Modul în care pisicile pot lua rabia: principalele căi de infecție

Fiecare proprietar ar trebui să știe ce este rabia la pisici și cât de periculoasă este. Acest virus este periculos pentru toate animalele și oamenii, deci este necesar să se clarifice modul în care pisicile se infectează cu rabie și cât durează perioada de incubație..

Ce este rabia la pisici?

Este important să știți ce este rabia la pisici, doar pentru că virusul este comun oamenilor și animalelor lor de companie. Cel mai important detaliu este că rabia este incurabilă în ciuda progreselor în medicină și medicina veterinară. Aproximativ 50 de mii de oameni sunt infectați cu rabie în fiecare an în întreaga lume.

Nu există statistici oficiale și veridice cu privire la câte animale au fost infectate sau nu au murit din cauza rabiei. Fiecare caz de infecție și deces al animalelor domestice este înregistrat, cu toate acestea, reprezentanții sălbatici ai faunei suferă și de rabie. Apropo, unele animale sălbatice pot transporta rabie, dar nu pot suferi de virus.

Rabia are o natură virală, prin urmare sunt ușor transmise de la animalele bolnave la cele sănătoase. După ce virusul intră în sânge, acesta se înmulțește activ, provocând inflamația creierului și a măduvei spinării. Datorită inflamației creierului, conexiunile neuronale sunt distruse, ceea ce duce la tulburări în funcționarea sistemului nervos central, simptome neurologice și fiziologice vii..

Perioada de incubație a rabiei la pisici

După apariția primelor simptome, rabia este considerată incurabilă. Supraviețuirea persoanelor cu simptome manifeste de rabie abia atinge 0,08%, iar pentru animale nu se păstrează astfel de statistici. Un animal infectat cu rabie este ținut în carantină până la moarte.

După ce virusul intră în sânge, durează 3 până la 14 zile până când apar simptomele..

Rata la care apar simptomele și evoluția bolii depinde de:

  • Căile de infecție.
  • Numărul de celule virale care au intrat în corpul unui animal sănătos.
  • Starea de imunitate în momentul infecției.
  • Disponibilitatea vaccinării.
  • Factori externi și îngrijire (într-o mică măsură).

Cea mai scurtă perioadă de incubație de la expunerea rabiei la debutul simptomelor care a putut fi înregistrată a fost de 3 zile. Cea mai lungă perioadă de incubație a fost de 6 luni. Este important să înțelegem că șansa de supraviețuire nu depinde de durata perioadei de incubație. Odată ce apar simptomele, boala va progresa rapid și va ucide pisica..

Notă! În majoritatea țărilor din Europa și din fosta CSI, dacă se suspectează rabia, un animal este pus în carantină timp de 14 zile. Dacă în timpul carantinei nu apar simptome alarmante, acesta este eliminat. Dacă animalul s-a infectat într-adevăr cu rabie, cel mai probabil, la sfârșitul carantinei, vor apărea simptome vii sau pisica va muri.

Lungimea perioadei de incubație și viața unei pisici infectate depind de forma rabiei. 14 zile este prognosticul standard dacă virusul se dezvoltă conform scenariului clasic.

  • Pentru rabia atipică, o pisică infectată poate trăi câteva luni și poate fi totuși purtătoare.
  • Cu o formă avortată simptomele bolii dispar brusc la 5-6 zile de la debut. Remisiunea poate dura până la 2-3 săptămâni. În cazuri rare, remisiunea completă este înregistrată, cu toate acestea, cu o recuperare bruscă, diagnosticul de rabie este pus la îndoială.

Notă! Rabia este confirmată doar postum, deoarece aceasta necesită o examinare profundă a țesutului cerebral.

Modalități de infecție a rabiei la pisici

Rabia este o boală periculoasă, omniprezentă, fatală. Cu toate acestea, vă puteți proteja de acesta evitând căile de infecție și aplicând forță pentru prevenire..

Vaccinarea la timp este recunoscută ca singura prevenire eficientă. Toate animalele de companie trebuie vaccinate împotriva rabiei în fiecare an. Există, de asemenea, vaccinări pentru oameni, care sunt utilizate dacă o persoană intră adesea în contact cu animale sălbatice, fără stăpân și domestice..

Important! Niciun vaccin din lume nu poate garanta că o persoană sau un animal vaccinat nu se va infecta. Cu toate acestea, vaccinarea permite organismului să producă anticorpi care pot suprima dezvoltarea virusului. Pur și simplu, chiar dacă apare infecția, este oprită într-un stadiu incipient..

Rabia poate fi contractată prin contactul cu saliva sau sângele unui purtător de virus:

  • Prin mușcături - saliva contaminată pătrunde în rană.
  • Prin zgârieturi - îngrijindu-se singuri, animalele își ling ghearele. Virusul rabiei supraviețuiește în mediul extern timp de până la 24 de ore.
  • Prin contactul cu saliva contaminată sau sânge cu mucoase sau piele deteriorate.

Studii recente au arătat că animalele sănătoase s-au infectat în laborator, prin inhalarea ochilor, care se formează în timpul descompunerii unui cadavru care a murit din cauza rabiei animale..

Nu se știe încă dacă această cale de transmitere a rabiei este periculoasă în condiții naturale, totuși, din motive de siguranță, nu se recomandă contactarea animalelor moarte care au murit în circumstanțe inexplicabile..

Cum se răspândește rabia de la pisică la pisică

Virusul rabiei este rar transmis de la pisică la pisică. Purtătorul de virus devine infecțios la aproximativ 4-5 zile după apariția primelor simptome. Aproape în același timp, rabia se transformă într-o formă violentă. Un animal infectat dezvoltă hipersensibilitate la toți stimulii: lumină, sunet, apă, contact tactil. Dacă o pisică infectată este rătăcită, aceasta se ascunde într-un loc întunecat și moare.

O luptă cu o altă pisică este posibilă numai dacă purtătorii de virus au provocat sau s-au speriat. Acest scenariu este posibil dacă purtătorul virusului este o pisică domestică care a prezentat deja simptome violente. În acest caz, pericolul amenință nu numai alte animale de companie, ci și proprietarul acestora..

Transmisie câine-pisică

Transmiterea virusului rabiei de la câine la pisică este destul de frecventă. De obicei, o pisică domestică nesupravegheată este atacată de un câine vagabond. Dacă pisica nu reușește să scape și există o luptă, infecția are loc prin mușcături.

Animalul rănit se întoarce acasă. Primele simptome ale infecției apar abia după sfârșitul perioadei de incubație. Singurul simptom timpuriu pe care proprietarul îl poate observa este o atenție sporită la rănile prin care virusul a intrat în corp..

Când sunt infectate cu rabie, rănile, care au infectat saliva, mâncărime și furnicături puternice. Cu toate acestea, acest simptom este destul de îndoielnic pentru diagnostic, deoarece animalele ling ling instinctiv și îngrijesc activ zonele pielii deteriorate..

De la un animal sălbatic

Cea mai frecventă cale de infecție a rabiei la pisicile domestice este prin transmiterea virusului de la un animal sălbatic. Statisticile arată că pisicile care au capacitatea de a vâna și de a merge fără supraveghere se află într-un grup de risc special și sunt adesea infectate cu rabie.

Lista purtătorilor obișnuiți de rabie poate varia în funcție de regiune, dar practica arată că pisicile, cel mai adesea, se infectează de arici și lilieci. Ipotetic, o pisică poate contracta rabia de la un șobolan sălbatic, dar rozătoarele poartă rareori virusul și mor singuri din cauza acestuia..

Aricii pot fi purtători asimptomatici, adică îi infectează pe alții, dar nu se îmbolnăvesc. Vulpile sunt purtători obișnuiți ai virusului rabiei, dar pisicile rareori se luptă cu ei..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Modul în care pisicile pot lua rabia: principalele căi de infecție