Descărcarea la o pisică înainte de naștere, ceea ce este considerat normal și ce este patologia

Ce externare înainte de naștere poate fi considerată normală și, în acest caz, trebuie să consultați urgent un medic veterinar? Să ne uităm la norme și anomalii, deoarece în cazul patologiilor sarcinii, atât viața viitoarei mame, cât și a bebelușilor sunt în joc..

Cursul sarcinii la o pisică - norma

Alocări la o pisică însărcinată, aceasta este, de fapt, deja o anomalie. În cursul normal al sarcinii, pisica nu va avea descărcare de gestiune până la începutul procesului de travaliu, mai precis, până în momentul în care corpul începe să se pregătească pentru contracții.

În timpul estrului, ouăle gata de fertilizare sunt eliberate în coarnele uterului. După fertilizare, se formează o membrană în jurul oului, care în viitor va deveni o bulă. Fiecare embrion se dezvoltă într-o vezică individuală umplută cu apă. De asemenea, pe măsură ce se dezvoltă sarcina, cavitatea uterină este de asemenea umplută cu lichid amniotic.

Pentru a proteja cavitatea uterină de infecția din exterior, se formează un dop mucos în colul uterin. Dopul crește pe măsură ce fructul crește și este regenerat de doar câteva vase de sânge. În mod normal, dopul rămâne în colul uterin până la debutul contracțiilor, dar dimensiunea acestuia variază foarte mult în funcție de dimensiunea pisicii, sarcina multiplă și alți factori (mai individuali).

În cursul normal al sarcinii, dopul mucos rămâne intact și dens. Perioada medie de gestație la pisici este de 63 până la 71 de zile și în acest timp fiecare pisoi se dezvoltă într-o vezică individuală. Această metodă vă permite să oferiți o șansă mai mare de supraviețuire întregii așternuturi. Dacă unul dintre embrioni moare la o vârstă fragedă, acesta este absorbit în uter. Dacă pisoiul moare în al doilea trimestru de sarcină, cel mai probabil este mumificat..

Bineînțeles, pentru ca mecanismele de apărare ale corpului să funcționeze așa cum era de așteptat, mama însărcinată nu ar trebui să experimenteze niciun disconfort, să primească nutriție și îngrijire echilibrate. Dacă, după moartea embrionului, nu există o curățare naturală a corpului, lichidul începe să se acumuleze în uter:

 • Sânge.
 • Puroi.
 • Efuziune.
 • Produse de descompunere.

Complicația se dezvoltă în secret până când cavitatea uterină este umplută cu lichid. Când presiunea asupra dopului mucos crește, lichidul începe să scurgă.

Probleme sângeroase în timpul sarcinii indică deteriorarea pereților uterului sau a placentei. Fără un motiv, astfel de leziuni nu pot apărea, cel mai adesea sunt asociate cu frică sau rănire severă. Descărcarea sângeroasă poate indica un avort spontan, chiar dacă contracțiile s-au oprit.

În caz de deces al embrionului sau infecție în cavitatea uterină, poate începe inflamația. Inflamația intrauterină este cel mai adesea de natură bacteriană, prin urmare progresează rapid. Pe măsură ce tabloul clinic se dezvoltă, viitoarea mamă este observată: apatie, temperatură corporală crescută, descărcare purulentă din buclă.

Descărcarea purulentă poate fi albă, galbenă și verde. Puroiul alb este considerat steril, adică infecția a intrat în cavitatea uterină, dar corpul luptă cu succes împotriva acestuia. Puroiul galben indică descompunerea țesuturilor (proteinelor), ceea ce crește foarte mult riscul de reinfecție. Culoarea verde a puroiului indică procesul de descompunere (descompunere) și intoxicație. Indiferent de culoarea descărcării, pisica trebuie prezentată urgent medicului veterinar. În cazul inflamației uterine, întrebarea este de obicei pusă direct: trebuie să salvați mama sau să riscați viața animalului de companie pentru pisoi.

Notă! În timpul sarcinii, atât descărcarea neagră, cât și cea verde pot indica faptul decesului și descompunerii fătului. Atenție, într-o astfel de situație corpul pisicii se află într-o stare de intoxicație constantă! Temperatura animalului de companie scade, apetitul se va deteriora, membranele mucoase vor deveni palide și se poate observa respirația urât mirositoare.

Efuziune Este un fluid care se scurge prin membranele celulare și se acumulează în cavitățile corpului. De obicei, lichidul de revărsat este limpede sau are o ușoară nuanță galbenă. Este permisă prezența redusă a sângelui și a limfei. Din păcate, o revărsare în cavitatea uterină în timpul sarcinii indică patologii severe care s-au dezvoltat în secret. Cel mai adesea, este necesară o intervenție chirurgicală pentru salvarea pisicii, urmată de o terapie restaurativă..

Slime verde cu miros urât Este cea mai periculoasă descărcare de gestiune în timpul sarcinii. Un miros putrezit și o culoare verde indică faptul că unii sau toți embrionii au murit deja. În plus, corpul mamei nu se poate curăța singur și procesul de descompunere a început în cavitatea uterină. Descărcarea verde indică un grad ridicat de intoxicație care amenință viața pisicii..

Descărcare normală la o pisică înainte de naștere

Cu câteva zile înainte de începerea travaliului (de obicei între 63 și 65 de zile de sarcină), corpul începe să se pregătească pentru naștere. Normal, dop mucos pleacă cu aproximativ o zi înainte de începerea contracțiilor. Cu toate acestea, după cum arată experiența proprietarilor, dopul mucos poate dispărea chiar și cu câteva săptămâni înainte de livrare..

Notă! Dopul mucos poate avea dungi sângeroase, deoarece aportul de sânge îi permite să se reînnoiască și să crească pe măsură ce pisoii cresc.

În orice caz, dacă observați că pe haina pisicii rămâne o descărcare roz, cel mai probabil sunt urme ale unui dop mucos. Pigmentarea dopului mucos poate varia de la transparent la cremos și verzui. Volumul de mucus eliberat este un indicator individual. Majoritatea proprietarilor nu urmăresc dopul mucos, deoarece este foarte mic și rămâne în așternut după urinare..

După debutul contracțiilor, intervalele dintre care pot fi de 30-40 de minute, mucusul și lichidul amniotic sunt eliberate din canalul de naștere al pisicii. La începutul travaliului, este posibil ca proprietarul să nu observe contracții, deoarece pisica este linsă cu atenție. Astfel, viitoarea mamă nu numai că se menține curată, ci stimulează și procesul nașterii..

Notă! Când contracțiile devin violente, iar intervalul dintre ele crește, pisica nu are timp să lingă blana. Odată cu apariția încercărilor, o mulțime de apă este eliberată din canalul de naștere; este posibilă, de asemenea, o descărcare mucoasă maro.

Sângele coagulat amestecat cu mucus va părăsi canalul de naștere al pisicii și după ce se nasc toți pisoii. În mod normal, pisica linge toți bebelușii uscați și îi împinge la sfarcuri imediat după expulzare. Când pisoii suge lapte, uterul tinerei mame se contractă mai intens, expulzând resturile de mucus și sânge coagulat. În total, procesul de contractare și curățare a uterului poate dura până la 48 de ore. Descărcarea se găsește cel mai adesea pe așternut după ce pisica s-a trezit și s-a ridicat.

Descărcare anormală la o pisică înainte de naștere

Pisicile gravide care au dificultăți în a transporta pisoi prezintă adesea modificări de comportament. Fii atent la semne de disconfort la femeia însărcinată. Dacă bănuiți că pisica nu este sănătoasă, contactați imediat medicul veterinar, întârzierea poate costa viața!

Descărcarea din tractul genital este un semn al unei probleme. Singura excepție este câteva particule inodore, transparente, inodore și de sânge. Descărcarea abundentă în orice perioadă de gestație poate indica o amenințare de avort spontan, infecție, dezvoltare anormală sau moarte de pisoi.

Notă! Descărcarea abundentă cu sânge coagulat sau stacojiu poate indica atât debutul unui avort spontan, cât și dezvoltarea travaliului prematur și rapid..

Când vă vizitați medicul veterinar, aveți nevoie de ajutor pentru a face o istorie. Medicul veterinar va avea nevoie de informații despre ce culoare a avut descărcarea, cât a fost, cât de des a apărut descărcarea. O atenție deosebită trebuie acordată:

 • Descărcare albă, alb-galbenă.
 • Descărcare galbenă, galben-verde.
 • Culori verzi, negru-verzi.
 • Descărcare roșie, stacojie și maro.

Important! Consultați-vă medicul chiar dacă observați scurgeri nesemnificative, uscate, aproape incolore.

Motivele pentru care o pisică poate avea descărcare înainte de a naște sunt variate, dar toate sunt foarte periculoase:

 • Infecție vaginală sau uterină (piometru) - O infecție gravă care se dezvoltă în cavitatea uterină, ducând la formarea de puroi, care se va infiltra prin colul uterin și va ieși sub formă de secreții. Dacă ignorați boala, puroiul se acumulează în cavitatea uterină, ceea ce duce la moartea pisicilor și, uneori, a pisicilor.
 • Chlamydia - o boală virală foarte periculoasă pentru pisică și fatală pentru pisici.
 • Dezvoltarea latentă a bolilor infecțioase sau virale.
 • Naștere prematură. Apropo, o pisică poate avorta doar unul sau mai mulți făt, de exemplu, în cazul sarcinilor multiple.

Important! Toate motivele de mai sus sunt foarte grave, pot pune în pericol sănătatea pisicii și a pisicilor nou-născuți. O infecție vaginală se poate răspândi la organele vitale ale pisicii, provocând pisoii să sufere..

Pentru a diagnostica cu exactitate natura evacuării unei pisici însărcinate, medicul veterinar va lua tampoane. Probele obținute sunt examinate la microscop, dar chiar înainte de testarea de laborator, medicul veterinar poate trage concluzii și începe terapia de urgență.

 • Descărcarea abundentă roz poate indica o dezvoltare violentă a unei infecții fungice.
 • Descărcarea verde este un semn al unei infecții bacteriene.
 • Descărcarea neagră cu o nuanță verde și un miros înțepător indică un proces de descompunere și, în acest caz, pisica trebuie operată.
 • Descărcarea purulentă poate varia de la crem la verde-galben.

Notă! Faceți o întâlnire cu o pisică însărcinată pentru o examinare cu ultrasunete dacă are externare. Este important să vă asigurați că pisoii sunt în viață înainte de a începe terapia. Dacă așternutul a murit, trebuie să se acorde atenție salvării mamei și, pentru aceasta, se folosește terapia agresivă.

Tratamentul unei pisici gravide ar trebui să fie sub supravegherea unui medic veterinar. Terapia se efectuează cu medicamente cu spectru îngust, după determinarea naturii bolii:

 • Pentru infecție, antibiotice.
 • Cu virusul - terapia complexă care amenință pisoii.
 • Cu o infecție fungică - cea mai conservatoare terapie cu medicamente cu spectru îngust.

Medicamentele cu spectru larg au o listă solidă de efecte secundare și sunt cel mai adesea contraindicate în timpul sarcinii. De exemplu, în cazul unei deteriorări accentuate a stării pisicii, cu pyometra, medicul veterinar va oferi să întrerupă sarcina, ceea ce este rezonabil dacă doriți să salvați viața animalului de companie.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Descărcarea la o pisică înainte de naștere, ceea ce este considerat normal și ce este patologia