Cat de ochi

O descoperire neplăcută, care uneori îi depășește pe stăpânii pisicilor, este prezența unei zone pe cornee care diferă în exterior de un ochi sănătos prin transparență și culoare reduse. Arată albicios și opac. Această înnorare se numește ghimpe. Poate apărea atât la un pisoi, cât și la un animal adult. Unii proprietari cred că spinii duc invariabil la orbire și nu există nici un remediu pentru aceasta. Nu este așa: în multe cazuri, asistența corectă și în timp util este capabilă să păstreze vederea animalului de companie, prin urmare, diagnosticul și tratamentul ar trebui să înceapă imediat după detectarea unui ghimpe..

Cat de ochi

Leziunile congenitale reprezintă doar 7-10% din cazuri. Acest lucru poate apărea dacă organul vederii nu este format corect sau datorită faptului că pisica a fost foarte bolnavă în timpul sarcinii. Mai mult, de cele mai multe ori problema se referă la mai mulți sau chiar toți pisoii dintr-o așternut..

Următorii factori pot duce la leucoree dobândită:

 • infecții și viruși care infectează corpul pisicii;
 • boli parazitare localizate pe cornee;
 • leziuni mecanice și traume oculare sau zone apropiate;
 • încălcarea proceselor metabolice care duc la acumularea excesivă de colesterol și calciu;
 • acțiune prelungită a alergenului;
 • perturbarea rinichilor, ducând la edem sever al țesuturilor mucoase și al conjunctivei;
 • procese distructive cauzate de îmbătrânire.

Aproximativ 90% din cazuri se referă la forma dobândită, care este cel mai adesea reversibilă. Chiar și după răniri grave, când proprietarilor li se pare că vederea nu poate fi salvată din cauza unei pete uriașe a corneei, îngrijirea veterinară este, în majoritatea cazurilor, capabilă să restabilească complet sau parțial capacitatea animalului de a vedea lumea din jur în mod normal..

Cat de ochi

Simptome

Prezența unui ghimpe nu este întotdeauna exprimată în mod clar, dar prezența sa poate fi judecată printr-o serie de semne:

 • evitarea locurilor cu iluminare puternică pentru animale;
 • lucru crescut al glandelor lacrimale, uneori - acumulare crescută de mucus în colțurile interioare ale ochilor;
 • edemul corneei și dobândirea unei nuanțe roșiatice;
 • formarea unui film purulent;
 • turbiditatea gri-roșu sau galben deschis;
 • corneea de culoare neomogenă cu o suprafață neuniformă;
 • umflatura ghimpei;
 • atrofia organului vederii;
 • schimbarea formei elevului;
 • mișcări neregulate ale pupilelor atunci când pisica privește în lateral, strabat.

În plus față de toate cele de mai sus, comportamentul pisicii se schimbă adesea, pot apărea semne vizibile ale scăderii vederii. Animalul se ciocnește adesea de pereți, uși, piese de mobilier, oameni, se mișcă încet și nesigur.

Nu este neobișnuit ca un animal de companie să devină mai iritabil și mai puțin sociabil din cauza disconfortului crescut. Pisica este predispusă la spălare constantă, deoarece încearcă să spele ceea ce interferează cu vederea normală. Dacă cauza apariției a fost un proces inflamator, atunci pisica nu se va putea spăla, deoarece va începe să se scoată din mâini, temându-se de durere.

Scăderea vederii cu leucoree depinde de locația și dimensiunea acesteia. Cu cât pata este mai îndepărtată de centrul ochiului și cu cât este mai mică, cu atât este mai mică deteriorarea în activitatea organului vizual. În cazurile în care elevul rămâne deschis și nu este acoperit cu o pată, vederea este păstrată, dar calitatea scade brusc, pisica vede indistinctă și neclară.

Belmo la pisică

Ce sa fac

De îndată ce proprietarul animalului de companie a observat astfel de modificări, trebuie să luați măsuri imediat. Este aproape imposibil să stabiliți singuri cauza, cu excepția cazurilor de rănire în fața proprietarului animalului. Dar chiar și în acest caz, este aproape imposibil să oferiți asistență calificată unei pisici acasă, așa că primul pas ar trebui să fie contactarea unui medic veterinar.

În timpul programării inițiale, specialistul încearcă să evalueze tabloul clinic. Pentru aceasta, se efectuează o examinare vizuală a pisicii și, mai ales, în detaliu - zona ochilor. Proprietarul pisicii ar trebui să răspundă când a fost observat pentru prima dată ghimpe, ce fel de hrană primește animalul, ce boli a avut anterior animalul de companie.

Pe baza acestor informații, este alocat un sondaj. Poate include:

 • analiză detaliată a sângelui și analiză biochimică;
 • teste serologice;
 • oftalmoscopie;
 • măsurători ale presiunii oculare pentru a determina riscul de cataractă sau glaucom;
 • inspecția lămpii cu fantă;
 • Test Seidel;
 • detectarea leziunilor și ulcerelor corneene utilizând fluoresceină;
 • citologia materialului biologic din mucoasa conjunctivală;
 • microscopie de răzuire;
 • biopsie de lichid intraocular;
 • verificarea constricției reflexului pupilei;
 • analiza microbiologică etc..

În unele cazuri, nu se poate efectua o examinare standard. Apoi, medicul veterinar prescrie o ecografie a ochiului pentru a determina cauzele spinului pisicii. Dacă există suspiciuni de boli virale sau infecțioase concomitente, atunci pot fi prescrise tehnici de diagnostic adecvate pentru a le identifica..

Pisică la oftalmolog

Deoarece succesul tratamentului este direct legat de momentul inițierii sale, se acordă preferință analizelor mai rapide și metodelor de exprimare..

Cum se vindecă

Tratamentul leucoreei începe numai după ce se stabilesc cauzele exacte. Este important să aveți timp să aplicați primele măsuri terapeutice înainte de a începe degenerarea țesutului corneean în țesutul cicatricial. Principalele măsuri sunt următoarele:

 • Cu keratită, se prescrie terapia medicamentoasă. Pentru aceasta, se efectuează un curs de două săptămâni folosind picături oftalmice sau unguente speciale (de exemplu, "Tetraciclină" 3% sau "Floxal").
 • Pentru a activa procesele regenerative în cornee, aplicațiile și keratoprotectorii sunt folosiți în ochi. Acest lucru se face dimineața, după-amiaza și seara la intervale egale. Cursul durează cel puțin două săptămâni.
 • În cazul unui spin cauzat de o vătămare, ochiul deteriorat este clătit cu soluție salină sau soluție de Miramistin pentru dezinfectare cât mai curând posibil (proprietarul pisicii poate face acest lucru). Apoi, medicamentul "Tetraciclină" este prescris sub formă de picături.
 • În caz de durere severă, pisica este ușurată prin introducerea „Novocain” într-o soluție cu „Cortizon” sub globul ocular. Dacă este necesar, procedura poate fi repetată după o anumită perioadă de timp..
 • Pentru a reduce presiunea intraoculară, poate fi necesar să prescrieți „Pilocarpină” sau „Brinzolamidă”.
 • În cazurile în care metodele de tratament conservatoare nu aduc rezultatul scontat, se efectuează o operație chirurgicală. Depinde de cauza subiacentă și de stadiul bolii la momentul inițierii tratamentului. Uneori este necesar să se efectueze o operație de înlocuire a stratului cornos. Intervenția chirurgicală se efectuează numai după oprirea procesului inflamator.

Cu cât boala este mai gravă, cu atât aveți nevoie de mai multă responsabilitate pentru a trata alegerea unui medic. Tratamentul chirurgical ar trebui, în mod ideal, tratat de un medic veterinar cu experiență oftalmolog.

Pisică la oftalmolog

Ce poate face stăpânul

Nu totul în timpul tratamentului unei leucoree depinde de medic. Acțiunile proprietarului pisicii sunt, de asemenea, importante. Toate programările trebuie respectate cu strictețe. În plus, va trebui să controlați, astfel încât animalul să nu se frece sau să-și rănească ochii. Dacă nu îl puteți liniști, ar trebui să utilizați un guler de reținere a gâtului..

Ochii trebuie verificați de două ori pe zi. Dacă observați brusc o deteriorare sau observați de la animal că boala progresează brusc, ar trebui să contactați imediat medicul veterinar curant. Deteriorarea se exprimă cel mai adesea prin umflarea crescută, roșeața globului ocular, durerea crescută în zona ochilor, activarea semnelor de pierdere a vederii etc..

Dacă vederea pisicii s-a deteriorat grav, îi puteți ușura viața îndepărtând din cameră piesele de mobilier inutile (otomane, scaune etc.) care pot fi lovite și rănite..

Programările și examinările la medicul veterinar nu trebuie ratate, deoarece acesta este obligat să monitorizeze progresul tratamentului și, dacă este necesar, să corecteze întâlnirile anterioare.

Este important să ne amintim că păstrarea vederii la un animal de companie depinde în totalitate de atitudinea responsabilă a proprietarului pisicii..

Desigur, trebuie să vă aprovizionați cu răbdare și simpatie pentru această perioadă, deoarece pisica poate deveni iritabilă și neprietenoasă. Când ghimpa este vindecată, animalul va simți recunoștință față de stăpânii săi pentru că îl eliberează de disconfort..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cat de ochi