Ghicitori de puroi felin sau ce ne va spune bioacustica?

Probabil toată lumea știe cum sună ronronatul unei pisici. Dar nu toată lumea știe de ce se întâmplă acest lucru și ce cauzează ronronarea pisicii. În acest articol, vom spune cititorilor noștri de ce ronțăie pisicile, ce înseamnă acest comportament și pentru ce situații este tipic..

  • conform primei teorii, ronronarea unei pisici are loc ca urmare a vibrațiilor plămânilor săi, care fac acest sunet;
  • a doua ipoteză afirmă că ronronirea unei pisici se realizează ca urmare a unei modificări a circulației sângelui în organism, care, de fapt, provoacă vibrații și contribuie la apariția acestui sunet.

A doua teorie este mai plauzibilă și dovedită științific. Potrivit oamenilor de știință, sunetul la care are loc ronronarea unei pisici este declanșat de impulsurile electrice din creierul animalului de companie. Aceste impulsuri sunt transmise prin sistemul nervos central și contribuie la munca unor mușchi situați în apropierea corzilor vocale. De fapt, iată urchnik-ul în sine, care este responsabil pentru ronțăitul pisicii..

Urchnik este direct mecanismul responsabil de ronronarea pisicii. Este format din oase mici conectate între ele. Oasele ariciului aleargă de la capul animalului de companie până la baza limbii. Practic, ronronarea unei pisici face ca corzile vocale să vibreze. La urma urmei, această parte a urchnikului provoacă vibrații în oasele hioide, ceea ce contribuie la apariția unui sunet atât de original..

Ronronizarea unei pisici pentru un animal de companie este caracteristică nu numai la expirare, ci și la inhalare. Acest lucru se datorează și localizării ariciului în sine. De exemplu, rudelor mai în vârstă ale familiei pisicilor - lei, tigri, pantere, leoparzi - le lipsește acest mecanism. În consecință, aceste animale nu vor mârâi niciodată.

De exemplu, la un leu, oasele așa-numitului urchal sunt acoperite cu cartilaj, ceea ce le face mai puternice și le permite să mârâie tare. La urma urmei, doar leii felini au un hohot puternic. Alte rude mai mari ale pisicilor nu pot mârâi din cauza cartilajului, dar nici nu pot mârâi tare..

Cauze

Deci, de ce ronțăie pisicile când le mângâi și din ce motive apare acest sunet și ce înseamnă o ronțăit de pisică? De mult timp oamenii de știință zoologi caută răspunsuri la aceste întrebări. Și au putut să le răspundă parțial. De ce parțial? Pentru că încă nu se știe cu adevărat ce controlează pisicile atunci când ronțăesc. În continuare, vom încerca să oferim răspunsuri la aceste întrebări..

Ce înseamnă ronronare?

De ce ronțăie pisicile când le mângâi și din ce motive apare un sunet? Potrivit oamenilor de știință care au încercat să înțeleagă cauza sunetului, pisicile ronțăesc nu numai atunci când le mângâi. De regulă, eliberarea acestui sunet înseamnă că animalul de companie se confruntă cu anumite sentimente. Ele pot fi atât pozitive, cât și negative. Mai mult, sunetul acestui sunet poate determina puterea unor astfel de emoții..

Cu toate acestea, există anumite inexactități în această teorie. De exemplu, pisoii pot ronroși imediat după o zi după naștere. Acesta este modul în care comunică cu mama lor, iar bubuiturile lor înseamnă că pisoii se descurcă grozav. Dar de ce fac asta când suge lapte? Din plăcere, din mâncare delicioasă. În acest caz, mama poate, de asemenea, ronțăi pentru a explica că pisoiul este în siguranță cu ea..

Dar, crescând, pisoiul nu își pierde această abilitate. Doar variațiile zgomotoase se pot schimba, dar rasa pozitivă a acestui sunet rămâne în continuare. Ronronatul unei pisici este tipic pentru persoanele de toate vârstele. Pentru copii foarte mici, precum și pentru mari și adulți. Ronronatul unei pisici poate fi considerat un fel de comunicare între animale..

Foarte des, ronronarea unei pisici atunci când comunică cu un alt animal de companie înseamnă că pisica este într-o dispoziție pașnică și nu va ataca interlocutorul. Într-adevăr, în caz de agresiune, va șuiera și va emite alte sunete negative. De asemenea, ronronarea unei pisici poate însemna chemarea unei rude să se joace. Foarte des, proprietarii mai multor pisici observă că animalele ronțăesc când se spală reciproc..

Animalul ronțăie când se mângâie

În plus, ronronarea pisicii este tipică atunci când comunicăm cu proprietarul. De exemplu, atunci când sunt mângâiați sau doar ținuți în brațe. Dacă proprietarului îi place animalul însuși sau este de bună dispoziție atunci când persoana ține animalul de companie în brațe, ronronatul pisicii va fi foarte tare. Dacă, în timpul contactului cu un animal, o persoană nu numai că îl va ține, dar îi va zgâria și urechea, va mângâia greabanul și îl va chema cu afecțiune pe nume. Apoi pisica va fredona foarte mult timp fără să se oprească.

Se poate întâmpla, de asemenea, ca pisica să se întindă singură și să toarne. În același timp, el nu contactează o persoană și nu se joacă. Acesta ar putea fi un semn al liniștii sufletului animalului de companie. Pisica este mulțumită de tot ce se întâmplă în jurul său. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când animalul se află în locul său de dormit după ce a mâncat.

În plus, dacă animalul este bolnav și persoana îl mângâie, pisica poate ronroși să se calmeze. În cazul în care animalul de companie are o durere severă, va ronroși pentru a se înveseli..

Pentru a netezi conflictul

Probabil toată lumea a văzut pe stradă cum pisicile șuieră una la alta sau miau. Uneori, motivul zgomotului poate fi nevoia de a atenua conflictul. De exemplu, dacă un animal vede că o luptă cu o altă pisică nu poate fi evitată, va începe să ronronească. Acest lucru se face pentru a arăta adversarului că pisica este într-o dispoziție prietenoasă și nu intenționează să intre în conflict..

După cum puteți vedea, pot exista multe motive pentru zgomotul unui animal de companie. În primul rând, este o componentă naturală a fiecărei pisici. În plus, este un element important de comunicare cu alte animale. De asemenea, bubuitul este limbajul conversației cu proprietarul pisicii..

Puroiul unei pisici nu depinde de rasa, vârsta și ereditatea ei.

Acum câțiva ani, pisicuța Smokey a intrat în Cartea Recordurilor Guinness. A fost distinsă cu recordul pentru cel mai tare ronronat. În același timp, frecvența sunetului a atins 68 de decibeli. Pentru comparație, frecvența medie a sunetului în timpul funcționării unui aspirator este de 75 decibeli, 160 decibeli este deja sunetul unei aeronave care decolează. Proprietarii deținătorului recordului nu se plâng în mod deosebit de pisică, dar observă că pot întâmpina anumite inconveniente atunci când ronroncă în timp ce se uită la TV sau vorbesc la telefon..

Video de la Andrey Krasnov „Cum comunică pisicile”

Pe videoclip pisicile miau și ronronare - puteți urmări modul în care animalele comunică între ele.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ghicitori de puroi felin sau ce ne va spune bioacustica?