Dermatita la pisici și pisici

Dermatita la pisici și pisici, ca orice altă boală a pielii, este întotdeauna la vedere și întotdeauna extrem de neplăcută atât pentru animalul de companie, cât și pentru proprietarul acestuia. Cum să diagnosticați simptomele și să prescrieți tratamentul corect - să ne dăm seama. Și cel mai important, cum este tratată dermatita la pisici? Boala este gravă, care în niciun caz nu trebuie declanșată și lăsată fără asistență veterinară calificată.

În primul rând, să ne dăm seama de clasificarea cauzelor probabile. Sunt termice, parazite, infecțioase, fungice, medicinale, chimice, traumatice. Și motivele includ perturbarea hormonală, perturbarea organelor interne, metabolismul modificat și diabetul zaharat, stresul constant, îngrijirea necorespunzătoare (condiții de viață slabe, produse cosmetice slab selectate pentru animale de companie).

dermatită la pisică

Cauze termice

Nu numai temperaturile ridicate, ci și temperaturile scăzute duc la dermatită la pisici. Da, cele mai frecvente sunt obiectele / lichidele fierbinți, lumina soarelui. Dar nu uita nici de degeraturi. Atât frigul, cât și căldura excesivă duc la dermatită. Chiar și o scurtă ședere la soare duce la faptul că dermatita sau chiar arsurile apar pe zonele goale sau slab acoperite cu lână. Ar trebui să vă adresați medicului veterinar înainte de a administra orice medicament.

Cauze parazitare

Paraziții pot duce și la dermatită la pisici. Acești „nemernici” includ atât paraziți intradermici (demodex, scabie), cât și paraziți cutanati (purici, păduchi, păduchi și alții). Din cauza acestor insecte, animalul se confruntă cu mâncărime severă a pielii, se rupe cu gheare la mâncărime. Din cauza a ceea ce apar zgârieturi / răni pe piele. Și toate acestea nu fac decât să agraveze evoluția bolii. Ca urmare a acestui motiv, apare așa-numita dermatită de purici la pisici. Detalii despre acest „tip” de dermatită:

Dar este imposibil să „eliminați” și paraziții interni - helmintii intestinali, de exemplu. Eliberează toxine în timpul vieții lor. Și aceste otrăvuri deja conduc la dezvoltarea unei reacții alergice, al cărei simptom este dermatita. Prin urmare, dacă observați că pielea pisicii devine brusc roșie, începe mâncărimea, dar nu găsiți paraziți externi, ar trebui să căutați cauza în interiorul corpului. Duceți animalul de companie la veterinar. Și va efectua deja o examinare completă (dacă este necesar, va face o răzuire a pielii dacă suspectează „locuitori” intradermici).

Cauze infecțioase

Cauzele infecțioase ale dermatitei la pisici includ bacterii, viruși și ciuperci. Datorită faptului că inflamația crește sensibilitatea pielii, microorganismele pătrund foarte repede în țesut și se înmulțesc. Și, ca rezultat, dermatita se răspândește cu viteza fulgerului pe toată pielea. Mai mult, pot apărea pustule. Sau răni plângătoare, care, la rândul lor, devin „porți ale infecției” și mai mari.

Dermatita infecțioasă la pisici oferă animalelor de companie mai mult decât doar disconfort. Este nevoie de foarte mult timp pentru a trata astfel de animale. Și este necesar un număr mare de medicamente, care trebuie selectate cu atenție. La urma urmei, medicamentele pot provoca, de asemenea, inflamația pielii. În orice caz, mustața cu dermatită infecțioasă este tratată numai sub supravegherea unui medic veterinar.

Alte motive

Alte cauze ale dermatitei la pisici:

Cauzele medicamentelorAdesea, dermatita la pisici apare din cauza unei reacții alergice la una sau alta substanță activă (sau la un supradozaj). Acesta este motivul pentru care nu ar trebui să dați medicamente animalelor dvs. de companie necontrolat. În plus, unele au proprietăți fotosensibilizante, adică pielea devine prea sensibilă la lumina ultravioletă..
Cauzele chimice ale dermatitei la animalele de companieAceștia sunt acizi, alcalii, care, odată pe piele, provoacă o arsură chimică..
Cauze traumatice ale dermatitei la pisici

Cele mai frecvente cauze sunt zgârieturi, abraziuni, răni, escare. Când integritatea țesuturilor este compromisă, apare „poarta infecției” prin care pătrund o varietate de microorganisme patogene. Și acum dermatita la o pisică de la traumatic devine infecțioasă. Chiar și umflăturile pot duce la inflamația pielii..

Simptome

Simptomele dermatitei la pisici depind de evoluția bolii, precum și de cauza acesteia. De exemplu, dacă cauza este traumatică, atunci animalul are o umflătură vizibilă, edem pe piele (o zgârietură, abraziune, rană - va exista și dacă a existat o încălcare a integrității pielii). De asemenea, în zona dermatitei, lâna este umedă, acest lucru se datorează faptului că exsudatul seros este eliberat.

Dacă motivul constă într-o reacție alergică, atunci poate începe pierderea părului. Același lucru se observă în cazul unei supradoze de medicamente. Pielea nu numai că se înroșește și se umflă, dar devine și foarte dureroasă. Dar pe lângă dermatită, pisicile care suferă de alergii vor avea și alte simptome: mâncărime, ochi apoși, strănut, tuse și altele..

În general, simptomele comune ale dermatitei la pisici includ:

 • Mâncărime. Animalele de companie mănâncă des și cu „entuziasm”, rupând pielea în sânge.
 • Durere în zona inflamată. Animalul este foarte îngrijorat când cineva atinge, se plânge, se îndoaie.
 • Zona afectată devine roșie. Acest lucru se remarcă în special pe țesăturile de culoare deschisă. Uneori puteți vedea chiar și capilare dilatate care izbucnesc, iar crustele apar în locul lor..
 • Pot apărea ulcere. Pustulele nu sunt excluse. Nu numai temperatura corporală globală crește, ci și zonele afectate.
 • Lana cade. Mai ales în cazul dermatitei cronice.

Cum arată dermatita la pisici, uită-te la seria de fotografii:

Dermatită la o pisică din fotografie

Manifestarea dermatitei la un câine

Manifestarea dermatitei la o pisică

Tratarea unei pisici cu dermatită

dermatită infecțioasă la pisici

Tratament

Cum se tratează dermatita la o pisică? În primul rând, observăm că tratamentul în sine trebuie început cât mai curând posibil. În caz contrar, pielea se îngroașă, se umflă foarte mult, se îngroșă. Stratul superior începe să se dezlipească, părul din zona afectată se varsă. Și a scăpa de dermatita cronică este mult mai dificil. Tratamentul pentru dermatită la pisici este întotdeauna cuprinzător. Este necesar să găsiți cauza, să o eliminați și apoi să continuați cu terapia simptomatică.

 1. Primul pas este tăierea foarte atentă a părului pe zona inflamată a pielii. Acest lucru vă va ajuta să aplicați medicamentele direct pe țesut. Pielea trebuie tratată cu un antiseptic și presărați-o cu grijă deasupra cu o pulbere specială (rețeta este selectată individual de către medicul veterinar).
 2. Nu uitați de deparazitare. Adesea, paraziții invizibili duc la inflamații severe ale pielii. Merită să alungați locuitorii nedoriti în intestine, deoarece dermatita la pisici dispare de la sine. Și nu uitați de căpușe, purici. De asemenea, trebuie să fie conduși.
 3. Antibioticele sunt, de asemenea, prescrise pentru tratarea dermatitei la pisici (și nu numai pentru dermatita infecțioasă). Și pot fi incluse în pulbere și injectate intramuscular. Dacă motivul este ciupercile, atunci vor fi necesare preparate fungicide..

Dacă acidul pătrunde pe piele, acesta trebuie neutralizat cu o soluție de sodă și alcalin, dimpotrivă, cu acid acetic. Dar mai întâi, este imperativ să clătiți pielea cu o cantitate uriașă de apă (cel puțin 10 minute sub o presiune bună de apă)

Prevenirea

Iată câteva sfaturi pentru prevenirea dermatitei la pisici:

 • Eliminați alergenii. Urmăriți ce hrăniți și tratați-vă mustața. Acordați o atenție deosebită regimului de tratament prescris de medicul veterinar și urmați-l cu strictețe..
 • Dacă animalul este lovit sau zgâriat, atunci asigurați-vă că tratați zgârieturile sau rănile, astfel încât o infecție să nu pătrundă în el. Și dacă observați cel puțin un semn de dermatită, atunci mergeți rapid la medicul veterinar pentru a vă scrie rețete pentru medicamentele necesare.
 • Rulați viermi în mod regulat. Nu uitați să vă protejați mustața de paraziții externi.
 • Ascundeți produsele chimice de uz casnic.

Dacă mai aveți întrebări despre dermatita la pisici, întrebați-le în comentarii - vom răspunde cu plăcere!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dermatita la pisici și pisici