Constipație la o pisică: tipuri, simptome, cauze, tratament

Ce trebuie făcut dacă suspectați constipație la pisica? Cum să faceți un diagnostic corect și să oferiți asistență unui animal de companie în timp util? O întrebare la fel de importantă este cum să nu dăunăm și să nu confundăm constipația cu o afecțiune care pune viața în pericol? Ne vom da seama mai jos.

Ce este constipația?

Constipația este o defecțiune a sistemului digestiv care îl face dificil, lent sau oprește funcția intestinului. Principalul simptom al constipației este incapacitatea de a vă goli intestinele sau dificultăți în a defeca.

Potrivit medicilor, constipația nu este o boală, ci acționează ca un simptom. Această opinie este contestată de medicii generaliști, care spun că în unele situații constipația poate fi o afecțiune cronică. În multe privințe, probabilitatea de a dezvolta constipație depinde de stilul de viață și de caracteristicile individuale ale fiziologiei. De exemplu, constipația la un pisoi este de așteptat dacă bebelușul a fost transferat recent la un nou tip de mâncare. Cu aceeași probabilitate, se poate dezvolta un pisoi și diaree. Trebuie avut în vedere faptul că diareea și constipația vor acționa ca simptome atunci când se modifică microflora intestinală..

Mulți proprietari de animale de companie nu percep constipația ca pe o amenințare gravă pentru sănătate. Această opinie este eronată, deoarece cu orice tulburare digestivă, întregul corp suferă. În plus, constipația cronică la pisici duce la consecințe grave în activitatea sistemului de curățare a corpului..

Tipuri, cauze și efecte ale constipației la pisici

Principalele semne ale constipației sunt neliniștea și incapacitatea de a goli intestinele. Pe fondul stării de rău, pisica poate părea slabă, poate refuza să mănânce și să prezinte simptome de otrăvire.

Consecințele constipației la pisici sunt direct legate de cauza dezvoltării indigestiei, durata afecțiunii, vârsta și puterea sănătății animalului.. Se crede că absența unei mișcări intestinale mai mult de două zile este un semn clar al constipației.. Afecțiunea poate fi însoțită de apatie, eructații, fierbere în abdomen cu un miros ciudat din gură. Apropo, pisica ar putea să nu pară flămândă, deoarece în timpul constipației multe animale simt o sațietate falsă..

Tulburările generale care apar în organism pe fondul intoxicației duc la oboseală rapidă. Primele semne externe pot fi văzute în starea stratului, care își pierde strălucirea sănătoasă. La o inspecție mai atentă, veți descoperi că pielea pisicii a început să se dezlipească sau și-a pierdut elasticitatea inerentă. Cu constipație prelungită, sistemul excretor și de purificare al corpului suferă. Simptomele disfuncției hepatice pot fi considerate o ușoară nuanță galbenă a unghiilor și fragilitatea acestora.

Tipuri și cauze ale constipației la pisici

În funcție de severitatea cursului și de posibilele consecințe, o afecțiune precum constipația este de obicei împărțită în mai multe tipuri..

Cel mai frecvent tip este neurogen. Condiția nu este permanentă, deoarece este asociată cu anumite circumstanțe. De exemplu, o pisică poate refuza categoric să meargă la toaletă din cauza stresului sau dacă ai luat-o cu tine într-o călătorie. După ce s-a mutat sau s-a aflat pe un teritoriu necunoscut, animalul nu poate goli intestinele câteva zile la rând.

Aici nu vorbim despre motive fiziologice, ci despre faptul că animalul mai întâi reține în mod deliberat dorința, mai târziu, corpul începe să „se supună”. În unele cazuri, constipația neurogenă este asociată cu neoplasme sau traume la nivelul rectului. Animalul îl doare să meargă la toaletă și rezistă cât poate. Datorită inhibării mișcărilor intestinale, peristaltismul intestinal scade, ceea ce duce la dezvoltarea constipației cronice.

Un alt tip de constipație neurogenă este asociat cu restricțiile pisicii privind accesul la cutia de gunoi. Dacă un animal de companie nu poate merge la toaletă atunci când are nevoie de el, peristaltismul său încetinește într-un mod „natural”. Consecințele sunt similare - constipație cronică. Constipația neurogenă poate apărea și pe fondul durerii. De exemplu, după naștere, există două motive bune pentru dezvoltarea constipației simultan: încălcarea motilității intestinale și stresul.

După sterilizare, operația la care recurg mulți proprietari de pisici, animalul poate suferi de constipație din trei motive: durere, stres, acțiune anestezie asupra contractilității mușchilor. Probleme cu defecația pot apărea după intervenții chirurgicale de orice natură, chiar dacă intervenția nu a afectat cavitatea abdominală. Problema este că substanțele relaxante care se administrează animalului pentru susținerea anesteziei afectează mușchii și peristaltismul. Pur și simplu, intestinele unei pisici nu se pot contracta normal, ducând la scaune stagnante..

Al doilea tip de constipație cel mai frecvent, alimentar este direct legat de dieta animalului. Dacă dieta pisicii nu este îmbogățită cu cantitatea necesară de vitamine, fibre dure și oligoelemente, sunt de așteptat perturbări în funcționarea sistemului digestiv. Pentru pisici, consumul de alimente dulci și amidon este atipic, iar tratamentele obișnuite cu astfel de delicii pot duce la dezvoltarea constipației cronice sau a diareei..

Constipație alimentară poate apărea din cauza lipsei de apă în organism. Cel mai frecvent caz este hrana pentru pisici mâncare uscată pe fondul lipsei accesului la un bol. Dacă preferați să vă păstrați pisica pe alimente industriale, asigurați-vă că bolul pentru băut este întotdeauna la dispoziția animalului de companie. Asigurați-vă că schimbați apa cel puțin o dată pe zi, în special în anotimpurile fierbinți.

Notă! Mulți proprietari cred din greșeală că numai carnea este mai sănătoasă pentru o pisică. Cu toate acestea, o dietă constând numai din alimente proteice nu este completă. Pisicile pot dezvolta, de asemenea, constipație din carnea de vită consumată fără fibre dure.

Frecvente și dificil de diagnosticat constipație spastică, a luat în considerare consecințele unui număr de factori adversi. De exemplu, dacă o pisică trăiește într-un mediu nefavorabil, se confruntă constant cu stresul, nu mănâncă suficient de bine, atunci se produc treptat modificări în corpul animalului. Încercând să supraviețuiască, corpul și toate sistemele sale se adaptează la greșit, de fapt, funcționează. Constipația în acest caz nu este cea mai mare problemă, ci un simptom foarte frecvent..

Diagnosticul constipației spastice se efectuează individual și numai prin observare prelungită. Există încă o dificultate aici - caracteristicile individuale ale organismului. Desigur, există o teorie conform căreia o pisică ar trebui să meargă la toaletă o dată pe zi, dar pe fondul acestei teorii, există animale care merg la toaletă o dată la două zile și se simt bine. Dacă o pisică este suspectată de constipație spastică, precizia diagnosticului depinde mai mult de observația proprietarului decât de medicul veterinar.

Ca și în cazul oricărui tip de constipație, tulburările spastice duc la comprimarea fecalelor din intestine și întărirea lor. Ca urmare, în procesul de defecare, fecalele zgârie pereții intestinului gros. În cazuri deosebit de avansate, se formează cicatrici în intestinul gros, care ulterior devin cauza constipației cronice..

Tipul hipodinamic de constipație, datorită mobilității reduse. Despre acest tip vorbim dacă constipația este diagnosticată la o pisică însărcinată. Mai târziu în timpul sarcinii, animalele tind să doarmă mai mult și să se trezească doar pentru a merge la toaletă sau pentru a mânca. Al doilea grup de risc este un animal de peste 7 ani. Constipația la o pisică în vârstă este considerată așteptată, deoarece activitatea generală a animalului scade.

La pisici, în special pisoii, este frecvent tip mecanic de constipație. Pot exista două opțiuni pentru dezvoltarea evenimentelor:

 • Compresia mecanică a intestinelor (datorită măririi organelor sau distensiei peritoneului).
 • Înghițirea unui obiect străin.

Important! Din cauza presiunii mecanice asupra intestinului, se poate forma volvulus. Constipația în acest caz este doar unul dintre simptome, iar starea în sine este letală pentru animal..

Singurul scenariu relativ sigur pentru constipația mecanică este blocarea intestinelor sau a stomacului cu părul. Multe animale de companie suferă de păr, pe care îl înghit atunci când se spală. Pentru a preveni constipația și problemele digestive, pisicilor li se recomandă să ofere paste speciale care dizolvă firele de păr din stomac și ajută la îndepărtarea lor naturală din corp.

Tipul proctogen de constipație datorită sensibilității individuale a sistemului digestiv sau a afecțiunilor care au afectat intestinele. Constipația proctogenă se dezvoltă în cele din urmă într-un tip acut, care este cauzat de inflamația intestinului gros sau subțire, de apariția fisurilor și ulcerelor, de dezvoltarea colitei sau gastritei acute. În ambele cazuri, pisica are nevoie de tratament și îngrijire de urgență, deoarece constipația în acest caz este doar un simptom..

Constipația la o pisică poate rezulta din luarea medicamentelor, de exemplu, după antibiotice sau antispastice. S-a menționat deja mai sus că, după intervenția chirurgicală, în care a fost introdusă anestezia profundă, constipația temporară este mai probabil norma decât o abatere. În toate cazurile de mai sus, cauza constipației poate fi considerată o disfuncție a intestinelor atât în ​​secțiunile groase, cât și subțiri..

Cel mai puțin frecvent tip de constipație la pisici este endocrin. Acest tip de tulburare este dificil de diagnosticat, deoarece este un simptom sau o consecință a unei tulburări tiroidiene. La fel ca toate viețuitoarele, pisicile pot suferi hipotiroidism, Diabet sau alte tulburări hormonale. Destul de des tulburările hormonale sunt cauzate de activitatea sexuală și „goale” estru.

Notă! Pentru a preveni întreruperile hormonale ale tuturor animalelor care nu se reproduc, se recomandă castrarea înainte de apariția căldurii sexuale.

De tip atonic constipația practic nu este diagnosticată la animalex, deoarece nu este asociat cu retenția fecală. Cand atonie se produc mișcări intestinale, dar masele fecale ies în cantități foarte mari, rănind pereții intestinali și anusul. Pisica nu poate goli intestinele până nu este plină, deoarece peristaltismul nu funcționează corect. Definiția tipului provine din cuvântul „atonie”, indicând absența activității contractile a intestinelor sau a altor organe.

Megacolon - o patologie puțin cunoscută la pisici, care se caracterizează printr-o creștere efectivă a dimensiunii colonului. Cauzele patologiei sunt cel mai adesea tulburări congenitale, care se fac simțite la o vârstă foarte fragedă. Dacă pisoiul tău, în ciuda unei diete complete, suferă în mod constant de constipație, ar trebui să fie prezentat medicului veterinar pentru o examinare mai detaliată a sistemului digestiv..

Iată motivele care provoacă cel mai adesea constipație la pisici:

 • Stres.
 • Dieta necorespunzătoare și puțin lichid.
 • Neoplasme, cicatrici sau bulgări (hiperplazie) în intestin sau anus.
 • Fisuri, deteriorări, inflamații sau umflături ale intestinelor, anusului.
 • Probleme ale glandei paranoide la pisici.
 • Efect mecanic asupra intestinului - tumori intracavitare, ascita, sarcină și așa mai departe.
 • Atonia intestinală.
 • Luarea anumitor medicamente.
 • Tulburări congenitale.

Tine minte! Constipația este cel mai adesea un simptom, prin urmare, tratamentul auto-simptomatic poate duce la o ușurare temporară a bunăstării, dar la agravarea situației în ansamblu. Cu constipație frecventă, este mai bine să îi arătați animalului de companie medicului..

Cauze non-digestive ale constipației

În jurul anusului, pisica are glande speciale care sunt responsabile pentru producerea unei secreții speciale de miros. Când animalul este sănătos, lichidul intră glandele paraanal are o structură ușor vâscoasă și iese în evidență cu fiecare mișcare intestinală. Astfel, prin fecale, animalul lasă urme pe teritoriul său..

În cazul tulburărilor metabolice de altă natură, lichidul din glandele paraanal poate lichefia sau deveni mai gros. În primul caz, eliberarea secreției de miros devine prea abundentă, ceea ce provoacă glandele să funcționeze mai activ. Dacă lichidul a devenit mai gros, nu este eliberat din fiecare mișcare intestinală și stagnează în glande.

Indiferent de tipul de disfuncție a glandelor, mai devreme sau mai târziu, o pisică dezvoltă inflamație, ceea ce duce la durere. Primele semne ale inflamației glandelor paranasale pot fi considerate anxietate, interesul pisicii pentru linsul îmbunătățit al perineului și mâncărime severă. Unul dintre cele mai clare semne ale unei glande paranoide blocate este nevoia unei pisici de a zgâria anusul pe suprafețele podelei, cum ar fi covoarele. Pentru a face acest lucru, animalul se așază, își pune picioarele din spate înainte și le atinge pe cele din față (călărește pe papa).

Tratamentul inflamației glandelor anale depinde de gradul de neglijare a situației. Dacă problema este ignorată mult timp, pisica a zgâriat anusul, țesuturile se infectează și acest lucru poate duce la consecințe foarte grave. Ca măsură preventivă, glandele paranasale sunt curățate prin extrudare mecanică. Pe termen lung, curățarea nu va ajuta, deoarece trebuie să identificați și să eliminați motivul pentru care glandele au început să funcționeze incorect..

Constipația de natură spastică sau proctogenă poate duce la probleme cu coloana vertebrală sau sistemul musculo-scheletic. Pentru durerile articulare sau ale coloanei vertebrale, este dificil ca pisica să ia o poziție de mișcare intestinală. Datorită sindromului durerii, animalul reține dorința de a goli intestinele cât de mult poate. Proprietarii fără experiență nu înțeleg adesea că animalul nu poate goli complet intestinele fără a lua o anumită poziție..

Pentru a rezolva problemele aparatului locomotor, animalul trebuie să primească un tratament cuprinzător. Constipația este eliminată cu ajutorul tratamentului simptomatic, deoarece intoxicația suplimentară a corpului dăunează doar. Pentru tratamentul aparatului locomotor, trebuie să consultați un medic veterinar. Cele mai frecvente probleme ortopedice care duc la constipație sunt: ​​osteocondroza, artrita, nervul spinal ciupit și alte probleme asociate coloanei vertebrale.

Constipația de diferite tipuri poate duce la hernie. În termeni generali, o hernie este:

 • Lărgirea corpului și ocuparea unei poziții nenaturale.
 • Proeminență de organ.

Cele mai frecvente hernii sunt ombilicale și inghinale (cel mai adesea congenitale). Când se formează o hernie, rămâne o gaură în stratul muscular în care poate cădea un fragment al organului. Herniile mobile nu sunt periculoase în copilărie, pot fi corectate fără intervenție chirurgicală sau folosind o procedură chirurgicală minim invazivă.

O hernie cu încălcare este deosebit de periculoasă, deoarece inelul prin care se coace fragmentul de organ este comprimat, ceea ce duce la moartea țesuturilor. Fără o circulație sanguină adecvată, țesuturile mor în câteva ore, ceea ce duce la un procesor necrozat și sepsis.

O hernie strangulată este foarte dureroasă și poate duce la constipație și la alte probleme de sănătate. O hernie inghinală poate duce la constipație cronică, indiferent dacă este sau nu afectată. Atâta timp cât animalul nu încearcă să golească intestinele, nu are prea multe neplăceri. Cu toate acestea, atunci când împingeți, care ajută la împingerea fecalelor din intestin, hernia este încălcată, ceea ce duce la sindromul durerii severe și la afectarea circulației sângelui în organ..

Important! Atât în ​​medicina umană, cât și în medicina veterinară, hernia și constipația sunt fenomene interdependente.

Consecințele constipației frecvente la o pisică

Să indicăm că există o mulțime de informații despre tratamentul constipației, dar toate acestea sunt „prezentate” cu rezerve. Problema este că doar un animal poate „confirma” succesul unui tratament. În cazul pisicilor care sunt în mod natural foarte active, proprietarul poate judeca că afecțiunea a fost învinsă de buna dispoziție și jucăușul animalului..

Cu tipurile spastice și neurogene de constipație, menționate mai sus, deteriorarea stării de sănătate poate să nu fie însoțită de semne evidente. Adică, animalul poate merge la toaletă, dar nu este capabil să golească complet intestinele. Acesta este unul dintre tipurile de afecțiuni care se dezvoltă în secret, al căror tratament prematur se încheie cu consecințe grave și adesea ireversibile..

Constant intoxicaţie, care nu prezintă simptome de otrăvire severă, dar nu permite pisicii să trăiască pe deplin, este aproape invizibil. Numai un proprietar observator va putea observa că pisica a devenit mai puțin activă, că pofta de mâncare s-a înrăutățit și că au apărut semne ușoare de intoxicație. Diagnosticul este complicat și mai mult de faptul că pisicile își ascund adesea afecțiunile pentru a-și menține „statutul în turmă”.

Constipația cronică poate fi indicată de greață, care este un semn clar al intoxicației prelungite. Pe fondul traumei constante la nivelul intestinelor, pisica are dureri, care pot fi determinate de tonusul crescut al peretelui abdominal. Adesea, animalele încep să ignore tava, deoarece la nivel de asociere o asociază cu durerea.

Cum se distinge constipația de obstrucția intestinală?

După cum ați văzut deja, există o mulțime de tipuri de constipație și cauzele acestora. Când se autodiagnostică, este important să identificați constipația la o pisică și să o puteți distinge de obstrucția intestinală. In unele cazuri obstructie intestinala și constipația sunt aceleași concepte, de exemplu, când vine vorba de blocarea intestinală cu lână.

Există un astfel de lucru ca volvulul intestinal, care este însoțit de constipație. Spre deosebire de tulburările digestive obișnuite, această afecțiune este mortală, progresează rapid și duce la consecințe ireversibile. Cu volvulus intestinal, un fragment al organului se suprapune, ceea ce duce la stoarcerea vaselor de sânge, moartea țesuturilor, necroză și sepsis. Proprietarii a mii de animale au aflat despre diagnosticul din care animalul lor a murit numai după autopsie.

Important! Obstrucție intestinală pe fundalul blocajului sau suprapunerii intestinului, eliminată numai prin intervenție chirurgicală.

Este posibil să se distingă constipația comună de necesitatea intestinală doar prin câteva semne. Constipația nu își arată imediat simptomele, adică pisica nu arată foarte sănătoasă încă din primele ore, refuză să se joace și este intoxicată. Cu volvulul intestinal, simptomele se dezvoltă foarte rapid, starea este însoțită de o creștere sau scădere bruscă a temperaturii, paloare a membranelor mucoase, durere severă în cavitatea abdominală.

Un diagnostic definitiv de obstrucție intestinală sau volvulus se face numai după radiografia de contrast. Bariul este de obicei folosit ca contrast, care luminează pe raze X. Prin strălucirea din imagine, puteți vedea în ce fragment de intestin începe obstrucția și cât de gravă este.

Cum să ajute o pisică cu constipație?

Acum să ne uităm la metode care vor ameliora o pisică de constipație. Este important să înțelegem că primul ajutor este relevant numai atunci când animalul se comportă normal și nu arată vizual prea dureros.

Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră dacă observați:

 • Modificări ale pigmentării membranelor mucoase (cianoză, paloare).
 • O scădere sau creștere accentuată a temperaturii corpului.
 • Greață și alte semne otrăvire.
 • Sindromul durerii severe - pisica țipă, nu permite atingerea stomacului, peritoneul este dur și tensionat.
 • Inflamația sau raportarea anusului.

Dacă constipația are o natură spastică, adică a apărut din cauza mai multor factori nefavorabili, trebuie să începeți cu măsuri cruciale. De exemplu, un masaj abdominal delicat, dar continuu și regulat, dă rezultate bune. Masați peritoneul palpându-l în sensul acelor de ceasornic cu degetele. Gâlgâitul în intestine „ca răspuns” la masaj este un semn bun. Aceasta înseamnă că intestinele funcționează și se păstrează peristaltismul..

Dacă în timpul zilei animalul de companie nu a mers la toaletă, puteți recurge la laxative universale. Duphalac considerat un medicament sigur, este prescris chiar și copiilor. Pentru prima doză, pisicii i se administrează o doză profilactică. După câteva ore de observare, administrarea medicamentului poate fi repetată. Tratament Duphalac trebuie să fie combinat cu un masaj al abdomenului, de asemenea, să ofere animalului căldură, pace și confort.

Notă! În timpul constipației, este recomandabil ca pisica să nu primească hrană, dar să fie echipată cu acces nestingherit la apă.

În paralel cu masajul, puteți și trebuie să dați animalelor probiotice. Constipația poate apărea în fundal disbioză sau să-l provoace. În orice caz și în cazul oricăror tulburări în funcționarea sistemului digestiv, microflora suferă, care trebuie restabilită. Probioticele pot fi administrate pisicii dvs. în două forme:

 • Suplimente medicamentoase.
 • Alimente fermentate - Iaurtul de casă sau chefirul sunt o sursă bogată de lactobacili și bifidobacterii benefice.

Dacă pisica a suferit de disbioză și constipație, este mai bine să folosiți preparate speciale care conțin lactobacili vii. De obicei, medicamentele sunt vândute sub formă de suspensie sau pulbere, care trebuie diluată în apă sau într-un catalizator special și hrănită animalelor. De exemplu, puteți utiliza medicamente de la o farmacie obișnuită, Linex, Hilak forte, Bifiform alte.

Important! Popularul Lactusan nu este potrivit pentru tratamentul disbiozei la toate pisicile. Statistic, 40% dintre animalele adulte dezvoltă intoleranță la lactoză, iar Lactusan este format din izomerul structural al zahărului din lapte, adică lactoză, care a fost obținută artificial.

Laxativele relativ sigure includ:

 • Clismă Microlax - vândut într-un tub de unică folosință cu o capacitate de 3 până la 5 grame. Medicamentul acoperă rapid peretele intestinal și provoacă mișcări intestinale.
 • Laxative de tip osmotic, cum ar fi, Normase. Cu o utilizare adecvată și în timp util, medicamentul elimină rapid și ușor constipația. Supradozajul este aproape imposibil, dar medicamentul are contraindicații: intoleranță la lactoză, vărsături, sindrom de durere acută, obstrucție intestinală (!), Stenoză arterială, afectarea mucoasei intestinale, sângerări în intestin (indiferent de etiologie) și deshidratare.
 • Contactați laxative precum, Senade. Medicamentul afectează direct intestinul gros, făcându-l să funcționeze mai activ și să se contracte. Aproape toate medicamentele de acest tip au o gamă largă de contraindicații..

Notă! Laxativele de contact sunt considerate mai sigure decât cele osmotice, dar pentru oameni ... și chiar și atunci nu pentru toată lumea! Autotratarea unui animal de companie se poate încheia tragic, prin urmare, cântărește în mod conștient toate riscurile, recurgând la consumul de medicamente care nu sunt prescrise de un medic.

Tratarea constipației la pisici cu remedii populare

Să începem cu cel mai frecvent și mai plăcut tratament pentru constipație la pisici. Mulți proprietari cu experiență confirmă faptul că laptele condensat poate ajuta la constipație la o pisică rapid (în câteva ore) și ușor. În mod ciudat, este adevărat că compoziția laptelui condensat real stimulează motilitatea intestinală. Laptele condensat trebuie diluat cu apă curată (1: 1). Cel mai adesea, pisica bea în mod independent „medicamentul”.

Uleiul poate ajuta la ameliorarea constipației. Este recomandabil să utilizați numai ulei de semințe de in, deoarece este defalcat corect în corpul pisicii și nu va provoca daune. Chiar dacă uleiul de semințe de in nu provoacă mișcări intestinale, acesta va avea un efect benefic asupra pereților intestinali iritați..

Dacă uleiul de semințe de in nu este disponibil, se vor face următoarele:

 • Ulei de vaselină.
 • Ulei vegetal (floarea soarelui, rafinat, presat la cald, rafinat).
 • Ulei de masline.
 • Ca ultimă soluție - Ulei de ricin (poate provoca vărsături severe).

Lumânări cu vaselină - un remediu bun și dovedit care nu trebuie utilizat pentru blocare sau volvulus. În alte cazuri, chiar dacă lumânările nu ajută, nu o vor înrăutăți. Vaselina acoperă membranele mucoase rănite și ajută la refacerea acestora.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Constipație la o pisică: tipuri, simptome, cauze, tratament