Dermatita bacteriană la pisici: principalele cauze și tratamente

Stratul mătăsos și neted al unei pisici domestice este un antidepresiv excelent. Nu trebuie decât să-ți mângâi animalul de companie - stresul se retrage și problemele acumulate în timpul zilei dispar. Dar numai dacă blana pisicii este pătată cu puroi și exsudat sângeros, cel mai probabil nu veți avea dorința de a o mângâia. Poate bacteriană dermatită

la pisici.

Factori predispozanți, informații generale

După cum ați putea ghici din nume, acesta boli inflamatorii ale pielii de etiologie bacteriană. În cazurile ușoare, patologia afectează numai straturile superioare ale pielii, în timp ce în cazurile severe, procesul captează chiar și țesutul subcutanat. Desigur, acest lucru nu este întotdeauna cazul, dar totuși probabilitatea acestui lucru (în cazurile avansate) este departe de zero. Care sunt cauzele patologiei?

Medicii veterinari practicanți sunt de acord că unul dintre cei mai importanți factori predispozanți este calitate nutriție. Dacă dieta pisicii dvs. este foarte scăzută în grăsimi și vitamine liposolubile A și E, probabilitatea de dermatită crește dramatic. Aceste vitamine contribuie la refacerea pielii și a tegumentului epitelial în organism, cu lipsa lor, este mult mai ușor pentru microorganismele patogene să depășească barierele de protecție ale corpului animalului.

În plus, efecte similare sunt observate pentru mulți patologii ficat. Bolile acestui organ duc la o deteriorare accentuată a stării pielii, care este, de asemenea, foarte bună pentru microorganisme și nu foarte bună pentru organism. De asemenea, patologia tractului gastro-intestinal în sine. Dacă intestinele sunt inflamate, nu se mai pune problema absorbției normale a nutrienților și vitaminelor. Nu pot fi absorbiți în mod normal, în urma cărora se dezvoltă avitaminoza.

Poate fi implicat indirect în probleme ale pielii helminti. Corpul viermilor paraziți are nevoie de cantități uriașe de vitamine pe care pisica însăși nu le primește. În plus, paraziții secretă cantități titanice toxine, al cărui efect asupra pielii nu poate fi numit nici bun.

În cele din urmă, un factor de predispoziție la fel de important și specific este o varietate de leziuni ale pielii - vânătăi severe, zgârieturi, abraziuni etc. Daunele mecanice deschid, de asemenea, poarta infecției. Apropo, ce fel de bacterii pot provoca inflamația pielii? Sunt multe.

Dar, în practică, într-un fel sau altul, trebuie să se ocupe doar de două sau trei tipuri de microbi. De regulă, acest rol este jucat de diferite tipuri stafilococi, streptococi, Pseudomonas aeruginosa, precum și unele tulpini patogene colibacil. Problemele de tratament se datorează adesea rezistenței impresionante a multora dintre acești microbi la medicamentele antibacteriene..

Diagnostic și terapie

Diagnosticul poate fi pus relativ precis prin semne clinice. Simptomele sunt destul de tipice:

  • În primul rând, apare pielea leziune mică, se distinge ușor prin nuanța sa roșiatică. La atingere, acest loc este sensibil mai fierbinte decât țesuturile din jur.
  • În timp, zona petele se lărgesc, poate începe ulcerație, umectarea suprafeței. Lâna cade în acest loc, se lipeste împreună de puroi și alte tipuri de exsudat.
  • În cazurile severe, starea generală a animalului se agravează, se poate observa febră, refuzul de a mânca.

În multe cazuri, doar aceste semne clinice sunt suficiente pentru a pune un diagnostic.. Răzuirea este luată pentru clarificare din zona afectată a pielii, teste de sânge, urină și fecale (pentru a exclude sau confirma boli de piele, invazii helmintice).

Tratamentul este versatil. Mai întâi (dacă este posibil), se ia o răzuire și se însămânțează pe un mediu nutritiv. Veterinarul va afla cu ce tip de agent patogen trebuie să vă confruntați, după care va selecta un medicament antibacterian eficient. Aceasta este o etapă pregătitoare foarte importantă, deoarece multe tipuri de microorganisme descrise mai sus sunt foarte rezistente la medicamentele antibacteriene și, prin urmare, este necesar alege un medicament mai „viguros”. În caz contrar, terapia poate fi ineficientă..

Dar antibioticele singure, de regulă, nu pot fi prescrise. Pentru a ameliora inflamația, utilizați prednison, prednisolon și dexametazonă. Printre alte lucruri, sunt capabili să faciliteze piele iritata. Dar steroizii sunt medicamente foarte periculoase, care ar trebui prescrise și utilizate cu înțelepciune..

Atenţie! Dacă observați că, după ce le-ați folosit, animalul dvs. de companie a început să mănânce, să bea și să urineze mult, se observă alte ciudățenii pentru acesta, informați imediat medicul veterinar despre acest lucru și opriți medicamentul.

Utilizarea pe termen lung se poate încheia Diabet. În plus, sistemul imunitar suferă foarte mult. Din acest motiv, în cazurile severe de dermatită care necesită tratament prelungit, medicul veterinar trebuie să selecteze doze prag care să nu cauzeze timp semnificativ sănătății animalului, dar, în același timp, să oprească în mod eficient manifestările bolii. Nu vă auto-prescrieți și administrați corticosteroizi, deoarece vă puteți răni grav animalul!

Ciclosporină (Atopica) este mult mai eficient și mai sigur. Ameliorează în mod fiabil inflamația și nu „plantează” imunitatea animalului. Problema este că doza unui medicament poate fi dificil de calculat. Acest lucru trebuie făcut de un medic veterinar profesionist. În caz contrar, pot exista și efecte secundare severe care amenință nu numai sănătatea, ci chiar viața animalului de companie..

Nu uitați asta mai mult 70% din toate cazurile dermatita de origine bacteriană este asociată indirect cu reactii alergice. Se recomandă administrarea de antihistaminice animalului bolnav pe tot parcursul tratamentului. Practica demonstrează că, în acest caz, durata bolii este redusă semnificativ, costul tratamentului devine considerabil mai mic. Cea mai simplă opțiune este difenhidramina obișnuită.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dermatita bacteriană la pisici: principalele cauze și tratamente