La ce vârstă este mai bine să castrezi o pisică

Pisica de acasăOdată cu vârsta, fiecare animal de companie ajunge la momentul pubertății, ceea ce atrage uneori neplăcerile proprietarilor. O pisică plimbătoare, sub influența hormonilor, începe să marcheze teritoriul, lăsând un miros înțepător de urină în toată casa, țipând constant, devenind agresiv și neliniștit. Pentru a evita un astfel de comportament de la animalul lor de companie, mulți se întreabă dacă și dacă când să castrezi o pisică, la ce vârstă

fă-o de preferat?

La ce vârstă este mai bine să castrezi o pisică

Castrarea unei pisiciCel mai bun timp, când pot castra o pisică fără alte consecințe asupra sănătății este vârsta de până la 1 an. În această perioadă de maturare a unui organism tânăr, toate organele sistemului reproductiv sunt deja pe deplin formate la animal, iar sănătatea bună facilitează intervenția chirurgicală.

Veterinarilor li se interzice efectuarea castrării până când pisica ajunge la vârsta de șase luni, deoarece corpul său nu este încă complet format, iar intervenția externă poate provoca boli grave ale sistemului genito-urinar la animalul de companie în viitor..

Mulți proprietari de vânători cu blană se gândesc la o astfel de procedură, când vârsta pisicilor a trecut mult timp de 1 an și pot exista suficiente motive pentru aceasta. În primul rând, nu toată lumea are posibilitatea de a plăti operația pentru animalul de companie într-un anumit moment al vieții sale sau nu are timp liber pentru a-i oferi îngrijirea adecvată după operație. Proprietarii de animale, care doresc să-și păstreze funcțiile naturale ale corpului său, sunt prea târziu pentru a se gândi la castrare, dar, după un timp, pur și simplu renunță la spargerea obișnuită și la stricarea lucrurilor. Uneori animalele de companie își schimbă proprietarii la vârsta adultă, iar noii proprietari nu vor să trăiască cu probleme și griji constante.

În orice caz, fiți conștienți de importanța unei astfel de operațiuni și la ce vârstă să castrezi o pisică cel mai bun din toate, ar trebui ca toți proprietarii lor.

Până la ce vârstă poate fi castrată o pisică fără consecințe

Pisicuță acasăLimita în acest caz este o linie de șapte ani, dar operațiunile pot fi efectuate ulterior, conform anumitor indicații. De ce anume această vârstă? Faptul este că pentru pisici această cifră este echivalentă cu un om de 45 de ani, când corpul nu mai este capabil să suporte interferențele exterioare la fel de ușor ca înainte. Anestezia la această vârstă devine deja un test pentru animal, prin urmare, înainte de operație, animalul de companie trebuie să treacă o serie de teste. Doar după o verificare amănunțită a activității organelor sale interne, medicul veterinar poate acorda permisiunea pentru intervenția chirurgicală. Pentru a face acest lucru, trebuie să:

 • analiza completă a urinei;
 • test de sânge detaliat;
 • faceți o imunogramă;
 • pisica trebuie să aibă toate vaccinările în funcție de vârstă;
 • efectuați o examinare amănunțită, excluzând prezența bolilor la animal.

De regulă, după o examinare cuprinzătoare, medicii veterinari exclud posibilitatea unor complicații, dar există cazuri în care corpul animalului se comportă pe neașteptate. Perioada postoperatorie la bătrânețe, pisicile se desfășoară cel mai bine sub supravegherea strictă a specialiștilor.

Indicații pentru castrarea târzie

Castrarea târzie a unei pisiciUneori medicii veterinari nu se uită la asta, la ce vârstă poate fi castrată o pisică. Acest lucru este relevant atunci când implementați un program de voluntariat pentru a reduce numărul animalelor fără adăpost. Faptul este că pisica este capabilă să se reproducă toată viața și, pentru a opri creșterea numărului de animale de stradă, trebuie să acționați cu seriozitate.

În cazul animalelor de companie, castrarea la o vârstă ulterioară se efectuează numai din motive medicale sau atunci când beneficiile depășesc toate riscurile posibile. Printre aceste motive:

 • agresiune necontrolată;
 • incontinenta urinara;
 • boală testiculară sau de prostată;
 • retragerea din reproducere.

Acesta din urmă apare adesea cu reprezentanții reproducătorilor de rase care sunt folosite pentru reproducere la o vârstă fragedă, dar cu timpul devin improprii pentru obținerea descendenților sănătoși. Pentru ca animalul să nu mai sufere în perioadele de activitate sexuală risipite și nu au cauzat neplăceri proprietarilor, ei decid să efectueze o astfel de operațiune. Acest lucru se întâmplă întotdeauna la bătrânețea animalului de companie..

Pentru proprietarii de pisici care decid să castreze un animal adult, este important să înțelegem că hormonii săi sexuali sunt produși de glanda pituitară și chiar și după operație, acesta poate continua să marcheze teritoriul și să cheme pisicile. Este puțin probabil să fie posibil să se elimine complet toate problemele asociate cu vânătoarea sexuală a unui animal de companie, castrarea nu poate decât să le reducă și apoi, pentru o anumită perioadă.

Pro și contra ale intervenției chirurgicale

Într-o clinică veterinarăDacă castrați o pisică înainte de prima lui spree, atunci puteți scăpa de:

 • agresiune;
 • etichete pentru pisici în casă;
 • explozii de fond hormonal animal.

Statisticile susțin că animalele de companie sterilizate sunt mai calme, jucăușe și afectuoase. Ei țipă mai puțin și trăiesc cu 1,5-2 ani mai mult decât omologii lor cu drepturi depline. De asemenea, este important ca operația să prevină complet riscul de prostatită la o pisică..

Aspectele negative ale sterilizării includ privarea unui animal de instinctul său de bază pentru reproducere. Acest lucru crește interesul pisicii pentru hrană, motiv pentru care animalele castrate sunt adesea obeze. Pentru a controla greutatea animalului de companie, hrăniți-l numai cu alimente etichetate „Pentru pisici castrate” care sunt echilibrate ținând cont de caracteristicile corpului lor.

Consecințele operației în sine pot deveni, de asemenea, pericole pentru sănătatea animalului, atunci când cusăturile animalului de companie se pot inflama, sângerările se pot desprinde sau pot apărea probleme cu eliminarea din anestezie. Testele preliminare și pregătirea temeinică a animalului ajută la prevenirea acestor consecințe..

Perioada de reabilitare

Reabilitare după operațiePuteți efectua operația într-o clinică veterinară sau apelând un medic acasă. Această din urmă opțiune va reduce nervozitatea animalului și îl va proteja de contactul cu animalele de companie bolnave înainte de procedura în sine. În orice caz, după sterilizare însăși, reabilitarea completă este de două zile, pe care animalul le petrece acasă sub supraveghere strictă. Îngrijirea unui animal după castrare ar trebui să fie specială, deoarece sănătatea suplimentară a animalului de companie depinde în totalitate de proprietari.

Este important să nu vă hrăniți animalul de companie cu 12 ore înainte de operație, deci trebuie să știți, la ce oră este castrată pisica. După procedură, animalul nu trebuie, de asemenea, hrănit pe tot parcursul zilei, deoarece ieșirea din anestezie provoacă vărsături și greață. Dacă animalul în sine nu manifestă interes pentru mâncare în a doua zi, atunci proprietarul trebuie să-l hrănească treptat cu alimente lichide dintr-o pipetă. Oferirea accesului animalului la apă este foarte important nu numai imediat după castrare, ci și pe tot parcursul vieții animalului de companie, pentru a nu provoca urolitiaza la el.

Comportamentul animalului în perioada postoperatorie este semnificativ diferit de cel obișnuit. Îndepărtarea din anestezie este adesea însoțită de salturi bruște ale pisicii, încercări de a se ascunde și de a fugi. În acest moment, trebuie să monitorizați animalul și să nu-l lăsați să urce într-un loc retras, astfel încât pisica să nu rupă cusăturile. Pentru aceasta, animalul de companie trebuie așezat pe un scutec absorbant în mijlocul celei mai spațioase camere, unde nu există locuri secrete pentru acesta. Un scutec va fi util, deoarece urinarea nu poate fi controlată în acest moment. Nu este recomandată așezarea pisicii pe pat sau canapea, deoarece în timpul salturilor bruște, animalul de companie poate cădea, iar coordonarea mișcărilor este complet restabilită numai după 48 de ore.

Concluzie

Indiferent de vârsta pisicii, castrarea reduce semnificativ agresivitatea și uniformizează fundalul hormonal. Desigur, este mai bine să preveniți toate problemele posibile în viitor și să vă operați animalul de companie înainte de prima împerechere. Acest lucru asigură că nu există urme mirositoare și daune lucrurilor în casă. Castrarea la o vârstă avansată pentru o pisică nu este întotdeauna o opțiune, dar poate fi efectuată în conformitate cu anumite recomandări ale specialiștilor și, de asemenea, va prelungi viața animalului de companie pentru o perioadă de timp.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » La ce vârstă este mai bine să castrezi o pisică