Gazul la o pisică: principalii factori care cauzează flatulența

Pisicile atrag întotdeauna atenția prin grația și elasticitatea lor. Dacă animalul arată mai mult ca un balon și este imposibil să fii în aceeași cameră cu el din cauza unui miros extrem de neplăcut, nu-ți mai amintești nici o frumusețe și grație. Vreau ca gazele pisicii să dispară mai repede.

Informatii generale

Flatulența este o distensie a stomacului sau a intestinelor de gaz sau aerul atmosferic, înghițit atunci când mănâncă sau bea. Termenul de flatulență este, de asemenea, utilizat pentru a se referi la trecerea gazelor intestinale prin anus. Chiar și o pisică sănătoasă eliberează cel puțin un litru de gaze în mediu în fiecare zi, în timp ce un animal bolnav se poate transforma într-un adevărat „generator de gaze”. Apropo, mai mult de 90% din volumul lor total emis este metan obișnuit, care nu are miros. Descărcarea cu miros urât este o consecință a amestecului de hidrogen sulfurat și a altor substanțe „aromate”. Și este bine când excesul rezultat poate ieși afară - mult mai rău atunci când se acumulează în cavitatea intestinală, deoarece acest lucru poate duce (în cazuri deosebit de severe, desigur) chiar și la ruperea acestuia.

Astfel, producția și excreția gazelor intestinale este un fenomen fiziologic complet normal caracteristic oricărui mamifer.. Chiar și producția lor excesivă nu indică întotdeauna o boală. În special, flatulența poate fi benignă și de scurtă durată, rezultând din hrana abundentă sau consumul unor alimente neobișnuite, la care corpul pisicii pur și simplu nu a avut timp să se obișnuiască cu ea și nu a dezvoltat încă un set de enzime necesare digestiei sale (diareea este un simptom caracteristic în acest caz). Flatulența poate fi, de asemenea, recurentă, cronică și / sau „diagnostică”. În acest din urmă caz, indică un fel de boală a tractului gastro-intestinal. Din acest motiv, balonarea cronică nu trebuie ignorată - trebuie să fi existat unele probleme cu intestinele animalului dvs. de companie..

Principalii factori predispozanți

Aerofagie (Aerul „devorant”) - un fenomen observat în timpul unei mâncări lacome și grăbite. În acest caz, animalul înghite volume mari de aer atmosferic, care se acumulează în sistemul său digestiv. Dietele care conțin cantități inadecvate de soia și alte leguminoase contribuie, de asemenea, la balonare. Trebuie amintit că pisicile, spre deosebire de câini, sunt mult mai sensibile la alimentele de calitate scăzută - hrănirea cu alimente contaminate va duce atât la intoxicații alimentare, cât și la balonare severă..

Aceeași zonă include mâncare alergii și intoleranțe alimentare. Dacă corpul pisicii dă reacții inadecvate la oricare dintre componentele alimentelor, probabilitatea de flatulență este foarte mare. În special, rețineți că pisicile sunt în primul rând carnivore și ar trebui hrănite corespunzător. Multe pisici au o intoleranță congenitală la fibrele și, prin urmare, hrănesc singur animalele de companie numai terciul și pâinea sunt inacceptabile. În primul rând, corpul animalului nu va putea obține cantitatea necesară de nutrienți din astfel de alimente. În al doilea rând, fibrele sunt un substrat de fermentație ideal și, prin urmare, pisica va umfla întotdeauna atunci când este bogată în alimente. Enumerăm alte motive posibile:

 • Orice boală infecțioasă. Când, de exemplu, o tulpină patogenă de Escherichia coli „prinde rădăcini” în intestin, aceasta are un efect puternic asupra întregii microflorei normale a tractului gastrointestinal. Toxinele secretate de agenții infecțioși sunt la fel de dăunătoare pentru ei ca și pentru întregul organism..
 • Boala inflamatorie a intestinului - de asemenea, o cauză foarte probabilă de flatulență severă. Vărsături, diaree, flatulența, apetitul slab și pierderea în greutate sunt semne clinice frecvente ale patologiilor inflamatorii gastro-intestinale.
 • Acest lucru se întâmplă atunci când stomacul se acumulează calculii parului. Acest lucru este valabil mai ales pentru rasele cu păr lung..
 • Oncologic boli, precum limfosarcomul poate provoca, de asemenea, flatulență.
 • Boli virale și parazitare intestinele sunt adesea însoțite de balonare a sistemului digestiv. La animalele și pisoii tineri, în special, balonarea cronică este o consecință frecventă a parascariazei..
 • Flatulența nu este neobișnuită obstrucție sau obstrucție parțială a intestinului. Gazele pur și simplu nu au încotro, motiv pentru care se acumulează în lumenul organelor digestive. În cele mai severe cazuri, presiunea gazelor acumulate este de așa natură încât împing fecalele ... în stomac și esofag. Vărsăturile, în care sunt eliberate fecalele, este unul dintre cele mai caracteristice semne de obstrucție intestinală. Dacă nu este eliminat cât mai curând posibil, animalul inevitabil va muri fie din cauza celei mai severe intoxicații, fie din cauza sângerărilor interne severe cauzate de o „explozie” a intestinului..

Adesea, proprietarii își tratează animalele de companie cu antibiotice în litri.. Dacă au cel puțin o idee despre medicina veterinară și reușesc să nu-și otrăvească animalul de companie cu medicamente umane care sunt toxice pentru el, totul se termină bine ... Cu excepția „genocidului” complet al microflorei benefice. Ca urmare, procesul normal de digestie este întrerupt, ceea ce duce la balonare constantă..

Tablou clinic

Desigur, atunci când o pisică suflă constant gaz, diagnosticul este destul de simplu. Dar încă merită să ne amintim că există și alte semne clinice care indică în mod direct flatulența:

 • Vărsături.
 • Diaree sau constipație.
 • Zgomot în stomac, cunoscut și sub numele de borborigmi. Apare atunci când bulele de gaze intestinale încep să se rostogolească în intestine.
 • Descărcare excesivă de gaz prin anus. Uneori mirosul este de așa natură încât este imposibil să fii în aceeași cameră cu animalul..
 • Spasme musculare care provoacă dureri severe. Este imposibil să atingi stomacul unei pisici bolnave, deoarece animalul reacționează la astfel de încercări foarte inadecvat și agresiv.

în afară de, abdomenul unui animal de companie bolnav se umflă vizibil, se simte ca un tambur la atingere. Mușchii sunt tensionați. Pisica nu poate să mintă sau să stea liniștită, se agită constant, uneori urlă de durere. Animalul de companie refuză hrana în această stare, setea poate persista.

Diagnostic și terapie

O examinare medicală completă a animalului este foarte importantă, ajutând la determinarea cauzei principale a flatulenței și a bolilor primare concomitente. În medicina veterinară, se utilizează următoarele metode:

 • Complet și biochimic analiza sângelui, test de urină.
 • Analiza scaunelor este foarte importantă, deoarece folosind această metodă puteți detecta cu ușurință paraziți intestinali, sugerând prezența tumorilor în intestin.
 • În cazurile dificile și îndoielnice, recurg la radiografie și ultrasunete examinarea cavității abdominale.

Deci, ce să faci și cum să scapi de flatulența de la pisica ta? În primul rând, trebuie imediat revizuiește dieta favoritul tau. Ar trebui excluse din acesta toate componentele „discutabile”, care, cel puțin ipotetic, pot provoca tulburări digestive la animale.

Evitați absorbția abundentă a alimentelor lacomă. Pentru a face acest lucru, aportul zilnic de alimente trebuie împărțit în porții mici. Este foarte important ca o pisică hrănitoare să mănânce în „splendidă izolare”, nu trebuie să fie deranjată. În plus, este important să vă antrenați animalul de companie să se hrănească în același timp.. Un regim strict este cheia pentru organele digestive sănătoase. Nu lăsați pisica să mănânce mâncare stricată! Nu-l hrăniți cu mâncare învechită din frigider, economia fantomatică nu merită sănătatea stricată a animalului dvs. Dacă pisica dvs. iubește să scotocească prin coșul de gunoi, asigurați-vă că obțineți o găleată "dificilă" care împiedică animalul să ajungă la conținutul său. Alimentele pentru pisici cu tendință de balonare trebuie să fie sărace în fibre și fibre, toate contribuind la flatulență.

Mișcarea este viață! Se știe că animalele de companie care suferă de inactivitate fizică au un risc mult mai mare de a dezvolta boli ale tractului gastro-intestinal și, în consecință, flatulență.. Dacă puteți, scoateți pisica la plimbare sau, cel puțin, mergeți cu el în mod regulat. Acest lucru se poate face chiar și în orașele mari, deoarece este ușor să obțineți un ham pentru mers. Când nu există astfel de oportunități, organizează acasă „activități sportive” pentru animalul tău de companie. Pune-ți un dispozitiv de ascuțit gheare, cumpără mai multe jucării pentru pisică. Acest lucru îl va face să alerge și să se joace, alergând după „norma” zilei.

Toate acestea vor necesita un cost destul de modest, pe care orice proprietar de animal de companie și-l poate permite. Aș dori să observ că este mai bine să nu atingeți pisica imediat după ce ați mâncat, deoarece trebuie să se odihnească. În caz contrar, este posibil nu numai să se întrerupă procesul normal de digestie, ci chiar și volvulus, care se poate termina cu moartea. Deși această patologie nu este foarte tipică pentru pisici, nu trebuie să uităm de posibilitatea ei..

Indiferent de cauza principală a flatulenței - indiferent dacă este o nutriție de proastă calitate sau boală inflamatorie a intestinului, flatulența la pisici este o patologie destul de periculoasă. Tratamentul trebuie început imediat, fără să-l întârzie. La urma urmei, balonarea poate provoca volvulus sau chiar ruperea sistemului digestiv, ceea ce este extrem de periculos. Poate indica, de asemenea, patologii helmintice, potențial periculoase nu numai pentru animalul în sine, ci și pentru proprietarii acestuia..

În plus, emisia constantă de gaze fetide de la animale este o problemă gravă „socială”. Așadar, nu așteptați, duceți-vă animalul la veterinar imediat.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Gazul la o pisică: principalii factori care cauzează flatulența