Dislocarea articulației genunchiului la o pisică: etape de dezvoltare a patologiei și metode de tratament

Pisicile au uimit întotdeauna și în orice moment oamenii cu plasticitatea și grația lor. Și, prin urmare, la vederea unei pisici șchioapă, care în mod clar îi provoacă durere și disconfort de la picior, se dorește apelarea imediată a unui medic veterinar. Și acest lucru este corect, deoarece astfel de semne clinice pot provoca luxarea articulației genunchiului. La o pisică, această patologie este destul de periculoasă, poate duce la dizabilități..

Informatii generale

Fiecare articulație, inclusiv articulația genunchiului, este un amortizor natural, natural, care înmoaie stresul mecanic pe epifize și diafiza oaselor membrelor. Această articulație este formată din femur, tibie și peroneu. Acestea sunt conectate printr-o structură complexă de cartilaj, tendoane și mușchi. Rotula este responsabilă pentru mobilitatea articulației, care în condiții normale este atașată la un fel de ghidaje, condilii, care sunt ieșiri speciale ale oaselor.

Dar rotula are mult mai multe sarcini. Cel mai important este protecția. Ea, ca un scut, acoperă părțile vulnerabile ale articulației, protejându-le de stresul mecanic extrem. Dar toate acestea sunt adevărate numai pentru acele cazuri în care mecanismul natural funcționează așa cum ar trebui, fără eșecuri și „defecțiuni”.

Aceasta este exact ceea ce aparține luxatia rotulei, când acesta din urmă, sub influența factorilor nefavorabili, părăsește condilii și rămâne la locul său numai grație „eforturilor” ligamentelor și tendoanelor. Imediat, observăm că la pisici o astfel de patologie (în comparație cu câinii) este foarte rară și, de regulă, este rezultatul unei traume mecanice și nu o predispoziție genetică..

„Rotula” sare din locul său, în urma căreia animalul începe să șchiopăteze și să sufere de durere. În cazuri ușoare, caliciul în câteva minute stă independent pe condili și toate semnele clinice dispar la fel de brusc cum au apărut.

Tabloul clinic al patologiei

În cazul în care patologia este cauzată de o vătămare gravă, simptomele vor apărea fie imediat, fie după un timp scurt din momentul stresului mecanic. În cazul în care cauza este un defect ereditar determinat genetic, semnele vor fi apar încet și treptat se dezvoltă în șchiopătare permanentă. De multe ori această imagine nu îi surprinde pe proprietari, deoarece la pisici, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, patologia este înregistrată la animale destul de vechi. De regulă, prezența unei încălcări este ușor de ghicit după un examen fizic simplu; examinarea cu raze X este necesară pentru a confirma diagnosticul..

Medicii veterinari cu experiență notează că multe animale trăiesc cu această boală ani de zile fără a prezenta semne de disconfort sau durere. Dar de multe ori nu depinde de caracteristicile individuale ale animalului de companie, ci de stadiul patologiei, din care sunt patru în total. În prima etapă, caliciul se mișcă rar de la locul său „legal”, mai des revine la poziția sa inițială de unul singur, sau după ce îl apasă ușor cu o mână.

Dimpotrivă, pe a patra etapă, „cupa” tot timpul sare de pe condili, Mai mult, după întoarcerea forțată în loc, nu rămâne acolo mult timp: de îndată ce animalul se ridică și încearcă să meargă, totul se repetă. În consecință, a doua etapă este ușor înrăutățită prima, a treia nu este atât de severă a patra.

Metode și scopuri ale tratamentului

Stadializarea este foarte importantă pentru medicul veterinar pentru a stabili dacă animalul de companie are nevoie de o intervenție chirurgicală sau dacă se poate renunța la medicația de susținere. Curând a treia și a patra etapă chirurgicală este recomandată în toate cazurile. Fără aceasta, starea animalului se va agrava încet, dar inevitabil, și în curând animalul dvs. nu va mai putea să se miște independent. Primele două etape de obicei nu necesită intervenție chirurgicală. Despre tratamentul lor vom vorbi mai jos. Care este esența operației, dacă tot trebuie să o faci?

Scopul său va fi să readucă rotula la poziția corectă pe condili și să „strângă” ligamentele care o țin acolo. Cu toate acestea, acest lucru se întâmplă în cele mai ușoare cazuri - este adesea necesar să se refacă acești condili, astfel încât rotula să poată ține cel puțin ceva. De regulă, cu intervenția chirurgicală în timp util, probabilitatea recurenței nu depășește 4%. Din păcate, această regulă nu se aplică pentru etapa a patra. În acest caz, probabilitatea luxării repetate a genunchiului este de până la 50% sau mai mult..

După operație, trebuie să oferiți animalului odihnă completă și, la timp, ghidat de instrucțiunile medicului veterinar, faceți pansamente. De asemenea, specialistul poate recomanda aplicarea de comprese reci și calde, în funcție de starea animalului și de perioada postoperatorie..

Cum se efectuează tratamentul medicamentos? Constă în numirea unui animal preparate vitaminice, aminoglicozide, nesteroidiene medicamente antiinflamatoare. Luate împreună, aceste medicamente ameliorează răspunsul inflamator și durerea pe care o poate experimenta un animal bolnav. În plus, trebuie să adăugați cu siguranță la mâncarea animalului de companie grăsime de pește, care conține o cantitate mare de acizi grași omega-3 polinesaturați. Elementele micro și macro sunt, de asemenea, foarte importante, în special magneziu, zinc și calciu. Acestea stimulează sinteza colagenului și a țesutului cartilajului.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dislocarea articulației genunchiului la o pisică: etape de dezvoltare a patologiei și metode de tratament