Leucemie virală (leucemie) la pisici: tratament și prevenire

Fiecare animal de companie poate suferi diferite afecțiuni și boli de-a lungul vieții sale. Leucemia virală la pisici este destul de frecventă și în majoritatea cazurilor este fatală.

Să vorbim mai multe despre boală în acest articol..

Epizootologie

Virusul leucemiei (FeLV) se găsește în diferite părți ale lumii. Este periculos doar pentru animale, dar pentru oameni este sigur. Există un astfel de model, cu cât sunt mai multe animale fără adăpost din regiune, cu atât este mai mare probabilitatea de a prinde acest virus..

Agentul patogen poate trăi în orice mediu: pe iarbă, copaci, în apă etc. Se reproduce bine în condiții insalubre. Riscul de infecție crește în creșe și adăposturi. În cazuri rare, infecția are loc prin insecte care suge sânge.

Virusul leucemiei feline este transmis în mai multe moduri. Agentul patogen trece la o nouă gazdă prin salivă, urină, mușcătură. Când este tricotată, poate apărea și infecția.

Pisica însărcinată
Pisica însărcinată

Dacă o pisică însărcinată se îmbolnăvește, va avea un avort spontan sau pisoii se vor naște morți. În cazul în care nașterea a avut loc, bebelușii vor fi slabi și este puțin probabil să trăiască o lună. Atunci când o persoană care alăptează este infectată, se deteriorează laptele.

Animalul poate lua virusul în timpul plimbărilor normale. Riscul de infecție crește în timpul luptelor și al contactului cu pisicile de pe stradă.

Dezvoltarea bolii și simptome

După ce virusul a pătruns în organism, acesta tinde spre membranele mucoase ale sistemului respirator, măduva osoasă și tractul gastro-intestinal. La atingerea țintei, agentul patogen determină măduva osoasă roșie să producă celule mutante. Acest virus reduce serios nivelul de imunitate al animalului..

Cu o rezistență ridicată a corpului, agentul patogen este latent pentru o lungă perioadă de timp. Va începe să acționeze în caz de scădere a imunității - în caz de stres, boli cronice și alte probleme.

Simptomele și tratamentul leucemiei la pisici depind de forma bolii. Principala dificultate a diagnosticului în timp util este că în primele etape boala trece într-o formă latentă. Pe fondul unei scăderi a imunității, animalul se răcește adesea, apar probleme cu gingiile și tractul digestiv.

Persoanele infectate își pierd pofta de mâncare, devin letargice și slăbesc. O caracteristică caracteristică este vindecarea lentă a rănilor și a zgârieturilor. Orice leziune a pielii se formează mult timp.

În stadiul inițial, leucemia nu se manifestă. Perioada de incubație poate dura până la șase luni. În acest moment, un număr mare de celule albe este notat doar în testul de sânge..

Pe măsură ce boala progresează, starea animalului se agravează. Animalul de companie încetează să mai mănânce, apar epuizarea, oboseala, letargia. Următoarea etapă a dezvoltării bolii este întreruperea tractului digestiv. Acest lucru se exprimă în diaree, vărsături, constipație..

Uneori există o tuse caracteristică, care este dificil de confundat cu o răceală. Temperatura corpului animalului crește. Comportamentul animalului se schimbă: devine agresiv și iritabil.

Tratament
- Sunt bolnav ...

Diagnostic și analiză

Singura modalitate de a confirma prezența leucemiei la o pisică este de a dona sânge pentru analiză. Materialul este studiat în detaliu, se determină nivelul leucocitelor și al anemiei. Imunitatea animalelor este investigată separat..

PCR poate detecta în mod eficient FeLV la pisici și poate determina stadiul bolii. Această analiză este mai preferabilă, deoarece probabilitatea erorii sale este redusă la zero, dar nu se efectuează în fiecare laborator..

Dacă este posibil, se fac ultrasunete și raze X. Cu leucemie virală, pisicile dezvoltă limfoame în intestin sau plămâni. Se face o biopsie a zonelor afectate. Materialul este studiat în detaliu în laborator.

În unele cazuri, pot exista rezultate negative ale testelor, deci sunt luate de mai multe ori la intervale diferite..

Tratament

Leucemia virală la pisici nu este tratabilă în mod special. Nu s-au dezvoltat medicamente speciale. În aproape 80% din cazuri, totul se încheie cu moartea. Scopul principal al terapiei este susținerea resurselor organismului.

Acesta vizează creșterea nivelului de imunitate și scăderea simptomelor. Pentru a reduce activitatea virusului, se utilizează medicamente precum Interferon sau Raltegravir. Numele specifice, doza și durata cursului sunt determinate de medicul veterinar. De asemenea, face ajustări la numiri.

Vitaminele vă permit să completați lipsa nutrienților din organism. Odată cu dezvoltarea altor boli, se efectuează un tratament adecvat. Aceste boli pot apărea pe fondul unui sistem imunitar slăbit. Pentru a minimiza riscurile, toate jucăriile, tava, bolurile unui animal bolnav trebuie tratate constant cu soluții dezinfectante..

Un animal bolnav este permanent izolat de alte animale de companie. Leucemia nu se transmite oamenilor, astfel încât proprietarul poate rămâne calm.

Terapia corectă poate prelungi viața animalului de companie cu patru ani. În acest moment, el trebuie să ofere îngrijire adecvată. Se compune dintr-o dietă specifică. Mâncarea umedă și uscată trebuie să fie cel puțin premium. Brandurile ieftine au ingrediente de calitate slabă, iar acest lucru poate afecta negativ un animal slăbit.

A hrani
A hrani

Mâncarea din castron nu trebuie să depășească o jumătate de oră. După care este îndepărtat și recipientul este spălat bine. Bucățile de carne se strică rapid în aer, așa că sunt date în cantități mici. Resturile sunt aruncate imediat.

Apa curată ar trebui să fie disponibilă gratuit. Vasul se spală în fiecare zi, iar apa din el se schimbă, de asemenea, cu o astfel de frecvență..

Prevenirea

Singura modalitate eficientă de a preveni dezvoltarea bolii este vaccinarea în timp util. Vaccinările sunt suficiente pentru un an și pentru această perioadă animalul va fi protejat în mod fiabil.

Pisicile pot fi vaccinate la vârsta de 6 săptămâni, repetată după 4 săptămâni. În viitor, este suficientă o vaccinare pe an. Acest lucru va reduce șansele de infecție la zero..

Animalele de companie trebuie izolate de animalele de pe stradă. Nu lăsați animalele de companie să meargă la plimbare pe stradă. Dacă o pisică fără stăpân este adusă în apartament, atunci este plasată în carantină. Ea ar trebui să stea într-o cameră separată timp de două săptămâni și să nu intre în contact cu alte persoane. În acest timp, i se fac toate testele necesare..

Cutia de gunoi, șezlongul și bolurile de pisici trebuie spălate în mod regulat și tratate cu dezinfectanți. Orice afecțiuni insalubre reprezintă o cale directă către apariția virușilor. Acest lucru este deosebit de important atunci când țineți animalele aglomerate (creșe și adăposturi).

Pisoii sunt deosebit de sensibili la diferite boli. O mamă care alăptează și bebelușii vor avea nevoie de o nutriție adecvată. Ar trebui să fie într-un loc retras, în care nu există curenți de aer..

Dacă apar simptome, animalul este prezentat urgent medicului veterinar. Multe boli sunt identificate cu succes într-un stadiu incipient și vindecate. Asigurați-vă că faceți teste o dată pe an, deoarece multe patologii trec într-o formă latentă.

Concluzie

Leucemia virală este foarte frecventă. Prin urmare, vaccinarea nu trebuie neglijată. Este mai bine să cumpărați un pisoi de la crescători de încredere și cunoscuți. Acesta este singurul mod de a fi sigur de sănătatea lui..

Dacă doriți să luați un animal de companie dintr-un adăpost, aceștia adoptă, de asemenea, o abordare responsabilă a alegerii sale. Trebuie să respecte standardele de carantină, sanitare și toate animalele au certificate veterinare și vaccinări.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Leucemie virală (leucemie) la pisici: tratament și prevenire