Anatomia și caracteristicile structurale ale scheletului unei pisici, rolul în activitatea organelor

Anatomia pisiciiProprietarul animalului de companie trebuie să cunoască anatomia animalului său de companie, deoarece, în cazul unor probleme grave, va trebui totuși să contactați medicul veterinar? Desigur, o cunoaștere aprofundată a structurii și fiziologiei nu este necesară, dar trebuie să fie cunoștință despre elementele de bază

nu preveni. Acest lucru poate ajuta la protejarea animalului de companie de răni, să înțeleagă că doare și să ia măsuri în timp util..

Elemente scheletice

Despre harul și harul pisicilor se fac legende. Într-adevăr, pisicile sunt una dintre cele mai agile creaturi care pot echilibra perfect animalele și se pot îndoi în moduri incredibile. Astfel de aerobic este posibil datorită caracteristicilor structurale ale scheletului pisicii..

Oase de schelet

Trăsături anatomice ale pisiciiScheletul unei pisici conține aproximativ 230-240 de oase. Depinde de câte vertebre are pisica. Scheletul este împărțit în mod convențional în părți periferice și statice: primul este membrele, iar al doilea este coloana vertebrală și craniul. Coloana vertebrală este baza scheletului și, la rândul său, este, de asemenea, împărțită în secțiuni, care depind de zona de localizare.

Un astfel de departament este responsabil pentru astfel de mișcări. Regiunea cervicală, de exemplu, asigură mobilitatea capului, la pisici este foarte elastică, iar unghiul de rotație atinge aproape 180 °. Urmează regiunea toracică, în care există 12 perechi costale care formează pieptul. Regiunea lombară este responsabilă pentru mobilitatea picioarelor din spate, datorită lui pisica este capabilă să sară atât de abil. Cel mai mare număr de vertebre este caudal, care formează coada pisicii, secțiune.

Pisicile au un drăguț sistem complex de structură a membrelor. Mulți au auzit despre modul în care pisica a supraviețuit căzând de la o înălțime mare. În timpul zborului, acest animal se poate răsturna cu viteza fulgerului și poate ateriza pe labele sale.

Părțile corpului și sistemele corpului

Craniu. Raportul dintre mărimea capului și corpului unei pisici arată că printre animalele domestice pisicile au cel mai mic craniu. Există 11 oase în craniu și 13 în față.

Următoarele oase se disting în craniu:

 • parietal;
 • inter-parietal;
 • frontal;
 • occipital.

Sunt plate și durabile. Deci, craniul unei pisici își protejează creierul de daune..

Muschii. Există mai mult de 500 de mușchi în sistemul muscular al pisicii, care oferă animalului o astfel de încântătoare grație a mișcărilor. Elasticitatea mușchilor și structura lor complexă permit pisicii să alerge repede, să sară pe distanțe mari și mari. Mușchii sunt compuși din două părți care îndeplinesc o funcție de susținere și de lucru în același timp. Fiecare mușchi are, de asemenea, terminații nervoase și vase de sânge. Pe lângă responsabilitatea directă - asigurarea mișcării - mușchii mențin în continuare poziția corectă a scheletului.

Organe interne. Activitatea vitală a unei pisici, ca și a unui alt animal, este de neconceput fără a lucra continuu organele interne. În funcție de funcțiile lor, le împărțim în următoarele sisteme:

 • Structura scheletului unei pisicidigestiv;
 • respirator;
 • circulator;
 • genital;
 • urinar;
 • limfatic.

Să ne cunoaștem mai detaliat structura organelor pisicii.

Sistem digestiv

Pentru că pisicile sunt prădători, au o lungime a intestinului de numai 2,1 m, care este mult mai scurtă decât cea a erbivorelor. Aceasta include faringele, cavitatea bucală, esofagul, stomacul, intestinul subțire și gros, rectul. Sistemul îndeplinește funcții complexe. Pe lângă mecanică (măcinarea alimentelor) și chimică pentru asimilarea enzimelor, natura oferă și o funcție endocrină, adică eliberarea de hormoni pentru digestie.

Dinții sunt o parte importantă a sistemului digestiv, deoarece sunt responsabili de măcinarea primară a alimentelor. O pisică adultă are 14 dinți pe maxilarul inferior și 16 pe partea superioară. Deja zdrobite și umezite cu salivă, alimentele intră apoi în stomac prin esofag. Apoi, există trei etape de procesare:

 • măcinare;
 • intrarea în duoden;
 • împărțirea în componente;
 • asimilare.

Intestinele. Intestinul subțire absoarbe enzimele și asigură metabolismul. Secțiunea groasă include orb, colon și rect. Spre deosebire de intestinul subțire, aproape nu există celule care să secrete enzime. Scopul principal - eliminarea deșeurilor.

Sistemul respirator

La pisici respirație rapidă iar acest lucru nu ar trebui să-i supere pe proprietarii lor. Un animal sănătos produce 17-100 de respirații într-un minut. La expirare, pe lângă dioxidul de carbon, se eliberează și exces de căldură și abur (adică apă).

Cea mai importantă parte a sistemului respirator este, desigur, plămânii. Aerul inhalat prin sinusuri, umidificat și încălzit, trece prin alveole în vasele de sânge. Inima este deplasată spre partea stângă a pieptului, aici anatomia pisicii este similară cu a noastră. Drept urmare, plămânul drept al animalului este puțin mai mare decât cel stâng.

Este interesant de observat structura laringelui. Mulțumită lui putem asculta ronțăitul adormit al animalului nostru de companie. Spre deosebire de felinele mari, pisicile domestice au laringele nemiscat, deci nu pot mârâi la fel de tare ca tigrii și leii. Osul hioid complet osificat permite pisicilor domestice să ronțească atât prin inhalare, cât și prin expirație.

Sistem circulator

Anatomie și trăsături structurale ale scheletului pisiciiInclude mușchiul inimii și rețeaua de vase de sânge. Inima este cu 4 camere, situată în fața diafragmei în regiunea a 3-6 coaste. Din ventriculul stâng, sângele este distilat în aortă, iar din ventriculul drept pătrunde în trunchiul pulmonar. Pulsul normal al unui animal adult este de 130-140 bătăi / min. Greutate - 16-32 g, care reprezintă 0,4-0,8% din greutatea totală a animalului.

Deoarece inima pisicii este mică, nu poate alerga rapid pe distanțe mari. O astfel de structură a dezvoltat viclenia și dexteritatea la prădător, pe care le folosește în timpul vânătorii..

sistem urinar

Oferă niveluri normale de apă și sare în corpul pisicii. Funcția principală este îndepărtarea produselor metabolice (urinare). Cel mai important rol din sistem aparține rinichilor: din ele, lichidul intră în vezică și apoi părăsește corpul prin uretra. Practica a arătat că pisicile probleme cu sistemul genito-urinar apar mai frecvent decât pisicile. Acest lucru se datorează parțial faptului că femelele au un canal excretor mai scurt și mai larg..

Organe reproductive

Anatomia pisicilor - prezentare generalăSistemul responsabil pentru procreare este important pentru orice animal. În plus față de sarcina sa principală, produce hormoni care sunt necesari pentru dezvoltarea corpului. Organele genitale ale bărbaților și femelelor sunt diferite, cu toate acestea, au un principiu structural comun. De exemplu, producerea de celule sexuale este posibilă datorită glandelor sexuale pereche: ovarele la pisici și testiculele la pisici. Celulele produse în glande merg de-a lungul conductelor de reproducere: oviductele la femele, canalul deferent la masculi.

Organe de simț

Ajută animalul percepe și cunoaște lumea. Există cinci categorii de sentimente:

 • viziune;
 • auz;
 • atingere;
 • gust;
 • miros.

Fiecare organ are un receptor, un analizor și un conductor. Informațiile primite de receptori trec prin conductori (terminații nervoase) către analizorul creierului.

Viziune

Pisicile au o viziune specifică, motiv pentru care au apărut o mulțime de ipoteze false despre aceasta. Pisicile nu văd în întunericul întunecat, chiar dacă există chiar și cea mai mică sursă de lumină, ea va putea distinge obiecte. Structura specială a ochilor îi va permite animalului să navigheze remarcabil. Stratul de celule din spatele retinei - speculul - reflectă și amplifică razele de lumină neabsorbite, oferind astfel o vizibilitate suficientă la amurg. Ca urmare, există efect notoriu "Ochi stralucitori".

În formă, ochii unei pisici pot fi în formă de migdale, rotunzi și oblici. Acestea sunt situate aproape, direcționate într-o singură direcție, ceea ce creează o viziune stereoscopică.

La lumina zilei, pupila are forma unei fante sau ovale; în condiții de lumină slabă este dilatată, aproape rotundă. Dacă un animal are pupile dilatate în timpul zilei, acesta poate fi foarte agitat, sub influența medicamentelor sau bolnav. Pisica poate distinge șase culori, dar nu la fel de clar ca noi.

Auz

Caracteristicile structurii scheletului unei pisiciOrganul auditiv al unei pisici este urechile exterioare. Sunt foarte mobile și constau din cartilaj. Auzul unui animal este mult mai ascuțit decât cel al unui om. Acest lucru se datorează structurii urechii și prezenței a 52 mii de terminații nervoase, în timp ce oamenii au aproximativ 31 mii. Gama de frecvență a sunetului percepută de pisici este de 80 kHz, care este de patru ori mai mare decât a noastră. Tomografie preluați vibrațiile cu ultrasunete.

Recunoașterea gustului. Apare datorită iritării receptorilor gurii și limbii. Pisica recunoaște bine orice gust, cu excepția dulce. În general, pisicile sunt pretențioase cu privire la mâncarea lor și sunt degustători excelenți. Faptul este că claritatea senzației gustative de invidie pe care o au din tuburile Jacobson, care sunt, de asemenea, organul mirosului. Cu ajutorul lor, animalul evită otrăvirea, deoarece a fost avertizat cu privire la calitatea scăzută a alimentelor..

Miros și atingere

Anatomia pisicilor - rezumatOrganul din nas, care are celule receptoare speciale, este responsabil pentru simțul mirosului. Simțul mirosului unei pisici este mult mai puternic decât un om, dar nu la fel de puternic ca al unui câine. Numărul de receptori olfactivi este de 60-80 milioane, motiv pentru care „lumea mirosurilor pisicii” nu ne este disponibilă. Joacă un rol special aici fire sensibile - vibrissae. Datorită lor, animalul poate prelua fluctuații minime de aer..

Organul tactil este pielea, care alcătuiește sistemul musculo-scheletic și membranele mucoase. Cu ajutorul receptorilor tactili, animalul simte atingerea, durerea, temperatura ambiantă. Pisicile ronțăitoare au un număr imens de receptori de temperatură localizați pe tot corpul și mențin echilibrul intern..

Organele interne sunt protejate de schelet, ceea ce creează protecție și menține ordinea lor.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Anatomia și caracteristicile structurale ale scheletului unei pisici, rolul în activitatea organelor