Abces de pisică - cauze, simptome și fotografii de tratament

Dacă întrebați un medic veterinar care practică ce fel de boli are de a face cel mai adesea la frații noștri mai mici, atunci răspunsul va apărea probabil într-un fel sau altul, leziuni purulente ale pielii și ale altor țesuturi. În special, un abces la o pisică. Da, aceste animale sunt considerate în mod meritat prima „curățenie”, dar acest lucru se întâmplă cu ele.

Ce este?

Credem că nu merită să vorbim mult timp despre esența bolii. Mai intensă în cunoștințe, semnificația acestei patologii este în acumularea de puroi sub un strat subțire al epidermei (piele, cu alte cuvinte). Se dezvoltă după ingestia de microflora piogenă, patogenă. Abcesul nu trebuie confundat cu o inflamație purulentă mai gravă și difuză. Asa de, flegmon poate fi similar cu acesta, dar cu această patologie, puroiul se răspândește în țesutul subcutanat, nu există o margine clară a focarului de răspândire. De aceea este de multe ori mai periculos, deoarece este plin de septicemie, sau chiar cangrenă. Deci, un abces este o „chestiune din viața de zi cu zi”, deși neplăcută.

Din cauza a ceea ce apare?

Care sunt cauzele apariției? De regulă, acest lucru se întâmplă cu răni ușoare, zgârieturi. În cazuri destul de rare, apare un abces în gură. Aceasta este o consecință a consumului de oase mici de pește de către o pisică (în special într-o grămadă de gunoi), care sapă în membrana mucoasă și introduc infecția în țesuturi. Pisicile au o consecință standard a „războiului bandelor”, mai ales în martie. La cei mai „veterani onorați”, ulcerele apar adesea pe obraz, deoarece în acest loc sunt adesea bătute cu gheare, iar frecvența mușcăturilor în această zonă este destul de mare. Apropo, o mușcătură de pisică este considerată una dintre cele mai murdare răniri, se vindecă pentru o lungă perioadă de timp și foarte des se strică. Deci, fiecare pisică are un abces purulent și mai mult de o dată sau de două ori în viață. Experții își pot aminti adesea ceva complet „exotic”, precum atacul unui corb: ciocul său poate provoca consecințe mai grave!

În principiu, apariția unui abces este posibilă și atunci când o pisică primește niște răni mici, dar acest lucru este deja puțin probabil, întrucât în ​​acest caz există acces liber al aerului în zona deteriorată, ceea ce microflorei piogene nu îi place „prea mult”. Cu toate acestea, am uitat de încă un motiv. Se întâmplă ca un abces să se dezvolte după o injecție. De regulă, acest lucru se întâmplă cu o atitudine neglijentă față de regulile de asepsie și antiseptice din partea medicului veterinar sau a proprietarului însuși, care a decis faceți o injecție, dar uneori acest lucru se datorează caracteristicilor medicamentului însuși (uleios sau în suspensie), care se dizolvă slab și cu reticență.

Dacă un abces se dezvoltă pe o labă, atunci cel mai probabil pisica a pășit pur și simplu pe un ghimpe sau un ghimpe. Adesea problema nu se află nici măcar în microflora adusă în rană, ci în bucățile de lemn sau de pământ care rămân în canalul plăgii. În general, motivele apariției unor astfel de răni sunt destul de simple și evidente..

Semne clinice

Ei bine, probabil că știi singur principalele simptome: mai întâi, apare o pată roșie fierbinte în zona afectată (un focar inflamator). Se dezvoltă treptat o tumoare, în care, atunci când este sondată, se găsește adesea puroi lichid. Dacă cursul este benign, imunitatea corpului este puternică și macrofagele pot marca limita inflamației, temperatura din zona abcesului nu este practic crescută, exsudatul devine rapid gros. Peretele abcesului izbucnește, puroiul iese afară. Acest lucru se întâmplă dacă totul este bine și zona procesului patologic a fost relativ mică.

Dacă apărarea corpului a fost slăbită, focarul inflamației nu se manifestă cu adevărat, inflamația este răspândită. Pielea din acest loc este tensionată, fierbinte, atunci când încearcă să sondeze, animalul începe să se sustragă în orice mod posibil sau pur și simplu să se zgârie din durere. În general, cu un astfel de curs al procesului inflamator, animalul devine în general extrem de agresiv și poate rupe și șuiera chiar și atunci când încearcă să-l cheme pur și simplu într-un castron cu alimente..

Starea generală a pisicii depinde de locația, dimensiunea abcesului, starea sistemului imunitar al corpului și alți factori. Abcesul sânului unei pisici este cel mai dificil, mai ales dacă este însărcinată sau deja hrănește pisoi. Temperatura corpului ei crește brusc, este imposibil să atingă mameloanele afectate, deoarece animalul șuieră (și uneori mârâie) din cauza durerii insuportabile. Nu există practic apetit, dar pisica bea apă lacom și în cantități mari. Dacă există inflamație pe gât, animalul nu poate linge în mod normal blana, motiv pentru care cade, se estompează.

Trebuie remarcat faptul că însăși faptul prezenței unui abces nu este întotdeauna vizibil la prima vedere. Ulterior, atunci când se dezvoltă o tumoare de o dimensiune decentă, părul din acest loc este foarte subțire sau chiar cade complet, ceea ce simplifică foarte mult diagnosticul corect. Se deschid abcese lansate, după care blana se murdărește cu exsudatul care curge, un miros extrem de neplăcut, putrid, începe să emane de la animal. Un abces al glandei paraanal poate fi extrem de dureros, mai ales la pisici. În acest caz, întreaga „regiune din spate” se umflă, pisica nu poate intra în mod normal în tavă, țipă constant, miaună tare de durere. Un lucru este bun - simptomele unei astfel de boli apar clar și, prin urmare, va fi mult mai ușor pentru medicul veterinar să facă diagnosticul corect..

Ce sa nu faci?

Cu ce ​​se ocupă adesea medicii veterinari? Imaginați-vă că vă aduc o pisică nefericită, care, conform asigurărilor proprietarilor, avea un „abces minuscul”. Oamenii spun că „abcesul pisicii a fost deschis”, după care s-au dus imediat la clinică ... Dar în locul acestei „mici răni” - o rană puternică, infestată, iar animalul este deja pe jumătate mort, cu semne de sepsis. Ce s-a întâmplat? Proprietarii pur și simplu foloseau acasă un tratament analfabet. Din anumite motive, mulți cred că abcesul poate fi pur și simplu stors, după care rana rămasă se va vindeca rapid și nu va cauza mai multe probleme.

Din păcate, nu este cazul. Dacă alegeți să scoateți singur puroiul, este mai probabil să adăugați mai multă murdărie rănii. În plus, scurgerea corectă a exsudatului este organizată într-un mod complet diferit, deoarece altfel se formează un abces repetat, care va agrava dramatic starea animalului..

Terapie

Vă recomandăm să duceți imediat animalul la clinica veterinară, deoarece doar acolo veți avea ajutor garantat dvs. și pisicii dvs. Deoarece specialiștii vor trata mai bine în mod previzibil „amatorii”, atunci animalul tău se va recupera mult mai repede. Deci, ce se face în clinică? În primul rând, cavitatea abcesului este deschisă, puroiul este spălat de acolo. Apropo, cum să spăl abcesul corect? În general, nu este nimic deosebit de complicat în acest sens, trebuie doar să utilizați soluții de dezinfectanți (cel puțin aceeași furacilină). Din păcate, spălarea nu este suficientă în cazul abceselor avansate.

Rana trebuie extinsă, îndepărtând țesutul mort, resturile, larvele de zbor (da, acest lucru este destul de frecvent). Dacă animalul este adus foarte târziu, uneori medicul veterinar va îndepărta bucăți întregi de mușchi putreziți, mâncați de puroi. În general, există cazuri neplăcute: dacă un abces neglijat a fost pe coadă, animalul ar putea să-l piardă. Spectacolul nu este pentru cei slabi de inimă! Desigur, în acest caz, este necesar să se prescrie antibiotice cu adevărat puternice, deoarece acestea pot preveni în mod fiabil dezvoltarea sepsisului. Într-un cuvânt, sfatul va fi destul de banal: dacă găsiți semne de abces la animalul dvs. de companie, este mai bine să îl arătați imediat medicilor veterinari. Acest lucru nu numai că vă va reduce costurile, ci și va menține animalul sănătos..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Abces de pisică - cauze, simptome și fotografii de tratament