Cum începe munca la pisici: cum să nu ratați primii pași ai procesului

Ești îngrijorat de faptul că pisica ta începe să nască și ți-e dor de proces? Poate că preocupările tale nu sunt nefondate. Majoritatea pisicilor preferă să-și aducă descendenții în lume fără martori, dar o mamă tânără poate avea nevoie de ajutor, așa că ar trebui să fii acolo. Mai mult, în caz de complicații la naștere, pisica are nevoie de ajutor urgent, altfel totul se poate termina tragic.

Când pisica începe travaliul?

Dacă viitoarea mamă este sănătoasă și nu a întâmpinat nicio dificultate la nașterea descendenților, este foarte probabil ca ea să nască pisoi fără interferențe exterioare. Chiar și proprietarii experimentați care intenționează să-și împerecheze animalele de companie se confruntă adesea cu faptul că etapa inițială naştere tratat superficial.

Pentru a nu rata un eveniment important, trebuie să fii atent la pregătire. Primul lucru de făcut este să determinați cu precizie vârsta gestațională. Mai mult, mulți proprietari neexperimentați cred că pisica lor este însărcinată, deși de fapt ea s-a îngrășat sau suferă de ascită..

Sarcina timpurie este confirmată doar de analize de sânge de laborator. Un semn evident al sarcinii târzii este o burtă mare, pereții mușchilor tensionați ai peritoneului și pisoii care se mișcă în uter. O creștere a glandelor mamare indică nașterea iminentă, iar la unele pisici debutul alăptării are loc cu câteva zile înainte de apariția pisoilor.

Majoritatea pisicilor însărcinate încearcă să doarmă mai mult, mănâncă de bună voie, beau și fac puțin exerciții. În ultimele etape ale gestației, animalul de companie încearcă să rămână mai aproape de cuib, evită activitatea și săriturile.

Incepe pregătește-te pentru naștere, imediat ce am observat că activitatea pisicii a scăzut semnificativ, iar anxietatea a crescut. Scăderea apetitului indică faptul că travaliul va începe în câteva zile.

Important! Pentru a reduce stresul în timpul nașterii, este necesar să echipați pisica cu un adăpost confortabil și sigur - un cuib.

Dacă data concepției este necunoscută, este imposibil să se determine data exactă a nașterii. Mai mult, perioada de gestație la pisici variază de la 61 la 71 de zile. În mod ideal, travaliul are loc în ziua 63 a gestației. Nu pierdeți din vedere faptul că este posibil ca o pisică să nu poarte sau să le poarte pisoi.

Prezenții nașterii - pregătirea inițială

Veți putea înțelege că pisica va începe în curând travaliul dacă o veți observa cu atenție comportament. Așa-numiții purtători ai nașterii sunt rezultatul unui comportament instinctiv. Pur și simplu, o pisică nu poate ascunde purtătorii nașterii, chiar dacă vrea.

Cel mai fiabil semn al unei nașteri iminente este scăderea bazei temperatura corpul viitoarei mame. La toate pisicile, temperatura poate varia pe parcursul zilei. De obicei crește cu un grad seara. În timpul sarcinii, situația este similară, cu toate acestea, cu câteva ore înainte de naștere, temperatura de bază a mamei va începe să scadă. De obicei, înainte de a naște, o pisică are o temperatură de 37 de grade..

Important! Temperatura unei pisici este măsurată rectal. Orice alte metode de măsurare dau o mare eroare, ceea ce înseamnă că vă pot dezorienta în timpul travaliului..

În timpul sarcinii, colul uterin al unei pisici este protejat de un dop mucos. În mod normal, ea iese înainte de apariția contracțiilor. Acest semn nu este considerat de încredere, deoarece medicii veterinari și proprietarii experimentați au înregistrat respingerea dopului mucoasei cu 1-2 săptămâni înainte de livrare..

Înainte de a începe primele contracții, veți observa schimbări clare de comportament. Pisica poate deveni mai afectuoasă sau foarte neliniștită.. Pisicile primipare au adesea comportamente extrem de neliniștite: animalul de companie se plimba activ prin casă, miaună tare și atrage atenția. În această etapă nu trebuie întreprinsă nicio acțiune. Încercați să vă liniștiți animalul și să îl păstrați în cuib.

Important! Nu restricționați-vă pe mama voastră să încerce să bea în apă sau să meargă la litiera de gunoi. Durerile de tragere din peritoneu sunt similare cu dorința de a urina sau a defeca. Dacă pisica intră și iese adesea din cutia de gunoi, acesta este un semn clar al debutului iminent al travaliului..

Proprietarii fără experiență confundă adesea înaintașii muncii cu contracții false.. Contracții false - acestea sunt contracții de antrenament ale pereților uterului, ajutând pisoii să ia prezentarea corectă. De obicei, contracțiile false cu anxietate puternică, care îl fac pe proprietar să creadă că pisica va începe în curând travaliul, se observă la 61-63 de zile de sarcină.

Dacă bănuiți că pisica dvs. are contracții false, urmăriți cu atenție comportamentul acesteia. De obicei, atenția animalului de companie este ușor de trecut la un joc sau la o delicatese. Înainte de a naște, nici un iritant, darămite mâncarea, nu îi va atrage atenția. Viitoarea mamă poate fi foarte activă, poate manifesta anxietate, miaună, se poate mișca în mod activ prin casă, dar după aceea, culcarea sunt, de asemenea, semne de contracții false.

Etapele travaliului

În timpul sarcinii, făturile sunt situate în coarnele uterului. Fiecare făt se dezvoltă într-un lichid amniotic individual, are propria placentă și cordonul ombilical, prin care primește nutriție. Uterul este format din țesut muscular dens, poate fi comprimat atât în ​​diametru, cât și în lungime.

Pe măsură ce pisoii cresc, pereții uterului se îngroașă și se tonifică. Când se formează pisoii, ei coboară din coarnele uterului în cavitatea acestuia. Înainte de începerea travaliului, uterul se contractă, ajutând bebelușii să-și rotească capul cu capul în jos. Pe parcursul întregii sarcini, uterul conține lichid amniotic, protejând pisoii de vibrații.

Notă! Lichidul amniotic îndeplinește trei funcții importante simultan: curățarea, protejarea și lubrifierea canalului de naștere.

Conform normelor general acceptate, nașterea unei pisici este de obicei împărțită în trei etape, fiecare dintre acestea având loc în normele stabilite și durează perioade diferite de timp. Durata totală a travaliului este influențată de factori individuali și de numărul de pisoi dintr-o așternut..

Prima etapă a travaliului cel mai lung. Practic, singurul scop al acestei etape este relaxarea și dilatarea colului uterin. Primele contracții apar la intervale de 30-40 de minute. Intervalele sunt necesare deoarece, în timp ce uterul este într-o formă bună, pisoii sunt lipsiți de nutriția și de aportul de sânge. În prima etapă a travaliului, mușchii pelvieni se relaxează, iar țesuturile genitale devin mai slabe. În timpul primelor contracții, pereții uterului sunt semnificativ tensionați, dar puteți simți în continuare mișcări slabe ale pisoiilor din uter..

De obicei, pisica maschează bine disconfortul și prima etapă a travaliului trece neobservată de proprietar. S-ar putea să bănuiți că pisica este în travaliu din cauza comportamentului neliniștit și a dorinței de a rămâne în cuib. Urmele de descărcare pe așternut indică apariția travaliului. Din nou, într-un stadiu incipient, pisica linge activ perineul și curăță blana de secreții..

Când colul uterin este dilatat și corpul este pregătit pentru naștere, există o scurtă perioadă de relaxare. După aceea, contracțiile pereților uterului devin mai intense și frecvente. Pisica are dureri și disconfort severe, poate miauna și respira cu gura deschisă. Respirația cu gura deschisă indică lipsa de oxigen, ceea ce este deosebit de periculos pentru pisicile cu fețe plate și depresive..

Contracțiile severe durează de obicei mai puțin de o oră. Nașterea primului pisoi durează cel mai mult, deoarece în procesul expulzării sale, canalul de naștere se extinde în cele din urmă. Cel mai mare și mai puternic pisoi se naște întotdeauna primul; cu o ședere prelungită în canalul de naștere, are șanse mai mari de supraviețuire.

Când pisoiul se mută în canalul de naștere, contracțiile puternice se opresc și se transformă în încercări. Încercările sunt și spasme, dar au o funcție diferită. Împingerea este o contracție progresivă a pereților musculari, care duce la împingerea pisoiului din canalul de naștere. Dacă nașterea are loc fără complicații, pentru nașterea primului pisoi, pisica face 3-4 încercări puternice.

În mod normal, pisoiul intră mai întâi în capul canalului de naștere. După 2-3 încercări puternice în canalul nașterii, se arată sacul amniotic. De obicei, membrana lichidului amniotic este transparentă sau întunecată. Pisica începe să explodeze vezica urinară imediat ce apare din canalul de naștere. După deteriorarea peretelui vezicii urinare, se scurge lichid din ea, ceea ce provoacă următoarea împingere puternică. De obicei, într-o singură apăsare, pisica împinge capul și umerii pisoiului, iar după a doua apăsare, bebelușul se naște complet.

Imediat după naștere, pisoiul rămâne legat de mamă de cordonul ombilical. Pisica linge activ bebelușul, curățându-și tractul respirator de lichid amniotic. Dacă nașterea este normală, în câteva minute pisoiul începe să scârțâie și să se miște activ. Pisica are o altă apăsare, care vă permite să expulzați placenta - placenta individuală a bebelușului.

Notă! Dacă nu eliminați nașterea după exil, pisica o va mânca instinctiv. În acest proces, nu există nimic teribil și nenatural, dar merită să vă asigurați că animalul de companie nu mănâncă mai mult de 3-4 succesiuni. Există un risc ridicat de diaree atunci când mănâncă tot după naștere..

În cazuri rare, dacă corpul viitoarei mame este epuizat, poate apărea o oprire naturală în orice stadiu al nașterii.. Oprirea naturală a travaliului poate dura 24 până la 36 de ore. Acesta este unul dintre motivele pentru care o pisică trebuie monitorizată îndeaproape în 48 de ore de la naștere..

Repetăm ​​încă o dată că astfel de situații sunt extrem de rare. Dacă bănuiți că pisica a încetat activitatea de muncă înainte de nașterea tuturor pisoiilor sau expulzarea după naștere, este mai bine să contactați medicul veterinar.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum începe munca la pisici: cum să nu ratați primii pași ai procesului