Distrofia la pisici: înțelegerea tipurilor și cauzelor

Sub conceptul de "distrofie", se ia subțire dureroasă a animalelor, cu toate acestea, definiția implică un sens mai larg asociat cu tulburări globale în organism. Distrofia la pisici este un fenomen destul de rar, dar după cum arată practica, este intratabilă.

Conceptul și tipurile de distrofie

Orice încălcare a metabolismului celular care duce la modificarea structurii țesuturilor se numește distrofie. Cu toate acestea, boala este împărțită în funcție de tipul tulburărilor metabolice în proteine, carbohidrați, grăsimi și minerale. Prin localizarea apariției, distrofia este împărțită în:

  • Intracelular - tulburări care au apărut în corpul celulei.
  • Extracelular - orice încălcare a compoziției sângelui, a limfei, a procesului metabolic, care duce la înfometare, modificare sau moarte a celulelor.
  • Amestecat.

Boala poate afecta un anumit organ sau o parte a corpului sau poate continua ca un proces extins care afectează negativ toate sistemele vieții. Trebuie remarcat faptul că tulburarea poate fi congenitală și dobândită, adică distrofia la pisici nu este exclusă. De regulă, distrofia congenitală este extrem de dificilă și duce la moartea animalului în câteva luni după naștere..

Vorbind de distrofie la pisici, acestea înseamnă o boală a celulelor hepatice, a cărei cauză principală este o încălcare a metabolismului animalului. Lipidoză hepatică nu este o boală inflamatorie sau virală, adică animalul nu se poate infecta cu ea. Al doilea nume al bolii este degenerescența grasă. Ficatul este unul dintre principalele organe implicate în procesarea și descompunerea grăsimilor. Odată cu modificarea țesuturilor hepatice, grăsimile încep să se acumuleze în celulele hepatice - hepatocite. Degenerescența grasă la pisici este împărțită în:

  • Picătură grosieră și mică.
  • Acută și cronică.

Cauzele distrofiei la pisici

Din păcate, majoritatea bolilor animalelor de companie sunt asociate cu o supraveghere a proprietarilor. Pisicile sunt vânători, prădători, animale active, viguroase și rezistente. Multe pisici răsfățate și decorative care trăiesc în apartamente, nu numai că nu au văzut șoareci în viața lor, sunt chiar prea leneși pentru a alerga după o pană. Cu toate acestea, „animalul de companie leneș” nu va refuza niciodată să mănânce. Corpul primește hrană și energie, care de fapt nu cheltuiește, ceea ce duce la obezitate.

Notă! Obezitatea pentru pisici este departe de a fi o problemă estetică. Animalele supraponderale suferă de o varietate de boli care nu sunt tipice pisicilor sălbatice..

Pentru a menține sănătatea, proprietarii castrează și castrează animalele de companie. După îndepărtarea glandelor sexuale din organism, producția de hormoni scade și „ierarhia instinctelor” se schimbă. Pentru o pisică domestică matură sexual, există două preocupări - să mănânce și să se reproducă, când instinctul sexual dispare, mâncarea devine o prioritate. În absența controlului nutrițional, animalul castrat literalmente nu părăsește vasul, ceea ce duce la obezitate și tulburări metabolice. Trebuie remarcat faptul că masculii castrați sunt mai susceptibili la degenerescența grasă decât femelele sterilizate..

Notă! Un animal sterilizat are nevoie de o dietă controlată, echilibrată și de un timp liber activ, altfel obezitatea nu poate fi evitată.

În plus față de motive evidente, tulburările care nu depind în mod direct de tipul de nutriție pot duce la distrofie:

  • Diabet.
  • Tulburări ale sistemului endocrin.
  • Otrăvire.
  • Deficitul de proteine ​​(proteine).
  • Tratament frecvent cu antibiotice sau medicamente puternice.

Simptome și tratamentul distrofiei la pisici

Cel mai adesea, lipidoza este secretă și devine activă după stres. Din motive neevidente, pisica refuză să mănânce și să bea, orice încercare de a forța hrănirea sau udarea animalului duce la vărsături severe. Animalul pierde în greutate și slăbește în fața ochilor noștri. Mai mult, pisica cade în letargie, rareori, există diaree, galbenitatea pielii și a membranelor oculare, dermatită, mâncărime. La palpare, se observă o creștere semnificativă a ficatului, dacă starea este dureroasă, peretele abdominal este tonifiat.

Metoda de tratare a distrofiei depinde în mod direct de cauza principală a dezvoltării bolii. Primul lucru pe care medicul veterinar îl va prescrie este un test biochimic de sânge și un tratament simptomatic pentru ameliorarea afecțiunii. Mai mult, urmează un proces lung de recuperare hepatică, care poate necesita tratament internat, hrănire cu sânge și perfuzie prin picurare. Dacă boala este detectată în stadiul inițial, aceasta poate fi oprită prin dieta și tratamentul tulburărilor metabolice.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Distrofia la pisici: înțelegerea tipurilor și cauzelor