De ce pisica flutura coada?

Pisicile au propria lor limbă de comunicare cu proprietarul. Lipsiți de capacitatea de a vorbi, aceștia sunt totuși buni în a transmite informațiile necesare unei persoane. Au tot ce le trebuie pentru aceasta - mustață, labe, coadă și abilitatea de a folosi limbajul semnelor. Proprietarului animalului i se cere doar să interpreteze corect mișcările acestuia. De exemplu, înțelegerea de ce pisicile își dau din coadă. Într-adevăr, spre deosebire de fluturarea câinilor, care exprimă întotdeauna bucurie, fluturarea pisicilor poate exprima o gamă de emoții - de la plăcere la furie și anxietate..

Coada unei pisici este o extensie a coloanei vertebrale. Se compune din aproximativ 2-3 duzini de vertebre, datorită mobilității pe care animalele le dau din coadă. Există, de asemenea, multe terminații nervoase. Prin urmare, pisicile arată aproape întotdeauna anxietate atunci când stăpânii lor ating coada. Cu un tratament atât de lipsit de respect, ei încep să-i clatine cu anxietate..

Inițial, natura a dat pisicilor acest organ deloc pentru comunicarea cu oamenii. Coada ajută animalul:

 • într-un salt, asigurați echilibrul corpului;
 • coordonează mișcările atunci când mergi pe suprafețe înguste;
 • manevra la cădere;
 • navigați în întuneric complet;
 • atunci când sunteți în contact cu alte animale, dați-le diverse semnale (de exemplu, pentru a avertiza că pisica este gata să atace).

Cu toate acestea, de-a lungul unei istorii de o mie de ani de domesticire a unei pisici, ea a învățat să folosească mișcarea cozii pentru a „vorbi” cu oamenii. Un proprietar experimentat și atent, prin mișcarea sa, recunoaște ceea ce simte animalul său de companie, indiferent dacă animalul trebuie sprijinit sau, dimpotrivă, lăsat singur. Limbajul semnelor feline este foarte informativ, iar cunoașterea acestuia va aduce beneficii mari proprietarului..

Când pisica este fericită

La fel ca un câine, o pisică bate adesea din coadă pentru a arăta bucurie. De obicei, în astfel de momente, animalul de companie îl ridică, iar vârful cozii începe să tremure. Aceasta înseamnă că animalul fie experimentează deja plăcere, fie anticipează un eveniment plăcut. Acest comportament poate fi văzut atunci când feliați carne sau scoateți jucăria preferată..

O pisică poate, de asemenea, să dea din coadă atunci când se întâlnește cu proprietarul care s-a întors acasă, bucurându-se că singurătatea ei s-a sfârșit. Și uneori un animal de companie cu vârful tremurând al cozii își trezește proprietarul dimineața, sugerând astfel că este timpul să-l hrănească sau să-l mângâie.

Când o pisică este mângâiată, își dă din coadă nu numai cu plăcere. Cu mișcări ușoare ale obiectului mândriei sale, ea verifică dacă un inamic pândește în apropiere. O asemenea mișcare este un instinct necesar unui animal pe stradă sau în sălbăticie. Dar dacă fluturarea devine mai intensă, acesta este un motiv pentru care să nu mai mângâi animalul. Cel mai probabil, este obosit de asta, iar agresivitatea va urma avertismentul - pisica poate mușca sau zgâria persoana plictisitoare.

Când animalul este supărat

Când o pisică începe să se enerveze, coada îi indică imediat nemulțumirea. Una dintre mișcările caracteristice în acest caz este o mișcare ascuțită a cozii dintr-o parte în alta. Devine ca o mână de metronom. În astfel de momente, putem vorbi nu despre mișcarea cozii pisicii, ci despre mutarea ei rapidă înainte și înapoi. Acest lucru arată că animalul de companie este extrem de iritat și este mai bine să nu-l atingeți..

Cu cât pisica dă din furie coada, cu atât proprietarul ar trebui să fie mai prudent. Mai ales dacă blana se ridica de-a lungul ei, iar mișcarea pendulului este însoțită de sunete guturale ale unei pisici sau un șuierat amenințător. Dacă nu lăsați animalul în pace, acesta poate ataca. Și acestea nu vor fi zgârieturi obișnuite primite atunci când se joacă cu un animal de companie, ci răni reale. Uneori duc la consecințe grave pentru o persoană..

Deci, oamenii de știință au identificat o boală care se numește boala zgârieturilor pisicii sau științific - felinoza. Fiind supărat, un animal de companie îl poate răni profund pe proprietar și, cu salivă, îi poate aduce o infecție în sânge (bartonella). Dacă virusul pătrunde în sângele uman, este posibilă intoxicația corpului, ale cărei simptome sunt:

 • ganglioni limfatici măriți;
 • durere de cap;
 • stare febrilă;
 • lipsa poftei de mâncare;
 • inflamația pielii.

Un alt motiv pentru care mișcarea ascuțită a cozii poate fi disponibilitatea pisicii de a vâna. Fiind în natură, își urmărește cu răbdare prada și, când se apropie, se pregătește pentru un salt de ceva timp. În acest moment, animalul începe să-și bată coada, dând-o activ. În timp ce se joacă în apartament, poate lua o jucărie pentru un șoarece viu sau, de fapt, poate vedea un fel de insectă "domestică" - o molie, o muscă sau un gândac. Atunci mișcarea rapidă a cozii va fi cauzată de instinctul de vânătoare și nu de agresiune sau furie..

Alte emoții

Coada vă va spune despre alte caracteristici ale stării de spirit a pisicii. Luați în considerare despre ce mai vorbește mișcările sale.

 • Măturând cu grijă vârful cozii - ceva a atras atenția pisicii. Ea ascultă, adulmecă, căutând obiectul care îi interesează și își mișcă coada în timp spre „reflecțiile” ei. În astfel de momente, devine ca un semn de întrebare..
 • Evitarea calmă în timpul jocului cu proprietarul demonstrează bună dispoziție, plăcerea de a se distra împreună. Cu toate acestea, în joc, pisica poate începe să depășească limitele comportamentului permis. Acest lucru se va remarca prin mișcările accelerate ale cozii, care pot fi urmate de mușcături dureroase și zgârieturi ale persoanei..
 • Pisicile își dau din coadă verticală atunci când sunt fie excitate sexual, fie vor să se joace..
 • Când o pisică, în loc să fluture coada, o bate pe podea cu mici mișcări nervoase, aceasta înseamnă că nu este doar nervoasă, ci se confruntă cu stres. De asemenea, atingerea de multe ori indică faptul că animalul de companie suferă. Observând că pisica a început să dea din coadă în acest fel, proprietarul trebuie să fie atent și să ajute animalul.

Unii stăpâni observă că pisica dă din coadă în mod constant când dormește. Mișcările netede, care se potolesc treptat, spun că animalul este confortabil, se simte în siguranță și se retrage treptat la somn. Adormite adânc, pisicile încep uneori să-și zvârcolească coada. Oamenii de știință cred că visează și reacționează la ei în mod similar. Observând astfel de mișcări la un animal de companie care doarme, este posibil ca proprietarul să nu-și facă griji - animalul său de companie pur și simplu „aleargă” următorul șoarece în vis.

Dacă coada este nemișcată

Când o pisică nu mai dă din coadă, acesta este un semn rău. De regulă, o astfel de apatie este un semnal al unei depresii profunde a animalului de companie sau a unei boli grave. Proprietarul trebuie să afle cu siguranță motivele acestui comportament, altfel riscă să piardă un animal de companie cu patru picioare.

În plus, pisica poate fi rănită sau poate avea o coadă spartă, ceea ce împiedică animalul să o dând ca înainte. În acest caz, animalul de companie are nevoie de ajutorul unui medic veterinar-chirurg. O coadă rănită aduce durere severă animalului de companie, iar proprietarul ar trebui să-l salveze rapid pe prietenul patruped de chin.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » De ce pisica flutura coada?