Inflamația ficatului la pisici: cauze, simptome, tratament

Ficatul este unul dintre cele mai complexe și „multifacetate” organe din corpul unui animal.

Cât de mult depinde de fapt, cercetătorii încă își dau seama. Nu este surprinzător faptul că în caz de defecțiuni ale unui „aparat” atât de important, sănătatea și viața animalului dvs. de companie sunt în pericol considerabil. Inflamația ficatului este deosebit de neplăcută la pisici, adică hepatită. Poate fi acută și cronică, infecțioasă și toxică.

Informatii generale

Problema și „blestemul” ficatului este capacitatea sa uimitoare de regenerare și o „marjă de siguranță” impresionantă. Medicii știu că, chiar și printre alcoolicii beți, organul rezistă foarte mult timp dependenței proprietarului. Dar există și o altă latură - când există simptome pronunțate ale înfrângerii sale, nu există deja nimeni și nimic de salvat. Se întâmplă ca nu mai mult de 15-20% din celulele care funcționează normal să rămână în întregul organ! Desigur, nu este nevoie să vorbim despre recuperare aici..

Care sunt simptomele inflamației hepatice la pisici? Din păcate, acestea nu sunt foarte specifice, adesea tabloul clinic este foarte neclar și nu este clar. Dar simptomele generale sunt următoarele:

  • Apare vărsăturile, iar voma capătă o nuanță gălbuie distinctă. Aceasta este o consecință directă a intoxicației, dovezi indirecte ale bolii hepatice.
  • Când boala se dezvoltă suficient, pielea și membranele mucoase vizibile capătă, de asemenea, o culoare galbenă distinctă.
  • Urina arată ca un suc de portocale, fecalele, dimpotrivă, devin foarte palide.
  • În cazurile severe, când hepatita se transformă deja în ciroză, dezvoltarea este posibilă ascita (hidropiză a cavității abdominale). Abdomenul unui animal de companie bolnav se umflă și se lasă (uneori la pământ).

Cea mai frecventă hepatită toxică. Se întâmplă la scurt timp otrăvire. Orice poate fi o toxină: substanțe chimice de uz casnic, otrăvuri de origine vegetală și animală, medicamente dacă sunt utilizate incorect sau necorespunzător. În cazul acestei boli, necesitatea urgentă de a efectua teste, de a afla tipul de toxină, de a prescrie un antidot.

Hepatita de etiologie infecțioasă

La pisici, inflamația ficatului este adesea cauzată de viruși patogeni. În special, adenovirusurile (CAV-1) sunt deosebit de periculoase. Infecția are loc alimentar (cu alimente și apă) sau prin picături aeropurtate în contact cu un animal bolnav sau cu secrețiile acestuia. Chiar și persoanele care s-au recuperat pot elibera agentul patogen în mediul extern timp de un an din momentul recuperării. Rețineți că vaccinul protejează eficient împotriva bolii - în orașele în care mulți proprietari își vaccinează animalele de companie, cazurile de hepatită infecțioasă au devenit foarte rare.

Odată ce intră în fluxul sanguin, virusul atacă celulele ficatului, ochilor, rinichilor și intima (căptușeala) vaselor de sânge din tot corpul. Majoritatea cazurilor de CAV-1 nu sunt grave. Hepatita se dezvoltă doar în 15-20% din cazuri. De regulă, sunt expuși pisoilor, animalelor tinere și foarte bătrâne, al căror sistem imunitar, dintr-un motiv sau altul, nu funcționează normal.

Primele semne ale bolii apar la aproximativ cinci zile de la infecție. În acel moment, virusul s-a stabilit cu fermitate în ficat, ochi, medulă a rinichilor și plămânilor. Agentul patogen este excretat în urină, fecale și salivă. În următoarele două săptămâni, pisica fie moare de boală, fie se îmbolnăvește hepatită cronică, ulterior „evoluând” în ciroza ficatului.

Vai, dar nu există un tratament specific pentru hepatita infecțioasă de etiologie virală. Animalul este prevăzut cu hrană completă de odihnă completă, completă și ușor de digerat, compușii tampon sunt injectați intravenos pentru eliminare intoxicaţie și ameliorează starea ficatului. Antibioticele sunt prescrise numai în cazurile în care există riscul infecțiilor secundare..

Hepatita cronică

Boala se dezvoltă după ce suferă patologii infecțioase severe, otrăvire, sunt posibile cazuri de afecțiuni autoimune, adică motivele sunt foarte diverse. Boala este foarte gravă, există puține șanse de recuperare. Simptomele sunt acute insuficiență hepatică, descris mai sus. Este necesar doar să adăugăm că, din cauza evoluției severe a patologiei (pronunțată icter) animalele de companie bolnave dezvoltă adesea convulsii neurologice.

De multe ori, hepatita cronică apare la animalele ale căror proprietari le hrănesc cu hrană de calitate scăzută. Dacă o pisică mănâncă alimente „ușor învechite” an de an, ficatul său nu reușește în cele din urmă ...

Animale de companie des vărsături, satisface complet apetitul, setea rămâne la fel sau crește. Un simptom destul de caracteristic al hepatitei cronice este o deteriorare accentuată a stării stratului. Părul devine foarte grosier și „fragil”, se rupe ușor. La palpare, se constată că marginile ficatului s-au deplasat înapoi (volumul organului este mult redus).

Vai, dar tratamentul inflamației hepatice la pisici cu un curs cronic al procesului este aproape imposibil. Ocazional, când procesul patologic este încă reversibil, terapia țintită ajută: hepatoproiectoare (substanțe care protejează ficatul), cum ar fi Essentiale-Forte, multivitamine, dietă. În alte cazuri, este prescrisă terapia de susținere, care vă permite să mențineți calitatea vieții animalului la cel puțin nivelul minim acceptabil..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Inflamația ficatului la pisici: cauze, simptome, tratament