Dipilidioză sau tenie de castravete la pisici

Dipilidioza într-un alt mod este numită la oamenii de rând castravete tenie.

Este o boală intestinală obișnuită care poate prezenta un risc pentru sănătate (și, uneori, pentru viață) pentru câini și pisici..

Agentul cauzal al bolii este Dipylidium caninum, care este unul dintre cele mai frecvente helminți găsite la pisici..

Descrierea și ciclul de viață al parazitului

Conform datelor științifice, tenia de castravete la pisici era cunoscută încă din Babilonul antic. Parazitul se atașează de peretele intestinal folosind cârlige situate în gura sa (scolex). În ciuda dimensiunilor minuscule ale capului, acesta poate conține până la patru ventuze. Lungimea adulților atinge 70 de centimetri, lățimea segmentelor este de aproximativ 3 mm. În total, viermele are de la 60 la 175.

În aparență, seamănă cu semințele de castraveți, în legătură cu care parazitul și-a primit numele. Segmentele invazive sunt separate de viermii maturi sexual. Larva sau progolotidul iese cu fecalele animalului și apoi, ca urmare a contactului fizic, trece la o nouă gazdă.

Castravete tenie
Castravete tenie

Paraziții sunt răspândiți de purici, în sistemul digestiv al cărui larve sunt tenii. Deoarece viermele este un hermafrodit, sunt prezente atât organele genitale masculine, cât și cele feminine. Segmentul maturat își schimbă culoarea, devenind crem pal. Fiecare segment conține până la 30 de larve. Fiecare astfel de parte a boragei este capabilă să se miște activ și independent..

Dacă o pisică este bolnavă de dipilidioză și, în același timp, îi place să doarmă în patul proprietarului, puteți găsi cu ușurință o bucată de vierme dezgustătoare pe o pernă sau o pătură. După un timp, se usucă și devine ca un bob de orez. După ce a găsit „dovezile”, proprietarul trebuie să ducă în mod necesar animalul de companie la un specialist.

Procesul de dezvoltare a helmintului și infecția cu acesta are loc după cum urmează. Ouăle microscopice de boragă intră în organele digestive ale puricilor și ale altor ectoparaziți (de exemplu, păduchii). Larvele acestor insecte devin adesea gazde intermediare ale viermilor. În interiorul lor, larve (finlandezi), sau așa-numitele cistercoide, ies din ouă. În acest stadiu de dezvoltare, helmintul este capabil să treacă la următorul - gazda principală.

Un purice poate conține până la 10 finlandezi. Intră în tractul digestiv al unui animal de companie în momentul în care pisica se linge singură și poate înghiți accidental parazitul. După ce puricii sunt digerați, paraziții ies și încep să crească rapid. În termen de 24 de zile, viermii mici se transformă în indivizi adulți maturi sexual capabili să producă ouă.

Pe o notă. Insectele adulte (puricii, păduchii), infectate cu borage la vârsta adultă, nu prezintă un pericol pentru sănătate pentru animalele de companie. Etapa de dezvoltare necesară pentru răspândirea ulterioară este atinsă de acei finlandezi care au pătruns în tractul digestiv al larvelor ectoparaziților..

Semne de infecție

La început, boala este asimptomatică. Semnele apar atunci când parazitul eliberează o mulțime de toxine dăunătoare și sub influența lor corpul animalului se va slăbi considerabil. Deșeurile pot provoca alergii, tulburări ale sistemului digestiv, cum ar fi obstrucția intestinală, ulcerații și sângerări. Simptomele tipice ale dipilidiozei includ:

Pierdere în greutate
Pierdere în greutate
 • încălcarea poftei de mâncare - fie crește nefiresc, fie este complet absentă (aceste manifestări se alternează);
 • probleme cu scaunele (diareea și constipația alternează);
 • scăderea greutății corporale;
 • vărsături (în acest caz, o tenie adultă poate fi eliberată);
 • slăbiciune, somnolență;
 • căderea severă a părului, aspect plictisitor;
 • descărcare din ochi;
 • comportament neliniștit;
 • Creșterea volumului abdominal cu scădere generală în greutate (de obicei la pisoi)
 • în cazuri rare - obstrucție intestinală.

Cel mai important și incontestabil semn al bolii este apariția larvelor active, în mișcare, în fecalele animalului. Prin urmare, dacă există suspiciune de dipilidioză, este necesar să se examineze cu atenție cutia de gunoi pentru pisici. Adesea, „boabele de orez” se găsesc în grupuri întregi de 10-20 de bucăți.

De asemenea, ar trebui să observați comportamentul animalului de companie. O pisică își poate freca periodic anusul pe podea, poate alerga în jurul apartamentului fără niciun motiv aparent, poate prezenta agresivitate - toate acestea indică disconfortul cauzat de mâncărimi constante datorită activității vitale a helmintului.

Dacă animalul dvs. de companie are cel puțin câteva dintre simptomele de mai sus, ar trebui să consultați imediat un medic pentru a stabili un diagnostic precis..

Important! Pentru pisoi, viermele castravete este o amenințare mortală, în timp ce pisicile adulte tolerează cu ușurință infecția cu helminți. Cu toate acestea, ultimul caz este adevărat pentru invazia slabă (când 1-2 paraziți sunt prezenți în intestin). Dacă corpul unei pisici este infectat cu trei sau mai multe cestode, toxinele pot duce la consecințe grave, inclusiv convulsii și convulsii severe..

Pisoii
Pisoii

Diagnostic și tratament

Viermele castravete sau dipilidioza la pisici este detectat destul de simplu, chiar și fără intervenția unui medic veterinar, cu toate acestea, eliminarea patologiei necesită o examinare a animalului de către un specialist care, în orice caz, va diagnostica și abia apoi va prescrie tratamentul adecvat.

Trebuie remarcat faptul că analiza scaunelor nu este suficientă pentru a pune un diagnostic. Examinarea animalelor de companie include:

 • inspectie vizuala;
 • analiza scaunului;
 • test de sange;
 • Analiza urinei.

Studiul fecalelor pentru prezența teniei în organism se realizează conform metodei Fülleborn. Esența sa se reduce la faptul că excrementele sunt combinate cu o soluție de clorură de sodiu. Apoi acest amestec este filtrat și lăsat timp de 1,5 ore, după care larvele parazite ies la suprafață. Dacă rezultatul este negativ, se efectuează un studiu secundar pentru a exclude eroarea..

Dipilidioza poate fi ușor tratată cu medicamente antihelmintice moderne. Medicamentul antihelmintic poate fi sub formă de tablete, injecții sau suspensii. Astfel de medicamente sunt capabile să dizolve învelișul protector al viermelui, în urma căruia helmintul moare și este digerat în intestine. De aceea, după tratament, parazitul nu mai poate fi detectat în fecale. În ceea ce privește efectele secundare, medicamentele antihelmintice nu au practic efecte, cum ar fi, de exemplu, vărsăturile și diareea..

Pericol pentru oameni

Evident, nu este atât de ușor pentru o persoană să se infecteze cu Dipylidium caninum - probabilitatea ca un purice purtător să intre în tractul său gastro-intestinal este foarte scăzută. Cu toate acestea, când vine vorba de copii mici, situația se schimbă. Trag totul în gură și, prin urmare, pot înghiți o insectă infectată.

Pisică la veterinar
La veterinar

Simptomele teniei de castravete la oameni nu sunt practic exprimate (chiar și la copii). În intestine, parazitul nu atinge creșterea maximă și nu provoacă mult rău organismului. Durata de viață a viermelui în astfel de condiții ajunge la un an. În acest timp, helmintul va elibera toxine care aruncă corpul uman. Astfel, dacă dipilidioza se găsește la un animal de companie, trebuie să contactați nu numai un medic veterinar, ci și un medic uman..

Prevenirea

Pentru a preveni infectarea unei pisici cu helminți, trebuie să înțelegeți lanțul de dezvoltare și răspândire a parazitului. După cum sa menționat mai devreme, gazda intermediară a teniei de castravete este un purice, sau mai degrabă larva sa. Un animal de companie, după ce a înghițit o insectă, se infectează cu un vierme. Pătrunderea oului parazit în larva puricilor este facilitată de așternut murdar, covoare necurățate etc..

Insecta infectată ajunge la maturitate și intră în intestinele animalului de companie. Pe baza celor de mai sus, boragina se găsește în locurile în care se acumulează purici. Prin urmare, este necesar controlul asupra ectoparaziților.

Pentru a face acest lucru, există diferite medicamente care pot elimina în mod eficient problema cu puricii. Este recomandabil să le prelucrați nu numai blana animalului, ci și întreaga casă. Dacă acest lucru nu se face, pisica poate dezvolta din nou dipilidioză..

Dacă se găsesc semne ale unui parazit, tratamentul trebuie început cât mai curând posibil. Este important să respectați regulile de igienă: spălați-vă mâinile înainte de a mânca, după contactul cu animalele, jucându-vă pe stradă. O dată pe lună, trebuie să tratați animalul de companie pentru purici și să-i dați antihelmintici..

Concluzie

O pisică domestică care nu se află pe stradă, într-o măsură foarte mică, poate prinde această boală. Cu toate acestea, respectarea regulilor de prevenire va crea garanții suplimentare că nu atinge animalul de companie cu blană..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dipilidioză sau tenie de castravete la pisici