Cum se tratează umflarea în gura unei pisici?

Pisicile se confruntă cu boli bucale la fel de des ca oamenii. Au, de asemenea, carii, tartru și gingivită, boală parodontală. Cel mai adesea gingiile sunt cele care suferă. O umflare în gura unei pisici nu este un diagnostic foarte frecvent, dar destul de periculos.

 • Benign. Dintre neoplasmele benigne din cavitatea bucală la pisici, cele mai frecvente sunt:
 • Fibromul gingival. De obicei, este ușor de observat, deoarece este situat lângă linia gingiei. Culoarea poate fi aceeași cu țesutul gingival sănătos sau ușor mai palidă. Atingerea fibromului nu provoacă disconfort semnificativ. Acest tip de tumoare este adesea mare și neoplasmul poate acoperi mai mulți dinți..
 • Epulis. Acest tip de tumoare se formează pe gingii. Nu este obișnuit. În majoritatea cazurilor, dimensiunea nu este mare, iar neoplasmul ocupă suprafața gingiei de doar aproximativ un dinte (permanent sau lapte).
 • Malign. Cel mai frecvent neoplasm malign la nivelul gurii la pisici este carcinomul cu celule scuamoase. Inițial, țesuturile gingiilor și ale limbii sunt afectate, iar apoi boala se răspândește în gură. Carcinomul poate invada toate țesuturile și, din această cauză, fața întregii pisici se poate umfla.

Principalele semne ale unei tumori

O tumoare în gura pisicii poate fi suspectată cu aceste simptome.:

 1. respiratie urat mirositoare;
 2. pete sângeroase în salivă;
 3. sângerare din gură;
 4. distrugerea smalțului dinților;
 5. salivație abundentă;
 6. încălcarea simetriei botului;
 7. strănuturi frecvente;
 8. descărcare din nas;
 9. dorința de a zgâria activ în gură;
 10. ganglioni limfatici măriți;
 11. refuzul de a mesteca jucării;
 12. pierdere în greutate;
 13. lipsa poftei de mâncare.

Dacă există unul sau mai multe semne din listă, ar trebui să consultați un medic veterinar și să efectuați o examinare detaliată a pisicii. Dar nu intrați în panică dacă găsiți tumori în gură. Multe dintre leziuni pot fi benigne..

Diagnostic și tratament

În majoritatea cazurilor, prezența unei tumori poate fi determinată printr-o examinare vizuală inițială. O examinare a gurii este obligatorie la fiecare vizită la medicul veterinar. Dacă tumora este localizată în locuri inaccesibile vizual, se utilizează metode de examinare precum ultrasunetele sau radiografiile.

Dacă se constată vreo neoplasmă, este obligatorie o biopsie. Pentru aceasta, o cantitate mică de țesut este luată pentru analiză. Acest lucru este necesar pentru a determina natura tumorii - benigne sau maligne.

O afecțiune precum cancerul oral la pisici implică intervenția chirurgicală și îndepărtarea tumorii. Cea mai mare complexitate este prezentată de formațiunile maligne. Ei tind să crească în toate țesuturile din jur și să se răspândească suficient de repede. Recidivele apar adesea după îndepărtarea unei tumori. Dacă o tumoare malignă a reușit să infecteze o suprafață mare de țesut în gura pisicii, atunci poate fi necesară îndepărtarea completă sau parțială a maxilarului inferior..

Succesul tratamentului depinde în mare măsură de accesul în timp util la asistență medicală și de stadiul bolii la animal. După o recuperare completă, pisica trebuie examinată în mod regulat de mai multe ori pe an și examinată de un medic veterinar pentru a urmări o posibilă reapariție a tumorii în timp. Din păcate, în acest moment, tratamentul oncologic nu dă întotdeauna un rezultat 100% reușit, nici la oameni, nici la câini și pisici..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se tratează umflarea în gura unei pisici?