Câți ani cresc pisicile și pisicile?

Majoritatea felinelor cresc la dimensiunea unui adult până la pubertate. Rata de creștere este influențată de mulți factori - rasă, nutriție, funcționarea sistemului endocrin, condiții de adăpostire etc..

Creșterea este de obicei înțeleasă ca însemnând nu numai o creștere a dimensiunii unui animal, ci și formarea și formarea tuturor organelor și sistemelor corpului. Veterinarii spun că pisicile dobândesc aceleași trăsături până la vârsta de trei ani, pisicile, de regulă, nu se schimbă după doi ani.

Sistemul endocrin, în special glanda pituitară, care produce hormonul somatotropină, este responsabil pentru reglarea creșterii dimensiunii corpului și a dezvoltării organelor interne. Întârzierea sau chiar oprirea creșterii poate provoca, de asemenea, tulburări în activitatea glandei tiroide, a sistemului reproductiv, a glandelor suprarenale..

Pisică așezată pe o buturugă de copac

Etape de formare

Faza de creștere activă la majoritatea pisicilor durează până la sfârșitul momentului de maturare, de regulă, până la 10-15 luni (în funcție de rasă). Reprezentanții raselor mari (Maine Coons, Bengals, Servals etc.) cresc până la 2, iar unii chiar până la 3 ani.

Transformarea unui pisoi în adult are loc în mai multe etape. Este foarte important să se creeze condiții favorabile pentru fiecare dintre ele, altfel va duce la consecințe ireversibile: cascadorie, nepotrivire a dimensiunii cu normele, probleme de sănătate etc..

 • Neonatal. Durează câteva zile din momentul nașterii animalului. În această perioadă, de regulă, majoritatea bebelușilor slăbesc..
 • Supt. Durează 3-3,5 săptămâni, timp în care pisoiul câștigă constant grame, crescând.
 • Tranziție. Perioada de la 4 la 6 săptămâni. Nu se caracterizează printr-o creștere atât de activă ca în primele săptămâni, dar după aceea, dacă sunt create toate condițiile pentru aceasta, bebelușul continuă să crească în dimensiune.
 • Adolescent - vârsta de la 2 luni până la sfârșitul dezvoltării (depinde de rasă). Vârful este observat în perioada de 3-5 luni. Până la sfârșitul acestei etape, pisicile nu mai cresc, pisicile pot crește doar cu 2-3 centimetri.

Pisică în grădină

Până la un an, pisicile cresc în lungime și lățime, apoi în lățime, câștigând greutate caracteristică rasei lor.

Ce influențează ratele de creștere

Ratele de creștere și dezvoltare depind în mod direct de mai mulți factori:

 • Rasă. Principalul factor care afectează dimensiunea unei pisici adulte este rasa sa. Deci, Maine Coons cresc până la 2 ani, dar indivizii sunt recunoscuți ca cu adevărat adulți doar cu 3 ani. Reprezentanții jumătății femele din rasa Bengal ating dimensiunea maximă la 9 luni, jumătatea masculină la 2 ani. Dezvoltarea fizică a britanicilor, totuși, ca și scoțienii, durează până la 2,5-3 ani. Pisicile siberiene cresc până la 1,5 ani, sfinxii - până la 2 ani. Non-pedigree sau, așa cum se numesc mai des, pisicile domestice, datorită genotipului mixt, nu au norme de dezvoltare, prin urmare, unele dintre ele încetează să crească deja într-un an, altele cresc în mărime până la 3 ani.
 • Ereditate. Foarte rar, pisoii cresc mai mari decât părinții lor. Doar în cazuri rare, o pisică mică crește un pisoi mare..
 • Gen. Pisicile sunt întotdeauna mai mici decât pisicile.
 • Calitatea alimentelor. Deficitul de vitamine și macro și microelemente importante duce la încetinirea sau încetarea completă a creșterii, dezvoltarea disproporționată a corpului.

Pisica la castronul cu mâncare

 • Condițiile habitatului. Temperatura confortabilă a camerei, iluminarea adecvată, igiena, somnul de înaltă calitate stimulează dezvoltarea corectă a pisoiului.
 • Boli și paraziți. Bolile de orice tip (ereditare, infecțioase, somatice) afectează creșterea. Paraziții intestinali, care aspiră vitaminele și substanțele nutritive cerute de animalul de companie, afectează negativ formarea corpului.
 • Mod de viata. Pisoii activi fizic se dezvoltă mai repede, corpul lor este proporțional, iar greutatea lor respectă normele.
 • Opera sistemului endocrin. Tulburările hormonale afectează negativ creșterea animalului de companie. Apropo, stresul poate provoca și un dezechilibru endocrin, în timpul căruia se produc anumiți hormoni..
 • Sterilizare. Pisicile castrate la o vârstă mai târzie sunt de obicei mai mari decât cele nesterile și cele care au fost castrate înainte de vârsta de un an.
 • Vârsta de împerechere. În ciuda faptului că până la 8 luni pisicile și pisicile sunt considerate mature sexual, dar împerecherea într-o perioadă atât de timpurie duce la o încetinire a creșterii și, uneori, chiar la încetarea acesteia.

Pisoi așezat într-un cărucior

Recomandări pentru crearea unui mediu favorabil

Fiecare proprietar trebuie să ofere animalului său de companie condiții optime pentru viață și creștere, și anume:

 1. Hrăniți alimente echilibrate cu cantitatea necesară de vitamine, macro și microelemente.
 2. Mențineți o temperatură interioară de cel puțin 20 de grade și un nivel de umiditate de aproximativ 55%.
 3. Apă periodic cu medicamente antihelmintice și combate paraziții pielii, în special puricii.

Dacă, în condiții adecvate de dezvoltare, animalul rămâne în urmă în curs de dezvoltare, ar trebui să fie prezentat medicului veterinar.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Câți ani cresc pisicile și pisicile?