Castrarea unei pisici: caracteristici ale procedurii, argumente pro și contra, contraindicații și consecințe

Sterilizarea pisicilor 04/05/2018 4,6 mii 3,1 mii 16 minute 2

Castrarea unei pisici se efectuează în diferite moduri, fiecare dintre acestea având consecințe grave. Clinicile oferă cele mai noi metode care utilizează radiații radioactive sau introducerea unui implant special, dar, potrivit majorității experților, intervenția chirurgicală este preferabilă pentru un animal de companie, care elimină riscul de a dezvolta tumori canceroase în viitor și are alte avantaje semnificative. Dar, ca orice intervenție chirurgicală, are o serie de contraindicații. De asemenea, în perioada postoperatorie pot apărea complicații grave..

1 Castrare sau sterilizare?

Majoritatea proprietarilor, din lipsă de experiență, interpretează greșit conceptele de castrare și castrare, crezând că doar pisicile sunt castrate, iar pisicile sunt castrate. Dar aceste metode de intervenție chirurgicală sunt practicate pentru ambele sexe și diferă în următoarele puncte:

 • în timpul castrării, testiculele sunt îndepărtate la masculi, iar la pisică, ovarele cu sau fără uter;
 • la sterilizarea masculului, canalele seminale sunt legate, iar femela - trompele uterine, dar organele genitale, care sunt responsabile de producerea hormonilor, continuă să funcționeze pe deplin, libidoul este păstrat, animalele continuă să se împerecheze, dar nu sunt capabile să suporte descendenți.

Pentru a rezolva radical problema, medicii veterinari recomandă recurgerea la procedura de castrare. Acest lucru este considerat mai uman față de animale. Animalele de companie sterilizate continuă să fie expuse stresului zilnic din cauza valurilor hormonale și sunt predispuse la boli intime. Acest lucru este valabil mai ales la femele, în care pot apărea procese patologice în uterul nedepărtat.

2 Metode de castrare

 1. unu. Chirurgical.

Descrierea metodei: operația se efectuează cu utilizarea anesteziei, deoarece este asociată cu disecția pielii scrotului. Odată cu acesta, testiculele sunt complet îndepărtate.

Progresul operației:

 • părul este ras sau smuls la locul tăieturii;
 • domeniul chirurgical este tratat cu soluții alcoolice;
 • pielea de pe scrot este disecată cu un bisturiu;
 • testiculul este separat de membrana vaginală comună;
 • cordonul spermatic este ligat cu un fir chirurgical sau legat într-un nod biologic pentru a preveni sângerările arteriale;
 • testiculul este îndepărtat cu grijă de pe rană și tăiat;
 • rana este tratată cu agenți antiseptici, nu se aplică suturi pe piele pentru a asigura scurgerea de lichid din vasele de sânge inflamate.

Incizia începe să fie acoperită cu o crustă după câteva zile. Se vindecă complet în șapte zile.

Acest tip de castrare este cel mai eficient, deoarece exclude în permanență posibilitatea ca o pisică să poarte descendenți și să se împerecheze cu pisici. Fondul hormonal al animalului se nivelează, reacțiile comportamentale se schimbă și riscul de complicații după această scurtă procedură este minimizat.

 1. 2. Medicament.

Această tehnică vă permite să faceți fără anestezie și intervenție chirurgicală. Este introducerea unui implant special Suprelorin sub piele, a cărui substanță activă este absorbită prin sânge și reduce libidoul.

Această metodă nu implică îndepărtarea canalului de semințe, iar animalul de companie rămâne capabil de reproducere în viitor. O astfel de operație este de preferat pentru crescătorii de animale de reproducție care nu intenționează să împerecheze un animal în viitorul apropiat, dar se așteaptă să obțină descendenți din acesta în viitor, pentru animalele mai în vârstă care sunt greu de tolerat anestezia.

Durata de acțiune a castrării medicale este de la 6 luni la 3 ani, dar în orice moment, în caz de urgență, implantul poate fi îndepărtat chirurgical. Când utilizați acest medicament în primele săptămâni, animalul de companie are efectul opus, însoțit de o creștere a dorinței sexuale și reacții comportamentale negative asociate. De asemenea, se crede că utilizarea acestei metode afectează negativ sănătatea animalului de companie, provocând apariția tumorilor canceroase..

 1. 3. Chimice sau radiații.

Această metodă se practică extrem de rar și implică expunerea la radiații a testiculelor pisicii. Procedura are un efect dăunător asupra bunăstării animalului, deoarece efectele radiațiilor afectează negativ alte organe la nivel celular. În plus, această metodă nu poate oferi o garanție completă că animalul de companie nu va experimenta dorința sexuală în viitor.

Procedura de castrare este un loc de muncă de rutină pentru profesioniști cu experiență și este aproape automatizată.. Operația durează de la 2 la 5 minute și nu prezintă niciun pericol pentru animalul însuși, dacă este efectuată conform tuturor regulilor într-o clinică specializată.

Acasă, este imposibil să mențineți sterilitatea. Este absolut imposibil să efectuați operația fără asistență medicală calificată, ceea ce poate duce la deces..

3 Pregătirea preliminară a animalului

Este foarte important să pregătiți corect pisica pentru castrare. De aceasta depinde calitatea operației și bunăstarea animalului după aceasta. Medicii veterinari dau următoarele sfaturi:

 • Pisica trebuie să scape de paraziți.
 • Deparazitarea preoperatorie trebuie efectuată cu 7-10 zile înainte de castrarea preconizată, chiar dacă animalul a fost anterior supus unei igienizări de rutină. Excepția este animalele de companie la care viermii au fost deja eliminați în ultimele 30 de zile..
 • Pisica ar trebui să aibă toate vaccinările adecvate vârstei sale pentru a reduce riscul de infectare a animalului în perioada postoperatorie. După introducerea ultimului vaccin, trebuie să treacă cel puțin două luni înainte de castrare..
 • În unele cazuri care necesită intervenție chirurgicală urgentă, operația poate fi efectuată fără respectarea condițiilor de mai sus. Dar timpul petrecut de animal în carantină postoperatorie ar trebui să fie mărit..
 • Proprietarul trebuie să efectueze o examinare medicală preoperatorie a animalului pentru a exclude eventualele contraindicații. Este obligatoriu să verificați sistemul cardiovascular, rinichii, ganglionii limfatici, să treceți testele de sânge și urină necesare, să frotiți pentru prezența infecțiilor genitale, să efectuați ultrasunete dacă este necesar.
 • Nu este necesară o dietă specială înainte de castrare, dar nu este recomandat să hrănești pisica cu 12 ore înainte de procedură, să bei cu două ore înainte de procedură, pentru a reduce probabilitatea de greață și diaree, precum și de sufocare la vărsături datorită utilizării anesteziei.

4 Ce trebuie să știe proprietarul despre procedură?

Decizia de castrare a unui animal este luată exclusiv de proprietar și pot exista numeroase motive pentru aceasta - de la comportamentul inadecvat al animalului de companie în timpul sezonului de împerechere până la dorința de a-și menține sănătatea la o vârstă mai matură. Chirurgia poate fi efectuată pentru o serie de indicații medicale..

Industria produselor pentru animale de companie oferă astăzi o varietate de medicamente alternative care afectează hormonii animalelor de companie și inhibă temporar apetitul sexual. Utilizarea lor este dăunătoare sănătății animalului, astfel încât majoritatea proprietarilor sunt încă înclinați în favoarea intervenției chirurgicale..

Înainte de a lua o decizie finală cu privire la încetarea activității organelor de reproducere a pisicii, trebuie să cunoașteți înainte de operație câteva dintre nuanțele care afectează sănătatea animalului de companie. Castrarea are o serie de contraindicații grave. Dar păstrarea unui animal neoperat acasă, lipsit de posibilitatea de a-și satisface nevoile sexuale, amenință cu consecințe mai grave, variind de la o cădere nervoasă banală la tulburări mentale și sănătate subminată..

4.1 Când este necesară efectuarea castrării?

Proprietarii de pisici știu direct că un animal care a ajuns la pubertate și locuiește într-un apartament provoacă o mulțime de probleme. De aceea, profesioniștii cu experiență recomandă castrarea din următoarele motive:

 1. 1. Comportamentul agresiv al animalului de companie. Apare ca urmare a focarelor hormonale, care duc la faptul că animalul de companie nu este capabil să-și controleze comportamentul și se străduiește să-și apere spațiul personal cu toată puterea.
 2. 2. Etichete. Fecalele lăsate de animalul de companie pe mobilierul și covoarele proprietarului au un miros înțepător și neplăcut, de care se scapă foarte greu. Marcând colțurile din casă, pisica își revendică drepturile asupra teritoriului, sperie potențialii concurenți și atrage femelele cu miros.
 3. 3. Miau înnebunitor noaptea. Cu ajutorul exercițiilor de voce zilnice, animalul își declară prezența și disponibilitatea pentru împerechere și, de asemenea, împiedică stăpânii să se odihnească complet.
 4. 4. Încercări de evadare. Majoritatea proprietarilor țin pisicile exclusiv acasă, lipsindu-le de posibilitatea de a ieși afară, acolo unde există plin de pericole potențiale, inclusiv riscul de a se pierde sau de a deveni victima unei mașini. Incapabil să găsească un partener potrivit în apartament, pisica încearcă din toate puterile să iasă în sălbăticie.
 5. 5. Stresul. Cu o absență prelungită a femelei în timpul sezonului de împerechere, care poate apărea de până la zece ori pe an, și posibilitatea de a satisface dorința sexuală, pisica începe să experimenteze suferințe aproape fizice, ceea ce îl face neliniștit și duce la tulburări nervoase.
 6. 6. Infecție cu infecții periculoase. Dacă un animal de companie are ocazia să viziteze strada sau este dus periodic la o căsuță de vară, atunci există o mare probabilitate de împerechere necontrolată cu pisici fără stăpân, ceea ce poate reprezenta o amenințare potențială pentru sănătatea și viața animalului. Aceasta include nu numai infecția cu paraziți și purici, ci și boli incurabile, cum ar fi imunodeficiența sau leucemia virală..
 7. 7. Puii nedoriti. Operațiile sunt practicate de crescătorii de animale de rasă pură pentru a exclude posibilitatea creșterii indivizilor inferiori. Pisicile învechite lasă zeci de pisoi fără adăpost, a căror probabilitate de atașament este prea neglijabilă.
 8. 8. Menținerea sănătății la bătrânețe. Castrarea exclude apariția la un animal de vârstă a bolilor din sistemul genito-urinar, cum ar fi adenomul de prostată sau prostatita, cancerul, tumorile din sinusurile perianale, diferite boli infecțioase și inflamațiile.

4.2 Indicații și contraindicații

Procedura se desfășoară nu numai din motive obiective legate de comportamentul animalului în timpul sezonului de împerechere, ci și din motive medicale. Ca orice intervenție chirurgicală, castrarea are o serie de limitări..

Indicații Contraindicații
Castrarea este obligatorie în următoarele cazuri:
 • procese patologice în zona genitală, care includ cancerul de prostată sau prezența tumorilor maligne în zona genitală;
 • deteriorarea mecanică a testiculelor;
 • boli genetice, criptorhidism și alte anomalii ale dezvoltării;
 • dacă există contraindicații pentru utilizarea medicamentelor care suprimă libidoul și instinctul reproductiv
O astfel de procedură simplă nu este întotdeauna posibilă. Acest lucru se datorează următorilor factori:
 • prezența bolilor sistemului cardiovascular, care afectează negativ susceptibilitatea organismului la anestezie și poate provoca disfuncționalitatea vaselor coronare ale creierului;
 • infecții genitale ascunse;
 • dificultăți de coagulare a sângelui;
 • vârsta mai mare a animalului crește riscul de complicații după operație

Separat, ar trebui spus despre prezența urolitiazei. Puteți castra un animal de companie care suferă de urolitiază numai după o examinare și testare medicală adecvată. În perioada de exacerbare a bolii, nu se recomandă efectuarea operației. Procedura nu se aplică animalelor de calitate destinată reproducerii și îmbunătățirii rasei..

4.3 Vârsta optimă

Cea mai controversată opinie dintre experți apare cu privire la vârsta potrivită pentru sterilizarea unui animal de companie. Și aici ar trebui luate în considerare următoarele aspecte:

 • Fiecare animal se maturizează individual, dar în majoritatea cazurilor, primele semne ale dorinței sexuale apar între șapte și doisprezece luni..
 • Se recomandă castrarea animalelor de companie sănătoase și non-genealogice în intervalul de la 7 la 9 luni, când formarea scheletului și a țesuturilor este finalizată în cele din urmă, dacă animalul a fost supus vaccinării obligatorii și profilaxiei paraziților.
 • Un animal mai matur cu vârsta de până la 5-8 ani poate fi castrat. Dar acest lucru este recomandabil numai în absența bolilor cronice și a patologiilor ascunse..
 • Este posibil să operați cu succes și să evitați consecințele negative chiar dacă animalul de companie atinge vârsta de 8-10 ani. Dar pentru aceasta este necesar să se verifice dacă există o bună toleranță la anestezie și absența unor eventuale contraindicații.
 • Scoțienii și britanicii nu tolerează bine anestezia, deci este mai bine să nu suferiți deloc o intervenție chirurgicală pentru aceste rase. Dar dacă există încă o astfel de nevoie, atunci nu este recomandat să efectuați procedura înainte ca animalul să ajungă la 6 luni.

Mulți experți sunt siguri că operația ar trebui făcută înainte ca bărbatul să intre în primul său contact sexual. Se crede că animalele cu experiență sexuală păstrează instinctul reproductiv chiar și după îndepărtarea testiculelor. Dar această opinie nu este pe deplin adevărată, deoarece după operație, pisica va suferi o schimbare treptată a nivelurilor hormonale, care este un proces natural, iar comportamentul său va rămâne același timp de ceva timp. Cu toate acestea, după șase luni până la un an, producția de hormoni se va opri, iar funcția reproductivă și instinctele asociate vor dispărea..

Până când pisica nu ajunge la șase luni, castrarea este nedorită datorită trăsăturilor anatomice ale dezvoltării organelor de reproducere. Intervenția chirurgicală prematură în corpul unui pisoi incomplet format duce la încetarea formării sistemului reproductiv, subdezvoltarea penisului și a uretrei. Acest lucru nu afectează sănătatea unui animal adult, dar atunci când apare urolitiaza, amenință cu blocarea uretrei și complică foarte mult tratamentul.

Există excepții pentru fiecare regulă:

 • Unii crescători de pisici de rasă practică castrarea timpurie a indivizilor (la 3-5 luni), nepotrivite pentru reproducere. De regulă, acest lucru se aplică animalelor de rase mari - Maine Coons, Kurilian Bobtails, Neva Masquerade.
 • În Statele Unite, pisicile sunt operate în adăposturi pentru animale fără stăpân la vârsta de opt săptămâni. Castrarea se efectuează laparoscopic și necesită echipamente moderne și un medic cu experiență, cu practică extinsă. Avantajul unei proceduri atât de timpurii este absența restructurării ulterioare repetate a fondului hormonal..

5 Aspecte pozitive și negative

Veterinarii susțin că operația are multe beneficii care depășesc cu mult dezavantajele sale minore..

Avantaje dezavantaje
Avantajele neîndoielnice ale castrării se referă la modificările temperamentului animalului și la starea sa fiziologică. Aspectele pozitive ale schimbării comportamentului includ:
 • Pisica încetează să marcheze teritoriul, iar mirosul neplăcut de la descărcarea sa din apartament dispare treptat. Dacă rămâne obiceiul de a lăsa urme, atunci mirosul secreției nu mai este la fel de ascuțit ca înainte..
 • Animalul nu se mai comportă agresiv atât față de proprietar, cât și față de alte animale de companie.
 • Nu mai încearcă să scape de acasă în căutarea unei femele potrivite. Animalul de companie nu-și mai pune viața în pericol.
 • Strigătele sfâșietoare ale inimii se opresc pentru a atrage femela noaptea.

În ceea ce privește sănătatea animalului, aici se pot distinge următoarele puncte favorabile:

 • Animalele de companie castrate trăiesc, în medie, cu câțiva ani mai mult decât omologii lor neoperiți, iar calitatea vieții lor crește semnificativ.
 • Reduce probabilitatea unei varietăți de afecțiuni: de la purici și infestare helmintică la infecții cu transmitere sexuală.
 • Riscul de a dezvolta boli de adenom de prostată, diferite neoplasme maligne, tumori ale sinusurilor perianale dispare.
 • Operația elimină riscul de rănire mecanică și situații periculoase asociate concurenței de stradă și luptelor dintre bărbați în timpul sezonului de împerechere.

Alte avantaje:

 • Castrarea are un impact direct asupra caracterului animalului, devine mai echilibrată, flexibilă, mai atașată de proprietar și se ajustează la ritmul său de viață datorită alinierii fundalului hormonal.
 • La bărbații operați, abilitățile intelectuale cresc.
 • Este exclusă nașterea pisoilor nedorite, ceea ce, din punct de vedere moral, este un mare plus
Aspectele negative includ:
 • O procedură efectuată de un medic fără scrupule în condiții inadecvate poate duce la complicații grave.
 • Cu o toleranță redusă a anesteziei, chiar și o operație simplă va reprezenta o amenințare pentru viața și sănătatea pisicii. Acest lucru este valabil mai ales pentru animalele de companie în vârstă, este mai bine pentru ei să efectueze castrarea medicală.
 • Consecințele negative pot apărea cu o operație bine efectuată. Se întâmplă ca pisicile operate să aibă defecțiuni în funcționarea sistemului cardiovascular imediat după procedură, precum și diabet.
 • Riscul de obstrucție a tractului urinar cu nisip crește odată cu dezvoltarea urolitiazei. Proprietarul va trebui să hrănească animalele de companie hrană specializată pe viață pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi.
 • Este posibil ca procedura să nu aducă rezultatul dorit instantaneu, deoarece nu numai glandele seminale, ci și glanda pituitară, sunt responsabile de producerea hormonilor la indivizii cu maturitate sexuală. Prin urmare, chiar și după castrare, animalul va păstra reacții comportamentale nedorite timp de 6-12 luni. Treptat, hormonii vor fi eliminați din corp, iar animalul de companie va înceta să mai lase urme

6 Mituri despre castrare

Există, de asemenea, unele concepții greșite despre proprietarii neexperimentați care se referă la această procedură..

MitRealitate
Creșterea rapidă în greutate și obezitateDupă operație, activitatea fizică a animalului scade, iar porțiunile zilnice ale multor proprietari miopi nu scad. Dar această problemă poate fi ușor rezolvată dacă dieta este corect selectată folosind furaje comerciale pentru animale castrate.
Apariția pietrelor la rinichiExistă un punct de vedere eronat conform căruia sistemul genito-urinar al castratelor este mai predispus la riscul dezvoltării urolitiazei. Dar se știe doar în mod fiabil că blocarea uretrei cu nisip nu este asociată cu operația efectuată, ci cu o creștere a greutății corporale a animalului din cauza hrănirii necorespunzătoare și a aportului redus de lichide (mai puțin de 200 ml pe zi)
Animalele de companie devin letargice, leneșe și letargice după îndepărtarea gonadelor.De fapt, temperamentul animalului se schimbă în bine, devine mai calm, dar își păstrează interesul pentru jocurile active. Trebuie avut în vedere faptul că ar trebui să lucrați mai mult cu pisica operată, oferindu-i o activitate fizică maximă
Instinctul de vânătoare al animalului de companie, necesar pentru prinderea rozătoarelor mici, se estompeazăInteresul pentru vânătoare, precum și funcțiile de protecție, rămân aceleași, deoarece nu sunt corelate cu dorința sexuală
Pisica este îngrijorată de lipsa oportunității de reproducereDupă nivelarea fondului hormonal, animalul de companie nu se va strădui să se împerecheze cu femela

7 Perioada postoperatorie

Pe lângă modificările pozitive ale comportamentului animalului, rezultate din modificările hormonale din organism și o scădere a atracției către sexul opus, o îmbunătățire a aspectului acestuia (normalizarea greutății, starea bună a hainei), este important să se ia în considerare potențialele complicații care pot apărea după operație. Ar trebui să vă pregătiți cu atenție pentru ieșirea pisicii din anestezie și îngrijirea postoperatorie pentru el..

Un aspect la fel de grav este nutriția animalului de castrat. O dietă selectată necorespunzător va duce la diferite boli, la porțiuni mari și la lipsa activității fizice - la obezitate și probleme în activitatea sistemului cardiovascular..

7.1 Posibile complicații

Castrarea este bine tolerată de majoritatea pisicilor, dar chiar și după o intervenție chirurgicală simplă, ocazional pot apărea consecințe negative. Dacă găsiți următoarele simptome, ar trebui să solicitați imediat sfatul profesional la clinica veterinară și să nu încercați să corectați singur situația:

 • Sângerări de la o incizie în scrot. După procedură, rana va sângera ușor o perioadă de timp, iar câteva picături de sânge nu sunt motive de îngrijorare. Dacă sângerarea este intensă, atunci aceasta indică dezlegarea nodului biologic sau pierderea ligaturii.
 • Procese inflamatorii, abces, supurație a plăgii. Atunci când se efectuează castrarea acasă și sterilitatea necorespunzătoare a camerei, poate apărea supurație postoperatorie, care va duce la moartea animalului de companie dacă nu este timpul să consultați un medic.
 • Fistule rezultate din respingerea ligaturii. Unele animale sunt supuse unei reacții specifice individuale la materialul de sutură, în care corpul începe să-l respingă. Ca rezultat, se formează o fistulă pe pielea scrotului, din care va fi vizibil un fir chirurgical. În acest caz, un medic cu experiență va efectua o operație suplimentară și va elimina ligatura..
 • DESPREAbsența urinării mai mult de patru zile, înfundarea canalului urinar cu nisip. În sine, urolitiaza nu este direct legată de castrare, deoarece apare și la animalele neoperate. După îndepărtarea testiculelor, mai ales înainte ca pisoiul să ajungă la pubertate, cu hrănirea necorespunzătoare a animalului, aport scăzut de lichide, lumenul uretrei se îngustează, ceea ce complică tratamentul.

7.2 Îngrijirea animalelor

Îngrijirea unei pisici după castrare este foarte importantă, deoarece orice intervenție chirurgicală este un stres imens pentru el, iar utilizarea anesteziei are consecințe negative. Dacă nu este posibilă plasarea animalului în spital în perioada postoperatorie, trebuie luate în considerare următoarele recomandări medicale:

Consecințele sfatului medicului veterinar anestezic
Coordonarea afectată a mișcărilor și orientării în spațiu, reacții întârziateAșezați locul de dormit pe podea. Asigurați-vă că animalul de companie nu încearcă să sară pe suprafețe înalte, altfel va fi grav rănit în caz de cădere. Este necesar să vă asigurați că pisica nu își îngropă nasul în așternut și nu se sufocă. De obicei durează de la câteva ore până la câteva zile până când starea este complet normalizată.
Tulburări ale motilității intestinale și apariția unor probleme cu sistemul digestiv, inclusiv vărsături, care provoacă aspirația căilor respiratoriiNu este permisă hrănirea hranei pentru animale de companie în ziua următoare procedurii. Apa este oferită nu mai devreme de 4-6 ore
Probleme cu urinarea involuntarăAșezați un scutec moale, impermeabil
Iritarea nervului optic la recuperarea după anestezieAprindeți luminile slabe în cameră
Lipsa clipirii de sineSoluțiile speciale ar trebui să fie instilate în ochii parțial deschiși ai animalului pentru a le hidrata
Debutul stresuluiOferiți odihnă completă, scoateți din cameră alte animale și copii mici
Scăderea temperaturii corpului sub influența anesteziei cu 1-1,5 gradeAșezați locul de dormit pe podea lângă un sistem de încălzire sau sisteme de încălzire pentru a evita hipotermia. De asemenea, puteți asigura fluxul de căldură folosind o sticlă obișnuită din plastic, umplută cu apă caldă
Flux de sânge afectatFaceți periodic pisicii un masaj ușor al urechilor și picioarelor pentru a restabili circulația sângelui afectată

Pentru a evita înfundarea plăgii postoperatorii, scoateți temporar umplutura din tavă și înlocuiți-o cu hârtie curată și moale. Și pentru a împiedica animalul tău să-l lingă, folosește un guler special. În fiecare zi trebuie să tratați spațiul din jurul inciziei cu un antiseptic pentru a preveni apariția proceselor inflamatorii.

7.3 Dieta echilibrată

Este recomandabil să hrăniți pisica domestică cu furaje industriale speciale destinate animalelor castrate și să îi oferiți o mulțime de băuturi..

Este important să reduceți dimensiunea porției cu 15-20 la sută, deoarece animalul dvs. are nevoie de mai puține calorii.

Dacă pisica este obișnuită cu mâncarea naturală, atunci ar trebui să se acorde preferință:

 • carne de vită fiartă, pui, curcan, carne de iepure;
 • ouă fierte;
 • legume și ierburi;
 • cereale;
 • uleiuri vegetale ca aditiv;
 • caș.

Excludeți din dietă:

 • furaje ieftine;
 • carne afumata;
 • cârnat;
 • alimente grase și sărate;
 • pește proaspăt și conserve;
 • produse cu aditivi chimici;
 • pâine și paste;
 • leguminoase.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Castrarea unei pisici: caracteristici ale procedurii, argumente pro și contra, contraindicații și consecințe