Pisică europeană cu păr scurt (pisică celtică)

Pisica europeană cu păr scurt (pisica celtică) arată puțin rustică în comparație cu alte rase „de designer”, dar datorită naturalității și formelor sale naturale această rasă este atractivă. În plus, acestea diferă prin caracterul lor tipic felin și sunt absolut nepretențioase în ceea ce privește conținutul. Am pregătit pentru dvs. o descriere a rasei, o fotografie, o prezentare generală a tuturor trăsăturilor de caracter și a principiilor de îngrijire a acestei pisici și multe altele..

Odată cu dezvoltarea felinologiei, mulți crescători și doar entuziaști au început să caute materialul potrivit pentru a crea o nouă rasă. În secolul al XIX-lea, crescătorii din Anglia, Danemarca, Franța, Germania, Suedia și alte țări au observat că multe pisici de fermă cu părul scurt (așa cum se numeau atunci) au un tip și un temperament similar..

Astăzi este deja dificil să spunem cine a fost primul, lucrările privind crearea unei rase noi au început în mod activ și în mai multe direcții simultan. În Suedia, pisicile europene cu păr scurt au fost numite domestice, în Franța și Germania - celtice, iar britanicii au refuzat complet să păstreze tipul original. Prin infuzarea sângelui perșilor, Chartreuse și a altor rase, au primit pisici britanice. Crescătorii din Statele Unite au decis să urmeze o cale similară și au creat, de asemenea, o rasă aborigenă - American Shorthair.

Entuziaștii din țările europene au luptat mult timp pentru recunoașterea rasei și abia în 1982 a fost dezvoltat un standard pentru aceasta. European Shorthair a fost recunoscut oficial de FIFE și a primit statutul de campion. Membrii comisiei WCF nu au neglijat aceste pisici, au înregistrat rasa doar sub un nume diferit - pisică celtică..

Revizuire video a rasei pisicii europene Shorthair (pisică celtică):

Descrierea rasei

Să trecem la descrierea rasei europene de pisici Shorthair (pisică celtică). Sunt destul de masivi, cu o constituție puternică și mușchi bine dezvoltați, de dimensiuni medii și mari, cântărind de la 4 la 8 kg. Dimorfismul sexual este bine pronunțat: pisicile sunt puțin mai mici decât pisicile.

Cap și bot

Capul este rotund și lat, puțin mai lung decât lat. Nasul este de lungime medie, drept. Văzut din lateral, există o tranziție moderată de la frunte la nas. Urechile sunt de dimensiuni medii, așezate destul de largi - largi la bază, ușor rotunjite la vârfuri, pot exista ciucuri. Urechile sunt setate aproape vertical, iar înălțimea lor trebuie să fie aproximativ egală cu cea mai lată parte a cochiliei.

Ochii sunt rotunzi, larg deschiși și depărtați la un unghi ușor. Culoarea irisului poate fi de orice culoare, dar trebuie să fie în armonie cu culoarea hainei. Picioarele sunt puternice, puternice de lungime medie, uniformizându-se până la labele dense și rotunde. Coada nu este prea lungă, lată la bază, înclinându-se până la un vârf rotunjit.

Corp, labe, coadă

Corpul este de dimensiuni medii, flexibil și muscular. Cutia toracică este bine dezvoltată, rotunjită. Picioarele sunt de lungime medie, puternice și proporționale cu corpul, înclinându-se până la picioarele strânse și rotunjite. Coada este largă la bază, de lungime normală.

Lână și culori

Stratul este scurt, foarte dens și dens, strălucitor, nu prea moale la atingere cu un substrat bine dezvoltat. Culorile pot fi foarte diferite, de preferat naturale, nepermise: ciocolată, scorțișoară, liliac și cerbiu (chiar și în cazurile în care culoarea este inclusă în combinație: tabby, tricolor, bicolor) și culoare acromelanică.

Dezavantajele pisicilor europene sunt orice semne de încrucișare cu alte rase. Ea trebuie să mențină tipul unei pisici de casă obișnuite care s-a dezvoltat natural și să fie liberă de orice impurități..

Caracter

Pisica Europeană cu păr scurt este moderat independentă și apreciază spațiul personal. Este puțin probabil să îi impui comunicarea. Pisica este atașată de proprietar, dar nu își va face publicitate strălucită sentimentele, măgulind constant sau însoțind în jurul apartamentului, dând din coadă. Acceptă afecțiunea doar atunci când vrea și numai de la membrii familiei în care are încredere. El va trata vizitele oaspeților cu calm, nu recunoaște pe străini, dar nici nu va manifesta agresivitate, cel mai probabil, va prefera să se retragă într-un loc retras și calm.

Pisoii celtici sunt foarte activi și necesită o atenție sporită, se plictisesc singuri și găsesc adesea divertisment pentru ei, ceea ce proprietarului ar putea să nu le placă. Crescând, pisicile devin mai calme și mai judicioase, nu necesită multă atenție și rămân calm singure o perioadă destul de lungă. În același timp, nu își pierd curiozitatea și uneori sunt jucăuși, ca pisicile. Aceste pisici se înțeleg bine cu copiii, dar acest lucru nu se manifestă în jocurile comune, europenii vor prefera să păstreze o distanță de siguranță.

Pisicile celtice au un sistem nervos puternic și un nivel ridicat de inteligență. Se înțeleg bine cu alte pisici și câini, sociabili și neconflictuali. Dar coabitarea cu animale mici este periculoasă, rozătoarele, păsările sau peștii vor rămâne întotdeauna o pradă potențială pentru ei.

Întreținere și îngrijire

Este posibil să țineți o pisică europeană cu păr scurt într-un apartament, dar având în vedere caracterul și nevoile sale, o casă privată cu acces gratuit la stradă ar fi un loc ideal. În casă, foarte rar creează probleme, sunt îngrijite, curate și se adaptează rapid la rutina zilnică a familiei. Pisica celtică va fi un animal de companie minunat pentru persoanele care acceptă să fie alături de animal pe picior de egalitate, precum și pentru cei care sunt ocupați mult timp la muncă, dar vor să fie întâmpinați acasă de o creatură iubitoare pufoasă. O femeie europeană nu va suferi în mod inutil singură și cu atât mai mult face lucruri urâte din plictiseală sau melancolie.

Pisica europeană nu are nevoie de o atenție specială. Stratul său scurt nu este predispus la încâlcire, astfel încât proprietarul trebuie doar să-l pieptene periodic pentru a îndepărta firele de păr libere și, astfel, pentru a facilita curățarea casei. Pisicile se pot descurca singure cu curățarea hainelor de blană..

Scăldatul complet este necesar doar ca ultimă soluție sau înainte de expoziție. Ochii și urechile sunt curățate după cum este necesar. Monitorizează starea dinților. Fiecare proprietar decide să taie sau nu ghearele pe cont propriu. Acest lucru este convenabil atunci când pisica locuiește într-un apartament, dar dacă animalul de companie iese în stradă, este mai bine să nu taie ghearele din motive de siguranță..

Dietă

Părul scurt european nu are pretenții față de mâncare și nu există recomandări speciale pentru dieta lor. Ar trebui să fie sănătos și echilibrat, cu conținut ridicat de proteine, carbohidrați cu conținut scăzut de grăsimi. Dacă se preferă hrănirea naturală, atunci baza (60-70%) ar trebui să fie carne crudă, congelată sau opărită. Restul: în cantități egale de cereale, legume și fructe. Pisicilor trebuie să li se administreze file de pește de mare și produse lactate o dată pe săptămână..

De asemenea, puteți ridica alimente uscate sau conserve, ceea ce va facilita foarte mult viața proprietarului. Este mai bine să acordați preferință rațiilor premium sau super-premium gata făcute. În acest fel, se observă raportul corect de proteine, grăsimi și carbohidrați, există toate vitaminele și oligoelementele necesare..

Următoarele alimente sunt ideale pentru Shorthairs europeni:

  • Hills Feline Adult Chiken / Ton / Iepure / Miel - hrană completă pentru pisici adulte sănătoase.
  • Pronature Holistic Turkey & Afine Mâncare completă echilibrată cu curcan și afine pentru pisici de la 1 la 10 ani.
  • RC Fit - hrană pentru pisici active adulte fără nevoi speciale.
  • 1st Choice FINICKY - pentru pisicile adulte cu activitate normală, cea mai atractivă formulă de gustat.
  • Bosch Sanabelle Adult Strut - hrană pentru pisici adulte cu carne de struț.
  • Arden Grange Pui proaspăt pentru adulți & Orez - mâncare pentru pisici adulte cu pui proaspăt și orez.

Sănătate

Pisicile europene cu păr scurt au o sănătate foarte bună, care a fost promovată de secole de selecție naturală. Nu au fost identificate boli genetice sau predispoziții la acestea. Dar acest lucru nu înseamnă că sănătatea animalelor de companie nu trebuie să fie atentă. Este imperativ ca pisicile să efectueze vaccinarea preventivă și tratamentul împotriva ectoparaziților și, de asemenea, alungă viermii de 2-3 ori pe an, mai ales dacă animalul merge liber pe stradă și uneori nu se supără să prindă câțiva șoareci.

Speranța medie de viață 14 ani.

Selecție pisică și preț

Alegerea unui pisoi European Shorthair ar trebui luată foarte responsabil. La vârsta de până la 6 luni, acestea sunt practic indistincte de pisoii obișnuiți și acest lucru este adesea folosit de indivizi fără scrupule. Toate canisele bune fac parte din cluburile de rasă. În astfel de organizații, ei trebuie să înregistreze pisoii și să-i vândă cu o metrică, un document care este schimbat cu un pedigree de către noul proprietar. Dacă aveți îndoieli cu privire la genealogia sau autenticitatea documentelor, puteți contacta clubul pentru informații despre înregistrarea părinților și a bebelușilor.

Astăzi pisicile europene cu păr scurt nu sunt neobișnuite, dar nu în toate țările. Sunt deosebit de populare în Finlanda, Norvegia, Suedia, Danemarca, există o pepinieră în Slovenia și mai mulți crescători în Minsk și Vitebsk (Belarus). În Rusia și alte țări CSI, pisicile din această rasă nu pot fi găsite. Aparent, nu le-au plăcut din cauza asemănării cu murkii obișnuiți..

În ciuda acestui fapt, pe Internet puteți găsi multe reclame pentru vânzarea unei pisici celtice, dar cu rare excepții, acestea sunt pisici obișnuite de curte la un preț de 50-100 ruble, care au fost echivalate cu rasa din respect sau în scopuri publicitare..

Anunț european pentru pisici cu păr scurt

Fotografii

Fotografii ale pisicilor europene cu păr scurt (celtic):

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisică europeană cu păr scurt (pisică celtică)