Pisică europeană cu păr scurt: descrierea rasei, caracterului, conținutului animalelor de companie

Shorthair 22 mai 2018 4,7 mii 3,2 mii 5 minute.

Pisica Europeană cu păr scurt este o rasă aborigenă care este descendentă a pisicilor domestice antice. Rasa este destul de comună, dar aceste animale de companie sunt cele mai populare în Europa și în special în țările scandinave. Reprezentanții acestei rase sunt nepretențioși în îngrijire, variați în culori, neconflictivi și destul de sociabili. În plus, aceste pisici sunt foarte rezistente și au o sănătate excelentă..

1 Istoria originii

Țara natală a progenitorilor pisicii europene cu păr scurt (EKSH) este partea de nord a Europei. Crescătorii francezi și suedezi din alte țări europene au atras atenția asupra rasei aborigene și au început să lucreze la ea în mai multe direcții simultan. Deci, în Suedia, această rasă a început să fie numită pisica domestică suedeză, iar în Franța - pisica celtică..

Reproducerea EKSH a fost abandonată doar în Marea Britanie, iar crescătorii englezi au folosit această rasă aborigenă pentru a crea British Shorthair, traversând pisica europeană cu persii. Specialiștii americani pe baza pisicii cu păr scurt au creat propria lor rasă, numită American Shorthair.

În ciuda faptului că crescătorii au traversat în mod constant parul european scurt cu alte pisici de rasă, rasa aboriginală a reușit să-și mențină tipul original.. Multă vreme, experții s-au luptat pentru ca EKSH să fie recunoscută oficial ca o rasă independentă. Acest eveniment s-a întâmplat abia în anii 80 ai secolului trecut..

WCF, spre deosebire de FIFE, a înregistrat această rasă sub numele de Celtic Cat. În același timp, standardul rasei celtice nu diferă de descrierea FIFE dezvoltată pentru părul scurt european. De atunci, EKSH a devenit unul dintre cele mai populare animale de companie din Europa..

2 Descrierea rasei

Descrierea standardului de rasă al pisicii europene cu păr scurt este după cum urmează:

ParametruStandard
Greutate si inaltime În greutate, pisicile ajung de la 3 la 6 kg. Înălțimea la greabăn - de la 18 la 25 cm
Tipul corpuluiCorp puternic de dimensiuni medii, moderat flexibil. Sternul este lat, gâtul este muscular. Vârful cozii este ușor rotunjit
MembreLabe puternice, proporționale în lungime cu corpul, îngustate în jos și finisate cu tampoane rotunjite
CapCapul conic cu obrajii pronunțați
UrechiAuriculele sunt medii, largi la bază și rotunjite la vârfuri. Unele persoane au ciucuri
OchiOchii mari sunt în armonie cu culoarea hainei și sunt portocalii, gălbui și verzi. Există indivizi cu lână albă ca zăpada și ochi albaștri
Husă din lânăPalton moale, scurt, destul de gros și dens, cu un luciu natural

Standardul pisicii europene cu păr scurt permite o mare varietate de culori de strat. Cele mai frecvente sunt persoanele cu următoarele culori de strat:

 • marmură;
 • negrul;
 • cremă;
 • fumuriu;
 • roscata;
 • tabinet.

Dacă intenționați să utilizați o pisică celtică pentru a participa la expoziții profesionale, atunci trebuie să aveți în vedere faptul că persoanele cu ciocolată, culoare liliac și nuanțe de cerb nu le sunt permise..

2.1 Caracter

Pisica celtică are o personalitate prietenoasă, este minunată pentru păstrarea în familii numeroase sau în casele persoanelor singure. Animalele de companie nu sunt intruzive, dar le place să comunice cu proprietarul. Nu va funcționa pentru a mângâia pisica cu forța, deoarece animalul apreciază spațiul personal și este destul de independent.

Pisica cu părul scurt se înțelege bine cu copiii și alte animale de companie.. El este indiferent față de străini, nu arată agresivitate nerezonabilă în direcția lor, dar nu își permite să fie mângâiat.

Pisoii din această rasă sunt foarte curioși și nu suportă să fie singuri. Cu vârsta, pisicile devin mai independente, dar nu își pierd activitatea. În același timp, adulții sunt mai calmi și mai judicioși..

3 Îngrijire

Îngrijirea European Shorthair constă în efectuarea procedurilor standard de igienă, tăierea unghiilor și pieptănarea hainei. Se recomandă pieptănarea pisicii o dată la 2 săptămâni.. Lista procedurilor include:

 • spălarea dinților (o dată pe săptămână);
 • curățarea urechilor (de 1-2 ori pe săptămână);
 • examinarea ochilor pentru contaminare (de 2 ori pe săptămână);
 • scăldat (de 1-2 ori pe an).

Merită menționat faptul că este recomandabil să curățați urechile cu o loțiune igienică pentru a evita dezvoltarea infecțiilor bacteriene la pisică..

Unghiile ar trebui să fie tăiate pe măsură ce cresc din nou cu un tăietor de unghii. Trebuie doar să tăiați vârful unghiei, având grijă să nu atingeți vasul de sânge.

Dacă s-a scurs sânge din gheară, atunci locul tăiat trebuie șters cu un tampon de bumbac înmuiat în peroxid de hidrogen.

3.1 Hrănirea

Reprezentanții acestei rase pot fi instruiți la o dietă mixtă, care include produse industriale uscate și produse naturale. Mâncarea uscată trebuie să fie premium sau super premium (Hills, Brit).

În ceea ce privește produsele naturale, dieta ar trebui să includă:

 • carne slabă (curcan, pui);
 • ficat crud;
 • pește de mare fiert sau crud, dezosat.

Nu trebuie să adăugați condimente, sare și piper la feluri de mâncare. De asemenea, este interzisă hrănirea pisicii cu mâncare de pe masa comună..

Dacă intenționați să hrăniți pisica exclusiv cu hrană naturală, atunci trebuie avut în vedere faptul că baza dietei sale ar trebui să fie carnea.. În acest caz, ar trebui să vă hrăniți animalul de companie cu suplimente de vitamine, despre care este recomandabil să vă consultați mai întâi cu medicul veterinar.

3.2 Sănătate și longevitate

Această rasă indigenă de pisici se distinge prin imunitate puternică și nu are predispoziție la boli genetice. Speranța medie de viață a pisicilor europene cu păr scurt este de 14 ani. Adesea există și centenari care trăiesc până la 20 de ani..

Cu toate acestea, ar trebui să monitorizați cu atenție starea de sănătate a animalului de companie cu patru picioare și să efectuați vaccinarea de rutină într-o clinică veterinară. De asemenea, animalul de companie trebuie dus o dată pe an la medicul veterinar pentru un control de rutină. Aceste măsuri vă vor ajuta să prelungiți viața animalului de companie..

4 Alegerea și cumpărarea unui pisoi

Merită să cumpărați un pisoi din rasa Europeană Shorthair numai într-o crescătorie specializată. Deoarece bebelușii cu vârsta de până la 6 luni sunt similari cu pisicile obișnuite, este destul de dificil să se distingă un animal de companie de rasă. Acest lucru este folosit cu succes de vânzătorii fără scrupule care se oferă să cumpere un pisoi celtic la un preț ridicat. "din mâini".

Există multe feline care cresc pisici din această rasă, dar cele mai multe dintre ele se află în Europa. În Rusia și Belarus, puteți cumpăra un pisoi de rasă în următoarele organizații oficiale:

 • "Comoara regilor" (Moscova);
 • Big Paw Ru (Vitebsk).

Atunci când alegeți un pisoi, ar trebui să acordați atenție aspectului său. Un pui sănătos are o haină strălucitoare, ochi și urechi curate. Este activ și curios, gata să comunice.

Crescătorul-vânzător trebuie să furnizeze, de asemenea, un pachet de documente, inclusiv un pașaport veterinar, informații despre pedigree-ul pisoiului celtic și un card medical care să confirme toate vaccinările care au fost date animalului de companie.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisică europeană cu păr scurt: descrierea rasei, caracterului, conținutului animalelor de companie