Cum să înțelegeți că o pisică are o temperatură: determinați cu și fără termometru

Temperatura corpului la pisici este diferită de valorile umane și este normală temperatura corpul la feline variază de la 38 la 39 de grade. Folosind metode de termometrie - rectal sau în canalul urechii, se poate înțelege că pisica are o temperatură.

Din păcate, nu există alte metode exacte. Observând că corpul pisicii este suspect de cald, nu vă panicați prematur. Poate că animalul de companie este pur și simplu supraîncălzit la soare sau supraalimentat.Absența altor simptome, precum și normalizarea indicatorilor de temperatură după câteva ore, nu indică patologie.

Cauzele creșterii temperaturii la pisici

O creștere persistentă a indicatorilor de temperatură corporală indică apariția unui proces patologic. Cu valori pe termometru de la 39,5, este imperativ să solicitați ajutor unui medic veterinar pentru diagnosticarea ulterioară.

Principalele cauze ale febrei la pisici sunt:

 • Agentul cauzal al procesului infecțios - în majoritatea cazurilor, cauza creșterii temperaturii la o pisică este microorganismele patogene de origine bacteriană și virală. Mai rar, temperatura poate fi cauzată de helmintic invazii.
 • Modificarea indicatorilor de temperatură din cauza intoxicației generale a corpului animalului;
 • Ratele ridicate pot indica prezența proceselor necrotice în corpul animalului.
 • O creștere a temperaturii corpului la pisici poate fi asociată cu o creștere a tensiune arteriala după efort fizic prelungit și epuizant și în perioada de purtare a descendenților.

Notă! O creștere a temperaturii este adesea asociată cu un factor de stres. Deci, o vizită la un specialist într-o clinică veterinară pentru examinare poate provoca o creștere bruscă și nerezonabilă a temperaturii..

Determinați temperatura unei pisici fără termometru: semne

Un animal sănătos și un animal bolnav diferă brusc unul de celălalt. O pisică sănătoasă are o haină plată, ochi limpezi și un nas umed și răcoros. În același timp, animalul mănâncă bine, iar caracteristicile funcționale ale tractului gastro-intestinal nu sunt deranjate. Determinați că o pisică are o temperatură fără termometru, pe baza semnelor caracteristice.

Principalele simptome ale febrei la pisică sunt:

 • Nas uscat - În situații normale, nasul animalului este rece și umed. Este demn de remarcat faptul că după trezirea din somn, nasul pisicii poate fi uscat și cald, dar după câteva minute, este hidratat. În plus, animalele în vârstă pot avea nasul uscat, deoarece toate funcțiile corpului sunt reduse și producția normală de glande este perturbată..
 • Lipsa dorinței de a mânca și letargie severă - observat la rate ridicate ale temperaturii corpului. Animalul se oprește din mișcare activă, încearcă să se simtă cât mai confortabil și minte tot timpul. Blana începe să se estompeze vizibil și se perie în direcții diferite. Descărcarea din canalul urechii și ochii este posibilă. În majoritatea cazurilor, când temperatura unei pisici crește, ochii sunt pe jumătate închiși de a treia pleoapă, iar pupilele sunt foarte dilatate.
 • Tulburări ale sistemului digestiv - pisica poate prezenta semne clare intoxicaţie corpul sub formă de erupție a conținutului gastric, constipație sau scaune supărate. Actul de urinare suferă, de asemenea, modificări - animalul urinează mai rar, iar urina este concentrată.
 • Tulburări de respirație - corpul pisicii lucrează la scăderea temperaturii și, în acest sens, apare dificultăți de respirație iar pulsul se grăbește.
 • Evitarea maestrului - dacă pisica începe să se comporte ciudat, încercând să se ascundă în locuri izolate și întunecate ale locuințelor, atunci acesta este un simptom foarte alarmant, ceea ce înseamnă cele mai puternice tulburări în sănătatea pisicii.

Dacă apar mai multe dintre semnele de mai sus, trebuie să solicitați ajutor calificat de la un medic veterinar la clinică cât mai curând posibil. Puteți examina singur animalul, precum și măsura temperatura.

Cum se măsoară corect temperatura unei pisici

Felinele sunt animale cu sânge cald și temperatura lor este diferită de cea a oamenilor. Creșteri ușoare ale temperaturii sunt observate cel mai adesea la pisicile mici datorită mobilității lor și la pisici în perioada de gestație din cauza stresului crescut asupra corpului. Temperatura se poate modifica la pisici în după-amiaza târzie, precum și după un curs terapeutic cu medicamente.

Notă! Corpul pisicilor este fierbinte, indiferent de rasă. Se crede că rasa pisicilor Sfinx, mai cald decât rudele sale. De fapt, acesta este un mit, deoarece la rasele de pisici cu un strat gros, stratul netezește scăderea bruscă a temperaturii..

Puteți măsura temperatura la pisici folosind:

 • termometru electric rectal;
 • termometru cu mercur;
 • termometru electronic universal.

In zilele de azi termometru cu mercur folosit rar. Acest dispozitiv nu este pe deplin potrivit pentru măsurarea temperaturii, pentru a afla valoarea exactă, trebuie să țineți animalul într-o poziție timp de cel puțin 6-8 minute. În acest timp, pisica este vizibil nervoasă, poate să se zvârcolească sau să se retragă. Un termometru cu mercur este suficient de fragil, se poate rupe și dăuna atât animalului de companie, cât și proprietarului.

Un alt tip de termometru utilizat pentru măsurarea citirilor de temperatură este rectal electronic. Este adesea folosit în practica medicilor veterinari. Folosind un astfel de termometru, puteți măsura rapid și fără durere temperatura unui animal timp de un minut. Datele obținute cu un termometru electronic sunt destul de exacte și rapide. În plus, termometrul electronic nu este atât de fragil și nu va face rău dacă animalul este foarte obstinat și capricios.

Al treilea tip de termometre - universal cu senzor electronic și afișaj. Utilizarea acestui tip de termometru electronic implică nu numai administrarea rectală, ci și măsurarea temperaturii în alte părți (cavitatea bucală, canalul urechii). Acest tip de termometru are un vârf din plastic și nu este flexibil ca unul rectal electronic, prin urmare, atunci când introduceți un astfel de dispozitiv de măsurare în anusul unei pisici, trebuie să fiți cât mai atent posibil pentru a nu face rău. Rezultatele sunt obținute în decurs de 3 minute.

Măsurarea temperaturii rectale

Pentru a măsura corect temperatura din pasajul rectal cu un termometru cu mercur, este necesar să pregătiți dispozitivul scuturându-l și ungându-l cu ulei lichid. Puteți utiliza un alt tip de lubrifiant pe bază de apă sau parafină lichidă. Utilizarea emolienților este obligatorie atât pentru măsurarea cu un termometru cu mercur, cât și cu unul electronic. Acest lucru reduce riscul de leziuni rectale, lacerări și abraziuni..

Apoi, trebuie să plasați corect animalul, luându-l sub axilă, iar labele pisicii Labele pisicii trebuie să se sprijine pe o suprafață dură. Ajutorul gospodăriilor nu va fi de prisos în acest proces. Termometrul este introdus ușor în pasajul rectal nu mai mult de 2,5 centimetri. Dispozitivul de măsurare trebuie ținut strict la un unghi de 90 de grade, astfel încât să fie paralel cu rectul. O abatere în grade poate provoca disconfort sever și durere animalului..

Când măsurați temperatura cu un termometru cu mercur, timpul de manipulare trebuie să fie de cel puțin 6 minute. Folosirea unui termometru electronic reduce semnificativ riscul de stres la animal și nu durează mai mult de 3 minute. La sfârșitul timpului, este necesar să se evalueze rezultatele măsurătorilor. Temperatura corporală normală fiziologic a unei pisici este cuprinsă între 38 și 39,2 grade. Cu o creștere a indicatorilor, trebuie să vă contactați medicul veterinar pentru sfaturi.

Măsurarea temperaturii corpului în canalul urechii

Dacă animalul dvs. de companie este prea obstinat sau agresiv și nu puteți măsura temperatura prin metoda rectală, puteți utiliza un alt tip de termometru care determină temperatura în canalul urechii..

Notă! Astfel de indicatori nu vor fi mai exacți decât cu măsurarea rectală. Dar ele vă vor ajuta să aflați temperatura la rate mari.

În timp ce țineți animalul de companie, în special capul său, este necesar să introduceți cu atenție termometrul în canalul urechii și să urmați instrucțiunile pentru al scoate după bip. După măsurători, termometrul trebuie curățat prin clătirea vârfului în apă caldă cu săpun de rufe sau ștergerea cu alcool.

Schimbări de temperatură la o pisică după sterilizare: cauze

Un element separat pentru modificările temperaturii corpului este sterilizarea. După operație, animalul poate prezenta hipotermie sau o scădere a temperaturii corpului cu 1-2 grade.

Acest lucru se datorează în principal:

 • cu cei experimentați stresant situatie;
 • pierderea puterii după general anestezie;
 • o scădere a tensiunii arteriale în timp ce luați medicamente;
 • tulburări ale proceselor metabolice în corpul pisicii operate.

Pentru a scoate animalul din anestezie la fel de confortabil și fără consecințe, este necesar să înfășurați animalul de companie cu o pătură caldă sau o pătură caldă și să plasați acolo un tampon de încălzire. Este important să monitorizați constant citirile de temperatură, deoarece cauza unei scăderi accentuate a temperaturii corpului poate fi sângerarea internă..

Temperatura corpului poate crește după sterilizare. Dacă, după 3 zile după operație, indicatorii nu au revenit la normal, este necesar să contactați urgent medicul veterinar. O creștere a temperaturii poate fi o dovadă a dezvoltării unui proces infecțios în corpul animalului de companie..

Prim ajutor pentru ridicarea temperaturii

Este important să ne amintim că nu se recomandă scăderea temperaturii acasă..

Tine minte! Este interzisă administrarea de medicamente antipiretice destinate oamenilor. Acest lucru poate provoca complicații și poate provoca mari daune animalului de companie..

Înainte de a merge la medic, puteți face următoarele manipulări:

 • calmează pisica, punându-o în poală, fă un masaj ușor;
 • bea apă curată, proaspătă;
 • aerisiți și răcoriți camera în care se află pisica, oferind aer proaspăt în cameră.

Creșterea temperaturilor nu este întotdeauna periculoasă. Acesta este doar un semnal din partea corpului, care indică defecțiuni și procese inflamatorii. Numai după o examinare cuprinzătoare, medicul poate prescrie un regim de tratament adecvat. În majoritatea cazurilor, specialiștii prescriu un curs de antibioterapie.. Dacă nu există niciun efect, regimul de tratament se schimbă.

Este important de reținut că hipotermia (o scădere a parametrilor corpului animalului) semnalează, de asemenea, disfuncționalități și patologii în organism. Motivele pentru o scădere accentuată a temperaturii corpului pot fi pierderea internă de sânge sau hipotermie. În unele cazuri, cauza temperaturii scăzute a corpului este o încălcare a rinichilor sau a sistemului endocrin..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să înțelegeți că o pisică are o temperatură: determinați cu și fără termometru