Diagnosticul și tratamentul sinuzitei la pisici

Pisicile domesticite trebuie să plătească pentru beneficiile civilizației, iar prețul este același ca și pentru oameni - atipic pentru „rudele” sălbatice ale bolii. Sinuzita la pisici, în sensul cel mai larg - sinuzita, nu este doar incomodă, ci și o boală dureroasă care „declanșează” boli mai grave.

Ce este sinuzita și sinuzita

Conceptul de sinuzită rezumă toate inflamațiile, cel mai adesea, transformându-se în boli cronice ale sinusurilor și membranelor mucoase adiacente. Deasupra aparatului maxilarului, în craniul animalului, există cavități - sinusurile maxilare, care sunt umplute cu mucus în caz de sinuzită progresivă, care provoacă sinuzită.

Cauzele sinuzitei sunt variate:

 • Hipotermie, schimbări bruște de temperatură, umezire (ploaie, înot).
 • Scăderea nivelului de apărare imună.
 • Umiditate ridicată în casă.
 • Curs cronic alergii.
 • Viralul „vindecat” și răcelile, foarte des, un curs neterminat de antibiotice, „se revarsă” în sinuzită.
 • Traumatism cranian.
 • Arsuri și degerături ale membranelor mucoase.
 • Inflamația cavității bucale de diferite tipuri, inclusiv, tartru și pulpită.

Cauzele bolii, cel mai adesea, sunt de natură virală sau bacteriană. Microbii care cauzează boli intră în sinusuri prin nări sau prin sânge. Sinusurile maxilare sunt umplute cu secreții din membranele mucoase, iar acesta este literalmente un incubator pentru bacterii. Înmulțindu-se cu o „progresie geometrică”, microorganismele transformă „mucul obișnuit” într-o masă caustică care poate „mânca” pereții subțiri ai pereților despărțitori și este, de asemenea, o sursă de infecție pentru alte animale.

Diagnosticul sinuzitei

Trebuie să înțelegeți că ignorarea primelor simptome poate provoca sinuzită cronică la pisici, al cărei tratament durează pe viață, pe baza terapiei cu antibiotice, cu toate consecințele care rezultă. Primele semne după care ar trebui suspectată sinuzita sunt:

 • O creștere a temperaturii corpului cu 1-3 °, 24-48 ore după recuperarea după infecții virale respiratorii acute, răceli sau alte afecțiuni care afectează nasul, gura, ochii și urechile.
 • Animalul încearcă să nu intre în panică cu capul; când vizionează teritoriul, întoarce întregul corp.
 • Animalul de companie încearcă să-și frece nasul cu labele, fără a-și elibera ghearele. Ceas, sinuzita poate provoca dureri la nivelul urechilor, disconfort la întoarcerea ochilor - pisica va încerca să onoreze „locul dureros”.
 • Scăderea apetitului, dar absența completă. Pisica va deveni înfricoșătoare, preferând mâncarea lichidă și caldă. Mestecarea alimentelor uscate poate fi dureroasă.
 • Adulmecând sau sforăit în timpul somnului - în stadiile inițiale datorate umflării membranelor mucoase, în cele progresive - indică o posibilă perforație a septului nazal.
 • Descărcare mucoasă din nas, care schimbă culoarea din transparent în alb, mai târziu în galben cremos (purulent). Cu edem sever, respirație a gurii.
 • Pisica pare letargică, atunci când temperatura este măsurată, există un indicator crescut constant de 0,5-1 °

Notă! Termoreglarea unei pisici este foarte „plastică”, temperatura corpului unui animal sănătos poate „sări” cu 0,5-1 ° în timpul zilei și acest lucru nu este un semn al vreunei boli.

După ce ați adus pisica la medicul veterinar, indicați clar simptomele și ordinea în care vor apărea. Pentru a confirma diagnosticul, animalului de companie i se vor prescrie raze X, eventual tampoane orale, pentru a determina natura bolii. Număr total de sânge, pentru o înțelegere largă a evoluției bolii și strategii de tratare a unui animal de companie. Animalelor cu vârsta peste 7 ani li se cere să treacă un test de urină, edemul mucoasei poate fi cauzat de disfuncție renală.

Tratamentul sinuzitei

Sinusurile maxilare umplute par întunecate pe raze X, iar zona afectată este vizibilă. Tratamentul depinde de amploarea răspândirii microorganismelor:

unu.Dacă sinusurile sunt umplute cu puroi și exercită o presiune excesivă, se efectuează o puncție și mucusul este aspirat. Șansa de succes este de 50/50, este imposibil de înțeles grosimea lichidului din imagine și puroiul prea dens nu poate fi îndepărtat prin aspirație.

2.După ce a „prins” boala într-un stadiu incipient sau mediu, medicul veterinar are mai multe oportunități de „manevre” și alege cum să trateze animalul cu cel mai mic prejudiciu adus corpului:

 • În funcție de natura leziunii, antibiotice sau medicamente antivirale.
 • Tratamentul la domiciliu presupune clătirea nărilor cu sunătoare sau propolis, tratamentul cu unguent oxolinic și ulei de cătină. Comprese de încălzire.
 • Picăturile nazale sunt prescrise doar de un medic! Dacă nu aveți ocazia să vizitați un medic veterinar - furacilină 0,1%, 1 picătură în fiecare nară, de 2-3 ori pe zi.

Important! Este strict interzisă utilizarea picăturilor vasoconstrictoare umane pentru tratarea sinuzitei la pisici..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Diagnosticul și tratamentul sinuzitei la pisici