesar asigurați-vă că hrana este 100% în concordanță cu dieta sa naturală. În caz contrar, echilibrul substanțelor din corpul pisicii va fi perturbat, vor începe probleme cu sistemul musculo-scheletic.

Reproducere

Sezon de imperechere durează din ianuarie până în martie, în această perioadă se creează perechi temporare. În mai, se naște o nouă generație - de la 2 la 4 pisoi. Locuiesc cu mama lor într-o vizuină și la vârsta de 7-8 luni încep o viață independentă..

Știați? Toate pisicile sălbatice sunt solitare, cu excepția leilor. Leii sunt singurii care creează clanuri - mândrie.
Când vă mențineți acasă, este puțin probabil să puteți găsi un partener pentru animalul dvs. de companie în mediul dvs. Prin urmare, ar trebui să vă pregătiți pentru posibile probleme în timpul sezonului de împerechere - agresivitate crescută, marcarea teritoriului.

Nu va funcționa pentru a neutraliza sau neutraliza animalul - ca multe pisici sălbatice, pisica chineză nu tolerează anestezia și va muri pe masa de operație.

Verifică argumentele pro și contra sterilizării și castrarea pisicilor.

Inamici

Pisica Gobi nu are dușmani naturali, iar alți prădători nu îi vânează. Lupii și urșii pot ucide pui neprotejați.

Principala amenințare pentru specie este reprezentată doar de oameni și de distrugerea rozătoarelor - principala pradă a pisicilor sălbatice.Vânătoarea industrială pentru pisici nu se desfășoară, dar braconierii pot vâna piei.

Durata de viata

Speranța de viață in vivo nu este cunoscută. Trăiți în captivitate timp de 10-12 ani.

Caracteristicile conținutului

Păstrarea unei astfel de pisici acasă este foarte dificilă. În ciuda dimensiunilor sale nu foarte mari, o astfel de pisică poate provoca multe probleme..

Important! Trebuie amintit că pisica de munte chineză este un animal sălbatic, care nu este destinat să fie ținut acasă..
Acest animal duce un stil de viață solitar, are nevoie de un teritoriu destul de vast, pe care pisica îl va considera al său. O astfel de pisică nu își recunoaște stăpânii și nu se va supune.

Pisica este obișnuită să-și marcheze teritoriul și va fi aproape imposibil să o antrenezi la litiera de gunoi. Animalul nu va renunța la colțul retras selectat.O altă problemă pe care o au astfel de animale de companie este ascuțirea ghearelor. Pisica le va ascuți cu siguranță. Și, dacă o pisică comună de casă poate cauza probleme mobilierului, atunci o pisică sălbatică vă poate distruge complet scaunele..

Conflictele cu alte animale de companie nu pot fi evitate. O pisică sălbatică nu va accepta coexistența cu o altă pisică, câine sau altcineva..

Important! Unele pisici masculi pot percepe chiar și oamenii ca un concurent..
O pisică are nevoie de o dietă complet identică cu cea naturală. În caz contrar, metabolismul său va fi deranjat. Pisica de munte chineză este foarte puțin studiată.

Medicii veterinari nu au practic nicio informație despre ce sunt bolnavi și despre cum să le trateze. În plus, un medic obișnuit poate refuza să trateze un animal sălbatic..Deci, am descris acest animal rar și puțin studiat. După cum puteți vedea, este aproape complet nepotrivit pentru viața în captivitate..

Prin urmare, gândiți-vă foarte bine dacă ar trebui să aveți o pisică chineză acasă..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisica gri gobi: habitat și descriere