Granulom zosinofil la pisici: cum se manifestă, ce trebuie făcut, cum se tratează

Granulom eozinofilInflamația este cea mai frecventă problemă atât în ​​medicina umană, cât și în cea veterinară. Au motive diferite, dinamică, prognostic și rezultat și poate fi dificil pentru proprietarul animalului și chiar nesigur să diagnosticheze singur. Granulom eozinofil în pisici - un fenomen destul de frecvent și nesigur, iar tratamentul acestuia fără supraveghere medicală poate fi plin de consecințele cele mai triste, dintre care cel mai inofensiv va fi ineficiența terapiei.

Ce este această boală și ce forme există

Denumirea de granulom eozinofil se referă la o serie de procese inflamatorii care apar pe piele și pe membranele mucoase ale unui animal de companie. Au forme diferite, care diferă în manifestările clinice, desigur boală și localizare.

Știați? În timpul săpăturilor arheologice din Cipru, a fost înregistrată cea mai veche înmormântare a pisicii, cu o vechime de 9,5 mii de ani. Un fapt similar demonstrează că aceste animale au fost îmblânzite de oameni cu 4 mii mai devreme decât se credea în mod obișnuit. inainte de.

Luați în considerare formele tipice și mai frecvente decât altele:

 • Ulcerul eozinofil. Cel mai adesea găsit pe felină buza superioară pe una sau ambele părți. În același timp, buza se umflă, leziunea poate ocupa o zonă semnificativă, dezvoltându-se într-un timp scurt. Dacă nu este tratată, întregul bot se poate umfla destul de curând, iar simptomele se vor răspândi în alte părți ale corpului, eliberându-le de haina de blană. În acest caz, zonele afectate nu provoacă senzații dureroase, cu toate acestea, tumora interferează cu înghițirea și dispare apetitul animalului, care este plin de boli hepatice.
 • Granulom eozinofil
 • Placa eozinofilă. Este localizat mai des pe stomacul pisicii, dar nu este deloc necesar - această formă de inflamație poate apărea oriunde pe corp. Se prezintă ca răni mâncărime severe sub formă de prăjituri roz închis sau roșu. Lâna de la locul apariției lor se sfărâmă, iar mâncărimea face ca animalul să le lingă în mod constant. În timp, prăjiturile s-au răspândit pe tot abdomenul, crescând zona leziunii, încep să se ude, pe măsură ce se formează un lichid în interiorul lor. Pot exista una sau două dintre aceste ulcere, sau poate câteva zeci, dimensiunile lor variază, de asemenea, foarte mult. Forma - ovală sau rotundă.
 • Granulom zosinofil
 • Granulom eozinofil. Cel mai adesea afectează buzele, limba și palatul, dar poate apărea oriunde pe pielea animalului. Un alt loc preferat al granulomului este suprafața interioară a coapsei de pe picioarele din spate. Boala nu se manifestă foarte clar, începând cu o oarecare îngroșare a pielii, pe care apar noduli în timp, iar lana se sfărâmă. Nodulii nu provoacă durere sau mâncărime și nu deranjează animalul de companie, dar odată cu această formă a bolii, ganglionii limfatici cresc în dimensiune. Mai des bărbați și mai des până la vârsta de un an.
 • Granulom eozinofil
 • Placa eozinofilă. Boala poate apărea la orice vârstă și se caracterizează prin căderea părului și roșeața pielii, care ulterior dezvoltă erupții cutanate și răni. Animalul se simte mâncărime severă, deranjantă. Plăcii adoră să fie localizată pe spate, gât și coapse.
 • Granulom zosinofil

Din ceea ce apare

Știința modernă a respins următoarele motive ca fiind agentul cauzal al bolii:

 • paraziți;
 • hrană de o calitate inadecvată;
 • factori de mediu;
 • stres.

Știați? Distrugerea în masă a pisicilor, recunoscută în timpul Inchiziției drept complici ai diavolului, a dus la întreruperea echilibrului natural și la răspândirea șobolanilor în Europa, care sunt purtători ai ciumei, focarele cărora periodic au devastat semnificativ Europa medievală..

În acest moment, gândirea veterinară este înclinată să creadă că granulomul eozinofil este cauzat de mecanisme autoimune și este o consecință a proceselor patologice care apar în corpul animalului și nu a unei boli independente. Practic, oamenii de știință sunt de părere că boala se dezvoltă ca urmare a activității în corpul animalului de companie a leucocitelor speciale - eozinofile, al căror scop este de a bloca calea leziunilor virale și bacteriene ale corpului.

Granulom zosinofil

Factorii care contribuie la dezvoltarea unei boli infecțioase sunt:

 • tendința animalului la reacții alergice;
 • hipersensibilitate existentă;
 • reacția corpului felin la mâncare;
 • dermatita purtată de purici sau căpușe;
 • tendinta mostenita.

Cum se detectează: semne de deteriorare

Rareori un granulom eozinofilic pe un singur animal ia orice formă, ca să spunem așa, în forma sa pură. Mult mai des, boala se manifestă sub forma mai multor soiuri..

Există un motiv pentru a suspecta la pisici prezența granuloamelor eozinofile în caz de semne de inflamație, în primul rând a mucoasei bucale, dar, de asemenea, nu trebuie să ignorați ulcerele și nodulii care cauzează chelie, indiferent dacă mâncărim sau nu..

Știați? Prima pisică care a intrat în spațiu în 1963 a fost un francez pe nume Asrokot. Animalul a transferat în siguranță o vizită de pe planetă.

Din ce formă a afectat animalul dvs., simptomele de care depinde:

Granulom zosinofil

 • Ulcer - răni pe buza superioară pe una sau ambele părți sau în gură, cu margini ridicate, sângerare și transformare în cancer în absență sau tratament ineficient, amenință și epuizarea și deshidratarea corpului animalului de companie, privându-l complet de posibilitatea de a mânca și a bea.
 • Plăci - formațiunile rotunde sau ovale ridicate, acoperite cu răni, sunt localizate mai des în abdomen și în glandele mamare, precum și în coapse și anus, adesea provoacă roșeață și eroziune a pielii, mai ales că sunt însoțite de mâncărime severă și, ca urmare, lingere și răspândire în continuare.
 • Granulom - nodul dur, la atingere, galben, nedureros pe bărbie și buzele pisicii, se întâmplă pe partea din spate a coapsei, precum și pe tampoane, unde provoacă suferința animalului și interferează cu mersul pe jos.
 • Placa se caracterizează prin aspect plasturi cheli, pielea pe care se înroșește și se inflamează și ulterior devine afectată de ulcere.

Diagnostic

Simptomele similare cu cele care apar la granuloamele eozinofile la pisici sunt, de asemenea, caracteristice:

Granulom zosinofil

 • infectii fungice;
 • infectie cu bacterii;
 • patologie virală;
 • tumori, atât benigne, cât și oncologice;
 • abcese și boli idiopatice.
Pentru a clarifica diagnosticul și a exclude bolile cu un tablou clinic similar, este necesar să se examineze țesuturile printr-o metodă histologică care determină specificitatea semnelor inflamatorii și relevă o concentrație crescută de eozinofile în țesuturile animalului - celule sanguine implicate în mecanismul inflamației și, de asemenea, adesea detectate în reacțiile alergice..

Important! Examinarea microscopică a țesuturilor afectate va demonstra o imagine destul de tipică a granulomului eozinofil, iar diagnosticul corect nu va fi dificil pentru un specialist.

Este mai dificil să se distingă o formă a bolii de alta, dar, din fericire, nu există o necesitate fundamentală pentru aceasta, în plus, un medic veterinar experimentat nu va avea dificultăți speciale, va trage o concluzie pe baza unui examen vizual.

După punerea diagnosticului, trebuie identificată cauza care a cauzat animal de companie această boală. Acesta poate fi un factor care a trecut neobservat pentru proprietar:

Granulom zosinofil

 • reacție de contact la substanțele conținute în substanțele chimice de uz casnic;
 • rezultatul unei mușcături de parazit sau insectă dăunătoare;
 • un nou tip de hrană în dietă și altele asemenea.
Este foarte de dorit să identificați alergenul și să excludeți orice contact cu acesta, deși acest punct, din motive evidente, poate fi foarte dificil și greu de realizat. Cu toate acestea, trebuie depuse toate eforturile pentru a face acest lucru pentru a proteja animalul de companie de iritanții care vor reduce sau minimiza eficacitatea tratamentului..

Știați? Se știe că pisicile erau creaturi sacre în Egiptul antic. În cazul morții unui animal de companie, toți membrii familiei au observat doliu conform tuturor regulilor: rasul propriilor sprâncene, doliu cu bătăile în piept. Pisica a fost îmbălsămată și îngropată într-un mormânt de familie sau într-un cimitir special conceput pentru ei, furnizat cu însoțitori postumi-ushabti, care au servit ca șoareci mumificați.

Este foarte dificil să se identifice o boală autoimună, care în unele cazuri poate fi cauza granulomului eozinofil. Pentru tratamentul patologiei dezvăluite, tratamentul internat nu este indicat animalului, acesta poate fi efectuat acasă, dar sub supravegherea atentă a medicului curant, care monitorizează dinamica și, dacă este necesar, corectează tratamentul.

Granulom zosinofil

Ce trebuie să faceți: cum să tratați o pisică bolnavă

Dacă observați că pisica își pierde părul și pielea este inflamată în aceste zone, există răni și creșteri sau membrana mucoasă este afectată, nu ezitați să vizitați un specialist. Medicul veterinar, cu excepția altor boli, dintre care multe pot fi contagioase sau periculoase pentru animalul de companie, diagnosticând „granulom eozinofil”, va da recomandări adecvate.

Știați? Pisica domestică, așa cum o știm, se pare că a apărut acum aproximativ 12 milioane de ani..

Granulomul apare adesea ca reacție alergică la iritații de contact (chimie, mușcătură) sau interne (alimente sau alte substanțe ingerate). Pe baza acestora, în primul rând, corectează dieta pisicii: puneți o dietă cu nutriție naturală, excludeți una nouă a hrani și reveniți la vechi, optați pentru un aliment hipoalergenic medicinal și altele asemenea.

Dacă pisica are puricii, clești sau alți paraziți, trebuie scăpați de ei cât mai curând posibil înainte de a fi tratați cu medicamente, deoarece insectele sunt adesea cauza granuloamelor eozinofile. Această procedură se desfășoară în zilele noastre destul de rapid și eficient cu ajutorul mijloacelor moderne conform schemei indicate în instrucțiuni. Obiectele cu care animalul intră cel mai adesea în contact sunt, de asemenea, supuse prelucrării: jucării, locul de dormit este minim. Este recomandabil să supuneți întreaga casă sau apartament unei proceduri sanitare, adică întregul habitat.

Granulom zosinofil

În conformitate cu forma bolii, gradul și severitatea leziunii, greutatea pisicii și starea corpului acesteia, medicul dezvoltă personal un regim de tratament pentru ea:

 • Rănile și alte manifestări externe de pe piele sunt tratate cu corticosteroizi, cum ar fi unguent Lorinden S..
 • Pentru a preveni adăugarea unei infecții bacteriene, care va agrava în mod semnificativ starea organismului și va complica evoluția bolii, animalului i se prescriu antibiotice cu spectru larg pentru o perioadă lungă de 2 până la 3 săptămâni..
 • Antihistaminicele sunt prescrise pentru a provoca remisia: „Prednisolon” ​​la o doză de 2 mg pe kilogram de două ori pe zi sau „Acetat de metilprednisolon” ​​într-o cantitate de 4 mg pe kilogram din greutatea pisicii timp de 2-3 săptămâni.
Cursul nu poate fi oprit, se continuă până la recuperarea completă. În medie, aceasta durează între 2 și 8 săptămâni, deși unele îmbunătățiri vin destul de curând. Reducând treptat doza în conformitate cu recomandările, cursul este adus la sfârșit și, după aceasta, se prescrie o terapie de susținere și preventivă.

Important! Prevenirea granulomului eozinofil este eliminarea alergenilor, eliminarea la timp a animalului de paraziți, o abordare rezonabilă a nutriției animalelor de companie.

Dacă antihistaminicele prescrise sunt ineficiente, medicul le poate înlocui cu altele, de exemplu, „Dexametazonă”. Dacă, de asemenea, nu ajută, este logic să clarificați diagnosticul și, dacă este confirmat, sugerând o cauză autoimună, prescrieți doxiciclina, ciclosporina și alte medicamente în conformitate cu schema.

Granulom zosinofil

Uneori, tratamentul simptomatic poate să nu fie deloc prescris, de exemplu, dacă pisica are una sau două răni mici care nu îi provoacă anxietate și nu progresează. În acest caz, medicul veterinar, după clarificarea diagnosticului, poate decide să se limiteze la prevenire și observare.

Pentru a vă proteja animalul de companie, vă sfătuim să aflați despre astfel de boli ale pisicilor, cum ar fi: epilepsie, peritonită, gingivită, piometru, mastită, toxocarioza, păduchi, micoplasmoza, coronavirus infecție, demodicoză, epifora, calciviroza, boala urolitiaza

Prognosticul de recuperare

Ca în majoritatea cazurilor, depistarea precoce a bolii și inițierea la timp a tratamentului acesteia vor oferi șansa maximă de recuperare sau remisie pe termen lung. granulom eozinofil ca reacție alergică la o substanță stabilită, excluzând contactul pisicii cu aceasta și efectuând terapia în timp util, proprietarul va primi un animal complet recuperat.

Dacă leziunile au fost extinse, animalul de companie va trebui tratat o perioadă destul de lungă de timp cu antihistaminice, care, totuși, nu garantează un rezultat favorabil. O pisică mai în vârstă poate avea nevoie de terapie mai lungă, în medie cu o săptămână sau două mai mult decât o pisică mai mică..Granulom zosinofil

Prognosticul depinde nu numai de durata bolii și de gradul de afectare, ci există o serie de factori care afectează rezultatul bolii:

 • vârsta și starea corpului la momentul inițierii tratamentului;
 • cauza bolii;
 • actualitatea și acuratețea diagnosticului corect;
 • eficacitatea și raționalitatea regimului de tratament prescris.
Este foarte periculos să atașați o infecție secundară din cauza absenței îndelungate a tratamentului, în multe cazuri poate provoca agravarea stării și chiar moartea unui animal de companie.

Știați? Viziunea felină este semnificativ diferită de viziunea umană: toată lumea știe despre capacitatea acestor animale de a vedea în întuneric (de fapt, cu o prezență minimă a luminii, nu pot vedea în întunericul complet). De asemenea, au o viziune periferică mult mai largă, dar în ceea ce privește diferențele de culoare, viziunea umană este oarecum mai bogată..

Poate o persoană să se infecteze de la o pisică bolnavă

Nici un proprietar de animale de companie sănătos nu va ignora apariția petelor chel, a leziunilor inflamatorii și a neoplasmelor suspecte pe piele și membranele mucoase ale animalului său de companie, mai ales dacă acestea provoacă suferință și reduc nivelul de trai. În plus, multe dintre ele pot fi contagioase pentru oameni, ceea ce va stimula, fără îndoială, determinarea proprietarului de a diagnostica boala și de a o vindeca cât mai curând posibil..

Granulom zosinofil

Unele manifestări clinice ale granuloamelor eozinofile la pisici sunt similare cu licheni, care poate fi transmis oamenilor, deci este extrem de important să obțineți un diagnostic corect cât mai curând posibil.

Știați? În prezent nu se știe pe ce principiu pisicile își găsesc drumul spre casă, chiar dacă sunt foarte departe de casă. Conform unei versiuni, ei folosesc unghiul luminii solare pentru a se orienta în spațiu. O altă versiune sugerează prezența celulelor magnetizate în creierul pisicii, cu ajutorul cărora acestea folosesc liniile geomagnetice ale pământului..

Granulomul eozinofil în sine nu este o boală contagioasă, astfel încât oamenii își pot trata animalul în condiții de siguranță acasă, fără teama de a prinde o boală neplăcută. Totuși, în orice caz, trebuie să se acorde atenție și regulilor de igienă și antiseptice, deoarece puteți infecta accidental o pisică în leziunile existente pe piele și invers, să fie infectate de bacteriile care s-au alăturat și au agravat starea animalului de companie.

Pentru a avea grijă de pisica dvs., trebuie să știți cum partener și a naste la pisici, ceea ce înseamnă ronțăie de pisică, cum să alegi un transport confortabil, la fel de scapă de mirosul de urină de pisică, cum să antrenezi o pisică la litiera de gunoi, are nevoie pisica haine, la fel de spala pisica in baie, la fel de tăiați ghearele și cum să o faci singur zgâriere stâlp.

Animalele de companie sunt complet dependente de oameni, iar un proprietar responsabil ar trebui să fie atent la acuzațiile sale, deoarece nu pot spune ce le îngrijorează, deci există riscul de a pierde apariția bolii, ceea ce înseamnă vindecarea ei în timp util..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Granulom zosinofil la pisici: cum se manifestă, ce trebuie făcut, cum se tratează