De ce pisicile se tem de castraveți: mituri și realitate

Pisicile și pisicile prezintă uneori un răspuns inadecvat la legumele lungi, cum ar fi castraveții sau dovleceii. Se întâmplă ca o pisică, văzând un castravete la spate, să se sperie foarte tare, să sară brusc, să șuiere și să fugă repede în altă cameră. Experții numesc motivele fricii de pisică efectul surprizei, intimidării unui animal în trecut, confundarea unei legume cu un prădător sau cu un șarpe și caracteristicile individuale ale unui anumit animal de companie.

1 De ce pisicilor le este frică de castraveți?

De fapt, pisicile se tem de castraveți nu atât din cauza tipului unei anumite legume, cât și din cauza circumstanțelor apariției sale. O pisică poate exprima frica la vederea unei banane, dovlecei, vinete, porumb, morcovi și articole de uz casnic, cum ar fi un ondulator de păr. Mai mult, în situații obișnuite, când o legumă se întinde pe masă sau se sfărâmă într-o salată, animalul se simte absolut calm.

Motivul comportamentului inadecvat al animalului de companie este apariția bruscă a unui castravete pe podeaua din spatele acestuia. Adesea, proprietarii pun în mod deliberat o legumă lungă mai aproape de pisică în timp ce mănâncă, pentru a-și observa reacția. Un animal care ia calm mâncarea se confruntă cu stresul, se sperie serios și continuă să sufere de anxietate toată ziua.

2 Motive pentru reacții neașteptate

Potrivit experților, există mai multe motive pentru care pisica s-a speriat la vederea unui obiect străin la spate:

  • Frică bruscă. Se manifestă ca un reflex la un stimul neașteptat: nu a existat castravete și brusc a apărut. Acest „start-reflex” îl determină pe animal să reacționeze rapid, să fugă și să evalueze situația de departe. Situația este agravată de faptul că proprietarii sunt mulțumiți "a desena" în timp ce mănâncă, deoarece de obicei pisica mănâncă în locul pe care îl consideră sigur. O situație similară este posibilă la o persoană, din spatele căreia apare brusc cineva. Un stimul extern te duce uneori într-o stupoare, provoacă o reacție sub forma unui strigăt, un salt, o lovitură bruscă. Acest reflex este caracteristic atât oamenilor, cât și pisicilor ca mecanism de apărare dobândit de la strămoșii îndepărtați forțați să supraviețuiască în sălbăticie. În plus, un castravete poate fi perceput de o pisică ca un prădător apărut brusc sau un șarpe, la care trebuie să răspunzi rapid și să scapi..
  • Bullying în trecut. În unele situații, proprietarul provoacă o pisică artificială la pisică prin apariția unor obiecte neobișnuite. Animalul poate fi intimidat în mod intenționat, amenințat în mod constant cu același castravete. Astfel de măsuri de influență pot să nu afecteze psihicul pisicii în cel mai bun mod..
  • Sistemul nervos inițial slab. Dacă animalul de companie este prea timid și timid, orice obiecte neobișnuite îi vor provoca reacția inadecvată.
  • Reflex condiționat. Este posibil ca pisicile să nu fie speriate de castravete în sine, ci de ceva zgomotos, de exemplu, un aspirator. Dacă, în timpul zgomotului aparatului, un castravete este arătat animalului de companie, animalul va forma un reflex condiționat, în urma căruia în viitor va fi speriat de un tip de legume.

Consecința fricii unei pisici poate fi:

  • vătămare fizică - cu un salt puternic, animalul se poate răni lovind o masă sau un perete, rupând o vază și lovind fragmentele acesteia;
  • traume psihologice - sub forma unui sentiment constant de anxietate.

Veterinarii nu recomandă astfel de experimente pe animale. Curiozitatea proprietarului nu merită sănătatea animalului de companie.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » De ce pisicile se tem de castraveți: mituri și realitate