Melanom - o tumoare la pisici

Bolile canceroase au o recoltă cumplită în fiecare an. Din fericire, medicina în ultimii douăzeci de ani a făcut multe descoperiri în domeniul tratamentului lor și, prin urmare, mulți bolnavi își revin încă. Dar lucrurile nu sunt atât de bune la animale. Motivul este simplu. Chiar și un melanom relativ rar la pisici este adesea diagnosticat în ultimele etape, când nu se poate face nimic..

Ce este, tipuri de boli ...

Acestea sunt tumori care se dezvoltă din melanocite. Aceste celule acționează ca o „căptușeală” pentru piele, conferindu-i culoare și protejându-l de radiațiile ultraviolete dure. Tumorile sunt fie benigne, fie maligne. La pisici, acestea se găsesc (aproape întotdeauna) pe cap, mai rar pe membre. Din fericire, melanoamele maligne sunt foarte rare la pisici (opusul este valabil pentru câini). Medicii veterinari francezi estimează că mai puțin de 1% din toate tumorile cavității bucale la feline sunt melanoame maligne.

Deci, de ce să-ți faci griji? Din păcate, acestea sunt extrem de agresive: acest tip de tumoră pătrunde cu ușurință în țesuturile profunde, afectează oasele și este dificil de rezecat chirurgical. Și mai rău, când se dezvoltă melanomul ochiului: la pisici, acest tip de neoplasm este aproape întotdeauna malign. Animalul dvs. de companie va avea noroc dacă, ca urmare a tratamentului, va coborî doar cu un ochi pierdut.

Vigilența este mai presus de toate!

Melanoamele sunt extrem de „insidioase”, deoarece sunt adesea „pierdute” pe fondul unor pete și alunițe comune de vârstă. Uneori, melanoamele maligne mici sunt foarte asemănătoare cu pistruii (arătați în fotografie) care au apărut pe fața pisicii. Cu toate acestea, acest lucru se întâmplă extrem de rar. În majoritatea cazurilor, petele colorate de pe urechi, mucoasa nasului și gurii la pisici sunt complet normale și în niciun caz nu sunt pline de cancer..

Din păcate, umflarea severă a melanomului nu se dezvoltă în toate cazurile. Uneori chiar și o „pistruie” mică poate fi extrem de periculoasă pentru sănătatea și viața animalului tău..

Astfel, ar trebui să fii mereu îngrijorat de orice creștere de pe pielea pisicii tale. Un motiv de alarmă apare atunci când o pisică prezintă brusc simptome ale unei boli obscure. De exemplu, umflături în gură pot duce la mai mult sânge în salivă., hipersalivare (pisica saliva tot timpul), respirație urât mirositoare. O pisică poate avea dificultăți în mestecarea sau înghițirea alimentelor, melanomul irisului la pisici duce aproape întotdeauna la orbire parțială sau completă, dezorientarea animalului în spațiu.

Diagnostic

De unde știi dacă pisica ta are acest tip de neoplasm malign? Nu îl puteți diagnostica singur: dacă animalul dvs. de companie are ceva suspect pe piele, contactați imediat medicul veterinar. În clinică, pentru diagnosticarea expresă, se poate utiliza ultrasunete (pentru a determina locația exactă a tumorii). Dar fără o biopsie (sau biopsie chirurgicală), cu greu vor putea să vă spună ceva clar..

Dacă natura malignă a neoplasmului este confirmată, va fi necesară efectuarea unei game întregi de studii diagnostice. Sunt necesare pentru a determina prezența sau absența metastazelor în organele interne. Cu cât toate acestea sunt făcute mai repede, cu atât mai multe șanse au animalul dvs. de companie să rămână în viață. De ce un asemenea pesimism? La urma urmei, multe forme de cancer astăzi sunt vindecate în mod eficient chiar și la animale.!

Tratament

Din păcate, melanoamele maligne sunt cancere foarte agresive. Din păcate, prognosticul în toate aceste cazuri este dubios. Desigur, tratamentul chirurgical al melanomului la pisici uneori vă permite să eliminați complet tumora, dar acest lucru nu oferă nicio garanție de recuperare. Deoarece neoplasmul este extrem de agresiv, există un risc ridicat de a dezvolta metastaze. Este mai sigur să combinați tratamentul chirurgical cu chimioterapie și / sau tratamentul cu radiații. Nu vă faceți griji atât de mult: medicamentele moderne pentru chimioterapie nu sunt atât de agresive asupra corpului animalelor..

Amintiți-vă că fiecare animal are nevoie de o abordare terapeutică personalizată. Imediat, observăm că melanomul este aproape imposibil de vindecat. Mai degrabă, terapia nu vizează vindecarea, ci îmbunătățirea calității vieții și extinderea maximă a acesteia. În același timp, proprietarii necesită răbdare și precizie maximă, va trebui, de asemenea, să respectați cu strictețe toate recomandările medicului veterinar și să oferiți animalului de companie toate medicamentele prescrise la timp..

Veterinarii cred că o dietă selectată corespunzător și preparate multivitaminice pot prelungi semnificativ viața unui animal (desigur, cu administrarea simultană a terapiei specifice). Totul în mâinile tale!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Melanom - o tumoare la pisici