Cum se determină vârsta unei pisici?

De ce ar trebui o persoană să știe câți ani are un pisoi sau o pisică adultă dusă la casă? S-ar părea că nedumerirea asupra determinării vârstei unei pisici este o pierdere de timp. Cu toate acestea, cunoscând vârsta gâslelor, proprietarul va putea alege cea mai potrivită dietă, regla gradul de activitate fizică și anticipa posibile probleme de sănătate. La urma urmei, condițiile de viață și stilul de viață depind în mod direct de vârsta animalului de companie..

Un set de semne externe

Este foarte aproximativ posibil să se determine vârsta unei pisici după aspectul și gradul său de activitate. Pisicuțele lunare cântăresc aproximativ 0,5 kg, la două luni greutatea corporală atinge un kilogram, cu șase luni - aproximativ trei kilograme, iar cu doi ani animalul poate cântări de la cinci kilograme sau mai mult. Părul unui pisoi mic este foarte moale, pufos și se înrăutățește cu vârsta. Părul cenușiu apare în palton până la vârsta de cinci până la șapte ani, dar la unele pisici mult mai devreme. Animalele tinere sunt foarte active și curioase, bătrânii se mișcă cu atenție, apare o anumită măsură și soliditate. Pisicile rămân însărcinate până la vârsta de doi ani: trăsăturile „puerile” dispar, formele sunt rotunjite, scrotul este complet dezvoltat. Pisicile se maturizează cu șapte luni: estru, interes pentru sexul opus.

Starea sistemului dentar

Este destul de dificil să se determine vârsta unui animal de companie numai pe baza semnelor externe; felinologii au dezvoltat o schemă pentru determinarea vârstei în funcție de starea dinților. Cu toate acestea, este important să ne amintim că stilul de viață și ereditatea afectează starea sistemului dentar și, prin urmare, această metodă nu este nici pe deplin precisă..
 • Trei până la cinci săptămâni - dinții de lapte sunt vizibili-
 • Jumătate de an - dinții de lapte sunt schimbați în permanenți-
 • An și jumătate - incisivii centrali de pe maxilarul inferior sunt ușor uzați-
 • Doi-trei ani - incisivi centrali și mijlocii șterse pe maxilarul inferior-
 • Trei-patru ani - incisivii centrali de pe maxilarul superior încep să se usuce-
 • Patru până la cinci ani - incisivii centrali de pe maxilarul superior sunt clar șterse și incisivii medii încep să se usuce-
 • Cinci până la șase ani - colții încep să se epuizeze-
 • Șase până la șapte ani - scuffs pe canini sunt clar vizibile, incisivii extremi pe maxilarul superior sunt șterse-
 • Peste șapte ani - toți incisivii sunt șterse, în special pe maxilarul inferior și abraziunile pe canini sunt clar vizibile-
 • Peste zece ani - incisivii sunt foarte uzati, lipsesc mai multi dinti, unii sunt slabi-
 • Peste doisprezece ani - toți sau aproape toți incisivii au căzut.

Cercetări hardware și de laborator

Medicul veterinar poate decide să stabilească cel mai exact vârsta animalului. Uneori este suficient să treci teste de sânge pentru biochimie pentru a identifica modificările legate de vârstă în activitatea corpului. În alte cazuri, metodele de cercetare hardware sunt eficiente. De exemplu, în funcție de gradul de fuziune a oaselor craniene, osificarea țesutului cartilaginos și alte date (ultrasunete, raze X, tomografie computerizată). Cu toate acestea, aceasta este o cercetare costisitoare și nu are întotdeauna sens să o desfășurăm. În majoritatea cazurilor, medicul poate înțelege cât de vechi este pisica pe baza stării sistemului dentar. Și, deși datele vor fi inexacte, acestea sunt suficiente pentru ca proprietarul să creeze condițiile necesare pentru o viață confortabilă pentru animalul de companie..
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se determină vârsta unei pisici?