Dermatita la pisici: tipuri, simptome și tratament

Dermatita este o reacție a pielii care în majoritatea cazurilor este un simptom și nu o boală reală. Suspectând dermatita la pisici, proprietarii responsabili ar trebui să contacteze imediat clinica, deoarece este puțin probabil ca ei să poată ajuta animalul de companie pe cont propriu. Ce este dermatita și de ce animalele de companie sunt atât de des afectate de această boală?

informatii generale

Termenul „dermatită” acoperă multe boli de diferite etiologii. Dar aceste boli au ceva în comun - manifestări ale pielii. Prin natura simptomelor, dermatita este:

 • superficial. Mâncărime ușoară, ușoară roșeață sau erupție cutanată;
 • purulent. Ulcere, zgârieturi severe, inflamația este clar vizibilă (infecție secundară datorată dezvoltării bacteriilor patogene pe pielea afectată);
 • umed. În cazul dermatitei plângătoare, pielea pare a fi smulsă, suflând de sânge sau puroi, părul din jurul plăgii cade.

Fotografia de mai jos prezintă zone umede tipice:

Veterinarii resping mitul conform căruia dermatita la pisici se transmite oamenilor. Manifestările externe ale dermatitei par uneori foarte înfricoșătoare, mai ales atunci când există multe vezicule, ulcere sau eczeme pe corpul animalului de companie. Dar dermatita este mai degrabă un simptom și nu te poți infecta decât cu boala însăși și nu cu manifestarea ei..

Semnele generale ale dermatitei, indiferent de cauza bolii, sunt tipice și ușor de recunoscut:

 • erupție cutanată, zgâriere;
 • roșeață, inflamație;
 • umflături, vezicule, vezicule, ulcere;
 • uscăciune extremă a pielii, solzi, fisuri. Sau invers, zone umede, fără păr;
 • pielea este fierbinte la atingere, animalul de companie simte în mod constant mâncărimi și arsuri.

Cum arată dermatita într-un anumit caz depinde de reacțiile individuale ale pisicii. Două animale de companie cu același diagnostic se pot simți diferit: o pisică doar se zgârie ușor, iar cealaltă se cheliește și rupe pielea în sânge. Prin natura evoluției bolii, această afecțiune este acută, subacută și cronică. În cazul în care animalul de companie este tratat incorect, dermatita acută poate curge într-o formă cronică - simptomele vor dispărea pentru o vreme sau vor deveni mai puțin vizibile, dar se vor manifesta în toată gloria lor în perioada de recidivă. Este mai dificil să te descurci cu dermatita cronică lentă, astfel încât chiar și o dermatită abia vizibilă la pisicile de la urechi este un motiv pentru a-ți arăta animalul de companie medicului veterinar.

Tipuri și cauze ale dermatitei

Toate tipurile pot fi împărțite în două grupuri. Primul grup este dermatita simplă. Aceasta este o reacție a pielii la contactul cu ceva iritant (iarbă ascuțită, cârpă aspră a unei pături, frecarea gulerului etc.). La majoritatea raselor, pielea delicată a unei pisici este protejată de păr gros, astfel încât dermatita simplă este rară. Al doilea grup este dermatita alergică, care se bazează pe răspunsul imun la o substanță confundată cu un „inamic”. Se poate dezvolta o alergie, de la alimente noi la produse cosmetice pentru gazde, bacterii inofensive, coloranți etc. Din păcate, pisicile sunt diagnosticate mai des cu dermatită autoimună, în care reacțiile cutanate apar din cauza activității excesive a propriei imunități..

Principalele cauze ale dermatitei la animalele de companie sunt enumerate mai jos. Informațiile sunt furnizate numai în scop informativ. Vă rugăm să nu încercați să tratați boala fără ajutorul unui medic veterinar..

Puricii și alți paraziți

Căpușele, păduchii și puricii sunt o colecție de posibili alergeni. Picioarele parazitului sunt pline de bacterii care pot provoca reacții cutanate. Cântarele cad constant de insecte, se varsă, salivează atunci când mușcă, pătează pielea cu excremente, depun ouă - toate acestea sunt floră străină și proteine ​​străine, la care imunitatea sensibilă răspunde cu semne violente de iritație, de la erupții la umflături și ulcere..

Tipic dermatita de purici - mâncărime obsesivă severă la baza cozii și / sau în spatele urechilor (unde puricii mușcă mai des), piele iritată de culoare roșie, erupție cutanată mică, abundentă în zonele zgârieturilor sau pe tot corpul. Manifestările se intensifică în sezonul cald, dar recidivele sunt posibile în timpul iernii (aleea și puricii din subsol).

Cruste, eroziune plângătoare - o reacție violentă strălucitoare la saliva puricilor

Cu dermatita transmisă de căpușe, reacțiile depind de tipul de parazit. Dacă pisica ta este sensibilă la salivă căpușe ixodide, după mușcătură, locul de introducere se umflă, devine inflamat și mâncărime. O erupție apare în jurul mușcăturii, părul cade. Alergie la acarieni subcutanati acoperă întregul corp - o erupție abundentă, zgârieturi severe, este posibil un tip de reacție miliară - umflături multiple sau „răni” punctate, inflamate sau nu (adesea pieptănate, se simt ca boabe de mei). Otodectoză poate provoca, de asemenea, dermatită - erupții cutanate, răni pe suprafața interioară a urechii (unde trăiesc și se hrănesc acarienii urechii, care provoacă otodectoză).

Paraziții interni înșiși sunt un corp străin în corpul pisicii, prin urmare pot provoca alergii atât în ​​stadiul inițial al infecției, cât și cu invazia prelungită (în funcție de gradul de sensibilitate al animalului de companie). Viermii rănesc membranele mucoase ale organelor interne, secretă otrăvuri, mor și se descompun cu eliberarea de substanțe toxice.

În aceste cazuri, tratamentul eficient este posibil numai atunci când pisica este complet lipsită de paraziți. O singură mușcătură poate provoca o reacție violentă, deci este important să ne amintim despre prevenire - tratați regulat animalul de companie cu un remediu complex pentru paraziți externi și dați o pastilă pentru viermi de trei ori pe an.

Ciuperci, bacterii

Orice ciupercă și orice bacterie, indiferent de patogenitate, poate provoca dermatită din cauza hipersensibilității. Semnele sunt individuale, de la leziuni generale ale pielii la zone mici înroșite și mâncărime. Bacterian și dermatita fungică apare adesea sub formă latentă sau cronică, cu simptome neclare neclare și recidive „fără motiv”.

Adesea pisicile sunt diagnosticate cu dermatita malassezia, cauzată de o drojdie patogenă condiționată. În mod normal, acest tip de ciupercă nu provoacă boli și trăiește pe pielea animalelor de companie fără a le provoca vătămări. Sensibilitatea pielii crește dacă ciuperca începe să se înmulțească activ, după ce a simțit condițiile potrivite - umiditate și căldură. Ciuperca malassezia „iubește” pielea îndoită, prin urmare această dermatită se manifestă la pisicile de pe nas (perși, sportivi extremi cu fețe plate), bărbie, în zona inghinală și în regiunea interdigitală, axile, sub coadă. Simptomele sunt tipice - roșeață, erupții cutanate, zgârieturi.

Numai medicul veterinar poate decide cum să trateze infecția. Este important să preluați rapid controlul bolii, altfel terapia locală nu va funcționa (unguentele vor ajuta la îndepărtarea mâncărimii și la vindecarea zgârieturilor, dar ele vor apărea din nou și din nou). Antibioticele sunt prescrise pentru distrugerea bacteriilor, iar medicamentele antifungice speciale sunt prescrise pentru tratarea infecțiilor fungice. Imunostimulantele ajută corpul pisicii să suprime creșterea ciupercilor sau bacteriilor.

Mulți proprietari cred că această dermatită la pisici este contagioasă pentru oameni, deoarece pielea umană este, de asemenea, susceptibilă la infecții bacteriene și fungice. Dar nu toate tipurile de ciuperci / bacterii care infectează pisicile sunt periculoase pentru oameni. Prin urmare, gradul de pericol depinde dacă ciuperca (sau bacteriile) este comună pentru pisici și oameni (acasă este imposibil de aflat, trebuie să fiți testați). Dacă da, atunci când aveți grijă de un animal de companie în recuperare, trebuie să respectați cu strictețe standardele de igienă și să protejați pisica de comunicarea cu copiii mici și cu persoanele cu imunitate scăzută..

Vă reamintim că dermatita este o manifestare a bolii, prin urmare, chiar dacă o pisică este infectată cu o infecție bacteriană sau fungică, simptomele bolii la om pot fi complet diferite..

Alergeni în alimente

O alergie poate fi declanșată de orice produs nou sau familiar pisicii (așa-numita reacție cumulativă), natural sau inclus în furaje gata preparate. Dermatita alimentară se manifestă prin erupții cutanate, mâncărime de intensitate variabilă, edem. Reacția poate apărea imediat după ce alergenul intră în tractul gastro-intestinal sau poate fi întârziată cu câteva ore, mai rar cu zile. Fotografia arată un caz sever de dermatită avansată transmisă de alimente:

În cursul latent cronic, pielea este constant uscată și se desprinde, haina este fragilă și plictisitoare, fără mâncărime. Deși este posibil și tipul umed - zone ale pielii plângătoare, foarte inflamate și înroșite, pe suprafața cărora apare constant ichorul.

Alergiile sunt foarte insidioase! Boala progresează: astăzi este un simplu „prurit” după un pui la prânz, iar mâine - un atac de sufocare din cauza edemului laringian. Dacă suspectați o alergie de orice natură, trebuie să vă adresați imediat medicului dumneavoastră..

Vindeca Dermatita atopica, cauzată de o reacție la un alergen din alimente este aproape imposibilă. Cu toate acestea, pisica poate trăi o viață plină și fericită dacă alergenul este identificat și aportul său este oprit. Pentru a face acest lucru, trebuie să treceți teste de sânge (este mai bine să faceți imediat o analiză extinsă pentru 24 de poziții) și, împreună cu un medic veterinar, să alegeți o dietă. Simptomele dermatitei alergice sunt suprimate de antihistaminice, hormoni, sedative, antiinflamatoare etc. - o schemă complexă individuală.

Iritanti

Dermatita de contact este posibilă la contactul cu pielea cu un iritant dacă corpul animalului de companie este sensibil la iritant. O varietate de substanțe acționează ca alergen - șampoane, repelenți pentru purici, produse chimice de uz casnic și coloranți (tapițerie pentru mobilier, covor nou, guler), lipici etc. Particularitățile acestui tip de dermatită sunt că inflamația, de regulă, apare doar la locul de contact al pielii cu alergenul. De exemplu, dermatita la pisici pe labe după ce a mers pe un covor nou sau podea pe care rămân particule de detergent. Inflamația poate fi superficială - o erupție subtilă și mâncărime ușoară și profundă - o erupție veziculoasă, dermatită ulcerativă cu adăugarea unei infecții secundare, formarea de pseudo-eczeme (zona fără păr plângător).

Eficacitatea tratamentului depinde de cât de ușor este de a preveni contactul repetat al animalului de companie cu alergenul. Manifestările cutanate sunt eliminate cu antihistaminice și unguente antiinflamatorii.

Dermatita de contact este simplă, adică fără legătură cu alergiile. Aproape orice substanță poate acționa și ca iritant - produse cosmetice, de umplutură, produse chimice de uz casnic, vată de sticlă, alcali și acizi, fecale proprii (la pisicile cu păr lung, dacă nu acordați suficientă atenție îngrijirii). Dermatita orală este posibilă la pisicile cărora le place să mestece plante - unele flori de interior sunt otrăvitoare, sucul altora este inofensiv, dar caustic și iritant pentru mucoasa delicată. Este mai ușor să vindecați dermatita simplă: opriți contactul cu iritantul, tratați pielea cu o compoziție antiinflamatoare (unguent, soluție).

În cazul dermatitei de contact a pisicilor, manifestările faciale (adică în zona botului) nu sunt mai puțin frecvente. În plus, inflamația poate invada cavitatea bucală - buze, limbă, palat, gingii. Acest lucru se întâmplă dacă pisica se linge după ce un iritant a ajuns pe palton (cel mai adesea - praf de spălat, șampon vărsat pe podea, ciupirea unguentului de vindecare a rănilor etc.).

Leziuni și microtraumatisme

Dacă pisica are pielea sensibilă, cea mai mică încălcare a integrității pielii poate provoca dermatită traumatică - gulerul se freacă, labele pisicii sunt ciupite de iarba cosită, tampoanele pentru labe se freacă de grămada aspră a covorului, cusăturile aspre ale păturii freacă pielea la coturi etc. Simptomele sunt tipice - inflamație, roșeață, erupție cutanată. Ulcerele și veziculele apar rar, numai în cele mai severe cazuri și cu expunere prelungită la un factor mecanic. Zona afectată este limitată la locul rănirii.

Pielea sensibilă reacționează cu inflamații și leziuni mai grave - șoc electric, sutură chirurgicală (orice presiune, frecare). Dacă leziunea este minoră, animalul de companie poate fi ajutat acasă - tratament antiinflamator al zonei afectate, încetarea iritării mecanice a pielii.

Seboree

Această afecțiune în sine rareori provoacă îngrijorare proprietarilor - gândiți-vă că mătreața cade! Dar mătreața este un semnal că glandele sebacee sunt afectate. Solzi uscați și bulgări umezi irită pielea și creează condiții favorabile dezvoltării florei patogene. Dacă pielea animalului este sensibilă sau dacă animalul a suferit stres sever (boală, șoc nervos), seboreea banală se transformă în dermatita seboreica - mâncărime cronică, roșeață a pielii pe tot corpul (mai ales în locurile de îndoiri anatomice, în pliuri), apare un miros neplăcut greu, lâna se lipeste împreună cu țurțurile sau devine fragilă, plictisitoare și uscată. Fără tratament, complet sau parțial (în spatele urechilor, pe crupă, la coadă, pe șolduri) este posibilă chelie.

Pentru a scăpa de dermatita seboreică, este necesar să se restabilească funcționarea glandelor sebacee. Șampoanele și soluțiile speciale vă vor ajuta (numai după consultarea unui medic, deoarece un șampon selectat incorect va înrăutăți situația). Introducerea vitaminei A și a acizilor grași (omega 3 și omega 6) în dietă ajută.

Alți factori care provoacă dermatită:

 • reacția la medicamente sub orice formă;
 • boli ale organelor și sistemelor interne (rinichi, ficat, tractul gastro-intestinal, diabet etc.);
 • tulburări hormonale;
 • starea cronică stresantă;
 • îngrijire necorespunzătoare, condiții de trai precare, igienă precară.

Sunt multe motive! Și în fiecare caz, numai medicul veterinar trebuie să decidă cum să trateze consecințele și boala de bază. Amintiți-vă că tratamentele topice nu vor avea efecte de lungă durată. Primul ajutor constă numai în oprirea efectului substanței iritante asupra corpului, dacă este cunoscut. Puteți oferi animalului dvs. de companie Stop-mâncărime, arhivați cu grijă ghearele și puneți o pătură ușoară, liberă, astfel încât infecția să nu pătrundă în răni. Însă nu trebuie să frotiți răni cu nimic înainte de a vizita medicul veterinar - acest lucru va complica diagnosticul.

Tratamentul dermatitei este întotdeauna complex: elimina simptomele (ameliorează mâncărimea și umflarea), depășește sau previne o infecție secundară (antibiotice topice sau în tablete) și preia controlul bolii de bază. Vă rugăm să contactați medicul veterinar la timp: dermatita neglijată este dificil de tratat, adesea și rapid devine cronică și subminează foarte mult sistemul imunitar al animalului de companie, făcându-l vulnerabil la diferite tipuri de infecții..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dermatita la pisici: tipuri, simptome și tratament