Mau egiptean: o rasă de pisici de la faraoni până în prezent

Egiptean mauPisică egipteană

Mau părea transportat de o mașină a timpului din Egiptul Antic până în zilele noastre. Calitățile ei pozitive sunt încă foarte apreciate și rezonează în inimile oamenilor. Mau egiptean este una dintre cele mai vechi rase de pisici de pe pământ. Rădăcinile sale datează de secole în urmă, pe vremea faraonilor.

Conform unor estimări aproximative, Mau au fost domesticite acum 3-5 mii de ani. Inițial, au fost folosiți împreună cu câinii pentru vânătoarea păsărilor acvatice. S-au arătat a fi distribuitori excelenți, din ordinul proprietarului, au căutat și au adus jocul împușcat.

Istoria rasei

Mau egiptean este una dintre cele mai vechi rase de pisici de pe pământ. Rădăcinile sale datează de secole, în vremea faraonilor. Conform unor estimări aproximative, Mau au fost domesticite acum 3-5 mii de ani. Inițial, au fost folosiți împreună cu câinii pentru vânătoarea păsărilor acvatice. S-au arătat a fi repartizatori excelenți, la ordinele proprietarului pe care l-au căutat și au adus jocul împușcat.

Pisica era considerată un animal sacru. Au existat motive întemeiate pentru o astfel de atitudine - Mau a exterminat șoarecii care au distrus aprovizionarea cu cereale. Animale după moarte mumificat la fel ca oamenii și apoi îngropați în cimitire speciale. În semn de durere, proprietarii și-au ras sprâncenele.

Pisică egipteană MauÎn panteonul egiptean, era o zeiță specială jumătate femeie - jumătate pisică Bastet. A fost patroana frumuseții, iubirii, fertilității feminine. Se credea că zeița va auzi rugăciuni adresate ei dacă o pisică le va transmite. Pentru pisicile de cult, au fost construite temple speciale, unde preoții au avut grijă de ele. Ca hrană, favoritelor zeiței Bast li s-a dat pâine înmuiată în lapte și pește fără solzi.

În plus, pisicile erau asociate cu zeul suprem Ra. Potrivit egiptenilor, el i-a trimis pe pământ pentru a lupta cu șerpi. Pisicile egiptene le-au vânat și le-au distrus fără milă. Ca semn al patronajului său, Ra a lăsat un semn distinctiv pe fruntea lui Mau, în formă de scarabe sacru. Un alt semn care leagă pisicile de zeul suprem a fost considerat capacitatea ei de a constrânge elevii. Egiptenii credeau că, în timpul zilei, animalele pot absorbi lumina soarelui cu ochii și o pot reda noaptea. Prin aceasta au explicat, reflectarea din ochii pisicii în întuneric.

După cucerirea țărilor egiptene de către arabi, pisicile din veneratele animale au trecut în categoria proscrisilor. Nu au fost deosebit de favorizați și au fost exterminați sub orice pretext. Până în secolul al XX-lea, mai rămăseseră foarte puțini Mau egipteni de rasă pură. Situația a fost salvată de un rus emigranța prințesei Natalia Trubetskaya. La prima vedere, s-a îndrăgostit de creaturile pline de afecțiune grațioase și a cumpărat imediat mai multe pisici de la ambasadorul sirian.

După o lungă uitare, pisicile egiptene Mau au ajuns în atenția felinologilor la începutul anilor `50.. Pentru a îmbunătăți rasa pisicile au fost încrucișate cu pisicile indiene cât mai asemănătoare cu ele. Din 1977, pisica egipteană Mau a fost recunoscută oficial în lume. Pisicile acestei rase participă la expoziții internaționale. În anii 90, „egiptenii” reînviați s-au întors în Lumea Veche.

Analizele au arătat că pisicile moderne egiptene Mau sunt apropiate genetic de pisicile europene.

Trăsături caracteristice ale aspectului

Rasa Mau egipteanăNumele „mau” în traducere din vechiul egiptean înseamnă „pisică”. Felinologii cred că strămoșii „egiptenilor” erau pisici de junglă îmblânzite. De la ei, Mau domestic a moștenit o colorație de camuflaj dezactivată cu pete negre împrăștiate pe tot corpul. Conform standardelor de rasă, Mau egiptean de rasă pură are trei culori de strat: argintiu, bronz, fum. Paleta moale este setată de pete de cărbune cu un cerc perfect. Adevărata pisică egipteană Mau iese în evidență cu un „colier” în mai multe rânduri în jurul gâtului. Petele nu trebuie să se atingă sau să se îmbine în dungi.

Pisicile egiptene Mau aparțin categoriei raselor cu păr scurt. Paltonul este moale, matasos la atingere.

Trăsăturile caracteristice rasei egiptene includ, de asemenea:

 1. un cap mic rotunjit cu urechi triunghiulare;
 2. ochii larg deschiși sunt excepțional de verzi;
 3. un model de lână pe frunte sub forma literei „M”, numit „scarabeu” pentru asemănarea sa cu insecta sacră a vechilor egipteni;
 4. Model din lână pe partea din spate a capului;
 5. așa-numitele butoane sunt vizibile pe stomac, într-un rând situat pete întunecate pe un fundal mai deschis;
 6. ochii sunt cercuiți în linii negre („eyeliner”).

Animalele sunt de dimensiuni medii. Masculii cântăresc 6 kg, femelele 4,5 kg. Corpul are structura proporțională corectă. Coada de lungime medie cu varful negru.

Caracter și obiceiuri

Rasa Mau egipteanăMau este considerat pe bună dreptate o pisică însoțitoare. Are o puternică afecțiune pentru oameni, îl urmărește fără încetare pe proprietar. Suferință în separare. Pisicile egiptene se simt minunat în compania altor animale. Cu toate acestea, instinctele de vânătoare se fac simțite. Prin urmare, este mai bine să nu permiteți contactele Mau cu posibile pradă - rozătoare, păsări.

Uimitor caracteristică caracterul pisicilor egiptene Mau este o dependență de apă. Cu siguranță trebuie să aibă acces la o sursă de apă. Un vas mare în baie este potrivit în acest scop. Pisicilor le place să se arunce în apă, să se joace cu ea. Acest „egiptean” diferă de celelalte feline, care se feresc de apă și nu le place să înoate.

Comportamentul Mau însoțit de un set diferit de sunete. Miauurile puternice și ascuțite sunt rareori folosite de pisici. Preferă ronroneala, zumzetul și uneori pufnitul. Egiptenii au o vedere și auz excelent..

Sunt jucăuși la orice vârstă, deci este important să le oferiți jucăriilor animalelor cu patru picioare. La fel ca alte feline, Mau sunt curioși, iau totul nou cu interes. Ei aleg un loc mai sus în cameră și observă ce se întâmplă de acolo.

Mau egiptean nu necesită îngrijire specială. Cu toate acestea, pentru o pisică agilă și energică, este necesar să existe un complex de joacă care să-i permită să-și arate temperamentul. Este mai bine să asigurați ferestrele și ieșirea spre balcon cu o plasă pentru a evita căderile accidentale de la înălțime. Pisicii îi place să meargă în aer curat. Poate fi scoasă la plimbare cu un guler special pe lesă.

Egiptean mau practic nu are nevoie de îngrijiri speciale. Părul scurt nu necesită pieptănare suplimentară. Proceduri generale de igienă, nu diferă de alte feline - tăierea ghearelor, curățarea urechilor.

Mesele trebuie selectate corespunzător. Pisica egipteană Mau nu trebuie hrănită cu mâncare de masă. Furajele uscate și ambalate din clasa SuperPremium sunt potrivite pentru ea. Este important să evitați supraalimentarea, ducând la excesul de greutate. Având în vedere predispoziția rasei la boli cardiovasculare, o sarcină suplimentară asupra corpului poate provoca dezvoltarea patologiei. Pisicile și pisicile însărcinate sunt hrănite de 4 ori pe zi, iar adulții - de 2 ori.

Boli și tratamentul acestora

Rasa pisicii Mau egipteanPisica egipteană Mau are o sănătate bună. Problema principala asociat cu o boală a sistemului cardiovascular - cardiomiopatie hipertrofică. Predispoziția la aceasta este inerentă genetic. Boala este o patologie gravă asociată cu o creștere a mușchilor inimii. Cantitatea de sânge care intră în inimă scade, ceea ce duce la o întrerupere a alimentării generale cu sânge a organelor interne. Risc crescut de cheaguri de sânge și stop cardiac.

Zona de risc, în primul rând, include bărbați tineri cu vârsta sub trei ani. La pisici, boala este diagnosticată mai rar. Este important să acordați atenție secțiilor cu patru picioare și să nu ratați simptomele alarmante:

 1. Letargie, comportament indiferent.
 2. Respirație scurtă.
 3. Respiratie suieratoare la respiratie.
 4. Inima murmură.
 5. Senzații dureroase sau eșec parțial al membrelor posterioare.

Dacă apar astfel de semne, trebuie să solicitați imediat sfatul și ajutorul unui medic veterinar. Primele două zile de la debutul fazei acute a bolii sunt decisive. Dacă tratamentul este început în timp util și dinamica se dezvoltă pozitiv, este posibil să se prevadă o ieșire cu succes din criză..

Originea mau dintr-o regiune cu un climat cald, a făcut-o susceptibilă la fluctuațiile de temperatură. În ciuda prezenței lânii, „egipteanul” poate răcori și îngheța cu ușurință în perioada de toamnă - iarnă. Este recomandat să aveți un dulap special selectat pentru acest caz, care să ajute animalul să mențină corpul cald. Unele persoane pot suferi de astm.

Animalele ating maturitatea sexuală la vârsta de 3 ani. Pisicile tolerează de obicei sarcina fără complicații și dau naștere până la șase pisoi. Interesant este că bărbații Mau participă activ la îngrijirea copiilor, petrec mult timp cu ei..

Cu multă grijă și o alimentație adecvată Pisicile egiptene Mau trăiesc până la 15 ani.

Preferata faraonilor egipteni continuă să încânte o nouă generație de oameni cu devotamentul, prietenia și curiozitatea ei.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Mau egiptean: o rasă de pisici de la faraoni până în prezent