Cum să înțelegeți limbajul pisicilor: miau, posturi, mișcări

Pisicile sunt mari iubitori de conversație, dar de obicei o fac în limbajul corpului. Știind ce vrea să comunice animalul de companie atunci când își asumă o anumită poziție, face mișcări diferite și miau într-o anumită cheie, îți poți înțelege animalul și chiar să vorbești cu el. A vorbi cu pisica ta în limba ei îți permite să îi înveți o varietate de trucuri pentru a distra oaspeții. Abilitatea de a stabili comunicarea cu un animal este o bună oportunitate de a consolida comunicarea cu acesta, de a îmblânzi și de a face prieteni.

1 Moduri de comunicare între o pisică și o persoană

Pisicile comunică între ele și rudele lor folosind diverse semnale. Poate fi:

 • poza;
 • atingere;
 • circulaţie;
 • semnale sonore;
 • semnale chimice (etichete).

Toate acțiunile feline, cu excepția mirosurilor și mișcărilor rapide, imperceptibile pentru ochiul uman, sunt de înțeles. Pozele sunt deosebit de expresive atunci când capul, gâtul, labele, coada animalului iau o anumită poziție.

1.1 „Manual de expresii” privat și general

Fiecare proprietar are o relație specială cu animalul său. Prin experiență, un bărbat și o pisică învață să se înțeleagă și să comunice. Oricine își cunoaște perfect animalul de companie nu va ghici că vrea un alt animal de la el - un vecin sau unul de stradă.

S-a demonstrat experimental că proprietarul poate înțelege exact ceea ce propria mea pisică maie, dar nu percepe al altuia. Acest lucru demonstrează că nu există un limbaj sonor universal pentru toți indivizii, fiecare animal învață să comunice cu proprietarul său..

Unele dintre reacțiile predominante sunt aceleași la toate pisicile. Ele sunt de înțeles pentru oricine, chiar și pentru cineva care este departe de felinologie (știința pisicilor). Cele mai importante emoții, cum ar fi frica sau agresivitatea, sunt toate exprimate în același mod, astfel încât nimeni nu se îndoiește de intențiile animalului..

1.2 De ce nu ar trebui să umanizezi răspunsurile animalelor de companie

Chiar și cea mai inteligentă pisică nu poate fi umanizată. De obicei, un proprietar iubitor și grijuliu atribuie emoțiilor sale animale pe care nu le experimentează. Aceasta nu înseamnă că animalele sunt complet lipsite de viață emoțională. Ei pot experimenta sentimente primare: frică, furie, bucurie, tristețe. Dar aceștia sunt analogi ai emoțiilor umane și nu asemănarea lor completă..

Proprietarii pot confunda unele indicii comportamentale tipice cu expresiile sentimentelor atunci când animalul doar își urmează instinctele. Este util pentru proprietari să știe ce înseamnă de fapt comportamentul unui animal de companie cu blană..

Exprimarea emoțiilor care pot fi observate la o pisică:

ComportamentTransfer
Se rostogolește dintr-o parte în alta la picioarele taleCere atenție
„Gores” frunteaUn semn de încredere puternică, un semn de privilegiu special. Prin efectuarea acestui gest, animalul emite feromoni speciali, ceea ce înseamnă că se simte în siguranță.
Linge proprietarulAfecțiune, dorință pentru un tratament, uneori dominație. Dacă un animal își linge proprietarul și cade în mod demonstrativ pe spate în fața lui, acesta este un semn de supunere completă - se simte deprimat, inconfortabil. Uneori pisica linge mâinile proprietarului din plictiseală
Aduce un cadouDe obicei, acest cadou este un șoarece. Acesta este un semn de încredere, o dorință de a hrăni proprietarul
Implică în jocCel mai adesea pisoii fac asta. Dar uneori se joacă un animal adult, mușcând mâna întinsă. Aceasta este agresiunea jucăușă comună tuturor tinerilor prădători.
Așează-te în genunchiCauti un loc cald pentru relaxare
Se uită la proprietarSemn de dominație, gata de atac
Se freacă pe picioareDorind ceva sau pur și simplu fericit. Acesta este un semnal prietenos care există în comunicarea pisicilor între ele. Animalul îl transferă în comunicarea cu o persoană
Încearcă să-și întoarcă blănul înapoi către proprietarÎncredere, apreciere
Ascuți ghearele și strică mobilierulMarcează teritoriul, lăsând urme și mirosuri care indică potențialilor concurenți să stea departe de zona de hrănire. Zgârierea ghearelor este necesară pentru a te elibera de cântare care și-au îndeplinit termenul
Pune eticheteEtichetele sunt plasate de pisici sub influența instinctului de reproducere. Ele pot fi, de asemenea, un simptom al urolitiazei sau un semnal că toaleta este incomodă.

2 Limba pisicii

Antrenorii și felinologii cunosc bine limbajul non-verbal al animalelor. Și o persoană obișnuită, dacă se dorește, își poate da seama ce încearcă să-i spună pisica sa.

În mod convențional, limba felină adresată proprietarului poate fi împărțită în două grupuri:

 • Semnale direcționate direct către proprietar și însoțite de unul sau alt contact tactil - frecare a capului sau a trunchiului, perforare etc..
 • Semnale prin care animalul încearcă să atragă atenția proprietarului fără să-l atingă (posturi, sunete).

2.1 Sunete

Pisicile pot scoate aproximativ o sută de sunete diferite, dintre care 16 sunt diferite miau. Aceste animale nu comunică niciodată între ele în acest fel, cu excepția mamelor cu pui. Mama îi anunță pe pisoi prin sunete că este nemulțumită că bebelușii s-au îndepărtat prea mult de ea.

Uneori pisicile folosesc sunete mai puternice pentru a comunica între ele decât femelele care solicită pui. Așa își exprimă iritarea. Acest miau de bas uterin nu poate fi confundat cu altul.

În alte cazuri, pisicile miau numai dacă există persoane în apropiere. Aceste animale comunică între ele prin mirosuri, șuierând și ronronind..

Oamenii cred că miaunul unei pisici este un mod important de comunicare pentru ea. De fapt, asta au învățat animalele trăind cot la cot cu oamenii. Au adoptat miaul ca mod de comunicare cu oamenii..

Pisica scoate sunete pentru că funcționează. El află repede care dintre ele îl fac pe proprietar să-și îndeplinească dorințele..

Pisicile inteligente învață să obțină ceea ce vor de la oameni miaunând. Așa că își transmit dorințele și nedorința proprietarilor. Dacă ascultați cu atenție, veți observa că pentru diferite ocazii, animalul de companie folosește sunete în taste diferite. „Mi-e foame”, „Lasă-mă să ies”, „Nu te apropia” - în toate aceste situații „miau” va fi sigur.

Dintre pisici, există din ce în ce mai puțin capabili să vorbească. De obicei rasele orientale sunt „vorbărețe” și au un vocabular extins. Unele persoane nu miaunează sau au un singur „miau” în arsenalul lor, pe care îl folosesc pentru toate ocaziile. Proprietarii unor creaturi cu blană vor putea să-și amintească cazurile în care animalul lor de companie a scos sunete atât de atipice încât nici un felinolog nu le poate traduce. Astfel de momente pot fi văzute ca un incident și nu vă deranjează creierul asupra interpretării neobișnuitului „miau”.

2.1.1 Purr

Majoritatea oamenilor cred că ronronarea unei pisici înseamnă fericire și relaxare. De fapt, animalele speriate, bolnave și rănite scot și ele astfel de sunete. Când este un ronțăit o cerere de ajutor. Animalele nu știu cum să se adreseze unei persoane în mod diferit, deoarece sunt obișnuiți cu faptul că oamenilor le place acest sunet. În sălbăticie, ei ronronesc pentru că petrec mult timp în ambuscadă, ceea ce le permite să-și flexeze mușchii..

Pisicile scot aceste sunete când sunt fericite. Acest lucru se întâmplă de obicei în momentul comunicării cu proprietarul sau cu o altă persoană plăcută sau când femela își hrănește puii..

2.2 Coada

Scopul principal al cozii este supraviețuirea animalelor în sălbăticie. Acest organ este necesar pentru echilibru pentru a întoarce corpul în aer și a ateriza pe labele sale. Pisicile domestice își folosesc coada nu numai pentru sărituri, ci și pentru comunicarea dintre ei și stăpânii lor..

Dacă animalul de companie ține această parte a corpului în poziție verticală, ca un creion, atunci el este de bună dispoziție. Dacă vârful este ușor îndoit în această poziție, înseamnă că pisica se simte deosebit de bine. Experții glumesc că o coadă ridicată calm în lumea felină este echivalentul unei strângeri de mână. El arată o atitudine prietenoasă și o dispoziție bună..

O coadă ridicată cu blană ridicată înseamnă că animalul se simte amenințat. Pentru ca inamicul să nu se îndoiască de intențiile sale, acesta nu este sfârșitul problemei. Pisica arcuiește spatele și se întoarce lateral spre obiectul amenințător pentru a apărea cât mai mult posibil.

Pisica își folosește coada foarte des pentru a evita conflictele. Dacă vrea să fie oprită să mângâie, o va coborî încet și va începe să o miște dintr-o parte în alta. În limbaj felin, înseamnă „pas înapoi”. Dacă continuați cu încercări nedorite, majoritatea pisicilor vor lovi cu labele din față sau vor fugi.

Decodarea pozițiilor cozii:

 • vibrează - animalul este fericit cu persoana respectivă;
 • tensionat, localizat scăzut - agresivitate sau frică;
 • situat jos, vârful este îndoit - speriat;
 • zvâcniri - agitație sau anxietate.

Figura 2

2.3 Urechi și ochi

Dacă animalul este absolut confortabil, va clipi încet de mai multe ori. Indivizii fac acest lucru atunci când comunică între ei și cu proprietarii lor.. MClipitul lent la pisici este echivalentul unui sărut sau chiar al unei declarații de dragoste. Puteți încerca să clipiți încet ca răspuns. Pentru un animal, aceasta ar însemna „și mie îmi place de tine”.

Determinarea stării de spirit în funcție de poziția urechii:

 • Urechile privesc înainte sau pot fi ușor despărțite în lateral. Așa arată un animal de companie când se blochează pe poala proprietarului sau în orice alt loc în care se simte complet în siguranță..
 • Urechile stau în poziție verticală și se întorc ușor dintr-o parte în alta. Semnalul că animalul este alert, ascultă ceva important și încearcă să obțină informații, să găsească sursa de sunet în spațiu.
 • Urechile îndreptate înapoi și aproape de cap. Acesta este modul în care pisicile se protejează de zgomot sau apă în timp ce înoată, demonstrează supunere atunci când întâlnesc un individ mai dominant și mai agresiv..
 • Mișcarea haotică a urechii. Animalul este confuz, nu știe ce să facă, din emoțiile în creștere se află într-o stare care poate fi numită „confuzie a sentimentelor”.
 • Urechile ies în direcții diferite. Furia și agresivitatea. Un semn foarte clar că animalul este supărat și se pregătește să atace. Încearcă să devină vizual mai mare și, pentru început, își întinde pur și simplu urechile în direcții diferite. Dacă fiara nu are încredere în puterea sa și nu știe dacă trebuie să atace sau să se retragă, se va mișca, apoi se agață de cap, apoi diverg din nou în direcții diferite.

Imaginea 3

2.4 Picioare

O imagine tipică - o pisică se încrețește cu labele, ronce și își eliberează ușor ghearele. Aceasta înseamnă că este fericit. Acesta este așa-numitul „pas de lapte”. Astfel de mișcări sunt făcute de pisoi, masând burtica mamei cu labele atunci când suge lapte. Un animal adult exprimă astfel fericirea completă și fericirea supremă..

Pe poala proprietarului, pisica atingând cu degetele cu labele își amintește copilăria. În niciun caz nu trebuie să-l alungi în acest moment, deoarece un astfel de comportament al proprietarului va fi inexplicabil pentru animal..

Unele pisici exprimă dragostea îmbrățișând gâtul proprietarului cu labele și frecându-și capul de bărbie. Acesta este un semn de prietenie deplină și încântare de la întâlnire..

Un animal de companie, lovind ușor stăpânul cu o labă sau trăgând haine cu ghearele sale, informează că are nevoie de ceva. O labă ridicată cu gheare extinse este un semnal de mare nemulțumire și iritare.

3 Cum să comunicați cu o pisică

Cuvintele pentru un animal nu sunt atât de importante în comparație cu intonația și limbajul corpului cu care o persoană însoțește comunicarea verbală.. Dacă vorbești cu un animal de companie pe același ton, îl poți deruta, el va începe să interpreteze greșit cele spuse..

Pentru a comunica corect cu un animal, trebuie să utilizați intonația. Comenzile prohibitive sunt date cu voce tare, fermă și autoritară. Lăudați-l pe cel mai înalt, zâmbind și făcând un gest primitor cu mâna.

Dacă animalul de companie cere atenție atunci când proprietarul lucrează sau este ocupat, trebuie să-i spui ferm „Nu” și să împingi ușor. Pisicile se numără printre acele animale care nu respectă spațiul personal, așa că animalul de companie încearcă la nesfârșit să sară în genunchi sau pe umăr. Dar este suficient să repetați de mai multe ori combinația de atingeri și interzicerea intonațiilor, chiar și pentru cel mai încăpățânat animal de companie să renunțe și să lase proprietarul în pace. Dacă spui „Nu” cu o voce severă și mângâi pisica în loc să o împingi, animalul nu va înțelege ce i se cere..

Pentru ca animalul de companie să înțeleagă de la prima dată că este imposibil să-l deranjeze pe proprietar, puteți folosi sunete șuierătoare care sunt mai ușor de înțeles pentru el, similare cu cele cu care felinele comunică între ele, exprimând nemulțumirea.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să înțelegeți limbajul pisicilor: miau, posturi, mișcări