Limba albă la o pisică: toate cauzele posibile și pericolele lor

Pisicile dau întotdeauna impresia că sunt animale extrem de curate, întrucât își ling ling tot corpul mult timp pentru a menține igiena. Acestea fac nu atât pentru a îndepărta murdăria, cât pentru a nivela un miros specific. Deoarece limba pisicii este întotdeauna la vedere, nu este surprinzător faptul că, cu patologiile sale, proprietarul observă rapid semne de ceva greșit. În special, ar trebui să fiți atenți dacă observați o limbă albă la o pisică..

Informații generale: la ce servește limba, structura anatomică a organului

Limba pisoiului tău este un instrument multifuncțional. Servește pentru mâncare și băutură, îndeplinind funcția unui fel de „lingură”, cu ajutorul animalului își păstrează blana și pielea în ordine. Astfel, în cazul unor boli mai mult sau mai puțin grave ale acestui organ, animalul va avea probleme grave. Nu va fi capabil să aibă grijă de sine, iar procesul de a mânca alimente va deveni considerabil mai dificil. Deci, ce boli, în principiu, pot contribui direct la o schimbare a culorii limbii?

Orice patologie inflamatorie a cavității bucale poate duce la astfel de consecințe.. Cea mai ușoară și mai frecventă opțiune este stomatita, el este, de asemenea, o inflamație a țesuturilor cavității bucale. Frecvent și glossita este destul de probabilă (acest termen înseamnă inflamația limbii în sine). Este posibil să apară o acoperire albicioasă pe suprafața organului din cauza gingivită (adică aceeași inflamație, dar deja a gingiilor).

Culoare albicioasă a limbii - un simptom destul de caracteristic, specific, care indică etapele inițiale de formare a calculului. Dacă în acest moment începeți să tratați dinții și limba în sine cu o soluție slabă de apă-sare sau o soluție de bicarbonat de sodiu, pot fi evitate consecințele grave. În plus, o limbă albă (mai precis, rădăcina limbii) este un semn destul de comun al acutului gastrită (inflamație a mucoasei stomacului). În inflamația cronică, limba devine, de asemenea, albă, dar mai des acest lucru poate fi observat numai în perioada de exacerbare a bolii.

Uneori acest fenomen indică patologii fungice ale cavității bucale. Acestea sunt boli foarte periculoase. Dacă nu este tratat în vreun fel, sănătatea și chiar viața animalului dvs. de companie vor fi în pericol grav. Cea mai frecventă patologie de acest tip este candidoză orală. Mirosul din gură cu aceste afecțiuni devine extrem de neplăcut și chiar dezgustător. Rețineți că bolile fungice ale cavității bucale sunt foarte frecvente la pisicile care au fost tratate de mult timp cu antiinflamatoare nesteroidiene sau cu antibiotice. Toate au un efect negativ asupra rezistenței naturale a corpului..

În plus, o cauză destul de frecventă a decolorării bruște a limbii este efectul substanțelor iritante și caustice. poate, produse chimice de uz casnic. Compușii periculoși provoacă coagularea stratului exterior al celulelor care acoperă limba, determinând albirea acestuia din urmă.

Probleme mai grave

Astfel, limba pisicii poate fi un adevărat „barometru” al sănătății. Decolorarea este un indicator al unei posibile boli la pisica ta.. Vă puteți aminti un adevăr simplu: „Limba roz este un animal de companie sănătos”. Această regulă este imuabilă, excepțiile sunt foarte rare..

De ce este asta? Faptul este că limba, ca un organ muscular, este literalmente pătrunsă cu multe vase de sânge care strălucește prin stratul epitelial subțire. Dacă este roz, totul este în ordine - aportul de sânge este normal, hemoglobina din eritrocite conține cantitatea necesară. În multe cazuri, o limbă albă este un semn de igienă orală deficitară., dar mai jos vom descrie patologii mult mai grave în care și acest organ își schimbă culoarea.

Boli ale sistemului respirator și ale sistemului cardiovascular. De regulă, în acest caz, limba devine albastră sau palidă, dar este posibil să apară o suprafață albicioasă. Dacă pisica ta are bronşită, astm sau alte boli pulmonare (sau au predispoziție la reacții alergice), asigurați-vă că controlați culoarea limbii și a gingiilor. Când apare o placă albă pe limba unei pisici, însoțită de o decolorare albastră clar vizibilă a țesuturilor cavității bucale, este urgent să contactați medicul veterinar. Este posibil ca animalul dvs. să se fi dezvoltat inima sau pulmonar eșecul și toate aceste patologii îi amenință în mod direct viața și sănătatea. Este ușor să verificați acest lucru: dacă, după o activitate fizică chiar minimă, limba pisicii devine sensibil albă și palidă, iar animalul însuși are o tuse uscată și dură, trebuie urgent prezentată unui specialist. Trageți-l timp de o lună sau două - poate fi prea târziu.

Insuficiență renală. Dacă animalul dvs. de companie are probleme cu rinichii, limba ei poate străluci cu toate culorile curcubeului - de la alb la galben intens. În plus, respirația ei (în cazuri deosebit de severe și avansate de insuficiență renală) capătă o „aromă” bogată de acetonă sau amoniac. Animalul practic nu mănâncă, apar ulcere profunde, care nu se vindecă, pe membranele mucoase ale cavității bucale. O pisică cu boli de rinichi bea mai mult decât de obicei și vizitează constant litiera, pierde rapid în greutate. Nu așteptați ca animalul dvs. să intre în comă sau să moară. Sunați-vă urgent medicul veterinar sau mergeți la el însuși, deoarece patologiile renale sunt extrem de periculoase, sunt pline de moarte.

Caracteristici de pigmentare congenitale. Petele albe feline nu sunt neapărat un motiv de îngrijorare și o vizită urgentă la clinica veterinară. Poate că este vorba de personalitatea animalului tău de companie. Petele albe de pe limbă sunt mai frecvente la câini, dar pot fi găsite și la aproximativ 1,5-3% dintre pisoi. Dacă un animal încă de la naștere avea o „aluniță” pe limbă, atunci nu este nimic în neregulă cu asta și, cel mai probabil, nimic nu îi amenință sănătatea și viața. Pe de altă parte, dacă pete albe persistente apar brusc și nu există motive aparente pentru acest fenomen, trebuie totuși să mergeți la veterinar. Specialistul va putea determina cât de periculos este acest fenomen pentru viața și sănătatea animalului dvs. de companie.

Tehnici terapeutice

Tratamentul depinde direct de ceea ce a apărut exact învelișul albicios pe limbă. Dacă există suspiciunea că acesta este rezultatul unei igiene orale deficitare, trebuie să luați toate măsurile pentru a corecta o astfel de situație tristă. Cumpărați o pastă de dinți specială și o perie pentru copii (cu cele mai moi peri) și spălați-vă gura și limba pentru a îndepărta placa cel puțin o dată la două zile. Cu toate acestea, nu este nevoie să cheltuiți bani pe produse de igienă. Cu același succes, o dată pe zi, toate suprafețele cavității bucale și dinții trebuie șterse cu o cârpă moale înmuiată în soluție de sodă sau sodă..

Dacă testele efectuate în clinica veterinară au relevat prezența unei boli infecțioase, aceasta este „zdrobită” prin prescrierea unuiantibiotice cu spectru larg. Cu bolile fungice ale cavității bucale, este mai dificil - este necesar să se aplice antifungice sistemice. Problema este că astfel de medicamente sunt destul de toxice și pot afecta negativ sănătatea animalului cu utilizarea prelungită..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Limba albă la o pisică: toate cauzele posibile și pericolele lor