Hernia de pisică după sterilizare: cauze și tratament

Castrarea pisicilor

- o operație chirurgicală cunoscută și folosită pe scară largă în medicina veterinară. Popularitatea sa este facilitată de faptul că asigurarea, chiar și chirurgicală, se transformă rar în dezvoltare complicații la animalele de companie operate. Dar acest lucru nu este întotdeauna cazul. Din păcate, o hernie la o pisică după sterilizare este un fenomen rar, dar încă nu unic..

Hernia de pisică după sterilizare: ce este

Dacă nu intrați în detalii, atunci o hernie este un fenomen patologic, al cărui sens este pătrunderea unei părți a organelor interne sub piele. Acestea. pe stomacul pisicii se formează un fel de „sac”, în interiorul căruia (în majoritatea cazurilor) există bucle intestinale, uneori există o bucată de ficat sau alte organe interne acolo. Ei ajung sub piele prin inelul herniar.

Aproximativ vorbind, aceasta este o gaură în membrana musculară. O hernie, chiar și mică, nu trebuie în niciun caz luată prea ușor:

 • Astfel de neoplasme arată întotdeauna o tendință pronunțată de creștere a dimensiunii. În cazurile avansate, o hernie poate crește pe abdomenul pisicii, în dimensiuni capabile să concureze cu o portocală mare.
 • Interiorul sacului herniar atârnat este în mare pericol. Pisica poate lovi oricând, iar consecința loviturii este adesea o ruptură a anselor intestinale situate în hernia însăși.
 • Inelul herniar are adesea o tendință neplăcută de a se micșora. Ca rezultat - prinderea organelor interne care trec prin el. Acest lucru duce la necroză, deteriorarea circulației sanguine locale și alte consecințe neplăcute..

Totuși, se întâmplă să nu existe nimic în interiorul herniei, cu excepția unei cantități mici de țesut gras subcutanat. Astfel de neoplasme sunt considerate relativ sigure și se pare că nu trebuie să fie eliminate urgent..

Animalul trebuie examinat de un medic veterinar în orice caz. Gradul real de pericol al unei hernii poate fi determinat doar de el.

Cauzele apariției

Iată principalele motive pentru dezvoltarea herniilor postoperatorii la pisicile castrate:

 • „Amator” al unui animal care a reușit să îndepărteze singur cusăturile. Un motiv foarte comun și foarte periculos. Mai mult, o hernie este departe de a fi cea mai gravă consecință. Dacă nu se face nimic, animalul de companie poate deschide cusătura și mai mult, literalmente „eviscându-se”.
 • Performanță slabă a operației. Dacă incizia este mai lungă decât este necesar, este posibil ca țesutul muscular slăbit să nu poată rezista, ca urmare a căruia organele interne vor intra sub piele pe abdomen.
 • Acest lucru se întâmplă atunci când se operează pe animale de companie prea vechi.. Țesutul muscular este deja slăbit din cauza unor motive legate în special de vârstă, operația poate stimula doar apariția unei hernii. Sterilizarea clasică a cavității este deosebit de periculoasă. Dacă este posibil, animalele de companie în vârstă sunt mult mai bine să opereze cu această metodă sterilizare laparoscopică.
 • Consecințe indirecte anestezie. Din această cauză, animalul poate cădea chiar și în situații zilnice complet normale, în alte cazuri nefiind în pericol. Cel mai neplăcut lucru nu este nici măcar vânătăile: ca urmare a unei căderi nereușite, o pisică, care, alteori, are o plasticitate incredibilă, își poate rupe cu ușurință laba (sau chiar mai multe). În plus, cusăturile ei se pot separa și aceasta este cauza directă a sacului herniar..

Simptomele unei hernii la o pisică

Dar cum arată această patologie? Trebuie amintit că herniile (mai ales în prima zi după intervenție chirurgicală) ar trebui să se distingă de focarele proceselor inflamatorii. Cel mai probabil, umflarea în acest caz va fi cea mai mică problemă, deoarece în aceste cazuri dezvoltarea proceselor inflamatorii direct în cavitatea abdominală (adică peritonita) este mult mai periculoasă..

Principalele simptome ale herniilor adevărate sunt după cum urmează:

 • Astfel de neoplasme sunt moi la atingere. La palpare, „pielea” este bine simțită.
 • Herniile (cu excepția cazurilor însoțite de inflamație) sunt extrem de rare însoțite de o creștere a temperaturii corporale locale.
 • Din nou, la palpare, puteți simți cum buclele intestinului sau alte organe interne care alcătuiesc hernia se „rostogolesc” în interiorul sacului. Palparea trebuie făcută cu mare atenție pentru a nu deteriora nimic și a agrava starea animalului operat..

Tratamentul herniilor postoperatorii: informații generale

Crescătorii ar trebui să rețină că tratamentul unor astfel de patologii este exclusiv chirurgical (de regulă), într-o clinică veterinară bine echipată. Dacă patologia nu este începută, terapia este destul de simplă:

 • Mai întâi (folosind aceeași palpare și Ultrasunete) medicul veterinar determină cu exactitate limitele inelului herniar și diametrul canalului. Acest lucru este necesar pentru a determina metoda de intervenție chirurgicală, materialul de sutură și alți factori importanți..
 • După aceea, specialistul este determinat cu tehnica anesteziei. În unele cazuri, când hernia tocmai a apărut, este suficientă doar anestezia locală, dar în situațiile în care neoplasmul a atins deja o dimensiune mare și, la palpare, buclele intestinale și alte organe interne sunt simțite în ea, este necesară anestezia generală.
 • După aplicarea anesteziei și pregătirea generală pentru operație (inclusiv fixarea animalului, bărbierirea zonei de operare și tratamentul antiseptic al acesteia), se face o incizie.
 • Prin incizia de operare, medicul veterinar va fixa organele interne înapoi în cavitatea abdominală, după care sacul hernial este suturat.
 • Dacă pielea de la locul fostului sac este întinsă puternic (ceea ce se întâmplă adesea), este tăiată, cavitatea este ușor pudrată cu pulbere veterinară pe bază de streptocid, după care totul este cusut.

Ce trebuie făcut după operație: reabilitare și îngrijire

Deci, ce trebuie să facă proprietarul? Când animalul se va recupera de la anestezie (și aceasta durează până la cinci sau mai multe ore), ar trebui să i se dea puțină apă dintr-o seringă (nu mai mult de 10 ml de apă). Pisica trebuie plasată într-o zonă fără curent, izolată de accesul altor animale de companie..

Desigur, rana postoperatorie (ca și animalul însuși) are nevoie de îngrijire. Proprietarul animalului nu va trebui să facă nimic deosebit de dificil:

 • Este imperativ să obțineți o intervenție chirurgicală pătură! Acest dispozitiv simplu previne lingerea și zgârierea suturii chirurgicale (ceea ce duce inevitabil la apariția complicațiilor, inclusiv a inflamației purulente). Pătura trebuie schimbată pe măsură ce se murdărește, dar cel puțin o dată pe zi.
 • În prima săptămână, trebuie să procesați cusătura o dată pe zi. Pentru aceasta se utilizează miramistina., levomekol, clorhexidina.
 • Este necesar să vă asigurați că animalul de companie operat nu se pretinde a fi o veveriță, jucând și sărind constant. Pentru ca corpul ei să suporte activitatea fizică fără consecințe, va dura cel puțin o săptămână. În caz contrar, sutura se poate rupe cu ușurință (care este plină de o nouă hernie sau ceva mai rău).
 • Primele patru zile hraneste pisica urmat de bulion bogat de pui, aromat ocazional cu piure de carne și legume (din alimente pentru bebeluși). Acest lucru este necesar pentru a nu suprasolicita sistemul digestiv al animalului de companie, slăbit după două operații..
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Hernia de pisică după sterilizare: cauze și tratament