Tartrul la pisici - semne și tratamente

Un animal de companie care locuiește în apropiere este întotdeauna îngrijorat de sănătatea proprietarului. De îndată ce te îmbolnăvești, o bucată ronțăitoare se culcă, își pune capul pe piept, empatizează, regretă, există o părere că kosha chiar îi vindecă pe stăpâni. Dar printre proprietari este o practică obișnuită să tratezi animalul numai atunci când starea nu lasă de ales. Și pisicile suferă de aceleași boli ca oamenii, au răceli, gripă, dureri de cap și dureri de dinți. Tartrul la pisici este una dintre cele mai frecvente afecțiuni, dar proprietarii se gândesc adesea la tratarea acestuia, deoarece animalul de companie nu se plânge, în aparență, nici măcar nu suferă.

Animalul dvs. de companie are un miros ciudat din gură? Când o pisică mestecă tremură sau strabate puternic? Animalul își sperie capul dacă îl mângâi pe obraz? - Este posibil ca acestea să fie semne de dezvoltare timpurie sau progresie a bolii dentare.

Important! Tătarul nu este o problemă cosmetică! Aceasta este o boală a cavității bucale care provoacă leziuni ale gingiilor, cariilor dentare, sensibilitate și dureri severe de durere.

Cauzele tartrului la pisici

Saliva este un lichid fermentat care pre-înmoaie și pregătește alimentele pentru digestie. După mâncare, rămân în gură particule alimentare, care continuă să fie procesate de salivă. Enzimele salivei nu pot asigura un proces complet de degradare, iar produsele de înjumătățire sunt cel mai adesea substanțe nocive, uneori otrăvitoare.

După 6-8 ore, bacteriile și microorganismele rămase în cavitatea bucală încep să se împartă și să se „stabilească într-un loc nou”, ceea ce duce la formarea plăcii primare. Toți oamenii știu sentimentul când dinții devin aspri. Dar cerințele pentru igiena personală prevăd că este obligatoriu să vă spălați dinții de două ori pe zi, astfel încât o persoană scapă de bacteriile dăunătoare. Pisicile trăiesc ani de zile fără proceduri de igienă, se formează zilnic noi straturi mai subțiri de placă, iar cele vechi se întăresc și se transformă în tartru. Blocurile de bază sunt potasiul și fosforul, care se găsesc în salivă. Pe lângă disconfort, bacteriile dăunătoare se înmulțesc constant în cavitatea bucală, infectează gingiile, „mănâncă” smalțul și corpul moale al dinților. Ca urmare, sensibilitate crescută a dinților la mestecat, pulpită, stomatită și durere constantă.

Trebuie să înțelegi! Opinia că pisicile din natură nu suferă de boli dentare este un mit nefondat! Dieta pisicilor sălbatice constă în mâncare dură, care permite îndepărtarea unei părți din placă. Durata lor de viață este mult mai scurtă decât cea a animalelor de companie, astfel încât problemele dentare, cel mai adesea, pur și simplu nu au timp să se dezvolte.

Cum să știți dacă pisica dvs. este predispusă la tartru - simptome și efecte

Absolut toți oamenii, pisicile și alte animale de companie sunt predispuse la formarea de tartru. Principalele motive sunt încălcarea regulilor de igienă, neglijarea măsurilor preventive, alimentația nesănătoasă și viața..

Printre mulțimea de motive, se poate distinge factori care cresc în special riscurile:

 • Rase populare - Pisici siameze, persane, scoțiene și britanice. Mulți crescători sunt implicați în reproducerea acestor rase, din păcate, nu întotdeauna decente. Amestecul de sânge înrudit și „transferul” rasei pentru câștig financiar, slăbesc ani de zile bazele genetice ale animalelor, ca urmare pisicile au dobândit o tendință de îmbolnăvire. Pisicile „de curte”, ale căror generații sunt completate și subțiate în fiecare an, sunt mai puțin susceptibile la mutații genetice, prin urmare au o imunitate mai puternică. Cu toate acestea, condițiile vieții lor contribuie la boli..
 • Boala metabolică - o tulburare congenitală care nu poate fi vindecată complet. Placa se formează datorită conținutului excesiv de săruri și oligoelemente din salivă. Pisicile cu o afecțiune similară necesită o igienă regulată..
 • Malocluzie - abaterea congenitală sau dobândită. Întrerupe scalarea naturală prin frecare.
 • Rugozitatea smaltului - la pisici, această caracteristică apare la fel de des ca la om. Suprafața aspră a dinților nu este o abatere, ci necesită o monitorizare constantă.
 • Hrănirea nefirească - proprietarii plini de compasiune, urmează adesea exemplul celor mici vicleni și îi hrănesc exclusiv cu pește fiert, conserve sau alimente uscate. În natură, pisicile roagă oase, mestecă tendoane ore întregi, mănâncă iarbă și scoarță de ramuri - acesta este un proces natural de curățare a dinților..

Sfaturi de la crescător! Dragi proprietari, nu mai răsfățați animalele de companie în felul în care mănâncă Aproape toate animalele de companie sunt manipulatoare - smeriți-vă. Dă-ți seama că, regretându-te, le faci rău. Dacă animalul tău de companie refuză să mănânce, nu te panica! În practica păstrării animalelor, nu există cazuri de înfometare cu un castron plin de alimente neplăcute, dar sănătoase.

Ritmul modern de viață și calitatea alimentelor fac mult mai dificilă menținerea sănătății atât a proprietarilor, cât și a animalelor de companie. Periajul dinților și eliminarea calculului dentar la pisici este o măsură necesară pentru o viață confortabilă a unui animal de companie. De asemenea, puteți diagnostica prezența tartrului acasă. Dacă animalul tău de companie are simptome enumerate mai jos, nu întârziați și mergeți la medicul veterinar pentru un examen și tratament profesional.

 • Pisica clatină adesea din cap - un semn ambiguu. Trebuie înțeles că o boală a cavității bucale poate duce la complicații care pot afecta urechile, canalele nazolacrimale și mucoasele. Gradul de deteriorare este diagnosticat de un medic veterinar.
 • Tremurând la mestecat sau refuzul de a mânca este un semn clar de durere.
 • Pisica este neplăcută miroase din gură - mirosul este ascuțit, putrezit. Motivul poate fi o boală dentară sau o defecțiune a sistemului digestiv..
 • Roşeaţă sau sângerarea gingiilor care seamănă vizual cu omul boala parodontală.
 • Placă recunoscută vizual sau cruste la baza dinților - culoarea poate varia de la gălbuie la maro închis. Progresând, piatra afectează dinții de mestecat, caninii și apoi incisivii frontali. Exemple în fotografia de mai jos.

Dacă simptomele sunt ignorate, animalul nu numai că suferă, dar riscă să dobândească afecțiuni mai dificil de tratat:

 • Carie - mediul favorabil bacteriilor contribuie la distrugerea smalțului.
 • Gingivita - stadiul inițial al bolii parodontale.
 • Boala parodontală - o boală infecțioasă a gingiilor, care duce la sângerări și slăbire a țesuturilor, ca urmare a pierderii dinților.
 • Pulpită - inflamația nervului dentar ducând la dureri acute constante.
 • Stomatita - afectarea bacteriană a cavității bucale. Este plin de formarea plăcii acide, coroziunea smalțului, senzație de arsură.
 • Dinți fragili - smalțul subțiat și corpul dintelui afectat devin mai moi.

Important! Tartrul este situat nu numai pe partea vizibilă a dintelui, ci și sub gingie. Chiar dacă vizual se pare că leziunea este nesemnificativă, poate exista un risc serios de complicații.

Îndepărtarea tartrului

Curățarea medicamentelor pentru calculul dentar la pisici este adesea neplăcută și dureroasă. Pentru a facilita procedura, animalul este scufundat în anestezie, câmpul primește analgezice și îngrijire adecvată.

Sunt posibile mai multe opțiuni de tratament, în funcție de întinderea leziunii:

 • Plăcile și creșterile grave sunt îndepărtate numai sub anestezie, folosind instrumente dentare speciale.
 • Eliminarea cu ultrasunete a calculului la pisici este utilizată dacă leziunea este minoră și sinusurile gingivale nu sunt afectate.
 • Măcinare. Este utilizat în stadiile inițiale ale bolii. Dinții sunt curățați cu o pastă specială care neutralizează majoritatea bacteriilor și nivelează parțial smalțul. În timpul măcinării, medicul veterinar „îndepărtează” o parte din smalț și deseori rănește gingiile - acestea sunt probleme inevitabile. După procedură, pisica trebuie hrănită cu mâncare caldă ușoară, dacă este necesar, dați calmante.
 • Spălarea dinților fără anestezie. Se folosește din cauza bătrâneții animalului de companie, cu risc șoc anafilactic, reacții alergice, boli cronice ale inimii, rinichilor, ficatului, sistemului nervos central. Dacă procedura de curățare amenință în mod direct viața și sănătatea animalului, atunci proprietarul și medicul veterinar dezvoltă un plan de tratament pas cu pas. Piatra este îndepărtată treptat, în mai multe vizite la clinică, animalului i se administrează în mod constant anestezic.

Important! Metoda de tratament este aleasă numai după examinarea și anamneza pisicii. Dacă medicul veterinar oferă procedura fără a vă familiariza cu posibilele riscuri, schimbați specialistul!

Cum se previne tartrul la pisici

După cum puteți vedea, o abatere, inofensivă la prima vedere, poate duce la consecințe grave. Durerea de dinți acută este considerată cea mai severă după naștere, chiar și migrenele sunt pe locul trei. Proprietarul este pur și simplu obligat să înțeleagă în ce etape constă prevenirea tartrului la pisici, aceasta este cheia sănătății și bunăstării animalului de companie. Pentru pisicile carieriste, bolile dentare reprezintă un risc serios de descalificare din expoziții și de sacrificare pentru reproducere..

Deci, cinci reguli pentru prevenirea formării tartrului:

 • Vizitați medicul veterinar la fiecare 6 luni pentru o examinare de rutină. Dacă este dificil din punct de vedere fizic să ajungeți la clinica veterinară, este necesar să examinați în mod independent cavitatea bucală a animalului pentru detectarea în timp util a simptomelor.
 • Curățarea dinților - dacă animalul are tendința de a forma calcul dentar - măsura este obligatorie. Procedura este neplăcută, însoțită de indignarea animalului, de resentimente și chiar de zgârieturi. În timp, pisica va simți că bunăstarea ei după periaj se îmbunătățește și va fi resemnată..
 • Dieta variata - meniul trebuie să conțină mâncare și iarbă dură. Tendoanele uscate pot fi achiziționate special pentru curățare.
 • Aportul sezonier de vitamine.
 • La timp tratamentul bolilor gastrointestinale, care provoacă încălcări ale echilibrului acido-bazic al cavității bucale.

Important! Niciodată, în niciun caz, nu încercați să îndepărtați singur tartrul! Riscați să provocați dureri severe și daune ireparabile sănătății animalului.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tartrul la pisici - semne și tratamente