Cum arată viermii la pisici: informații utile pentru fiecare proprietar

Viermi

Toți au! Dacă crezi că ești capabil să te protejezi de acești paraziți, te înșeli! Organismele oamenilor și animalelor au evoluat, s-au adaptat să trăiască cu vecinii, deși cu cei nedoriti. Cu toate acestea, capacitatea de adaptare nu salvează întotdeauna, calitatea vieții unei pisici infectate este mult mai mică decât cea a unui animal de companie sănătos. Nu fiecare proprietar știe cum arată viermii la pisici, există doar o idee generală - aceștia sunt viermi.

Viermii sunt viermi, dar sunt împărțiți în tipuri, diferă în ceea ce privește parazitul și rezistența. Este interesant faptul că cele mai comune și mai numeroase helminți sunt mai ușor de îndepărtat decât un singur vierme, dar mai universal. Este important să înțelegem că există o mulțime de viermi din subspecii lor și sute de familii. Unii viermi parazitează doar la pisici, alții la animale de companie mici, iar alții la tetrapode și bipede. Da, teoretic te poți infecta de la o pisică și o poți infecta! De aceea prevenirea paraziții este o regulă de fier pentru păstrarea animalelor de companie.

Analizele sunt singura metodă de determinare a tipului de paraziți!

Chiar dacă cunoașteți fiecare vierme din vedere, amintiți-vă toate numele și soiurile, cu greu le puteți identifica într-o pisică. Aproape toți paraziții, care sunt foarte mici, iar ouăle viermilor sunt chiar mai mici.

Notă! Când examinați fecalele la microscop, este adesea posibil să găsiți ouăle viermilor. Ouăle au o formă, dimensiune, uneori culoare diferită, ceea ce simplifică diagnosticul.

Următoarea nuanță este mascarea viermilor. Ouăle și larvele de viermi pot fi găsite în jurul anusului sau în scaun. Dacă examenul veterinar nu a relevat prezența paraziților, acest lucru nu înseamnă că nu sunt prezenți. În medicina veterinară, există cazuri în care o pisică a servit ca locuință pentru un număr mare de viermi, dar testele au fost negative.

Există paraziți, urmele cărora nu pot fi găsite în fecale. de exemplu, vierme al inimii identificate prin analize de sânge. Există viermi pulmonari care pot fi identificați prin luarea de raze X a cavității toracice. Paraziții care devorează ficatul, pancreasul sau splina sunt învățați de faptul: medicul face un diagnostic prezumtiv pe baza istoricului și simptomelor, pisica primește terapie și starea acesteia este monitorizată. Dacă devine mai ușor, atunci nu există modificări ireversibile, tratamentul continuă și este corectat în mod constant.

Viermi rotunzi

Cel mai frecvent tip de viermi. Așa-zisul vierme rotund poate parazita oameni, câini, pisici și alte animale.

Viermii rotunzi au un corp foarte mobil și vârfuri rotunjite. Dimensiunea minimă a acestei specii este dificil de denumit, dar lungimea maximă înregistrată a viermelui rotund (toxocara) a fost de 12,5 cm.

Notă! Destul de des, proprietarii confundă toxocariaza și ascariaza, dar acestea sunt concepte conexe, toate principalele tipuri de toxocarias sunt numite viermi rotunzi.

Cu o puternică infestare de viermi rotunzi, puteți detectează în vărsături și fecale. De obicei, proprietarul nu vede un vierme întreg, ci un fragment din corpul său într-un mic cheag de mucus. Dacă găsești viermi în mișcare, invazia este colosală. La pisicile grav infestate (în special pisoi), peritoneul este deschis (în formă de pară).

Toxocars (Toxascaris leonine)

Toxocarii din specia leonină sunt cei mai adaptați dintre frații lor rotunzi, au un ciclu simplu de dezvoltare și „așezare”. Această specie parazitează în intestinul subțire, deși cu o invazie puternică, viermii se pot ridica la esofag. Pisica înghite ouă când se spală sau mănâncă. Ouăle care pătrund în intestine se năpustesc, larvele ies din ele și devin rapid adulți. Femelele depun ouă, ies cu fecale și infectează pământul și ... acest ciclu se repetă rapid.

Toxocarii pot trăi în corpul pisicilor, câinilor și oamenilor. Adaptabilitatea acestei specii este că acestea au un alt mod de parazitare. Din ouă consumate de rozătoare mici, larvele eclozează, care pot parazita organele interne ale micilor purtători. Dacă o rozătoare infectată este prinsă și mâncată de o pisică, toxocarii se mută, devin viermi adulți și se instalează în intestinul subțire.

Toxocara felină (Toxocara cati)

Toxocars speciile cati au un ciclu de dezvoltare mai complex. Paraziții de mai sus infectează gazda numai cu ouă, acest lucru este suficient pentru supraviețuire. Specia cati s-a adaptat pentru a-și menține populația diferit - prin extinderea gamei de impact. Aceste toxocars sunt transmise prin contactul cu ouă atunci când o pisică mănâncă un animal mic infectat sau când pisoiul bea lapte de la o mamă care are paraziți.

Să ne dăm seama puțin mai mult. Când o pisică mănâncă un ou, se transformă în larvă. Larva se atașează mai întâi de intestine și apoi o roade. Odată ajuns în fluxul sanguin, larva se deplasează prin corp și se așează în orice organ (țesuturile sale). Dacă condițiile de viață sunt favorabile, viermele începe să paraziteze și să se dezvolte. Odată ajuns în condiții nu foarte favorabile, viermele este atașat de organ și se încapsulează. Fiind în capsulă, parazitul se află într-o stare de animație suspendată și poate începe să rămână treaz în orice moment (chiar și după câțiva ani).

Notă! Larvele se instalează adesea în organele respiratorii, ceea ce cauzează tuse. Cu un spasm, larva poate „tusi”, ajunge în gură și poate fi înghițită. Odată ajuns în intestin, larva se mută și se transformă în adult..

Purtătorii intermediari de larve toxocar pot fi rozătoare, insecte mari și chiar viermi. Dacă pisica mănâncă purtătorul, larvele vor pătrunde în intestine, se vor transforma în adulți și vor începe să depună ouă..

Ultimul, cel mai dificil și periculos mod de infectare este prin laptele matern. Aflându-se în letargie, larvele pot pătrunde în glandele mamare și direct în lapte. Pisicuțele înghit larva și viermele se trezește. Parazitului nu îi pasă de vârsta purtătorului, dar este foarte dificil pentru un pisoi mic, imatur, să facă față intoxicației, pierderii de nutrienți și sânge..

Notă! Printre toxocaras, o altă specie este comună - canis. Acești viermi pot infecta pisoii nu numai prin lapte. Larvele Toxocara canis depășesc cu ușurință bariera placentară, adică pot parazita pe pisoi încă în uter.

Bandă și viermi plati (cestode, flukes)

Tenii sau cestode - acesta este exact tipul de parazit pe care îl puteți cunoaște direct. Probabil că nu veți vedea întregul vierme, dar puteți găsi fragmente foarte independente ale acestuia. Faptul este că eu însumi viermele este capul său (secțiunea cu aparatul bucal), corpul sau coada este un mijloc de reproducere. Capul este ocupat să se hrănească, se agață de peretele organului, suge sânge sau limfă. În același cap există un departament responsabil cu reproducerea, un al doilea vierme nu este necesar pentru acest proces.

Oul fertilizat se așează în cochilie, care este segmentul cozii. Fiecare ou are propria casă și cu cât mai multe ouă, cu atât coada este mai lungă. Oul din ultimul segment al cozii este cel mai vechi și când este gata pentru migrare, o bucată de vierme se desprinde și iese din corp. Coaja este o pungă de mușchi care se poate târâ și urca. Unele dintre saci se blochează în blana din jurul anusului ... adică pot fi găsite oriunde stă pisica sau minte. Uneori ouăle se găsesc în scaun, arată ca semințe de susan sau orez.

Important! Nu este întotdeauna posibilă îndepărtarea viermilor cu ajutorul medicamentelor profilactice; extracția persoanelor mari (adulte) necesită intervenție chirurgicală.

Viermi plat sau trematode arata ca fire. Se deosebesc de viermii rotunzi în lungime (trematode) din ce în ce mai puțin vizibile. Există, de asemenea, diferențe în metoda parazitismului - paraziții plati sunt atașați în siguranță la organele cu ventuze. Trebuie remarcat faptul că trematodele distrug foarte repede țesuturile cu care se hrănesc, iar acesta poate fi ficatul, plămânii, pancreasul și alte organe. Este posibil să se detecteze acești paraziți (cel mai adesea) numai pe baza insuficienței organelor dezvoltate. Există o singură veste bună - trematodele sunt cel mai rar tip de paraziți în comparație cu cestodele sau ascarisul.

Tenie largă (Dirhyllobothrium latum)

Un vierme periculos care crește până la o lungime de 1,5 metri. Această specie este periculoasă și pentru oameni. Apropo, „înregistrarea” oficială a fost înregistrată la scoaterea unei benzi de 15 metri de la o persoană. Acești viermi trăiesc în intestine. Simptome care pot indica daune - dezvoltarea întârziată a pisoiilor, pierderea bruscă în greutate fără un motiv aparent, dorința de a mânca fecale.

Este destul de ușor să te infectezi cu o tenie largă. Larva se dezvoltă în corpul unui crustaceu sau al unui pește. Atunci când mănâncă alimente crude sau insuficient prelucrate, larvele intră în tractul digestiv, se mută și se lipesc de pereții intestinali. Ouăle ies cu fecale, intră în apă (inclusiv apa subterană) și ciclul se reia.

Castravete tenie sau borage (Dirylidium caninum)

Cel mai frecvent râs plat la pisici. Un adult poate crește până la 30-70 cm. Parazit deosebit de periculos, deoarece este atașat la peretele organului cu ajutorul cârligelor inversate. Se întâmplă ca capul deja mort al viermelui să nu se separe de peretele intestinal și să fie încapsulat. Borajul se hrănește cu fragmente ale membranei mucoase și substanțe nutritive pe care pisica ar trebui să le primească din hrană.

Notă! Principalul purtător de borage este omul, dar viermele poate infecta orice carnivore.

Metoda de infecție merită o atenție specială. Faptul este că tenia are nevoie de o gazdă intermediară pentru dezvoltare - un purice sau un păduch. Dacă o pisică înghite un purice infectat, larva va intra în corpul gazdei, va muta și va începe să se dezvolte. Diagnosticul de borag este dificil, deoarece boala nu poate fi însoțită de simptome pentru o lungă perioadă de timp. Dacă corpul animalului este slăbit sau viermele a atins o dimensiune impresionantă, pot apărea vărsături, diaree, urmate de constipație, scădere severă în greutate, dorință de a mânca fecale, probleme digestive, flatulență, tulburări ale sistemului nervos central.

Tenia felină (Taenia eniaeformis)

Un alt parazit periculos de tenie. Tenia se multiplică și ea - ouăle protejate de vezică sunt separate de corp și trimise în căutarea unei noi gazde. Diferențele constau în faptul că larva teniei are o cantitate de hrană, ceea ce înseamnă că trăiește mai mult. După înghițire, larva din vezică poate migra odată cu fluxul sanguin. Când larva rămâne fără hrană, aceasta rupe vezica, își scoate capul și se lipeste de țesuturile organului. Tenia eniaeformis parazitează intestinele pisicii și poate crește până la 2 metri lungime.

Dificultatea diagnosticului este absența simptomelor. Pisica este îngrijorată de mâncărimi în zona anală, iar aceasta poate fi privită ca o invazie a oricărui tip de viermi. Dacă viermele este foarte mare la o pisică, așa-numitul pseudo-constipație sau obstructie intestinala. Până când viermele nu a provocat daune tangibile, acesta poate fi detectat doar într-un mod - prin analiza fecalelor pentru prezența ouălor.

Opisthorchiasis, pisică (Opisthorchis felineus)

Pisică de pisică Este o întâmplare, mică și discretă. Un adult crește până la 1,2 cm lungime și are doar doi fraieri. Acest parazit se reproduce (produce ouă) fără un partener sexual și destul de repede. Dacă purtătorul nu primește profilaxie împotriva viermilor, fluke-ul poate trăi ani de zile, mai precis ... decenii. Apropo, acest tip de viermi afectează atât animalele, cât și oamenii, dar (!) Pisica proprietarului nu poate infecta.

Dezvoltarea viermelui este complexă, constând din mai multe etape. Oul iese din corpul gazdei și trebuie să cadă în apă. Apoi depinde de o moluște sau crustaceu, care trebuie să înghită oul. Embrionul trăiește în corpul purtătorului său temporar timp de aproximativ 2 luni și se varsă. Larvele părăsesc în mod natural corpul gazdei temporare și intră în apă. În plus, larvele foarte mobile și intenționate găsesc noi purtători pentru ei înșiși - pești. Paraziții se instalează în mușchi și țesutul pielii. În noul habitat, larvele se dezvoltă încă 2 luni. Dacă toate condițiile sunt îndeplinite, peștele devine sursa unui vierme viu, pregătit pentru viața adultă..

Infecția apare atunci când este consumată pește crud sau slab procesat. Odată ce larva a intrat în corpul gazdei, aceasta migrează către vezica biliară, conducte și ficat. În aproximativ o lună, larva devine adultă și începe să producă ouă, care cu bilă intră în intestine, iar cu fecale intră în apă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum arată viermii la pisici: informații utile pentru fiecare proprietar