Viermi la o pisică însărcinată: grupuri de paraziți, diagnostic și tratament

Parazit

boli la pisici - situația este mai mult decât banală. Sunt diagnosticați atât la pisicile de curte, care sunt acasă doar ocazional, cât și la animalele „decente”, trăind tot timpul acasă. Animalul dvs. de companie poate ridica paraziți oricând și oriunde, este foarte dificil să preveniți acest lucru. Dar totuși există situații cu adevărat dificile.. Când viermii se găsesc în pisică însărcinată: peste 90% din medicamentele antihelmintice în această perioadă sunt strict interzise, deci poate fi foarte dificil să vindeci un animal de companie.

Avertizare!Toate opțiunile de tratament pentru pisicile gravide descrise în acest articol sunt aproximative. Vă sfătuim insistent să nu încercați să faceți față paraziților singuri fără a avea ajutorul unui medic veterinar profesionist.!

Informatii generale

Cel mai frecvent tip de viermi paraziți sunt nematode (viermi rotunzi) și, prin urmare, îi vom descrie mai întâi. Ciclul de viață al acestor organisme este foarte complex, se caracterizează prin „utilizarea” artropodelor și rozătoarelor. Adesea se găsesc la oameni, în special la copii, care trag în mod constant tot ce este vizibil în gura lor. Patogenitatea și pericolul general variază în funcție de tipul specific de parazit, de starea fiziologică și fizică a animalului și de alți factori. De regulă, viermii rotunzi adulți nu sunt deosebit de periculoși pentru pisică în sine. Cazurile de infecție intrauterină sunt, de asemenea, relativ rare, deci nu există un pericol special pentru pisici. Dar totuși, nu uitați de intoxicație, deoarece toxinele afectează sănătatea viitoarelor descendenți nu în cel mai bun mod..

O pisică se poate infecta consumând alimente sau apă contaminată cu ouă de vierme., și, de asemenea, atunci când mâncați gazdele intermediare ale parazitului, așa cum am menționat deja mai sus. După infecție, larva iese din ou, pătrunde prin peretele intestinal, intră în vasele de sânge și apoi, împreună cu fluxul de sânge, face o călătorie lungă. În teorie, viermii tineri ar trebui să meargă la plămâni, dar în practică pot ajunge în orice organ sau țesut. Să presupunem că larvele (larvele) s-au instalat în căile respiratorii. Acolo petrec aproximativ două săptămâni, hrănindu-se activ și dezvoltându-se.

După 14 zile, viermii, împreună cu sputa expectorată, intră din nou în organele tractului gastro-intestinal, unde cresc deja la o stare adultă. Fiecare femelă depune cel puțin 500 de ouă în doar două săptămâni. În cazul infecțiilor severe, numărul de paraziți din intestine poate deveni atât de mare încât viermii pur și simplu sfâșie pereții organului. Dacă cazul are loc „acasă”, și nu în interiorul pereților clinicii, este posibil ca animalul să moară din cauza pierderilor masive de sânge. Deci, este mai bine să nu-l aduceți la această etapă. Consultați-vă medicul veterinar ori de câte ori bănuiți că pisica dvs. are viermi!

Manifestari clinice

În prima săptămână după infecție, pot exista diaree, foarte rar - vărsături. Ocazional (de obicei cu probleme cu sistemul imunitar) se poate dezvolta enterită sau colita (inflamația intestinului subțire și, respectiv, a intestinului gros). La pisicile însărcinate, boala este mai severă: corpul animalului este deja dificil din cauza pisoilor și, prin urmare, toxinele eliberate de paraziți pot duce chiar la miocardită și endocardită.

De asemenea, poate apărea o erupție ciudată pe pielea animalului de companie; în timpul migrării larvelor din plămâni, o tuse. La trei săptămâni după infecție, semnele clinice scad și, în viitor, nimic nu îi îngrijorează nici pe pisică, nici pe stăpânii ei. Din păcate, până acum nu există studii certe care să indice vătămarea directă a pisoilor dacă corpul mamei ar mânca vierme rotund.

Diagnostic și terapie

La pisicile însărcinate, diagnosticul se bazează pe analiza fecalelor și a sângelui (în prezența viermilor, se dezvoltă eozinofilie). Rareori, se folosește un studiu serologic al plasmei, deoarece, cu multe infecții parazitare, apar anticorpi specifici în ea. Trebuie remarcat faptul că acestea din urmă, de regulă, nu apar mai devreme de trei până la patru săptămâni după infectare..

Puteți trata o pisică însărcinată pentru viermi cu mebendazol.. Doza acestui medicament este simplă - 200 mg pe pisică, de trei ori pe zi. Dar aceasta este doar în primele trei zile. Ulterior, trec la o doză de 350-450 mg, de asemenea, de trei ori pe zi. Durata terapiei este de cel puțin zece zile. În cazuri deosebit de severe, steroizii pot fi prescriși, dar aici viața și sănătatea pisoiilor sunt în pericol, așa că recurg la utilizarea acestor medicamente doar în situații extreme. Se crede că mebendazolul în sine are puține efecte secundare și, în teorie, poate fi folosit într-o perioadă atât de „crucială”. Oricum, în medicina „umană”, acest medicament este prescris femeilor însărcinate..

Cestode

Cestode - viermi paraziți plati. Viermele castravete se găsește relativ des la pisici. Acest lucru, în general, nu este surprinzător, deoarece „mijloacele de transmisie” sunt puricii. Și chiar li se întâmplă acelor pisici care își petrec toată viața în apartamente din oraș..

Acești paraziți sunt mult mai periculoși decât viermii descriși mai sus. De asemenea, pot provoca multe probleme pe tot parcursul ciclului lor de viață. În special, datorită echinococilor, chisturile de dimensiuni uriașe se pot forma în organele interne ale animalului. Acesta din urmă apare atunci când pisica poate fi nu numai ultimul, ci și proprietarul intermediar. Cel mai rău dintre toate, aceleași pericole îi pot aștepta pe stăpânii pisicii. Deci, trebuie să tratați imediat un animal de companie pentru cestode, fără a amâna această lecție „pentru mai târziu”.

Diagnostic

Diagnosticul, ca și în trecut, se bazează pe detectarea ouălor și a fragmentelor de viermi din scaun. Testarea serului seric este, de asemenea, posibilă. Formele larvare ale echinococilor și alveococilor sunt mult mai dificil de detectat și, pentru aceasta, este necesar să se recurgă la metode de cercetare cu raze X și ultrasunete. Ocazional, prezența lor poate fi ghicită prin prezența anticorpilor în sânge, dar sunt în el numai în primele săptămâni după pupație. În plus, unii paraziți pot fi atât de mari încât pot fi detectați la o radiografie..

Înainte de aceasta, este recomandabil să țineți animalul pe o dietă de foame și să îl hrăniți cu grăsime de bariu. În cele din urmă, medicii veterinari practicanți cred că odată cu cestodozele, VSH crește și gradul de aglutinare a eritrocitelor crește. Dar, totuși, aceste simptome sunt indirecte și, prin urmare, nu ajută prea mult la stabilirea unui diagnostic precis..

Terapie

Tratamentul este destul de standard. Se prescrie praziquantel la 10-20 mg / kg greutate vie o dată. Ocazional, doza este crescută (conform instrucțiunilor medicului veterinar) la 25 mg / kg. Alternativ, sunt prescrise tablete de niclosamidă (fiecare 2 g). În prima zi, pisicii i se administrează o pastilă întreagă, în următoarele șase zile - jumătate fiecare. Medicamentul se administrează o dată pe zi. Cu echinococoză sau alveococoză, singurul tratament este intervenția chirurgicală, dar, din motive evidente, ar trebui amânată până la nașterea pisoilor. Este necesar ca în această perioadă chistul să nu se rupă. Dimensiunea acestuia trebuie verificată mai des folosind ultrasunete. Dacă formația crește, uneori recurg la suge: procedura este relativ atraumatică și, prin urmare, în cazuri extreme, poate fi chiar prescrisă pisicilor însărcinate. De asemenea, în timpul tratamentului, mebendazolul poate fi utilizat în doze de șoc. El, printre altele, poate distruge larvele paraziților, „înrădăcinate” în alte organe și țesuturi. Desigur, toate medicamentele și dozele lor trebuie prescrise doar de către un medic veterinar..

Trematode

Trematode Sunt paraziți speciali cunoscuți sub numele de flukes. Multe specii ale acestor viermi trăiesc în căile biliare ale ficatului, hrănindu-se cu țesuturile mucoaselor și sângelui. Ciclul de viață al paraziților este complex. De regulă, presupune prezența melcilor de apă dulce și a peștilor ca gazde intermediare. Majoritatea trematodelor sunt bisexuale, astfel încât chiar și un vierme din ficatul animalului de companie se va înmulți intens. Toate bolile cauzate de trematode sunt destul de periculoase atât pentru pisici, cât și pentru pisoii nenăscuți. Problema este că acestea determină modificări degenerative grave la nivelul ficatului, care nu mai pot neutraliza în mod activ toxinele..

Din fericire, cazurile de infecție perinatală nu apar în natură.. Cu toate acestea, există o mulțime de dovezi indirecte că, cu aceeași opistorhiază, frecvența avorturilor spontane crește cu aproximativ 7-11%. Datele, în mod corect, au fost preluate de la medici care au efectuat cercetări în rândul reprezentanților grupurilor etnice mici din nordul îndepărtat. Veterinarii sugerează că situația este similară la pisici.

Ce să faci în acest caz? Poate fi atribuit Paromomicină. Este slab absorbit din tractul gastro-intestinal și este excretat în principal de ficat (care este necesar atunci când scăpați de flukes). Se prescrie într-o doză de 10 mg / kg greutate vie. În fiecare zi, o dată pe zi, în timpul săptămânii. Paromomicina este relativ sigură în timpul sarcinii datorită concentrațiilor sale scăzute în sânge și alte fluide corporale. Singura problemă este tulburările gastro-intestinale ușoare. Mebendazolul poate fi, de asemenea, utilizat la doze deja enumerate mai sus.

Aplicare posibilă ivermectina și pregătirile bazate pe acesta. Doză - 200 mg per animal, o dată pe zi, timp de două zile. Studiile confirmă siguranța sa comparativă pentru corpul animalelor însărcinate, dar cu toate acestea, medicamentul trebuie utilizat sub supravegherea constantă a unui medic veterinar..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Viermi la o pisică însărcinată: grupuri de paraziți, diagnostic și tratament