Rabia la pisici nu tolerează performanța amatorilor!

Rabia este moartea inevitabilă. Aceasta este o boală teribilă, pe de o parte, este destul de rară și, pe de altă parte, stă în așteptare chiar în curtea casei. Este inacceptabil să ignori prevenirea rabiei, chiar dacă animalul își petrece întreaga viață în pereții casei, fără a ieși niciodată afară.

Legislație

Vaccin antirabiceste o măsură preventivă obligatorie în toate țările civilizate ale lumii. O pisică neimună nu este permisă transport cu transportul public și scoate din țară chiar și în transportul personal (animalul nu va trece de controlul veterinar vamal). Dacă nu există nici un semn de vaccinare în pașaportul veterinar, pisica nu va fi admisă la examenul de expoziție. Vaccinul este furnizat gratuit în toate clinicile veterinare de stat și la punctele de vaccinare.

Căile de infecție

Orice animal cu sânge cald poate transporta teoretic rabie, dar mai des sunt câini și pisici, rozătoare, vulpi, lilieci, arici, lupi. Animalele bolnave sunt extrem de periculoase, instinctul lor de autoconservare este stins și agresivitatea crește. O persoană se poate infecta la fel ca un animal de companie. Există trei căi principale de transmitere a virusului:
  • o mușcătură de animal bolnav;
  • consumul unui purtător de virus;
  • prin saliva pe piele (microfisurile sunt suficiente pentru ca virusul să intre în sânge).
Șoarecii și șobolanii locuiesc în subsolurile a aproape fiecare clădire cu mai multe etaje și se instalează întotdeauna în teritoriile adiacente din sectorul privat. Deoarece o pisică se poate infecta mâncând un șobolan bolnav, nu există nicio garanție că animalul de companie care locuiește în casă nu va primi rabie..

Acțiunea virusului

Acțiunea virusului rabiei este un proces complex și care nu este pe deplin înțeles. Se știe că odată ce intră în fluxul sanguin, virusul pătrunde în fibrele nervoase. Se deplasează de-a lungul lor către creier și apoi către glandele salivare, unde are loc procesul de reproducere. Neuronii afectați de virus mor, ceea ce duce în cele din urmă la moartea purtătorului.

Forme de rabie

Perioada de incubație a bolii variază de la două săptămâni la câteva luni. Cât de repede apar simptomele este imposibil de determinat. În mare măsură, depinde de cantitatea de virus care a pătruns în sânge și de metoda de infecție. Foarte repede, primele semne ale bolii apar dacă mușcătura a fost profundă, în regiunea capului sau a gâtului, în apropierea vaselor de sânge mari. Există trei forme de boală, prima fiind cel mai probabil.
Formă exuberantă include stadii prodromale, maniacale și depresive. Durata primei etape este de aproximativ trei zile. Manifestarea este încă neobservabilă: animalul de companie devine intruziv, mângâie, linge mâinile și fața proprietarului. Apetitul scade, uneori apetitul este pervertit: pisica roade și linge obiecte necomestibile, mobilier, podele, covoare. Până la sfârșitul etapei apare vărsături, diaree, salivație pronunțată.
Durată a doua faza - trei până la cinci zile. Acum este clar că animalul de companie este grav bolnav: saliva curge atât de abundent, că părul de la gât se lipeste și atârnă ca țurțurile murdare, pisica se ascunde în colțuri întunecate, refuză apa și mâncarea. Alte semne ale stadiului maniacal: consumul de obiecte și materiale necomestibile, opacitatea corneei, maxilarul căzut, mersul oscilant. Până la sfârșitul etapei, pisica își pierde contactul cu mediul, comportamentul devine ilogic: animalul se repede asupra tuturor, inclusiv a stăpânului, încercând să se apuce de față sau de gât. Nici afecțiunea, nici convingerea, nici intimidarea nu pot opri o pisică nebună. Multe animale fug (chiar dacă nu au părăsit niciodată pereții casei), se grăbesc fără a privi înapoi, schimbând adesea direcția, se năpustesc asupra oamenilor, câinilor și pisicilor care se apropie.
Durată a treia etapă - aproximativ două zile. Rabia duce la paralizia membrelor și apoi a întregului corp. Apar spasme și convulsii. Ca urmare a epuizării generale sau a stopului respirator, animalul moare.
Forma paralitică durează doar câteva zile. Primele semne: somnolență, depresie, slăbiciune generală. Nu există pofta de mâncare, pisica nu bea apă, se ascunde într-un colț întunecat, nu reacționează la stimulii externi, nu este agresivă. Se dezvoltă paralizia picioarelor din față, a trunchiului, apoi a membrelor posterioare. Animalul moare din cauza epuizării, stopului cardiac sau respirației.
Forma atipică este extrem de rar: slăbiciune generală, apetit slab, depresie, constipație sau diaree, vărsături. Simptomele bolii într-o formă atipică pot apărea periodic, cu îmbunătățiri temporare. Boala durează de la câteva săptămâni la șase luni, moartea este inevitabilă.

Ce trebuie făcut dacă se suspectează rabia?

Înainte ca simptomele să apară la un animal de companie care a fost în contact cu un purtător de virus, în cele mai multe cazuri durează aproximativ trei săptămâni. Groaza este că, chiar și cu o săptămână înainte de apariția simptomelor (și uneori chiar mai devreme), pisica este contagioasă! Virusul poate intra în corpul uman după un contact strâns cu un animal absolut sănătos din exterior (prin saliva pisicii).
Deoarece rabia poate fi determinată simptomatic doar în timpul vieții, este important să ne amintim toate semnele bolii descrise mai sus. La prima suspiciune, animalul trebuie să fie izolat, fără a se apropia în niciun caz de el (încuiați ușa ușa camera în care se află pisica). Apoi, trebuie să apelați imediat clinica veterinară municipală și să descrieți simptomele. Operatorul va trimite specialiști care vor așeza pisica într-o cutie închisă și o vor lua cu ei.
Dacă saliva animalului de companie intră pe piele, există mușcături sau zgârieturi, trebuie să spălați imediat rănile cu multă apă fierbinte curentă cu săpun de rufe (cel mai comun săpun ieftin, care conține o mulțime de alcali și nu săpun de toaletă parfumat).

Diagnostic

Nimeni nu va lua materiale pentru cercetare de la o pisică vie cu suspiciune de rabie. Există o analiză intravitală pentru rabie, dar un rezultat negativ nu oferă garanții, de aceea este inutil să o realizăm. Un animal de companie bolnav este ținut în strictă carantină. Dacă medicul, pe baza simptomelor, înțelege că pisica nu este bolnavă de rabie, ci de o altă boală, va fi ajutată. În caz contrar, medicul veterinar așteaptă doar moartea pentru a efectua un studiu al țesutului cerebral pentru prezența corpurilor Babesh-Negri..
Dacă rezultatul este pozitiv, proprietarul și toți cei care au intrat în contact cu animalul bolnav trebuie să urmeze un curs de tratament antirabic..

Tratament

După apariția simptomelor bolii, animalul este condamnat la moarte. Este interzisă tratarea oricăror animale cu rabie (există un risc ridicat de infectare a personalului clinicii). Pentru o persoană este la fel - primele simptome sunt echivalente cu o propoziție.

Prevenirea

Deratizarea reduce probabilitatea de a întâlni un purtător de virus și, prin urmare, este important să se prevină prezența rozătoarelor în parcelele personale și în locuințele lor. Cu toate acestea, singura măsură preventivă eficientă este grefă. Pisicuțele sunt vaccinate pentru prima dată după schimbarea dinților într-un apartament și la trei luni dacă bebelușul este pe stradă. Animalele adulte sunt vaccinate anual. Cu două săptămâni înainte de vaccinare, trebuie să oferiți animalului de companie un preparat complex pentru viermi. Nu vaccinați bebelușii în timpul modificărilor dentare, pisicilor bolnave și în recuperare, slăbite de stres sau traume, pisicilor însărcinate și care alăptează.
Vaccinul modern nu prezintă niciun pericol (cu excepția intoleranței individuale, dar acesta este cazul atunci când nu medicamentul este de vină, ci caracteristicile organismului). Toate vaccinurile antirabice sunt „moarte”, virusul conținut în medicament nu se poate multiplica și, prin urmare, pisica nu se poate îmbolnăvi de vaccin. Potrivit medicilor veterinari, cel mai bun vaccin este Nobivac Rabia. Bine dovedit: Quadriket, Leukorifelin, Rabikan.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Rabia la pisici nu tolerează performanța amatorilor!