Dislocarea articulației șoldului la o pisică: cauze, diagnostic, tratament

Grațiozitatea și plasticitatea pisicilor este un fapt cunoscut chiar de acele persoane care urăsc aceste animale. De aceea este deosebit de amar să privești pisica, care, trăgându-și jalnicul piciorului, încearcă să sară pe celelalte trei. Un fenomen similar poate apărea „din cauza” multor patologii, dar una dintre cele mai periculoase este luxația articulației șoldului la pisici.

De la sine, această articulație este una dintre cele mai simple din corp, este formată din capul femurului și acetabulul bazinului. Oasele sunt în plus legate între ele printr-un ligament deosebit de puternic, numit „rotund”. În ciuda simplității sale, această îmbinare este considerată una dintre cele mai puternice și mai mobile, dar există o limită pentru orice rezistență ...

Principalele cauze ale luxației

Cel mai comun luxația șoldului este cauzată de leziuni mecanice grave. Ele nu acționează întotdeauna direct asupra articulației, dar distrugerea capsulei sale și rupturile mușchilor de susținere nu vor aduce, de asemenea, sănătate pisicii. În acest caz, sarcina ligamentului rotund crește brusc, iar corpul este departe de a fi întotdeauna capabil să facă față acestui lucru. Se produce o dislocare, ceea ce înseamnă în acest caz ieșirea capului femural din acetabul.

Deci, dacă pisica este lovită de o bicicletă sau ea căzut de la balcon, sistemele de amortizare ale caroseriei nu pot face față sarcinilor critice, drept urmare articulația se prăbușește cu o ruptură simultană a rundei ligamente (cel mai rău dintre toate, este dificil să-l restaurezi). Dar nu toate acestea sunt motivele.

Experiența practică a celor mai importante clinici veterinare din lume arată clar că aproape toate pisicile de rasă sunt, într-un grad sau altul, supuse displazii articulatia soldului. Această situație este agravată de o muncă slabă de reproducere, motiv pentru care multe animale bolnave sunt utilizate în mod activ pentru reproducere, transmitând genelor defecte descendenților lor. În plus, foarte des cazurile avansate de osteoartrita duc la luxație., artroză și artrită, precum și grele bursită (dar mai rar). Ce simptome însoțesc apariția și dezvoltarea patologiei?

Semne clinice și diagnostic

Adesea, pisicile se rănesc departe de casă, așa că ajung „acasă”, nu sunt în cele mai bune condiții. Animalul sare pe trei picioare, membrul rănit este înfipt în interior sau atârnă cu totul, urme de traume pot fi vizibile pe pielea animalului de companie, din cauza căreia s-a produs dislocarea. Pisica are dureri severe și poate „țipa” literalmente din asta.

În cazuri deosebit de grave, leziunile sunt atât de grave încât piciorul pisicii se sprijină doar pe mușchi. Este foarte ușor să aflați despre acest lucru - în astfel de situații laba unei pisici poate „roti” literalmente, fiind aplecat spre interior sau spre exterior. Arată foarte neplăcut și adesea indică distrugerea completă a capului femural și a acetabulului..

Cum se pune diagnosticul? Este foarte simplu, deoarece semnele clinice și datele celui mai simplu examen extern sunt suficiente pentru aceasta. Dar, în același timp, trebuie să folosiți de multe ori o comună anestezie, deoarece din cauza celei mai puternice dureri experimentate de pisică, cu siguranță nu va sta liniștit. În plus, în cazurile grave de luxație, rana este plină de fragmente osoase și praf osos, deci este absolut necesară radiografie, pentru a stabili amploarea consecințelor dislocării.

În plus, o radiografie de diagnosticare va arăta direcția luxației și va ajuta la determinarea prezenței fracturilor concomitente..

Considera, că, dacă există o fractură, trebuie mai întâi să o tratați pentru a stabiliza starea membrului. Abia după aceea puteți începe să eliminați dislocarea în sine..

În plus, dacă o pisică are răni grave sau alte leziuni similare, acestea sunt mai întâi tratate astfel încât starea animalului să fie complet stabilizată. În alte cazuri, este pur și simplu periculos să efectuați o operațiune pentru a elimina consecințele unei luxații, deoarece corpul animalului de companie poate să nu supraviețuiască..

Tehnici terapeutice

Dacă articulația este lăsată dislocată, se va forma o „pseudartroză”, determinând pisica să fie șchiopă permanent. Numai în cazuri rare, când daunele se limitează la luxația necomplicată, aceasta din urmă poate fi pur și simplu corectată. Dar într-o astfel de situație, probabilitatea unei recidive este mare și, prin urmare recurg mai des la operație.

De regulă, este necesar să înlocuiți complet capul femural cu un implant sintetic. Cu cât operația se efectuează mai devreme (nu mai târziu de 72 de ore de la momentul dislocării), cu atât va fi mai ușoară perioada postoperatorie. La sfârșitul operației, piciorul afectat „Ambalat” într-un bandaj de strângere care previne reapariția dislocării. Trebuie remarcat faptul că laba pisicii ar trebui să fie în "ambalaj" timp de 4 până la 14 zile, în funcție de gravitatea leziunii primare și de starea inițială a animalului.

Este necesar să monitorizați în permanență comportamentul pisicii, care ar trebui să fie limitat în mișcare cât mai mult posibil (este mai bine să-l puneți într-o cameră mică sau într-o cușcă de transport), este necesar să verificați starea durerii piciorului și a bandajului. Pentru a opri durerea care apare, sunt prescrise sedative. Pentru a accelera vindecarea, pot fi utilizate medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și complexe multivitaminice. Antibioticele cu spectru larg sunt prescrise dacă infecția este probabilă..

Animalul trebuie restricționat timp de aproximativ două săptămâni (timp minim). Durata perioadei postoperatorii depinde de calitatea medicului veterinar, de calitatea tratamentului și de nutriție, dar în orice caz, se va putea vorbi despre recuperare completă nu mai devreme de șase luni după operație..

Îngrijirea postoperatorie a animalelor

În acest moment, animalul necesită o îngrijire specială. Piciorul rănit trebuie verificat zilnic de către un medic veterinar pentru a se asigura că se vindecă corect și pentru a lua măsuri în timp util dacă ceva nu merge bine. Trebuie să hrănești pisica cu alimente proaspete de înaltă calitate, de preferință cu adaos de vitamine. Dacă acest lucru nu se face, tratamentul poate fi inutil (recidiva sau pseudoartroza va avea loc).

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dislocarea articulației șoldului la o pisică: cauze, diagnostic, tratament