Cum se tratează lichenul la pisici

PisicăAnimalele de companie se îmbolnăvesc uneori. În cazul pisicilor, una dintre problemele principale rămâne lichenul și modul de tratare a acestuia. Mulți sunt interesați dacă această boală este transmisă persoanelor în contact cu animalele. Mai multe despre acest lucru în acest articol..

Cauzele apariției

Ei o numesc o boală infecțioasă a pielii și a stratului. Apare ca urmare a acțiunii ciupercilor microscopice patogene (dermatomicete).

Microorganismele din speciile Trichophyton și Microsporum provoacă trichophytosis și, respectiv, microsporia. Aceste tipuri de licheni sunt denumite în mod obișnuit sub formă de pecingine. Mai mult, semnele lor externe sunt aceleași..

Sursa principală de infecție rămâne contactul unui animal infectat cu unul sănătos. În același timp, ciuperca poate pătrunde în locuință chiar și pe tălpile pantofilor sau cu praf, reziduuri de lână. Dificultatea este că o astfel de infecție în sine este rezistentă la acțiunea factorilor de mediu. Când sunt așezați într-un apartament cald cu umiditate ridicată, sporii fungici pot rămâne viabili timp de până la 2 ani.

Pisicile

Important! Uneori este ușor să confundați zona zoster cu alte afecțiuni ale pielii. De exemplu, papulele cu creștere rapidă sunt ele însele un simptom al dermatitei pustulare. Dar dacă apar la locul căderii părului - acesta este deja lichenul „neglijat”.
Pisicile adulte au imunitate bine dezvoltată și, cu îngrijire adecvată (nutriție echilibrată, igienă), rareori se îmbolnăvesc. Singurele excepții sunt rasele crescute artificial - datorită geneticii, astfel de pisici sunt slab protejate de astfel de boli.

Grupul de risc include pisoii cu un sistem imunitar neformat și adulții care petrec prea mult timp în aer liber.

Simptome de infecție

Cum se manifestă zona zoster la pisici, puteți privi fotografia, dar pentru moment vom descrie semnele sale și vom lua în considerare tratamentul.

Insidiositatea lichenului constă în lunga sa perioadă de incubație: de la o săptămână la o lună și jumătate. După aceea, puteți vedea focarele bolii pe cap. Localizarea pe coadă, la baza sau pe labe este destul de rară.

Simptome de infecție

Știați? În regiunea Irkutsk se află satul Bolshiye Koty. Pe lângă el, în Federația Rusă mai sunt încă 5 sate numite Koty.

Simptomele în fiecare caz pot diferi - depinde de starea generală a animalului și de tipul de infecție. Asa de, tricofitoza se manifestă în:

 • mâncărime insuportabilă la o pisică. Ea pierde rapid în greutate, cade în apatie și poate refuza complet mâncarea;
 • chelie pronunțată a unor zone ale dermei. În acest caz, zonele cu probleme sunt acoperite cu un strat dur;
 • roșeață a pielii infectate;
 • apariția unor pete mici și umflături care cresc pe măsură ce boala progresează;
 • formarea de creșteri „excitate” și solzoase.
În cazuri dificile, această formă a bolii duce la deteriorarea foliculilor de păr, ceea ce crește riscul de supurație. Pustulele apar pe piele - pustulele, în timp se rup și se contopesc, formând o leziune purulentă mare.

Pentru a ști totul despre cum arată lichenul la pisici, fii atent la cealaltă formă a acestuia. Vorbim despre microsporia. Veterinarii știu că la pisicile sănătoase apare adesea într-o formă latentă, fără semne evidente..

Localizarea este aceeași - în spatele urechilor sau pe coadă. Dacă pisica și-a pierdut brusc „forma”, aruncați o privire mai atentă: apariția „solzilor” sau casarea masivă a firelor de păr indică lichenul.

Microsporia la o pisică

Important! Este mai bine să vaccinați animalele anual - astfel puteți proteja nu numai animalul de companie cu coadă, ci întreaga familie.
Pentru animalele imunocompromise simptomele vor fi mai pronunțate:

 • pierderea părului și fără vărsare locală. Derma se usucă brusc, rănile apar în masă;
 • mâncărime severă;
 • ușoară inflamație a nasului;
 • umflăturile sunt clar vizibile.
La cea mai mică suspiciune de zona zoster, nu întârziați să vizitați un specialist..

Diagnosticul bolii

Este efectuat de medici veterinari cu experiență în ambulatorii. Faptul este că simptomele lichenului se „intersectează” adesea cu semne ale altor boli și doar un medic poate determina cauza infecției, precum și prescrie un tratament..

Un gard (răzuire) de cruste și solzi este luat din zonele afectate ale pielii sau lânii. Este studiat cu un microscop și testat prin adăugarea acestuia la mediul de cultură. Metoda este fiabilă, dar va dura 2-3 săptămâni pentru a aștepta rezultatul.

Explorarea mai rapidă se referă la păr. Micile dispute sunt clar vizibile pe ele..

În acest stadiu, este recomandat să verificați animalul pentru infecții parazitare, care adesea devin un fond fertil pentru licheni.

Diagnosticul bolii

Știați? Imaginea unei pisici este utilizată în heraldică ca simbol al independenței și determinării. Astfel de elemente grafice pot fi văzute pe stemele orașelor, familiilor aristocratice și cluburilor de fotbal..
O altă metodă de diagnostic este iluminarea pielii bolnave cu așa-numita lampă Wood. Prin direcționarea luminii „ultraviolete”, medicul veterinar poate vedea ciupercile în sine. De exemplu, dacă lâna sub influența grinzii a devenit verde bogată, atunci acesta este un semn sigur al trichofitozei. Este adevărat, această metodă nu oferă întotdeauna o imagine completă a bolii: o dată pe suprafața dermei, agenții patogeni pot să nu strălucească, confuzând medicul.

Pe baza rezultatelor examinării, este prescris un curs de tratament..

Tratamentul unei boli periculoase

Privarea la pisici este periculoasă, deși tratamentul său la domiciliu este destul de realist.

Mai întâi trebuie să îmbraci mănuși de cauciuc și să faci mai multe proceduri care sunt dureroase pentru animalul de companie:

 • tăiați părul lângă lichen;
 • spălați zonele cu apă ușor încălzită cu săpun. După aceea, „crustele” se vor înmuia puțin;
 • tratați petele cu verde strălucitor sau iod. Sunt adecvate și formulările antifungice „umane”. Gudronul de mesteacăn și unguentele de sulf vor ajuta, de asemenea, dar trebuie mai întâi diluate cu apă la o concentrație scăzută.

Pisică

Important! Urmărirea unei pisici bolnave nu este întotdeauna posibilă. Prin urmare, așternutul și hainele din apartament vor trebui spălate, adăugând puțin înălbitor - din acesta mor spori dăunători.
Medicina veterinară populară oferă o altă rețetă - un amestec de ulei de floarea soarelui și cenușă (sunt potrivite atât lemnul, cât și cenușa din hârtia proaspăt arsă). Această substanță se aplică pe locul dureros de 2-3 ori pe zi..

De asemenea, ajută foarte mult băile medicinale cu adaos de var sulfuros. Cu acest tratament, haina va deveni mai întâi galbenă, dar nu pentru mult timp. Dar efectul va fi de lungă durată.

Uită-te mai atent la șampoanele pe care le folosești. Dacă enilconazolul sau miconazolul sunt prezenți în compoziția lor, atunci remediul va fi potrivit pentru combaterea zosterului la o pisică - câteva spălări vor fi suficiente.

Pisica va trebui izolează o vreme. Dacă acest lucru nu este posibil, cel puțin nu lăsați-l pe pat sau pe canapea.

Nu uităm de dezinfectare - scoatem din exterior creșterile și firele îndepărtate și le ardem. Foarfeca cu care s-a efectuat tăierea va trebui, de asemenea, procesată, astfel încât sporii să nu divorțeze de ei..

Șampon pentru pisici

Medicamente pentru lichen la pisici

Remediile populare care nu au contraindicații pot ajuta în cazurile ușoare. Dacă lichenul este sever, întrebarea cum să tratezi lichenul la o pisică se bazează pe medicamente.

Cel mai adesea acestea sunt unguente antifungice precum "Tiabendazol" sau "Miconazol". Acestea sunt utilizate în stadiile incipiente. Pentru prelucrarea primară, soluțiile sunt realizate din "Creolin" sau "Enilconazol" la o concentrație de 1/100.

Știați? Pisicile au călătorit și în spațiu: în 1963, biologii francezi au trimis pisica Felisseta într-un zbor suborbital, care a revenit nevătămat.
Atunci pot produce vaccinare (dacă înainte de aceasta vaccinările nu se făceau deloc). În scopuri medicinale, vaccinul poate fi administrat de 3-4 ori cu un interval de 2 săptămâni. Pentru astfel de injecții, luați formulările „Microderm”, „Vakderm F” sau „Polivac”.

În cazurile severe, când o zonă extinsă a dermei este afectată și infecția se răspândește în gheare, se prescriu agenți orali. Acestea sunt „Terbinafin”, „Griseofulvin”, „Intraconazol” și medicamente similare. Popularul "Fluconazol" este ușor mai slab decât medicamentele enumerate, dar avantajul său poate fi numit cost redus.

Medicamente pentru lichen

Cu complicații sub formă de leziuni purulente, se utilizează antibiotice cu spectru larg. Acestea sunt completate cu imunostimulante ("Ribotan", "Anandin", "Fosprenil", "Imunofan"). Astfel de combinații pot fi prescrise doar de un medic și chiar și atunci nu întotdeauna - un astfel de tratament se referă deja la măsuri non-standard și necesită multă experiență de la medicul veterinar.

Este puțin necesar de la proprietarul unei pisici bolnave: pentru a asigura medicamente în timp util și pentru a respecta doza.

Este periculos pentru oameni

Știm deja cum se manifestă lichenul la pisici, acum vom răspunde la întrebarea dacă este transmis omului. Din pacate, da. Această formă se numește antropozoonoză și este cea mai periculoasă pentru copii. Transmis prin contactul cu un animal.

Simptomele unei astfel de boli sunt neplăcute:

 • slăbiciune generală pe fondul unei ușoare creșteri a temperaturii;
 • păr casant;
 • apar pete chele;
 • mâncărime regulată și sete.
Important! Cea mai periculoasă vârstă în ceea ce privește infecția este intervalul cuprins între 4 și 15 ani. Copiii nu au imunitate pe deplin formată, în timp ce adolescenții sunt ușor slăbiți din cauza modificărilor corpului legate de vârstă.
Ciuperca se poate răspândi în orice zonă a pielii, de la picioare până la coroană. O astfel de boală este observată imediat, iar tratamentul începe imediat. Într-o formă neglijată, este rar, iar cazurile de lichen supurativ la oameni sunt rare.

Privează o persoanăPentru tratament, utilizați orice unguente antifungice care tratează derma afectată. În caz de infecție a pielii netede la copii, soluțiile care conțin iod sunt luate pentru tratament.

Pentru tratamentul sistemic al cazurilor complexe, sunt prescrise medicamente pe bază de triazol: Irunin, Griseofulvin, Intrazil sunt potrivite. Pentru cel mai bun efect, luați vitamine și imunostimulante.

Pentru a evita astfel de complicații, amintiți-vă despre prevenire:

 • curățarea regulată a casei, în special covoare și mobilier;
 • examinarea periodică a animalului;
 • este recomandabil să nu lăsați pisica să intre în animale de stradă;
 • atunci când începeți un nou animal de companie, asigurați-vă că îl examinați cu un medic veterinar;
 • suprafețele din apartament pot fi tratate cu o soluție slabă de înălbitor. El nu va lovi oamenii în nas, dar este fatal pentru ciupercă;
 • și, bineînțeles, amintiți-vă să vă spălați mâinile după contactul cu animalele, reamintind copiilor acest lucru.
Știați? Cea mai mică pisică din lume, conform Cartii Recordurilor Guinness, este considerată un reprezentant al rasei Himalaya numită Tinker. Cu o lungime de 19 cm și o înălțime de 7 cm, animalul cântărea doar 800 de grame.

Acum știi cum să recunoști lichenul la o pisică și cum să-l tratezi. Sperăm că aceste date vor fi la îndemână și totul se va reduce la prevenire. Sănătate pentru dvs. și animalele de companie pufoase!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se tratează lichenul la pisici