Inflamația pancreasului la pisici: cauze și tratamente

Bolile tractului gastro-intestinal ocupă aproape locul principal dintre toate procesele patologice întâlnite în practica veterinară. Acest lucru se datorează adesea faptului că mulți proprietari nu respectă „corectitudinea” dietei animalelor de companie. Pisicile primesc deseori resturi de pe masa unei persoane. În principiu, nu există nimic „criminal” în acest sens, ci alimentele „umane” conțin multă sare, adesea sunt prea grase și piperate.

Toate aceste produse pentru pisici extrem de contraindicat. De asemenea, nu trebuie uitat că mediul înconjurător joacă un rol semnificativ în dezvoltarea oricărei boli: în ultimele decenii, ecologia s-a înrăutățit semnificativ, iar acest lucru se reflectă nu numai la om. Adesea, inflamația pancreasului la o pisică se dezvoltă sub influența tuturor motivelor de mai sus..

Informații generale despre boală

Pancreatită Este un proces inflamator-distrofic, declanșând modificări ale pancreasului. Pur și simplu, acesta este numele inflamației acestui organ, chiar dacă o astfel de definiție nu reflectă esența tuturor proceselor care au loc în țesuturile organului. Se întâmplă ca inflamația să se dezvolte datorită imposibilității scurgerii secreției pancreatice, uneori alți factori predispozanți interferând cu problema..

Gastroenterologii veterinari împart pancreatita în acută și cronică. Se crede că există mult mai multe inflamații cronice ale pancreasului, dar există un motiv pentru aceasta. De fapt la aproape 70% dintre animalele bolnave, forma acută a patologiei se desfășoară sub masca de intoxicație sau colelitiază. Un animal de companie poate fi tratat chiar și mult timp și persistent, dar toate metodele terapeutice nu aduc niciun efect. În acest moment, pancreatita trece cu succes în stadiul cronic ... Și, sincer, este foarte dificil să o vindeci.

De ce este periculoasă această boală? Pentru a răspunde la această întrebare, aveți nevoie de cel puțin puține cunoștințe de biologie și fiziologie.. Pancreasul este unul dintre cele mai importante organe secretoare in corp oameni și animale. El este responsabil pentru producerea de enzime digestive, care sunt ulterior retrase prin conducte în lumenul duodenului, precum și pentru sinteza hormonului insulină..

Acesta din urmă asigură absorbția glucozei. În cazurile în care sinteza și eliberarea unui hormon vital este perturbată, consecințele sunt dezastruoase. De exemplu, o pisică dezvoltă diabet zaharat ... Dar nici nu trebuie să uitați de problemele „obișnuite” cu digestia. Dacă, ca urmare a pancreatitei, secreția enzimelor digestive se oprește complet sau parțial, procesul de digestie nu mai poate continua normal. Ca rezultat natural, animalul suferă de constantă diaree, constipație, intoxicaţie. Acesta din urmă se dezvoltă deoarece componentele alimentare, pe care organismul nu le poate digera, încep pur și simplu să se descompună în lumenul intestinal.

Factori predispozanți

De multe ori pancreatita este o consecință a progresivei boala biliară. Sună, desigur, oarecum ciudat, dar există o explicație simplă pentru acest lucru. Faptul este că, cu această patologie, datorită dezvoltării inflamației și a altor factori, canalele excretoare ale pancreasului din duoden sunt blocate. Drept urmare, nu numai ficatul suferă. Este interesant faptul că în aproximativ 80% din cazuri, pisicile suferă de pancreatită, în timp ce pisicile suferă de această patologie mult mai rar. Există o serie de factori care provoacă inflamația pancreasului, printre care:

 • Boli ale duodenului.
 • Diabet (nu dependent de insulină).
 • Boli infecțioase.
 • Mancare de slaba calitate. În special, pancreatita nu este neobișnuită la pisici, pe care proprietarii le-au plăcut să le hrănească cu alimente stricate și mucegăite pe care le-au uitat în frigider. Apropo, acest lucru poate duce la cancer la ficat..
 • Unele specii helminti.
 • Deficitul de proteine ​​și grăsimi. Acest lucru se datorează nu numai hranei deficitare. Dacă animalul are deja un fel de boală inflamatorie intestinală, aceste elemente vitale pur și simplu nu pot fi absorbite de sistemul său digestiv..
 • Predispozitie genetica.
 • Grăsimi plasmatice crescute.
 • Utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente.
 • Cronic intoxicaţie.

Trebuie spus câteva cuvinte despre patogeneza bolii, adică despre mecanismul dezvoltării acesteia. Am vorbit deja despre pericolele blocării canalelor pancreatice. Ce se întâmplă dacă se întâmplă? Nimic bun - un „sirop” dens și bogat de enzime digestive începe să dizolve pur și simplu pancreasul însuși.

Un scenariu mai obișnuit este atunci când un animal suferă de un fel de boală infecțioasă, agentul patogen poate pătrunde în fluxul sanguin, provocând un fenomen cunoscut sub numele de bacteremie sau viremie (adică prezența bacteriilor sau virușilor în sânge). Mai devreme sau mai târziu, acești agenți infecțioși pot apărea în orice organ, inclusiv în pancreas. Dacă sistemul imunitar al animalului de companie este puternic slăbit, acolo „se înrădăcinează”, încep să se dezvolte și să crească. Toate acestea pot duce nu numai la inflamație: dezvoltarea unui abces este destul de probabilă. Dacă explodează (și astfel de cazuri sunt departe de a fi mai puțin frecvente), animalul dvs. de companie va muri probabil de peritonită difuză purulentă.

Tabloul clinic al pancreatitei

Care sunt simptomele? Sindromul durerii este cel mai pronunțat la pacienții cu pancreatită, care se caracterizează prin intensitate și durată pronunțate. Prin comportamentul animalelor, se poate înțelege că sunt chinuiți de durere, localizați undeva în adâncurile abdomenului și se răspândesc. Sindromul durerii se agravează adesea odată cu mesele. Dacă pisica ta, care are un obicei prost de a cerși o bucată de cârnați, se încordează brusc după ce a mâncat-o, arcuiește spatele și începe să miaună răgușit, atunci cel mai probabil are pancreatită.

În plus față de durere, animalul de companie poate suferi de crize frecvente de greață, care, cu toate acestea, se termină rar. voma. Pisica are o scădere sau lipsă completă a poftei de mâncare, pot apărea flatulențe, eructații, arsuri la stomac. Dacă procesul este deja cronic, pisica va avea cazuri intermitente de constipație și diaree abundentă. Încet, dar inevitabil, se dezvoltă o epuizare severă, asociată cu incapacitatea corpului animalului de a absorbi substanțele nutritive esențiale..

Destul de des în timpul unei examinări externe, există o galbenitate pronunțată a pielii tegumentele și membranele mucoase, asociat cu blocarea căilor biliare (am spus deja că în cazul pancreatitei aceasta este o apariție frecventă). În cazuri deosebit de avansate de pancreatită, diabetul zaharat poate fi asociat, care este asociat cu tulburări severe ale metabolismului glucidic. Din păcate, este departe de a fi imediat posibil să aflăm despre această „surpriză”. Abia după ceva timp boala se manifestă sub formă de zahăr în urină și sânge..

Important! Din cauza posibilității de a dezvolta diabet, o pisică care a suferit pancreatită sub oricare dintre formele sale trebuie prezentată medicului veterinar cel puțin o dată pe trimestru! El va preleva probe de sânge și urină și va compara citirile cu norma. În acest caz, specialistul va putea prescrie imediat un nou curs terapeutic.

Diagnostic și tehnici terapeutice

Diagnosticul pancreatitei Este o sarcină destul de dificilă pentru orice medic veterinar. Acest lucru se datorează așternutului adânc al pancreasului în spațiul retroperitoneal, precum și dimensiunii reduse a organului în sine. Prin urmare, pentru a pune un diagnostic, specialiștii, pe lângă colectarea unei anamneze a bolii, efectuează întotdeauna o serie de teste de laborator specifice:

 • Luarea anamnezei, inclusiv determinarea prezenței durerii în abdomen, un semn important este apariția vărsăturilor după consumul de alimente grase, scaune supărate.
 • Analiza sângelui. Pancreatita este indicată de o creștere semnificativă a nivelului de VSH, lipază, amilază și o scădere a absorbției glucozei.
 • Analiza scaunului (verificați dacă există grăsime).
 • Radiografie simplă a cavității abdominale.
 • Examen endoscopic.
 • Scanare cu ultrasunet (Ecografie) a organelor abdominale, efectuată strict pe stomacul gol, cu două ore înainte de examinare, pisica nu ar trebui să bea nici măcar.

Cursul pancreatitei este cel mai adesea prelungit, cu perioade de remisie și exacerbări, care trebuie oprite în timp pentru a evita dezvoltarea complicațiilor. Cum se efectuează tratamentul? Depinde de cauza principală. Pisicii i se prescriu antibiotice cu spectru larg, analgezice, în cazurile severe, recurg la intervenție chirurgicală.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Inflamația pancreasului la pisici: cauze și tratamente