Cum se tratează stomatita la o pisică?

Stomatita este o boală inflamatorie a cavității bucale care afectează gingiile, buzele, palatul. Tratamentul stomatitei la pisici, precum și la oameni, este complex, dar este o condiție prealabilă pentru sănătatea cavității bucale și a dinților. Stomatita se manifestă, în primul rând, prin roșeață și apariția unor ulcere mici pe țesuturile moi din cavitatea bucală.

 • Igiena orală necorespunzătoare. Lipsa unei igiene orale adecvate duce, în timp, la apariția bolii. Tartrul, cariile, placa, toate aceste motive sunt primii factori care cauzează stomatita.
 • Deteriora. O posibilă cauză a stomatitei este deteriorarea gurii. Adesea, aceste daune sunt cauzate de o tăietură a oaselor, de alimente solide sau de o arsură din alimente fierbinți sau apă..
 • Infecții. Un alt motiv pentru care animalul dvs. de companie poate dezvolta stomatită este boli infecțioase ale sistemului digestiv și ale cavității bucale, diabetul.

Semne de stomatită

Dacă sunteți atent la pisica (pisica) dvs., atunci nu va fi dificil să determinați stomatita. Această boală, cu cât este depistată mai repede, cu atât este mai ușor, mai rapid și mai ieftin de tratat. Formele neglijate sunt, de asemenea, tratabile, dar mai complicate. Ar trebui să acordați întotdeauna atenție semnelor precum starea generală și comportamentul animalului..

Simptomele stomatitei la o pisică au o serie de manifestări.:

 • animalul a început să bea mult. Acesta nu este încă un semn de stomatită, dar creșterea setei, mai ales în timpul iernii sau în afara sezonului, indică posibile probleme de sănătate.
 • salivare crescută. La pisici, salivarea crescută este rară, prin urmare, dacă observați acest lucru, verificați-i gura.
 • miros neplăcut din gură. Chiar și o pisică sănătoasă nu are un miros plăcut din cavitatea bucală, dar, cu stomatită, mirosul va fi și mai fetid, motiv pentru care s-a răspândit bacteriile în cavitatea bucală..
 • letargie și depresie. Animalul devine letargic, inactiv, doarme mai mult timp.
 • roșeață, ulcere în gură. În faza inițială, ulcerele pot să nu fie vizibile, dar vor exista deja roșeață a gingiilor, a limbii și a altor țesuturi moi. Într-o etapă ulterioară, leziunile ulcerative albe vor fi vizibile, ceea ce va fi destul de dureros pentru animal. Cu cât boala este mai avansată, cu atât mai mult se concentrează răspândirea ulcerelor.
 • Temperatura corpului. În prezența ulcerelor, temperatura corpului animalului poate crește.

Vizualizări

În medicina veterinară, se obișnuiește să se facă distincția între trei tipuri de stomatită. Începerea tratamentului pentru această boală este necesară pe baza tipului de stomatită diagnosticat la o pisică.

 • Cataral. Cel mai adesea apare din cauza igienei necorespunzătoare sau a deteriorării mecanice a gingiilor. Se caracterizează prin umflarea gingiilor, roșeață și absența manifestărilor ulcerative. Se tratează pur și simplu acasă.
 • Ulcerativ. Apare în absența unui tratament adecvat pentru stomatita catarală. Se caracterizează prin apariția ulcerelor, mai întâi în zone limitate, iar după absența tratamentului, zonele de distribuție cresc. Procesul inflamator este dureros. Apetitul animalului se agravează, activitatea scade, temperatura crește (nu întotdeauna).
 • Gangrenos. Cea mai neglijată formă. Se caracterizează prin degradarea țesutului cavității bucale, pierderea dinților, temperatura corpului ridicată. În locurile de ulcer extins, începe un proces gangrenos. Acest tip de stomatită necesită tratament medical imediat. Risc ridicat de deces.

Diagnostic

Tratamentul corect al stomatitei la pisici este precedat de procesul de diagnostic și selecție a metodelor de tratament. Pentru a diagnostica la timp dezvoltarea stomatitei, trebuie să examinați în mod regulat cavitatea bucală a pisicii. Dacă observați o decolorare atipică a gurii, apariția unor pete roșiatice sau chiar focare ulcerative albe de infecție, ar trebui să luați măsuri pentru tratament.

Nu este dificil să diagnosticați stomatita acasă, dar pentru tratament este mai bine să contactați un medic veterinar care, în funcție de tipul de boală, va selecta cel mai optim tratament.

Mulți proprietari de pisici nu acordă atenția cuvenită și întârzie începerea procesului de tratament, iar aceasta nu este doar o pierdere de timp, ci și o complicație a tratamentului ulterior și o creștere a costurilor financiare pentru achiziționarea de medicamente scumpe..

Acordați întotdeauna atenție comportamentului animalului și când acesta se schimbă, în special:

 • activitate scăzută;
 • pierderea poftei de mâncare;
 • agresivitate;
 • sete;
 • roșeață în gură

contactați clinica veterinară pentru specialiști.

Tratament

Cât de corect și cel mai important, cum să tratați stomatita la pisici, numai un specialist vă poate spune, prin urmare, dacă este detectată o boală, contactați imediat medicul veterinar. O condiție fundamentală în tratamentul stomatitei este igiena orală. Formele simple de stomatită sunt ușor de tratat cu medicamente convenționale și unguente care sunt vândute într-o farmacie: dentavidină, soluție de clorhexidină, hexorală, traumeel. Aceste medicamente sunt destul de potrivite pentru prevenirea bolii. Pe lângă unguente, includeți vitamine și minerale în dieta animalului care întăresc imunitatea animalului.

Dacă stomatita are un stadiu mai avansat și animalul are probleme cu aportul alimentar din cauza durerii, atunci în timpul tratamentului, schimbați dieta și încercați să oferiți mâncare moale care nu aduce disconfort și senzații de durere: piure de cartofi, supă, carne tocată, conserve, legume fierte.

Ameliorează bine compresele de inflamație și durere de mușețel, calendula sau salvie. Va fi util să vă frecați periodic dinții și gingiile.

Bolile stomatitei în formă avansată sunt tratabile cu utilizarea injecțiilor intramusculare de medicamente selectate de un medic veterinar. Acestea nu numai că vor accelera recuperarea, ci și vor ameliora inflamația și durerea. Procesul de tratament este lung și complex

Prevenirea

Prevenirea bolilor este întotdeauna mai bună decât vindecarea, așa că spălarea regulată a dinților și gurii ar trebui făcută pentru a vă proteja animalul de companie de boli. Pentru profilaxie, puteți utiliza spray hexoral sau analogi, care curăță cavitatea bucală de microbi patogeni. Ia-ți pitta o periuță de dinți specială și periodic, spală-i ușor dinții.

Respectați regulile alimentare. Nu trebuie să îi dați pisicii mâncare foarte rece sau fierbinte. Alimentele normale sunt la temperatura camerei. Eliminați alimentele care sunt oase prea dure sau ascuțite, care ar putea răni pisica. Dar, prezența hranei solide este necesară, deoarece antrenează dinții, iar pentru un prădător, care este o pisică, este necesar.

Lipsa de vitamine și un sistem imunitar slăbit poate provoca, de asemenea, o infecție. Hrăniți-vă pisica cu alimente naturale, sănătoase sau cu alimente uscate de calitate. În plus, puteți da pisicii vitamine. Asigurați-vă că îi dați uneori legume crude: castraveți, dovleac, morcovi, varză, plante germinate, cereale.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se tratează stomatita la o pisică?