Râsul rasei de pisici domestice

A avea acasă un animal exotic foarte asemănător cu un râs este visul multor iubitori de pisici. Dar ce rasă ar trebui să alegi? Dacă aveți nevoie de o pisică de râs domestică, puteți opta pentru pixiebobs - aproape că nu diferă de pisicile obișnuite, nici prin mărime, nici prin obiceiuri.

Originea rasei și caracteristicile sale externe

Caracalii, cunoscuți și sub numele de râși de stepă, sunt animale carnivore aparținând familiei feline. Rasa și-a primit numele din cuvântul „Karakalak”, care înseamnă urechi negre. După cum se știe, caracalii asemănători râșului au urechi negre pe spate. Mulți au considerat aceste animale ca fiind una dintre speciile de râs, dar astfel de judecăți s-au bazat doar pe date externe. Cercetări mai serioase au arătat că aceasta este o pisică sălbatică mare, aparținând unui alt gen..

Ca urmare a traversării unui râs sălbatic și a unei pisici domestice, nu pot exista descendenți, dar acest lucru nu se aplică pisicilor domestice și caracalilor - pisicuțele adoptă obiceiurile unui animal domestic și, prin urmare, se adaptează bine vieții alături de oameni.

Cu toate acestea, caracalele (sau caracetele - așa se numesc pisoii obținuți ca urmare a încrucișării), mai mult decât alte feline domestice care seamănă cu un râs. Acest lucru este ușor de verificat privind aspectul animalului:

 • Dimensiune destul de mare (deși inferioară linxului), corp subțire și musculatură bine dezvoltată, culoare monocromatică. În același timp, haina este scurtă, groasă și aproape că nu cade.
 • Lungimea medie a corpului este de la 70 la 80 de centimetri, înălțimea este de la 40 la 50 de centimetri, iar greutatea este de la 11 la 20 de kilograme. Firește, există și excepții - indivizii sunt din ce în ce mai mici. Aceasta este cea mai mare pisică domestică dintre toate existentele, dar departe de un râs ca dimensiune..
 • La urechi, ciucuri mari sunt bine pronunțate (ca la un râs), a căror lungime poate ajunge la 5 centimetri.

La culoare, aceste animale de companie și rudele lor sălbatice sunt foarte asemănătoare cu pumele, a căror patrie este America de Nord. Blatul este vopsit în tonuri nisipoase, până la maro roșiatic. În același timp, fundul este alb (sau pur și simplu deschis, de diferite nuanțe), există unele pete negre (urechile sunt complet negre în spate). Principalul caracteristica fiziologică și similitudinea cu râsul sunt urechi mari și ascuțite, ușor curbată din cauza ciucurilor mari și grele. Lungimea animalului poate ajunge la un metru, iar greutatea reprezentanților mari este de aproximativ 20 de kilograme. Bărbații sunt considerabil mai mari decât femelele.

Habitate și obiceiuri de vânătoare ale caracalilor

Caracalii sălbatici trăiesc în savanele africane, în Peninsula Arabică, în Asia Centrală. Datorită locuinței lor în zonele deșertice, acestea sunt numite râși de stepă. Exemplarele sălbatice sunt vânătorii de noapte care pândesc. Se mișcă repede, cu salturi mari, dar nu pot alerga pe distanțe mari. Instinctele de vânătoare sunt foarte bine dezvoltate, iar în acest râs nu este inferior.

Pisicile Lynx trăiesc în sălbăticie într-un anumit teritoriu, pe care îl consideră al lor. Caracalul își petrece cea mai mare parte a timpului singur.

În condiții naturale, un astfel de teritoriu poate atinge o rază de 300 de kilometri. Dar hibrizii obținuți ca urmare a încrucișării cu o pisică domestică sunt mult mai puțin pretențioși și, prin urmare, se simt minunat chiar și într-un apartament. În același timp, pisicile domestice karaketa se înțeleg bine cu adulții și cu copiii, precum și cu animalele de companie..

Reproducerea caracalului

Pisicile Lynx se pot reproduce pe tot parcursul anului, perioada de gestație este în medie de aproximativ 80 de zile, o femelă poate aduce până la șase pisoi odată. După aproximativ șase luni, tinerii devin independenți de mamă și încep o viață independentă. La naștere, pisoiul cântărește 110-115 grame sau mai mult. Pisoii nou-născuți sunt orbi, urechile lor sunt destul de mici, dar spatele este deja negru. Ciucurile apar mai târziu. Caracteristicile dezvoltării pisoilor din karaket:

 • Creșterea pisoilor din karaket este foarte rapidă, iar creșterea în greutate este la fel de rapidă. Ochii se deschid la aproximativ 20 de zile după naștere, iar după 25 de zile pisoii pot merge cu încredere.
 • Pisoii își informează mama despre nevoile lor cu un scârțâit puternic și reacționează la orice neobișnuit sau potențial periculos cu un șuierat. De exemplu, un pisoi poate sâsâi la o jucărie necunoscută, la oameni noi din cameră, la un alt animal de companie..
 • Treptat, mediul, mirosurile și zgomotele străine devin familiare animalului, își dă din coadă cu plăcere și începe să se joace.
 • În doar o lună, urechile își dublează dimensiunea, iar periile mici apar deja la vârfuri.
 • Botul, inițial similar cu botul pisoiilor de pisici domestice, se întinde oarecum și devine din ce în ce mai asemănător cu caracalul.

Cu o creștere adecvată, deja la 6-8 luni după naștere, un caracat este o pisică domestică adultă cu ciucuri la urechi și, în acest sens, este foarte asemănătoare cu un râs. Animalul arată aproape la fel ca verii sălbatici, dar obiceiurile sunt complet diferite - sunt adoptate de la mamă, pisica domestică. Lana pierde petele pe măsură ce crește și devine aproape uniformă la culoare.

Educație caracală și trăsături de hrănire

Spre deosebire de caracalele din sălbăticie, caracetele sunt mult mai predispuse la educație și formare. Cu toate acestea, speciile sălbatice pot fi și îmblânzite, dar pentru aceasta pisoii trebuie crescuți în captivitate încă de la naștere. De obicei, crescătorii sunt angajați în creștere în creșe speciale, deoarece doar într-un apartament un mic caracal poate provoca un adevărat haos. Nu uitați că aceasta nu este o pisică obișnuită și, prin urmare, necesită un tratament special..

Antrenamentul începe întotdeauna de la o vârstă fragedă, deoarece va fi mult mai dificil să înveți o pisică adultă la un râs..

În ceea ce privește hrănirea și îngrijirea, rasa pisicii de râs domestic are nevoie de următoarele:

 • Alimentele optime pentru hrana acasă sunt peștele de mare și carnea slabă (carne de vită).
 • Suplimentele nutritive cu vitamine și minerale trebuie administrate pentru creștere și sănătate..
 • Nu este o nevoie specială de pieptănare, deoarece haina este scurtă și aproape că nu cade.
 • Pentru a preveni zgârierea caracalului atunci când se joacă, este recomandabil să îi tăiați unghiile - în aceste scopuri există tăietori de pisici speciali.

Puteți hrăni animalele cu legume, păsări de curte, ouă, produse lactate fermentate. Toate acestea vor ajuta la obținerea setului necesar de nutrienți. Dar nu ar trebui să fii prea zelos cu o astfel de hrănire. Condiția principală este accentul pus pe alimentele bogate în proteine.

Cost caracal

Caracetele sunt o nouă rasă de pisici domestice, a căror selecție este departe de a fi completă. În timp ce astfel de copii mici ale râșilor sunt foarte rare și, prin urmare, nu sunt deloc ieftine.

Complexitatea creșterii pisicilor domestice din această rasă duce la faptul că costul unui pisoi, chiar și conform anunțului, este de aproximativ 6-8 mii de dolari. Un pisoi de la pisică va costa și mai mult - trebuie să plătești pentru un râs de casă exotic.

În ciuda costurilor ridicate de cumpărare, nu trebuie să uităm că caracalul nu este un mod de a investi bani și nu o jucărie scumpă, ca un râs. Acesta este un animal mândru și calm, cu un nivel ridicat de dezvoltare intelectuală. Trebuie avut în vedere că chiar cu o comunicare constantă cu o persoană, animalul rămâne autosuficient și necesită o atitudine adecvată față de sine. Trebuie să tratați caracalul ca pe un prieten și atunci el îl va înlocui cu siguranță pe proprietar.

Există mai multe rase de pisici domestice care au o mare asemănare cu linxul, nu numai în aspect, ci și în unele caracteristici ale comportamentului. Trebuie doar să alegeți care dintre opțiuni este optimă în cazul dvs. Caracalele sunt mai ales pisicile domestice asemănătoare cu râsul, dar sunt cu adevărat pisici domestice - curioase, jucăușe și infinit de afectuoase. Pot deveni prieteni adevărați pentru anii următori..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Râsul rasei de pisici domestice