Cenușă în mâncarea pentru pisici

Pe ambalajul alimentelor pentru pisici, compoziția sa este întotdeauna indicată, a cărei listă de componente este aranjată în ordinea descrescătoare a fracției lor de masă. Conform Standardelor de Stat, indicatorii reglementați includ grăsimi, proteine, carbohidrați solubili și insolubili (aceștia sunt așa-numitele fibre dietetice), apă. Trebuie indicat și procentul de aditivi minerali sau conținut de cenușă.

Ultimul ingredient este adesea ciudat pentru proprietarii de feline. De ce să includeți cenușa în furaje, deoarece atunci când hrăniți un animal cu produse naturale preparate acasă, nimeni nu face acest lucru. Dar „cenușa” indicată pe ambalaj nu este cenușă, ci cantitatea de reziduuri incombustibile care s-ar fi format dacă 100 g de furaje ar fi arse la o temperatură de 500 ° C. Acesta este un indicator important pe care trebuie să vă concentrați atunci când alegeți un furaj.

Pisica mănâncă alimente uscate

Ce substanțe dau conținut de cenușă

Orice aliment conține atât substanțe organice, cât și anorganice. Materia organică include proteine, care servesc ca material pentru construirea celulelor, precum și grăsimi și carbohidrați (scopul lor este de a furniza organismului energie). Substanțele minerale sunt reprezentate de macroelemente (calciu, clor, potasiu, sulf, magneziu) și microelemente (fier, mangan, zinc, fosfor, iod, sodiu, cobalt, potasiu, cupru).

Este important de știut: compușii organici sunt arși complet atunci când o probă de furaje este arsă într-un cuptor cu muffle. Când este ars un anorganic, rămâne un reziduu necombustibil. Procentul acestui reziduu este indicat pe eticheta furajelor sub denumirea „cenușă”, „cenușă brută” sau „conținut de cenușă” și este considerat una dintre caracteristicile sale principale..

Funcția mineralelor din organism

În ciuda faptului că mineralele reprezintă doar aproximativ 4% din greutatea corporală a animalelor cu sânge cald, rolul lor în organism este foarte semnificativ. Substanțele anorganice fac parte din structura membranelor celulare, a țesuturilor conjunctive, a neuronilor, a hormonilor. Participă activ la procesele metabolice și acționează și ca tampon, protejând celulele corpului de factorii nocivi..

Microelementele și macroelementele servesc ca o legătură de legătură a structurilor proteice și lipidice, normalizează echilibrul apei și activează producția de enzime necesare pentru digestia alimentelor. Acestea contribuie la menținerea echilibrului acido-bazic, asigură funcționarea conexiunilor neuromusculare. Interacționând cu vitaminele, mineralele participă la procesele metabolice.

Pisica britanică doarme

Fiecare dintre elementele anorganice este responsabil pentru propriul spectru de procese fiziologice din organism:

  • magneziul este o parte integrantă a tuturor tipurilor de țesuturi ale corpului;
  • calciul este unul dintre elementele necesare construirii țesutului conjunctiv;
  • sulful este implicat în sinteza acizilor aminocarboxilici;
  • fosforul este o componentă a acizilor nucleici;
  • manganul joacă un rol important în formarea țesutului osos;
  • zincul, cuprul și seleniul sunt necesare pentru sistemul imunitar și organele de reproducere, regenerarea celulară;
  • sodiu, clor și potasiu, care sunt în sânge și limfă, sunt necesare pentru a menține presiunea osmotică în ele.

Conținut de cenușă în feed

De obicei, alimentele uscate pentru animale de companie au un conținut mai mare de cenușă decât alimentele umede. Conform standardelor veterinare, cantitatea optimă de cenușă din hrana pentru pisici este de 6-7%.

Pisica mănâncă

Atenţie! Procentul de cenușă care depășește norma indică indirect prezența deșeurilor de calitate scăzută în furaje (de exemplu, făină de carne și oase). Utilizarea unor astfel de alimente poate afecta negativ sănătatea pisicii, conținutul de cenușă sub normă indică lipsa cantității necesare de oligoelemente din aliment..

Astăzi, carnea proaspătă de înaltă calitate, bogată în macro și micronutrienți, este utilizată în producția de hrană de pisică de elită. Conținutul de cenușă din astfel de furaje se încadrează în normă, dar destul de ridicat. Componentele din plante și cereale au un conținut mai mic de minerale, prin urmare, procentul de cenușă din furaje pe bază de cereale și plante va fi relativ scăzut.

Pentru pisicile castrate, este recomandabil să achiziționați alimente cu un conținut de cenușă puțin sub norma. Aceleași recomandări sunt date de medicii veterinari pentru hrănirea animalelor diagnosticate cu urolitiază de struvit sau boli de rinichi. La pisicile cu astfel de patologii, urina are o reacție peste 7,5, iar într-un mediu alcalin, sărurile minerale cristalizează și precipită mai ușor decât într-un acid.

Pisică pufoasă într-o tavă pentru așternut

De asemenea, nu trebuie să uitați de respectarea regimului de băut al pisicii. Când se consumă o cantitate suficientă de apă proaspătă, excesul de potasiu, sodiu și fosfor furnizat împreună cu furajul, ale cărui săruri sunt capabile să formeze conglomerate insolubile (pietre) în rinichi sau vezică urinară, vor fi excretate rapid în urină.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cenușă în mâncarea pentru pisici