Tot ce trebuie să știi despre hrănirea pisicii tale

Pentru ca o pisică domestică să trăiască mult timp și să fie sănătoasă, trebuie să organizeze o nutriție adecvată și hrănitoare..

Mulți proprietari fac o greșeală obișnuită și hrănesc animalul de companie pufos cu aceeași mâncare pe care o mănâncă singuri..

Dar medicii veterinari avertizează că o astfel de dietă nu este potrivită pentru carnivore și poate provoca chiar rău. De aceea, atunci când începeți o pisică, trebuie să vă dați seama cu ce o puteți hrăni și cum să organizați corect dieta..

Alimente naturale sau furaje industriale?

Veterinarii și crescătorii cu experiență încă nu pot fi de acord cu privire la care hrană pentru pisici este mai bună - comercială sau naturală. Unii experți aderă la principiile hrănirii naturale, în timp ce alții asigură că alimentele uscate și conservele pentru pisici sunt mai utile, deoarece conțin toate oligoelementele și mineralele necesare.

Singurul lucru pe care crescătorii sunt de acord este că pisicile nu trebuie hrănite cu alimente de la masă, deoarece dieta lor naturală nu conține supe, paste, cartofi și produse de patiserie..

Dacă vă hrăniți regulat pisica cu alimente grase și prăjite sau semifabricate, există o probabilitate crescută ca animalul de companie să dezvolte în curând disfuncții digestive și disfuncționalități ale tractului gastro-intestinal..

Dolofan
Dolofan

Atunci când decideți ce fel de mâncare să hrăniți pisica - mâncare preparată de mâinile voastre sau conserve gata preparate, trebuie să vă bazați pe o singură regulă - mâncarea ar trebui să fie benefică pentru animal.

Dacă se ia o decizie de a hrăni pisica drept, trebuie să învățați cum să formulați corect o dietă și să includeți numai acele alimente care vor fi utile animalului. Dacă alegerea a căzut pe alimente uscate, acestea trebuie să fie de înaltă calitate..

Este recomandabil să achiziționați alimente premium, deoarece astfel de produse conțin ingrediente naturale și sunt supuse unui control strict al calității. În ceea ce privește mărcile bugetare, este mai bine să le refuzați, deoarece astfel de alimente vor duce la dezvoltarea unor probleme de sănătate la animale..

Mâncare naturală

Nimeni nu argumentează despre beneficiile produselor naturale. Veterinarii se asigură că mâncarea de casă aduce beneficii sănătății pisicii, dar numai dacă este selectată ținând cont de nevoile animalului. Avantajul hrănirii naturale este că proprietarul va ști ce componente sunt prezente în alimente și cu siguranță nu va permite pătrunderea substanțelor chimice.

Dar această soluție are și un dezavantaj. Nu orice proprietar își poate permite să hrănească o pisică acasă cu alimente naturale, deoarece gătitul necesită mult timp. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că mesele gata preparate se deteriorează rapid, așa că va trebui să gătești de cel puțin 2 ori pe săptămână..

Produse

Când hrăniți pisicile cu alimente naturale, trebuie respectată o condiție - mâncarea trebuie să fie proaspătă. Prin urmare, trebuie să gătești cel mult 2 zile. În dieta pisicii, precum și în meniul uman, trebuie să existe proteine, carbohidrați și grăsimi..

Pești de râu
Pești de râu
 • carne și organe (ficat, rinichi, plămâni, inimă);
 • pești de râu și de mare (este de preferat peștele de mare);
 • ouă de prepeliță și pui;
 • produse lactate fermentate cu conținut scăzut de grăsimi (kefir, lapte fermentat la cuptor, smântână, brânză, brânză de vaci, iaurt).
 • unt;
 • măsline, semințe de in, ulei de porumb;
 • galbenusuri de ou;
 • grăsime de pește.
 • hrișcă, gri, fulgi de ovăz, orez, terci de grâu;
 • morcovi, varză, castraveți, dovlecei, dovleac;
 • verde: pătrunjel, mărar, spanac.

Dacă baza dietei este formată din astfel de alimente, consumând alimente de casă, animalul de companie va primi toate oligoelementele și mineralele necesare, astfel încât probabilitatea de probleme de sănătate va fi minimă.

Dar trebuie avut în vedere faptul că multe pisici găsesc greșeli în alimentație, astfel încât meniul ar trebui să fie variat. Puteți găsi rețete neobișnuite și sănătoase din furaje naturale pe site-uri și forumuri specializate de pe Internet..

Pătrunjel
Pătrunjel

Pe o notă! Veterinarii sfătuiesc să hrănească pisicile adulte doar de două ori pe zi, punând alimente nemâncate în frigider.

Mod hrănire

Bazele hrănirii naturale includ nu numai selecția corectă a produselor, ci și respectarea regimului. Adesea, animalele de companie pufoase încep să găsească greșeli în ceea ce privește mâncarea sau refuză să mănânce deloc tocmai pentru că proprietarul oferă mâncare la fiecare cerere. Toate acestea duc la faptul că animalul devine răsfățat, iar hrănirea este dificilă. De câte ori pe zi trebuie să hrănești o pisică depinde de vârsta animalului:

 • se recomandă hrănirea pisoilor de la 3 la 5 luni de 5 ori pe zi;
 • cu 6 luni, frecvența consumului de alimente se reduce la 3-4 ori;
 • pisoii peste 6 luni sunt hrăniți de 3 ori pe zi;
 • mai aproape de 10 luni, hrana se administrează doar de 2 ori pe zi - dimineața și seara.

Pentru pisoi, toate produsele trebuie tăiate și chiar mai bine - răsucite în piure de cartofi. Pisicile adulte trebuie, de asemenea, să-și taie mâncarea în cuburi..

Rata de consum

Pentru a menține sănătatea animalului de companie, trebuie să știi nu numai ce să hrănești o pisică adultă, ci și să calculezi cantitatea zilnică de hrană. Dacă animalul este hrănit cu alimente naturale, volumul său se determină ținând cont de vârsta individului:

 • 3 luni - 180 g .;
 • 4-5 luni - 200-230 gr .;
 • peste 6 luni - 220-250 g.

Este de dorit ca conținutul caloric al dietei zilnice să fie de cel puțin 250 kcal. Trebuie avut în vedere faptul că 4/5 din porții trebuie să fie proteine, iar restul să fie grăsimi, fibre și carbohidrați..

- Atât de gustos! ..
- Atât de gustos!..

Exemplu de meniu pentru o săptămână

Noile rețete trebuie adăugate în mod constant în meniul pisicii, astfel încât animalul să nu se săture de hrănirea monotonă. Iată care ar trebui să fie dieta aproximativă săptămânală:

 1. Luni. Mic dejun - terci de hrișcă cu carne de pui decongelată (udată cu apă clocotită). Cina - brânză de vaci 5% grăsime.
 2. Marţi. Mic dejun și cină - terci de hrișcă cu pui tocat.
 3. Miercuri. Mic dejun - stomacuri de pui tocate mărunt. Cina - brânză de vaci 5% grăsime.
 4. La naiba. Mic dejun - fulgi de ovăz cu carne de vită decongelată. Cina - orez cu polen.
 5. Vineri. Pentru cină și mic dejun - hrișcă cu pui tocat decongelat și ou fiert.
 6. Sâmbătă. Mic dejun - orez cu polen. Cina - lapte coagulat.
 7. Duminică. Mic dejun - orez cu pui. Cina - fulgi de ovăz cu carne de vită.

Important! Puteți oferi pește pisicilor de cel mult 2 ori pe săptămână, deoarece un exces de produs poate duce la acumularea de săruri în organism.

Furaje industriale

Dacă se ia o decizie de a hrăni animalul de companie cu hrană pentru pisici gata făcută, atunci trebuie avut în vedere că o astfel de dietă are și anumite nuanțe și caracteristici. Mâncarea uscată analfabet selectată poate provoca chiar mai mult rău animalului de companie decât mâncarea de pe masa umană. Alimentele uscate și conservele bune nu sunt ieftine, deoarece conțin ingrediente cu adevărat de înaltă calitate..

Vizualizări

În mod convențional, alimentele pentru animale de companie industriale pot fi împărțite în 4 clase:

 1. Clasa economica. Scopul principal al acestui tip de produs este satisfacerea foametei animalului. Alimentele uscate și conservele de clasă economică nu conțin vitamine și minerale nutriționale, astfel încât consumul lor nu aduce niciun beneficiu animalului. Este foarte descurajat să hrănești pisicile cu produse de clasă economică ca aliment de bază, deoarece acest lucru poate duce la multiple probleme de sănătate..
Holistică
Holistică
 1. Clasa premium. Produsele de acest tip includ carnea naturală și măruntaiele. Alimentele premium au un cost și o calitate mai ridicate, sunt potrivite pentru utilizare permanentă.
 2. Clasa super premium. Pentru fabricarea produselor de acest tip, se utilizează numai componente de înaltă calitate. Alimentele din această categorie conțin substanțe nutritive și vitamine necesare pentru a menține sănătatea animalului de companie. A-i oferi hrană pentru pisici astfel înseamnă că nu trebuie să vă faceți griji cu privire la sănătatea și bunăstarea acesteia..
 3. Holistică. Aceste furaje sunt printre cele mai bune și constau exclusiv din ingrediente naturale. Cel mai des folosit pentru hrănirea pisicilor în canisele scumpe. Singurul dezavantaj al produselor din clasa holistică este că, din cauza lipsei de coloranți și arome, unele pisici sunt reticente în a mânca alimente..

Cum să alegi?

Atunci când alegeți mâncarea industrială pentru pisici, primul pas este să construiți pe ce componente sunt incluse în compoziție, precum și de la producător însuși. Următorii producători sunt cunoscuți pe scară largă pentru produsele lor de înaltă calitate: Royal Canin, Superpet, ProPlan, Purina, Acana, Nutra. Atunci când decideți asupra alegerii furajelor, se recomandă să luați în considerare următoarele sfaturi:

 • în primul rând compoziția nu trebuie indicată o proteină generalizată, ci un tip specific de carne. Conținutul său în furaj trebuie să fie de cel puțin 25%;
 • aproximativ 3% pești sau ficat ar trebui să fie prezenți în furaje;
 • produsul trebuie să conțină tocoferol (vitamina E) și acid ascorbic, care sunt conservanți naturali.

De asemenea, atunci când cumpărați, trebuie cu siguranță să acordați atenție datei de expirare a bunurilor..

Regimul de hrănire și rata de consum

Dacă animalul de companie are mai mult de 12 luni, este sănătos și activ, se recomandă hrănirea animalului de companie de 2 ori pe zi. Necesarul zilnic de hrană, care este descris în instrucțiunile însoțitoare sau pe spatele ambalajului, trebuie împărțit de 2 ori și umplut în castron de două ori pe zi..

Mai mult, este recomandat să faceți acest lucru în același timp, de exemplu, la 9 am și 9 pm. Dacă animalul nu mănâncă totul dintr-o dată, dar se apropie de bol la intervale, acest lucru este destul de normal, deoarece pisicile tind să mănânce porții mici. Ca supliment, pe lângă hrana uscată, pisica poate fi hrănită cu ierburi și i se poate da periodic carne crudă.

Mâncând
Mâncând

Ce nu poți hrăni cu o pisică domestică?

Indiferent de ce hrană pisica, hrană naturală sau industrială, prezența următoarelor produse în dietă nu ar trebui permisă:

 • alimente prăjite și grase;
 • sare, zahăr, condimente, condimente;
 • cârnați fierți și afumați;
 • oase tubulare;
 • mancare la conserva;
 • maioneza si alte sosuri.

Important! Pentru a elibera stomacul de părul acumulat, pisicile trebuie să dea periodic iarbă proaspătă..

Recomandări veterinare

Veterinarii nu sunt de acord cu privire la nutriția pentru pisici. Singurul lucru pe care medicii veterinari sunt de acord este că animalul trebuie hrănit cu produse de calitate, care sunt necesare pentru a menține sănătatea..

Dacă proprietarul nu are timp pentru gătit constant și s-a luat decizia de a trece pisica la mâncare industrială, este important să se ia în considerare că aceasta trebuie să fie în mod necesar cea mai bună mâncare premium sau super premium..

Dacă proprietarul respectă principiile nutriției naturale, atunci dieta trebuie să fie echilibrată și ideală pentru pisică. Când hrănește carne crudă, un animal de companie trebuie curățat periodic de viermi, deoarece este aproape imposibil să se evite apariția lor atunci când mănâncă carne.

Concluzie

Ce mănâncă o pisică depinde nu numai de aspectul ei, ci și de sănătatea și bunăstarea ei. De aceea, proprietarul trebuie să fie cât mai atent la alegerea alimentelor și să nu lase dieta să meargă de la sine..

În caz de dificultăți în alegere, este recomandat să mergeți cu animalul de companie pentru o consultație cu un medic veterinar, care, după o examinare fiziologică a animalului, va ajuta la determinarea tipului optim de nutriție într-un anumit caz..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tot ce trebuie să știi despre hrănirea pisicii tale